Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.926
    Допаѓања:
    14.634
    Цел ден читам за ова. Ваљда драмамин се апчињата, ко што гледам тие се најпопуларни. Пишува крекери да јаде, во средина на колата да седи, воздух да дува, да не биде најадена ама да не е ни гладна... и на крај вика чувајте си пластичен сад ако повраќа да собирате (facepalm)
    Морам да и најдам некое чаре, сега ќе експериментирам што ќе упали.

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Една од стварите која и помага е напред да седи на предно седиште. Ама штом има кривини ништо не и помага.
    Пробај со апчиња и воздух во кола. Ако возиш, а она назад врзана повраќа е малку лошо можеш беља да направиш. Не ја вози сама додека не се среди.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.609
    Најдобри му се, најстабилен е со нив, со се ги носи :D штета што немаше број од другите бои, морав камел да земам, со ништо не му одговараат :D
    п.с имаме и ист модел на тепих/патека (fingers) :D

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Леле,не можам да ве постигнам со читање 8)

@monik55 :hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug:

@Bella* лесни чекорчиња,преубави се постапалките. Ние сме по вас,еве го синко почна да се пушта,скоро прооден е :inlove:

Ептен теми за децата фатени,додека да пишам,испозаборавив.

Го бањаме во вц во корито ставенк во када,некаде од 5-6 месеци,ептен шлапа кога се бања,па не беше изводливо да продолжиме во дневна,ќе требаше да менуваме ламинат,од поплави. Обожава да се бања,со саати би се шлапал,ама уште е ладно. Го бањаме 2 пати неделно, одмивање газе,секој ден. Пробавме да го тушираме само,ама мали се буни,ако го соблечеме цел вришти да се шлапа во вода и да седи,набрзинка туширање не доаѓа во предвид кај него. Сега се игра и надвор со земја,а и ќе почне топлото,па ќе мора и бањање секој ден.

За одвикнување од пелени,и јас не верувам дека ќе знае да ми кажува,ама секако ќе пробам,ништо не губам. Многу бргу растат и покажуваат нешто ново,па можеби и ќе знае до лето :?: Секогаш кога ќе му менувам пелена си мочка,па можам да го ставам на нокшир,ама што корист ќе имам,ако тој не ми кажува. Ќе треба само да гледам под сат,кога да го ставам.

Пробиотик не давам. Давав Ваја до 7 или 8 месеци и после толку мака со грчеви сватив дека пробиотикот му правел само полошо. Кога престанав да му давам,престанаа и грчевите. После некое време,пиеше антибиотик,па матичната ми даде Линекс да му давам. Му дадов,бебе се уби од плачење и виткање,и оттогаш му немам давано.

Вигантол му давам по 2 капки,фонтанелата му е затворена. До 1 год му давав само бејбитол,@Milaаа991 па му се затвори фонтанелата,не е дека се слаби,ама си зависи ваљда да детето, и синко не е бил летото на некое сонце јако.

Вакцина мрп сеуште нема примено. И стрептокока само една доза прими. Штознам,страв ми е и од вакцината,ама и од коронава,колку мед.лица има испозаразено,од кај да знам во диспанзерот има или нема пациенти или доктори заразени :^) Не,не :x ќе почекаме.

Патики му купивме најк 22,од СпортРеалити,супер му се погодија,повеќе модели му пробавме за да најдеме што ќе му одговара. Различни модели има,некои потесни,некои пошироки,не лежат сите исто на секоја нога :?: мене ми е страв да порачам онлајн,додека не пробаме. Можеби дека стапалото му е пошироко,па затоа не му одговараат сите.

@BabyT* има синко такво брунче на носето,отстрана и како црнко има на него,му се појави на 3 или 4 месеци,еве го уште стои. Се надевам ќе го снема со тек на време.

Се пишав ваљда.
    Од Тритекс која имате купувано бодиња,гледам баш попуст имаат на тие со долг ракав,98 таман ќе се за 1,5-2 години? И да не им се прикратки ракавите? Имам некои со бројка 86 ( за година) си одговараат по должина на боди,ама ракавите кратки како за 6 месеци. Да знам дали да порачам,да не купам за во есен,па да си стојат.

