Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Ќе се пушти пак не се секирај, мојата се исплаши бараше раче јас и давав не знам дали е правилно или не, ама за ден-два се опушти.

hello-kitty.90 likes this.
  2. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Јас само на NUK сум ги зимала. Ги има во дм. А имам нарачувано и од Baby Centar - Euroalba, се наоѓаат во лептокарија ама праќаат и по карго низ мк. Они имаат најфенси дизајни :)
    Работат на некој вакум принцип. Од било која страна да влече детето му тече вода. А ако не влече со уста тогаш не тече. Мене ми се многу практични бидејќи неможе да истури. Цело време му ги оставам на дофат и си пие кога ќе посака, без да мора да бара и без да се плашам дека ќе истури или ќе се потопи.
    Јас ми ја дадов прв пат некаде после годинка. Мислев нема да знае да пие ама сфати од прва како да пие. Чудно ми беше ама ете гледам сите деца капираат :) еве слика како изгледа
    BB607528-5648-4F0F-B485-235421069EFC.jpeg

И ние бевме вака некако.
    Кога почна да оди бевме во странство и почнавме да пишуваме на домашниве како детето проодело и коа се вративме дома не сакаше да се пушти ни чекор. 4-5 дена воопшто ни од мебел до мебел не се пушти. Дури ни за раче несакаше. Како нилогаш да не одел, среќа имавме снимки дека стварно одеше :D И после се опушти. Незнам дали се исплашил нешто или промена на средина па прво сакаше да ја осознае околината бидејќи цел месец не бевме дома па заборавил.
    Така да немај гајле, ќе се опушти, има страв некој и ќе го надмине. Ќе види пак дека може да оди. Не сте се вратиле назад. Знам вакви случаеви кај што се сецнуваат од пад па ќе паузираат малку...ќе пази сега повеќе :)

FreeMind, Bella* and hello-kitty.90 like this.
  3. paleska3

paleska3 Популарен член

Неможам да дочитам колку многу сте изнапишале :D.

@Bella* јас и дадов јагоди, прво од хип тегле, потоа замрзната и сега пред некој ден свежа. Малата е 13 месеци. Многу и се допаднаа. Сега веќе им е сезона па не гледам зошто да не и давам, ако нема реакција.

Сакав да прашам, на колку често им ги менувате шишињата?

Во врска со воспитувањето, јас сум за некоја средина, неможам да бидам строга премногу. Нормално ја опоменувам за работи што не смее да ги прави и од кои може да се повреди, но ете и дозволувам да ми ги претури фиоките, затоа што знам дека така ќе се занимава 15 мин. Во креветче спие од прв ден, имаше мали испади скоро, но се врати на старо, во хранилка јаде, во автомобил ниту еднаш не се возела а да не е во седиште.

Дефинитивно оваа втората година е многу полесна од првата. Воопшто не ми е тешко да одам по неа, тоа држењето во раце, додека да пролази првите 6 месеци беше ужас. Сега секој ден учи нови работи, и сето тоа е многу интересно. Првата година бев исполнета но истоштена од неспиењето и доењето заедно. Сега уживам во мајчинството :l:.

4. Bella*

Bella* Популарен член

Еј убава е оваа на нук,супер фала ти

AlicaInWonderland likes this.
  5. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Zdravo majki, redovno ve citam no iskreno nemam vreme da pisam po cel den na rabota i koga ke dojdam doma odma prodolzuvam so sinko... edvaj cekam da dojdam i da go vidam da si igrame da se guskame no detevo mi ja iscrpuva cela energija i bogami i nervite.... preku den go cuvaat baba i dedo poradi momentalnava situacija ne moze da odi vo gradinka i malku go razmazija i tie po cel den samo da se kenkalo.... placi za da mu pustam muzika pustam prodolzuva so placenje da otvara po fioki po vrati ke otvori kdnas dva pati pa pak placi da cepka po stekeri ama cela kuka doma mu e poslana so sigracki so se i svasta pa ajde da go zaigram da go zalazam pa mu objasnuvam so ubavo koga pravi nekoja belja pa aj i ke go iskaram malku dzabe se detevo ne se smiruva samo nesto mu fali prenervozno e kazete luge kade gresam nemam pamet veke? Izvinete na predolgiov post

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Разговарај со бабата што го чува, мене ми звучи дека многу му трча по газот цел ден на детето, па на крај на денот кога сите деца се раздразливи уште повеќе сака по негово кога е со тебе. Мора да си има ред цел ден.

7. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Razgovaram Spidy maka si imam ni tie nisto ne slusaat eden den go cuva baba mu eden den dedomu pa tret den tatko mu koj kako stigne go cuva koga sum na rabota........ eee posle 4 saat neznam kako da vovedam red a za vikedi koga sum doma toj ne znae sto pravi 24/7 vristi..... no duri deneska me preovlda cuvstvo deka mozebi jas sum losa majka neznam da go smiram neznam da go zaigram sto i da napravam toj ne saka i se luti se nadevam deka naskoro ke pocni vo gradinka i konecno ke di fsti nekoj red no do togas neznam vise stonda pravam od koga e roden nastojuvam da si ima nekoj red i da ne mu popustam no dzabe e se koga site sto go cuvaat ne me slusaat ;(

Spidy likes this.
  8. Spidy

Spidy Форумски идол

Како било додека бил со тебе? Дали детето си е такво што не задржува подолго внимание на една активност, или ова сега почнал да го прави? Дали преспива преку ден и колку? Да си прашаш и благо да не му даваат многу?
    Ништо од ова не е црно-бело, никогаш не може се да се реши со една финта, ама колку подобра рутина има детето, колку поздраво се храни, во исто време станува сабајле, преспива и си легнува навечер, сите работи кои се конзистентни секој ден им даваат смиреност на децата. Е сега некои се поживи и тоа е тоа, ама тоа што го очекуваш од градинката може да се спроведе и дома, секако ако сите сте согласни кои се правилата. Ако баба му му дозволува да ја превртува куќата, нормално дека тебе нема да те слуша.
    Не си лоша мајка, сите поминуваат низ ова, само мора да се воведе ред и сите да го почитуваат и многу полесно ќе ти биде.

lackygirl likes this.
  9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

@paleska3 јас на два до три месеци пластичните шишиња и лажички ги фрлам. И купувам во иста боја други за да не ја бунам.
    Сеуште кај мене не сака да пие од магичната чаша, а и купив и нова со рачки доле. Си го сака малото шише од нук и ги сечам цуцлите со нож повеќе да и тече да не се мачи.
    Не може па се да ја учам за во градинка ништо не им оставив :)

@hello-kitty.90 кај сите истата фаза е. Таман си мислиш тргнало, чекор назад не се ни пушта. Остави го трае недела две и после сам од нигде никаде ќе тргне да оди.

Happyinlove, lackygirl and paleska3 like this.
  10. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Edinstveno utrha i smiruvanje na nervi naogam vo forumov ne ve znam nikoja ne pisuvam od sto nemam voopsto vreme no kako najdobri prijatelki ve dozivuvam :D:D:D:Dedinstveno majka moze da razbere majka i toa so malo dete..... ovie drugive malku podzaboravile kako e so malo dete i samo pamet solar napravi ova napravi ona napravi vaka samo te izluduvaat

11. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

@FreeMind ама воопшто не оди,освен ако пробам да го пуштам,ама се врти одма да ме фати за рака.
    И покрај комодата претходно одеше,ама дали дека е повисока,сега не оди,едвај некако се исправува до неа и стои во место,ни лево ни десно и вика да го фатам за да седне доле. И од петосед до маса едвај се решава да се пушти,ама масата е пониска па оди покрај неа. Баш се гледа дека се плаши :|
    Ништо,ќе си чекам (waiting)

Туку може ли да ми кажете распоред на спиење тие што имаат децата само една дремка преку ден? Кога стануваат сабајле,спијат напладне и заспиваат навечер?
    Моево стануваше касно,во 10 ипол,а ноќе заспива после 12. Овие неколку дена пробувам да сменам,ама да не му се фати многу време меѓу денската дремка и ноќното заспивање,па да е преморен и да не може да спие.
    @Dikinzi и од спортскиве продавници сите имат онлајн порачување и достава.

