Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Друг некој дава ли пробиотик секојдневно освен бејбиТ?

2. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Давам и јас биогаја. Давав редовно до година. Па прекинав, па бевме на патување и таму почнав да давам пак оти страв ми беше од промена на храна, вода....па фати периодот на стомачен вирус и ете уште давам, не сум прекинала

3. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.696
    Допаѓања:
    24.089
    Јас му давам 2 капки Вигантол, фонтанелата му е затворена.

После ќе давам д витамин на Пливит, само дупла доза.

Пробиотик давав само додека имаше грчеви, тие 2-3 недели, инаку не.

4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Јас до три месеци давав и прекинав до стомачниот вирус на десет месеци. Потоа во градинка давав и сеуште и давам БиГаја. Ќе давам до две години.

5. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    И јас не давам пробиотик сега. Давав првите 3 4 месеци редовно.

6. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Јас и давам Waja пробиотик, а за д витаминот, нема веќе вигантол, па ортопедот ми рече да земам пливит д3, да давам 7 капки до 15 мај, потоа 5 капки до 15 септември. Рече дека мора да прима и преку лето затоа што најмногу витамин д има од сонцето во периодот кога е најтопол денот а тогаш нели не ги изнесуваме на сонце.

Значи дозата е според килажата, малата има околу 10 кг.

На Happyinlove, babydust и happygirl им се допаѓа ова.
  7. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    И јас давав додека имаше грчеви само биогаја ама од нив уште повеќе грчеви и запек доби, па и давав провен 1 недела и од нив скроз и се регулира столицата и и помина грчевите. Можеби беше само коинциденција. Инаку давам по 5 капки Вигантол ама на лажичка, па сигурно половина се губат. Фонтанелата повеќе од 1 прст отворена, а веќе 18 м е. Повремено давам и бебитол со омега, ама сега давам Бекутан мултивитамин со омега и д3, па тоа не давам.
    Вигантол веќе нема никаде, ќе мора да купам Пливит само не знам како да ги дизирам нив. Матичната викаше од нив 5 капки, ама тие се мн послаби како што знам, а ваму и за Вигантолот ми рече 5 капки поради фонтанелава што и е отворена. Јас се зафркнав до 10 м само бебитол и давав, а тие се мн слаби и сега изгледа затоа не и затвора. Ама па тоа ми викаа сите педијатри да и давам, тек зимото ми рекоа да преминам на Вигантол дека ладни месеци без сонце. А и според мене ние не ги изложуваме доволно ма сонце за да синтетизираат витамин Д. Башка и немаат доволно површина на гола кожа за да го примат. Шо знам. Си велам до 2 г ќе се затвори. До сега не знам никој возрасен со дупка на глава. :wasntme:

На hello-kitty.90, babydust, paleska3 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Јас знам @Milaаа991 многу со дупки во главата, доста возрасни особи. Али странично им се дупките фонтанелата не е кај овие Д витамин не помага,само стап.

Се смеат ли вашите сами? Станува од спиење ја пресоблекувам и се смее така замислена некаде.

На babydust, TeddyGrey, BabyT* и 2 други им се допаѓа ова.
  9. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @Milaаа991, додека имаше вигантол јас по совет од ортопед давав 2 вигантол и една капсула бебитол со омега. Кога ги снема му пишев на ортопедот и ми рече да продолжам како што пишав погоре со 7 капки до 15 Мај, а потоа 5 капки пливит. Бебитолот заменувал 2 капки пливит. Јас ги дотрошив бебитолот и почнав само пливит да давам. Фонтанелата и е уште многу малку отворена, а сега ќе прави 13 месеци.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.036
    Во однос на претходните муабети, најдобрите препораки за книги за децава сум ги добила кај @hurricane__full_of_joy . Непристрасно и одлично доловена содржината. Кој има интерес нека погледне.
    Каква екстра заштита?

