Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    И моето летово спиеше по боди само.
    Сега за надвор и јас сеуште не сум го оставила по кратки ракави. Носи боди на кратки и тенко блузиче.
    Штознам,рано ми е уште за кратки,и јас одам уште по долги ракави. Па и кога седиме во сенка,ми студи, а не сум зимурлив тип8)

На Happyinlove и lackygirl им се допаѓа ова.
  2. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    564
    Потопол затоа и ме замисливте читајќи ве

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.933
    Допаѓања:
    14.643
    Абе денски на сонце мене ми е жешко и на кратки, затоа некако многу ми беше 2 слоја да има и малата. А дома, малку поладно е, јас сум по тренерки, па и нејзе ја облакам по долги со боди одоздола.
    Лани некако поише ја облакав дека беше бебе, ама сега растрчана низ двор дирекно на сонце, не знаев што е полошо, да и е ладно или да се испоти... А и склетџика е, навечер спие само по тенки пижами, ние уште со јорган се покриваме.

На Happyinlove, BabyT*, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.103
    Јас сум ептен зимурлива ептен.Како мали мајка ми од нас правела кукли од партали:D
    Значи ептен наоблекувани ,плус спиевме на топло и нормално нон стоп болни.Кога одевме на гости со брат ми кај тетка ми,често и велеше една перална алишта да наполнам само од нив двајца ,од едно пресоблекување (facepalm)За малиот ме отекува кога го гледа бос на камера |(Па бос ми вели :P

Англија е позната по влажната клима каде што нема драстични промени во дневната и ноќна температура и зиме и лете.
    На лето 25 до 30 максимум,над 30 тука "умираат "од жешко,заради влажноста на воздухот се осеќа многу повеќе.
    Јас кога дојдов се смрзнував на лето ,посебно навечер и ич не ја сакав ,се ми студеше, но сега 25 ми е идеална температура.
    Се распишав за климата, зборот ми беше дека не сакам и малиот да биде како мене.Лани цело лето спиеше на ромпер,зимно време не сум му облекла пижамчиња под тренерки никако ,плиш дебели тренерчиња само за надвор.
    Вчера го облеков на боди на куси и тренерчиња а беше 25,бевме во парк, да ви кажам англичаните дека ги оставија боси голи и плус во дворевите се шлапаа во базен.
    И навистина имаат појак имунитет,ептен се челичени,зимно време девојчињата на школо одат во униформи (сукња)без хулахопки.
    Мали до толку не го челичам:rofl:ама нема да биде ни како мене.

Последна измена: 10 мај 2020
    На paleska3, Happyinlove, hello-kitty.90 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Мајки какви долги ракави :D Боди на долги долу престанавме да облекуваме пред 2 месеци. Сега навечер за спиење под пижамките му облекувам боди на рамки или на кратки ракави, зависи од времето. А денски на кратки ракави со долу боди на прерамки. Мојов од викендот за велигден е по шорцеви :D

Добро имаме денови исклучоци, имаше денови коа беше поладно и врнеше, тогаш или џемпер/палтенце врз кратките или само блуска на долги...таков е мај, променлив. Зависи од денот. Ете денес на утринската прошетка беше надолу долги панталонки, патики и маичка на куси. А сега е маичка, шорцеви и сандали...

На paleska3, Ringishpil_, Happyinlove и 5 други им се допаѓа ова.
  6. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Па ова му следува и без да сум трудна.
    Не ми е баш мотив за уште едно, сиромашкиот после 2 ќе треба да чува:rofl:

На Happyinlove, hello-kitty.90, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Јас колку го благословувам ова бебенце во стомак ептен :inlove::inlove:
    Ме спаси од работа уште во 6ти месец,и ми даде можност да се изнаспијам :inlove::inlove:
    Се надевам нема да ми наплати откако ќе се породам :D
    Иначе Ако не бев трудна ќе одев на работа,сите кај нас на работа со мали деца ги оставиа да работат освен трудниците
    Колку неплански и колку wow ...