Last edited: May 4, 2020
  12. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Дами, не знам прашањево дали е за тука, админите нека ме кореѓираат. Сакав да ве прашам, освен ќеги шус, дали знаете други онлајн продавници за чевлички ? Фала ви :*

13. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Мојата кога имаше една дремка стануваше околу 7, после накај 12 преспиваше до кај 14-15 зависно, па вечерта 21,00-21,30 заспана беше.

14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Станува во 7/7:30, дремка во 12/1 најчесто и е 1ч до 1.5ч. Вечер си легнува до 21ч најкасно зависи колку спиела. Знае и во 19:30 да се успие.

Happyinlove and hello-kitty.90 like this.
  15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Така де, не оди ич знам. За две недели ќе го видиш сам од нигде никаде заминал по ходници. Остави го сега и гледај кога ќе тргне.

16. Mama993

Mama993 Истакнат член

Јагодите кои сега ги гледате по маркетиве се одгледани под фолија што значи исфорсирани се односно убрзан им е процесот на зреење и такви јагоди не давајте на децата. Јас минатата година одгледував јагоди под фолија и беа супер на изглед но на вкус не ми се допаднаа и ги продадов во најблискиот маркет. Почекајте уште 3 недели,и пред да купите јагоди пробајте една,ако јагодата е полна со сок и блага значи зреена е под отворено небо односно без фолија. Имам домашни јагоди но уште се зелени.

Bella* and paleska3 like this.
  17. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Мојава многу способна цура вчера се качи на комода. Значи уште не оди сама, евентуално да ја држиш за раче само, ама како лабаво се испентари на комода, смрзнав.
    Е тоа не дозволувам. Имам едно вештачко цвеќе на комодата, упорна е да го фаќа. Не и дозволувам, знае дека не треба, ама ме гледа и со прстот го допира. Граници мора да постојат. Намерно не го тргам, иако ми викаат тргни тоа, да не се нервирала. Сега е тоа, утре ќе биде друго, штекер, сеедно.
    Фиоки не дозволувам да ми претура, освен една во кујна што е само со крпи. За алишта и средување плакари и фиоки губам страшно време за да ми се под конец.
    Пробувам да ставам граници. Океј играј си тука, фаќај шишиња, венецијанер не. На комода имам две дрвени рамки со слики, тие ги пипа, не може да се повреди со нив, цвеќето вештачко не.
    Ми стигна сега играчка од Сторибокс, таа со чеканчето. Едвај чекам да стане да видам како ќе реагира. Скапи се пустите, ама прекрасни се сите до една.
    @Bella* такви чашки во дм има, околу 600. Ептен искористена работа, само и на неа и најде финта па ја крева гумата и пак се топи до вода.
    Инаку на 10ти ден од вакцина качи температура. 24 часа ја држеше околу 37.5. И и се појави осип на грбчето што почна да се губи наредниот ден. Добро поминавме, најмалку страшно од сите вакцини до сега.

18. AlicaInWonderland

@hello-kitty.90 немај гајле, ќе помине стравот брзо брзо. Подобро вака да биде претпазлив одколку да трча како луд без страв :)
    Нашиот расоред е исто како на бејбиТ
    Станување 7ипол, дремка 12, легнување 21. Плус минус пола час. Дремката е околку 2 часа

@thinkerbell ќе ме банкротираат мене сторибокс. Нема што несакам од таму :D мојот таа со чеканчето не ја бендиса, ама овошјата што се сечат му е хит

19. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Овошја што се сечат? Ту, не сум ја видела таа до сега. Ќе летам од дома со се играчки, со се. Маж ми сега се плаши да не и текне со чекан да мава во телевизор.
    Прееска и нарачав и коњ клацкалка од пики. Леле дај да си тргнеме на работа, нема да имам време да гледам само и да нарачувам. Банкротиравме скроз.

FreeMind likes this.
  20. AlicaInWonderland

https://www.storybox.mk/овошје-и-зеленчук-што-се-сече-janod

Еве ги. Ќе ги ставам тука, може и други ќе си најдат занимација :)

мојот се откажа од зборење, виде нема разбирачка коа ќе наумам нешто, а јас желби до плафон...:D