На Bella*, FreeMind, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  5. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Искрено се надевам дека е нештп привремено ама мене матичната ми кажа дека ова лошењеѕо при патување се појавувало некаде околу годинка.
    Баш јас и реков да не ми дава такви таблети дека немаме проблем и она ми вели неможеш да знаеш пред година дали ќе има ваков проблем. До година не бил развиен некој дел во мозокот за рамнотежа и затоа и кај мало бебе немало лошење при возење. Кога се развивал тој дел, всушност тоа е пропратено и со проодувањето и тогаш се јавувало и ова :(
    Не е страшно ама грда работа е. Јас сама не би го возела а он позади да повраќа.
    Се надевам нешто ќе упали од ова што си го нашла

На BabyT*, happygirl и Spidy им се допаѓа ова.
  6. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Јас доолго време имав проблем со лошење при возење, ама само со автобуси и комбиња. И ги пиев тие дарамина и како дрогирана бев, никогаш не би ги дала на дете. Еднаш одев да полагам и се напив такво, абе луѓе толку бев зашеметена што ме мрзеше да пишувам. Напишав 10 одговори колку да поминам и си заминав да спијам. Професорот се чудеше што ми се случило и ме натера да преполагам. Еднаш на мм му дадов кога одевме на одмор со автобус, патот му се видел 5 мин, а траешр 5 часа. Спиеше како дрогиран со подзината уста. Ако прочита ќе ме убие. Хахахха
    Да пробаш со чај од нане со ѓумбир или да патувате за време на дремка?

На lackygirl, BabyT* и Spidy им се допаѓа ова.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.926
    Допаѓања:
    14.634
    Абе кога ќе идеме на одмор негде подалеку секако ќе идеме додека спие. Ова ми е мака да искочам секој ден. Мајка ми има голем двор и сега ја носев натака да седиме малку на воздух, 5км ми е од дома, за помалку од 10 минути се стасува. До таму не издржува. А спие еднаш во денот по 2 саата, не е баш опција тогаш да искочам со неа. Не би и давала апчиња за вака мала релација, ама мора да најдам некое чаре, не може сегде пешки да идеме.

На Bella* и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.923
    Допаѓања:
    203.178

Нема потреба од долг ракав за во зима, купи си бодиња со кратки ракави. Јас на моиве има ставав бодиња со долг ракав само во првите два месеци, после само на краток ракав.

На hello-kitty.90 и happygirl им се допаѓа ова.
  9. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @BabyT мојата имаше такви бели милиа од кога се роди, до кај 6 месеци и стоеше едно последно. Од тогаш и се нема појавено. Сигурно ќе исчезнат со тек на време.

@Bella* прекрасни се колачињата :inlove:.

@hello-kitty.90 лесни чекорчиња на малиот :party:

@Ringishpil_ не се секирај, кога ќе сфати дека обувките се за одење надвор, сам ќе ги бара. Исто беше и малата, ич не ги сакаше чевличињата и патиките, сега сама ги бара и се смешка кога ќе и ги облечам.

На Bella*, thinkerbell, FreeMind и 5 други им се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.609
    @hello-kitty.90 лесни чекорчиња :inlove:
    @Ringishpil_ и моево несакаше ништо на нозе да носи до годината па и до 13, 14 месеци, еве го сега сам ги зема патиките за надвор :D а мислев дека никогаш нема да сака обувки.
    Вчера се сретнаа со еден батко (од другарка моја детето 3 год е) се изненадив од детево мое :o се што правеше "големово" тоа и малово, леле, скока едниот скока другиот, се фрла на земја големиов, се фрла и малиов :D буквално во се го имитираше, пресреќен беше синко, да се смеј, да трча од радост, ваков го немав видено :inlove: му го научи името скратено (Коко) цела вечер дури заспа сношти до 12ч викаше Коко :rofl: а тој па Коко мојов го вика Гого, оти неможи Ѓ да ја речи, абе лудила беа. Заклучив дека Гого мој сака поголеми дечиња од него, помали не, ваљда не му се интересни :lol:

На Lolipop23, Milaаа991, babydust и 6 други им се допаѓа ова.
  11. AlicaInWonderland

