Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Не дека помалку или повеќе ги чуваме. И дете со најсилен имунитет не може да остане здраво на овие температури! Не е природно во ноември месец 25 степени, а ноќите 3. Сите вируси само се размножуваат и мутираат, а нема студ за да изумрат.

За жал, не зависи само од нас. :/

На snegulkata и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  2. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Moze da kazes kakvo cepce koristese za simnuvanje na temperatura i do kolku do kolku kg e nameneto?

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.235
    Хемоглобинот и е 123
    Леукоцити 5
    Значи сепак е вирус
    Се смирив сега малце

Чепче ефералган
    Над 9 кг

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Да прашам дали некоја од мајките тука има давано Legofer на бебето? Хемоглобинот на малиот му е низок и ни препишаа сируп, па имам прашање во врска со давањето - вика да е два пати дневно, но 2 саати пред и по оброк од млеко или зеленчук, а пожелно пред јадење. Како тоа го уклопувате? Посебно со вечерата имам проблем, обично за вечера имаме житарица со кисело млеко, па не знам кога втората доза од сирупот да ја дадам.

Дополнително, има ли некој друг сируп што би бил на природна база или полесен за пиење?

5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.446
    Допаѓања:
    250.779
    Син ми има нова жлезда, зад увото, се гледа со око.
    Леукоцити 12.9, ЦРП 6, останатото е во ред.
    Постојано има гној во забите бидејќи му се сронети горните па горе му се полнат со гној. Често одиме на стоматолог, му го чистат.
    Докторката се сомнева дека целата работа со жлездиве е од забчињата и гнојот.
    Од жлездите ми се крева косата, ама се друго е во ред, детево јаде, весело е, не слабее, шознам дали да го макнам по болници пак.

6. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    742
    Допаѓања:
    763
    син мо таква жчезада зад увото има од март месец и неколку доктори прашав и сите ми рекоја дека е нормално кај мали деца и може да стојат подолго време и не се ништо страшно само треба да внимавам да не почне да се зголемува,

7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.437
    Допаѓања:
    34.409
    Неκа е далеκу од сите,но со таκви жлезди,детето на познаници,завρши на итна опеρација на глава во Систина. Туκа му лечеа алеρгии и бρонхити(κонстантно сеκој месец имаше висоκа тт)а κога отидоа Систина,дијагноза маститис на жлездите зад ушите,па отвоρање на чеρеп,чистење на тој маститис. Детето сега е супеρ,сеуште носи помошни цевчиња во ушите,не смее да биде во ниκаκов κонтаκт со вода на глава. Многу луѓе,многу пρиκазни. Аκо не отидеа Систина,туκа сеуште ќе лечеа бρонхит со Амоκсиκлав или Зинат.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.446
    Допаѓања:
    250.779
    Е сега ме уплаши, ама син ми не е нонстоп со температура, се разболуваше порано почесто, сега е подобар. Во август фати пневмонија и не пратија во болница, го испитуваа подетално.
    Жлездите дават реакција во крвната слика, затоа што се појавуват кога има жариште во организмот или поради намален имунитет.
    Ова сеа ме замисли. Никакви други индикации не укажуваа на дијагнозата?
    Јас сум упорна и постојано барам целосно толкување на крвната слика.
    Тромбоцитите се во ред, има само благо покачување на леукоцитите.
    Ако не се повлече онаа зад уштето ќе одам и јас во Систина.

9. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.437
    Допаѓања:
    34.409
    Затоа не саκав да пишам од една стρана,но од дρуга паκ сум ρеволтиρана од здρавството туκа,моρа да ги носиме по пρиватни κлиниκи па да се утвρди вистинсκиот пρоблем. Не можеа да утвρдат зошто детето κачува тт по неκолκу денови сеκој месец. Тоа е,ρеκов,пρимеρи безбρој,не моρа да значи деκа е и κај вас исто и не дај Боже.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  10. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

И на ќерка ми хемоглобинот и е толку и матичната викам одличен а таа кај вакцините вика пааа задоволителен....

11. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    29.043
    и нашиот е 125...матичната вели одличнен според возраста.. Во различна возраст различни се референтните вредности..црп му проверив прв пат во овие 22месеци,беше 3.5...

12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Ние правевме крвна слика заради вакцина па не испитавме црп, инаку ќерка ми е 20 месеци.

13. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Мамички кажете нешто за имунитет давам маџун,аронија ама сепак овие два месеци малиов оди 3 дена во градинка па 3 недели е болен,па пак исто се во круг незнам што да правам што да давам веќе...знам дека може е мал за во градинка ама мораме немаме друг избор...

14. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    29.043
    @leona83 и ние пред вакцина исто...никогаш му немав проверено.. А знам дека капиларно за дечиња може црп не мора венски и своеволно и реков на матичната да ја додаде и таа ставка на упатот.. Откако проверувам овие последни 12месеци се движи од 123-128..првите 6-8 беше 115(само на доење бевме до 6 месеци) па кога почнавме со храна се покачи.. Во претходниот пост реков за различни возрасти се различни баш поради ова.. Така ми велеа и мене.. Дека за доено бебе е супер 115.

15. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Многу е битен и хрматокритот кај децата, не е само хемоглобинот. А поради интензивен раст до кај 3 години знае често да паѓа.

Инаку е супер не е само задоволителен.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    29.043
    Како е скратено напишан на резултатите хематокритот? Како да го прочитам @Nova?

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.235
    Ht Ili Hct

18. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    29.043
    во 06 месец бил 39, пред дце недели 33. А назналено е 35 како реф вредност долна граница.. Значи намален му е... А на што е ова показател ? Можам јас со нешто да му делувам-грана посебно, додатоци во исхрана...??

19. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ај да не останеме покуси и ние. Веќе од вторникот имаме затнат нос. Ја инхалирам 3 пати на ден, давам витамин Ц, ставам федрини капки и навечер на креветче и закачувам исецкан кромит за да може убаво да спие. 2 дена растечено носе потоа не тече, пак пак тече итн.. Кај нас ова со носево знае да потрае до 3 недели за жал. Со помин нека е на сите дечиња, а на нас мами посакувам со лесно.

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.235
    Не ви е страшно намален.Обично при анемија или инфекција се намалува.
    Но вие мислам имавте сосема ок хемоглобин нели?