На paleska3, hello-kitty.90, Dina911 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.182
    Боди на долги моиве носеа само како новороденчиња. После втор месец боди со кратки, небитно дали е зима или лето. Ако живееш некаде каде што е потопло од Скопје, а богами топло е деновиве, премногу го облекуваш детето. Така има поголеми шанси да настине. Трча, ќе се испоти, ќе ја фати ветер и толку треба.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    Мамички, дали има некоја која се соочува со истото? Вода не сака ни да мирисне...Пие Хипп сокчиња, кои ги разредувам со вода, онака не сака. Со лажиче и давам малку, ќе се напие 2 лажичиња и после ја плука.
    Воедно, сте имале ли проблем со пеленски осипи? Беше воспалена доста, се повлече со терапија од Еозин, Афлодерм и Ројазол. Сега има повторно 7-8 брунчиња како поголемки, не е иато како претходно. Искуства ве молам :l:

10. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.521
    Допаѓања:
    8.017
    За вода сите помали деца одбиваат поготово ако се на доење и тешко прифаќаат шише со цуцла. Доколку цица или е на АД преку млекото внесуваввнесува течности нематнема да дехидрира секако, ако не сака сокови не форсирај еве моето е 2,5год па сега почна по малку да пие сок и тоа за цел месец едно кило ако испие, само вода пие. Кога ќе почне да јаде цврста храна ќе почне и вода да пие ако не сака со шише од мала чашка.

11. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    16 месеци е, на АД сеуште, јаде ама не сака вода.

12. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.521
    Допаѓања:
    8.017
    Не му се плаши преку Млекото си прима течности,сега летниот период од жешкото само ќе бара вода

На snegce му/ѝ се допаѓа ова.
  13. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.639
    Допаѓања:
    17.641
    За брунчињата само пудра ни помогна онаа прав пудра на бекутан

14. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Јас никогаш не и облеков боди на долги, ме ежи и помислата на два пара ракави.
    Денски надвор е само по боди на кратки или на блуза на кратки, без боди.
    Навечер секогаш и облекувам боди на кратки и одозгоре блуза, или само тренерка. Навечер тенки пижами, ја би да спие боса ама знае и во 3 сабајле да ме разбуди и праша “зошо босооооо? бечи чапкиии”. Откриена скроз, 300 пати ја покривам навечер

На hello-kitty.90, babydust, TeddyGrey и 2 други им се допаѓа ова.
  15. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286

И мојата чапки ги вика.:D

Јас сум уште со боди па и она е. Викендов почнавме со кратки, боди на прерамки со маичка на кратки.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Од кога почна да сврзува повеќе зборови? Претпоставувам дека уште мала била брборка како мојата, па да си знам:D

На babydust му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.933
    Допаѓања:
    14.643
    Па разредувај секој ден малце повеќе, и со тек на време ќе стасаш до само вода. Како ќе јаде цврста храна, се повеќе ќе бара и течности, ама во меѓувреме полека да се навикнува на вкусот, поточно на немањето на вкус :)

18. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Не ме праша да си кажам.
    Два збора сврзуваше многу брзо. Ама на почеток со пауза меѓу зборови: Пример: Кисело -ќути- млеко. Ова отприлика на 17 месеци
    Сега веќе(21м) знае и да раскажува.
    Пилето лета горе небото.
    Не сакам бањам косата.
    Ајде да нанаме.
    Чао, видиме пак.

На paleska3, BabyT*, hello-kitty.90 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Почна да збори по нејзино после годинка некој збор, набрзо почна да сврзува по два збора, некаде кај 17м.
    Од 18м-19м нагло почна да испушта нови зборови и да сврзува повеќе, веќе 3-4 месеци убаво си правиме муабет :D

Пред некој ден и правам план за денот, што и како ќе правиме, и после некое време ја слушам:
    “Оде баба точко, виде лека и ногу либи, пие кафеее,пие бода, ладе моко” - Ќе одиме кај баба со точакот,ќе ја видиме реката и рибите, ќе пиеме кафе и вода и ќе јадеме смоки.
    Цели реченици кажува, и тоа логички.

На Lolipop23, paleska3, Milaаа991 и 7 други им се допаѓа ова.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    Моево босо спие цело време :) не сака чорапи.
    Е па мами @Happyinlove во 7 му дадов од сирупот Calma B, дури сега го заспав, енергија има детево многу. Ќе видиме како ќе биди ноќва макар што не сум мн оптимист, а можи и треба да попие неколку денови па да почни да делува :?: ќе кажам секако искуство.
    Лесна ноќ на сите :)

На Happyinlove, Milaаа991, hello-kitty.90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.