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Давам waya пробиотик секој ден,убаво било посебно за деца со атопичен дерматит така ми напомена педијатарот уште кога почна со дохрана зошто па не ја ни прашав.
    Витамин д давам бејбитол и плус д со омега исто од бејбитол. Читав многу мислам го користат молерс мислам се викаше масло со омега 3 и витамин д па дали да земам од тоа незнам. А не сум го носела на педијатар од пред хаосов.
    За мрп е примање ама не го носам сега може за еден месец да одложам незнам зошто ме плаши таа вакцина. Може дека дава подоцна реакција па треба да бројам денови. Ке видиме како ке се одвиваат работиве . Не ми е за гужвите толку зошто и немало. Ми е од реакцијата навејќе..

На hello-kitty.90 и babydust им се допаѓа ова.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.607
    Јас цело време му давам само Пливит Д3 по 4, 5 капки а синко е 15кг, исто му давам од 9 месеци до сега, матичнава така ми рече :?: биогаја давав точно 6 месеци, потоа ги прекинав. А до 9 месеци давав само по 2, 3 капки Д3. Ништо друго нема пиено, дури вака ко ќе ве читам си велам дека грешно правам, ама така па ми вели докторката, на своја рака не давам. Па добар е, на 9 месеци ко бевме Бт ортопедот рече дека затворена му е фонтанелата и по 5 капки да давам, колку што памтам.
    Денес го повозиме малку надвор, ќефој беше, ама пред тоа кога мавна со челото во масата :( модар е на чело, се изнаплака.

На hello-kitty.90, babydust, BabyT* и 2 други им се допаѓа ова.
  13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Да ги намалите контактите со луѓе од страна додека помине периодот на вакцината од две недели.

Го гледав Hachi со Ричард Гир температура кренав од плачење. И малава крена од вакцината и се гушкаме двете се тешиме дека се ќе помине.

На S.J.Parker, babydust, happygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.036
    После вакцината се однесуваат овие две недели или една пред една после?

15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Две потоа најрано на седум дена се крева температура.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас имам едно прашање.
    Малата уште во првите месеци имаше на лице бели брунчиња(мислам милиа дека ги викаат:wasntme:)
    Педијатарот тогаш ми кажа да не се грижам треба да ги снема до 3м, ама не кај неа и нови се појавија. Е сега некаде од 10м има едно под око, ни исчезнува, ни се шири така стои. Дали има нешто опасност за тоа, искрено немам педијатар прашано, се заборавам.

17. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Се
    Јас ги гледам овие два модели,мислам двата да му ги земам дур се намалени,
    А за сандали какви?
    https://www.sport-m.com.mk/ProductC...Grupa=503&Pol=M&MarketingStatus=018&Vozrast=I
    https://www.sport-m.com.mk/ProductC...Grupa=503&Pol=M&MarketingStatus=005&Vozrast=I

На Ѕвездички, happygirl и lackygirl им се допаѓа ова.
  18. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.696
    Допаѓања:
    24.089
    Синко ги има првите, и лесно оди во нив.
    Ама полесно му е во кондурчињата од Гемелли, иСти како на Лаки дечкото што има. Трча во нив без проблем. Еве ги:
    IMG_20200425_094626.jpg

На monik55, lackygirl, Ringishpil_ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    И јас сакам вторите да ги нарачам. Ги видов во живо меки се и летни. Првите мене не ми се свиѓаат. Многу се крути.
    Сандалки од најк имаме, и тие се многу меки и згодни ама ги нема низ мк, а може и дека е рано, енос ќе донесуваат.

Вчера му земавме едни најк така набрзина на непробано. Не се лоши. И после дома најдов уште едни патики кои сум ги ставила во облеката за поголем :D а точни му се сега, јас за на есен ги рачунав...
    Таман фатив ред со облеката и величините, сега со обувките имам мака :)

На monik55, hello-kitty.90 и lackygirl им се допаѓа ова.
  20. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Исто, за месец два и мали се. Читав на нет дека во оваа возраст им расте по 1 см стапалото секој месец. А во висина не растат веќе толку брзо.
    Ја од Пеко во ГТЦ купив пред некоја недела и топлинки нови и чевли. Имаше убави патики но почнуваа од 22, а мојата носи 21. Имаше и попуст
    А витамин Д по колку им даваат не вашите малечки во периодов?

На lackygirl и babydust им се допаѓа ова.