125hgb , WBC 6.0,LYM 3.7, GRA 1.8 maticnava veli super e, kaj vakcinite isto mi velat odlicen... Jas sum ekonomist krvnava slika ja citam so pomosh na granicite odstrana napishani... Zatoa prasuvam
И кај ќерка ми е сега 34 и е паднат од 37 ама последниве 6 месеци многу помалку јаде ради забите и очекувано е. Хемоглобинот и е од 128-131, зависно. Педијатарот ми рече дека иако референтна вредност е од 35, до три годишна возраст до 30 е сосема нормално. Хематокритот е резервите на железото и многу е нормално во тој забрзан раст, повеќе резерви да се трошат. Се реагира ако е испод 30, во случај и хемоглобинот ако е испод 110, затоа што лесно може да доведе до анемија. Вие сте одлични!!! А инаку, телешкото месо највеќе полни резерви на железо. Ќерка ми како намали со зеленчукот одма и намали со резервите.
Инхалирам со инхалатор, го купив. Има 2 маски за возрасни и деца. Инхалирам со физеолошки раствор. Кромид го сечам на неколку парчиња и го ставам во доколенки(чорапи) чисти секако, односно моите се нови и ги закачувам на креветче од двете страни. Помага многу..
Majkicki, sinko moj vo sred noemvri mi go iskasaa komarci. Licenceto resheto! Na obrazot, na noseto, pod vilicata...kazuvajte chare, zhar crveni mu se ubodite veke 1 nedela... Aj bozem da ne mackam so nisto, ama ne pominuvaat sami, crveni fleki po celo lice. So sto da gi mackam?
Јас почнав,дека сме најголеми уличари Лани ова време имаше 3м,не носевме хулахопки ама па го шетав со скафандер или со зимската прекривка. Сега дека поише разбира и не трпи скафандер или тоа зимскиот дел од количката,спас најдовме во хулахопките иако едвај и на нив се навикна. Инаку земав за проба едни од Сара фешн,само 130 ден и супер се погодија,па си купивме уште едни. Ем евтинки ем убави дискретни дезени(со риги,машки).
Мајки од кога го одбив син ми од доење, конечно, после две години, значи морам да кажам дека сум особено горда на себе, бидејќи не е мал стажот, син ми почна да пие млеко. Ама пие по еден литар само пред да заспие и во текот на вечерта. Плус во градинка. Навечер останувам без млеко. Сега планирам да му давам домашно кравјо, секако поздраво е од купечкото. Да не штети толку млеко што пие? Многу е над литар дневно.
Мене педијатарот ме искара за млекото. И син ми (16месеци) пиеше по еден литар на ден и нормално си јадеше, педијатарот ми рече да намалам на пола литар на ден и тоа не само млеко туку вкупно млеко и млечни производи. Нема потреба од толку млеко, и за железото не е добро.
Откако се одбивме исти бевме и ние. Најпрвин @Nova ме предупреди дека толку многу млеко води кон анемичност, а после тоа и во разговор со нашиот педијатар бев информирана дека вкупниот внес на млеко кај дете над 12 месеци не смее да биде поголем од 700мл, а најдобро е да биде 500мл. Сега се придржувам кон тоа да внесува само 500 мл од кои 100мл во денското заспивање, 200мл ноќе кога ја заспивам и 200мл во текот на ноќта кога се буди. Значи за 24 часа вкупно 500мл млеко мислам дека е доволно. Дури уште подбра опција е ,,благото,, млеко да се замени со јогурт, павлака, урда бидејќи се многу поздрава варијанта како млечни производи богати со калциум отколку обичното млеко. Но јас немам начин како да ја заспијам без млеко во шишенце и затоа терам вака, само пред спиење и толку. Зборот ми е,намалете млекото обавезно бидејќи калицумот не дозволува железото од другата храна да се врзи во крвта. Дури треба да се внимава и на комбинацијата на млечните производи со др. производи за да не дојде до анемичност.
Еве сме и ние во гρупата млеκаρџии,само што ние сеуште цицаме(4-5пати дење и тоа по пола сат аκтивно и уште 2-3пати ноќе) и плус јадеме млечни пρоизводи. Еве подолго вρеме сме со низоκ хгб(вчеρа паднал и на 97) а синκо ρучκа одлично,јаде се што ќе му зготвам(посебно за него) ,супеρ здρав е,и не можам да сфатам на што се должи нисκиот хгб. Матичната вчеρа веќе ни пρепиша и Феρоглобин од понеделниκ ќе почнам да му давам,не саκам да напρавам поголеми κомплиκации. Јас по мој мајчинсκи инстинκт,веρувам деκа е од пρеголемо κоличествона млеκо. Само се надевам деκа κога ќе се одбие,ќе се сρеди.
Знам мајки за ова со железото, ама навечер плаче, ама ете две вечери со плачки успевам да го презаспијам. Давам вода, ама пие многу млеко. Над литар дневно, а пред да се одбие едно шише не испиваше. Хгб ни е околу 110, не е висок а ова со млекото може само да му го смали. Ќе редуцирам, морам.
Не чини толку ти пишеле горе медицински причини зошто јас не сум толку упатена само го послушав педијатарот дека 2 чаши дневно се доста за 2 год дека јаде и сирење, урда, јогурт итн. Јас ќе ти кажам од друг аспект: немој ноќе и пред спиење да го учиш да заспива со млеко дека ќе му стане навика да се буди ноќе на два сати исто ко за цице а и за пред спиење до голем со тебе ќе заспива место да почне сам. Јас го јадам ова сега па затоа ти кажувам.
Не е точно, до детето си е. Ќерка ми пие млеко за заспивање и стандард околу 6 се буди пак за млеко и призаспива. Тоа е вкупно аптамил шо пие во текот на денот. Многу поголем стрес ќе е за него, ем без цицка ем без шише. Малечки се, не можат да се справат со толку голема промена. Ти кажаа, да не се повторувам и јас, свесна си и сама дека не смее. Ај литар некако да прегураш додека се адаптира ете 2-3 недели ама над литар во никој случај. После тоа ако не можеш пак да му го намалиш, почни да го раздредуваш да не му е толку вкусно за да пие наеднаш голема количина. Ако јаде и други млечни производи, ич не се плаши да му го намалиш. Ама полека, дај му време.
bas sakav da pisam I jas za mlekovo kolku e najdobro dete okolu godina ipol/2 vo tek na 24cas da pie ml mleko? nie sme okolu 250ml za zaspivajne,nautro okolu 200ml I preku den za zaspivajne okolu 150ml + jogurt ili ovosnIjogurtcina (omileni I se) edno od niv mora da go ima vo denot+ nekade okolu 200ide vo kolicina... pa se mislam da namalam 50 nautro I 50od denskoto sto pie za zaspivajne sto misite? inaku za krvna slika ne sme videle poveke od godina dena,posleden pat nekade 2nedeli bevme da I zemat krv ama nikako ne mozea vena da I najdat I taman sto I najdoa vena malata nikako nesedese mirna I vo pravo bese oti ja izboca premnogu dodeka pogodija pa na kraj ne uspea da i zemat krv,sto znam dali e taka kaj poveketo bucijna oti malce e buckesta pa nemoza da i vidat vena i malce ne spremni tie. kako ste so ova vie?