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Најверојатно сите деца се вака, сакаат да се дружат со поголеми, а помалите не им се интересни :)
    Баш и јас поназад пишав, најлошо од целиов карантин ми е тоа што не го дружам со дечиња. Таман дојдовме до возраст каде веќе сака и знае да се заигра со други деца и оп, не затворија. Многу ми е мака што неможам да го социјализирам, а и тој многу се радува. И многу побргу учат така коа гледаат и слушаат од други.
    Мојов по дома мачето го имитира :D

На Milaаа991, thinkerbell, BabyT* и 2 други им се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    @hello-kitty.90 лесни чекори на малиот:*

Тоа се жалев сега во темата за корона во Германија. Затворени сме како глувци дома во период кога нашите деца бараат интензивна социјализација и лулашки и градинки. И се здосадивме начисто и со анимации и со игри. Јас и сама на себе сум си досадна.
    Денес на плажа и ја наполнив кофата со вода и со неа си играше и со камења се додека на крај не си ја истури врз себе и моравме назад за да ја пресоблечам да не настине.

На Lolipop23, Milaаа991, paleska3 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.609
    А пак големиве од 3, 4 год не сакаат бебиња и деца до 2 год :rofl:
    А со внучето од брачеда ми не е ваков, не го заигрува ич, се прај важен и голем со него ^_^ 4 месеци се разлика.

На Milaаа991, paleska3, hello-kitty.90 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Само мојата ли прдла сака во раце :@
    До сега никогаш не сме ја држеле дури и карав некој ако ја држи предолго, абе луѓе не сака да оде, плаче и подава раци.
    Последните 2 бањања ни се со рикање, не сака никако, па во када да ја седниш, бог да чува...

@hello-kitty.90 лесни чекорчиња:f:

На Milaаа991, lackygirl и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  15. AlicaInWonderland

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Да не го фативте 10от скок?
    Нашиве се ептен врсници, ама ние со скоковите сме 7 недели назад по due date, па уште сме далеко од скокот ние. Би требало да сте таму некаде...

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.103
    @paleska3 @lackygirl знам дека е период ова со обувките исто ко со зимската јакна не ја сакаше воопшто ,но кога свати дека е за на чао окезен до уши .
    Туку плачките со менување пелена мислам дека остануваат подолго|(се препотувам додека му сменам, ми бега гол, кога е мочкан го соблакам стоечки и му наметнувам памперс гаќички, ама кога е какан(4,5 пати на ден)и миење ми се темни:emo:

@hello-kitty.90 лесни чекорчиња на малиот.
    Мојот кружи околу маса засега,ќе се забави уште а?
    Кога се уморува седнува сам на газ и пак се исправа и продолжува,маж ми го патка јас не ,со сколиозата моја не фала.

Ова со карантинов ќе не направи депресивни и анксиозни И дебели :D само да се јадело.
    Почнав и онлајн храна да порачувам:xзначи ако го пратам мојот ми доаѓа со две краставици и 5 јајца или "немало "од тоа(facepalm)

Само моето ли е закачалка за мене, па нормално кој гледа друг освен мене:D, дури и кога двајцата сме со него тој во мене се пика само и не ме пушта, ако сум во кујна цимоли по мене.
    Туку џабе играчки купувам, два дена по ред си игра со камења, претура фрла, цуцла во уста,одморив малку.
    Туку премина на една дремка дневно, ама раат барем порано заспива,8,9 в кревет и спие цела вечер до сабајле 7,8,а инаку претходно со двете дремки ми седеше до 11 навечер и пак стануваше исто.Денски спие до 2 саати максимум.Добар е со спиењево нека продолжи.

Тоа што не се социјализира и мене ми е криво,кога се разминуваме со дечиња ги гледа и се смее и на видеата од внука ми се смее али у живо само нас не гледа,полудев од монотонија.

@BabyT* пишав погоре само мене ме бара и плаче по мене,јас го препишав тоа дека нон стоп преку ден е со мене, затоа, јас веќе престанав да гледам скокови,исто ми се фаќа:)

Мислам дека ти имаше пишувано и кикин за топчињата позади на главата, се повлекоа кај вас?Малиот има од двете страни на тилната коска како зрнце се ,го однесов овде ми рекоа ќе се повлечат ,само да не се зголемуваат, ама еве 4 месеци уште му стојат,ме загрижува веќе.

Последна измена: 27 април 2020
    На Milaаа991, babydust, paleska3 и 5 други им се допаѓа ова.
  17. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.324
    Допаѓања:
    13.022
    Три четворки одеднаш и никнуваат. Конечно и пробија веќе. Нервозна е, гриза, плаче, ништо, ама баш ништо не јаде. Вчера она плаче не сака да јаде, јас плачам пошо од воздух живее деновиве. И по 3-4 хип бисквити.
    Инаку вчера се пушти два пати од комода накај татко и и си падна.
    А и он па ја сецна првиот пат, се исплаши и нагло се помести и на неа толку и требаше. Одма на колена и си лази.
    Сабајлево ја пратив кај моите, чистам кујна, шпорет, фрижидер и чудно ми е. Празно.
    А госпоѓицата не ме ни бара. И наместиле лулашка на дрво, послале ќебенца во трева и не можат дете да внесат внатре.
    Јас и маж и кафиња две истеравме, доручек, кхм :$, и се утепав од чистење.

На babydust, paleska3, lackygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    @AlicaInWonderland баш сега е измеѓу скокови :doh:
    @Ringishpil_ мојата не е мајкарка оди кај секој ама сака да е во раце, ова од скоро е вака. Стави ја во точак да шетаме вриска, спушти ја да оди вриска.

За топчето јас и Кикин пишевме. Уште го има, исто е, само веќе не го чепкам толку. Матичната кажа дека е жлезда и некако се помирив.

На Ringishpil_ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Јас баш сакав да се пофалам дека дечково почна да се буди само 3 пати ноќе,отприлика во исто време,ама ништо од фалењето :@
    Овие две ноќи се будеше над 15 пати сигурно. Легни- стани до бесвест :drunk: Четворки 2 излезени,2 се прикрај,а може и пробиле ама мали не дава да гледам и пипам :shake:
    За јадење,не пројаде,а она што сака да јаде подобро да не кажувам каква храна е :x

@Ringishpil_ моево е 15 ипол месеци, и изгледа чекаше ептен да биде стабилен и сигурен за да почне да оди. Пред 10 дена отприлика,девер ми му дал голема лесна топка во раце и го држел само за блузата и го пуштил,мали продолжи да оди и ептен кефен беше. Оттогаш бараше да го водиме така и да го пуштиме и тој сам да продолжи да оди,многу се радуваше ( ова одење е нестабилно). Пред 4,5 дена почна да оди околу маса,петосед,,претходно не се осмелуваше да се префрли од едно на друго место,без разлика што масата и петоседот се блиску. Па од петосед до кај мене одеше 2,3 чекори и на крај почна сам да се пушта и да оди низ соба. Значи кај нас процесот од кружење до одење сам беше 1 недела,ама па и голем е веќе,можеби затоа убрза со процесот,генерацијата,а и помалите одамна проодеа. Не е сеуште сам да оди,го држам за раче,ме пушта,поодува и го фаќам пак. Ама прави 7,8 па и повеќе чекори,да правам постапалки,а?
    Кога да очекувам,поискусни мами,да оди,ама баш да оди сам?

Топче погоре од тилчето има и мојов,не се повлече сеуште,ама како помало ми стои или дека е пораснат па затоа така ми се чини. И на мене матичната ми рече дека е жлезда.

За во раце,само кај мене сака и во никој друг. Се е со мене,па затоа.

На happygirl, Milaаа991, Ringishpil_ и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Дај кажете поискусни 10 скок каков е?
    Од 9тиот сите исцркавме од една до последна :D се надевам 10ти нема да е таков
    Гледам сега на апликацијата за 2 дена влегуваме па ме фати страв :)
    Иначе нели одамна и пораснаа и 3ојки и 4рки,само едното тројче доле е помалецко од сите останати,ваљда не е проблем тоа а ? Дека пркна исто со другите...:?: поспоро си расте нема да и остане такво а :D
    Мм вика хормони те лупаат само со глупости се замараш :rofl:
    :wasntme:

На lackygirl, hello-kitty.90, happygirl и 2 други им се допаѓа ова.