Леле и син ми исто, раката во прслук ми ја става ај кај мене туку и кај други брца Неколку ноќи се будеше со вриштење тите титеееее, и еве два дена не побарал да цица, ако издржи уште ден-два ќе се одбие скроз. Ама моево фати цуцла дури сега и пие млеко, навечер му давам водичка. Откако му излегоа четворките друго дете е, мирно спие.
Sakam da prasam nesto,koga decinjata vi se bolni i koga primaat antibioticik sirup kako na primer zinat i site onie slicni na nego koi se rastvoraat vo apteka,i taka prigotvenata supstanca e stabilna 10 dena kako sto pisuva i na samoto pakuvanje,prasanjeto mi e dodeka mu davate od sirupot na deteto 7dena kade go cuvate sirupot vo frizider ili v kujna vo visaki na sobna temperatura ili vo ladna soba?
Во фрижидер, освен ако не е поинаку нагласено на пакувањето. @zuto непријатниот здив може да биде од грлото. Брис не е лоша идеја.
Мајки што давате/правите превентивно кога децата имаат симптоми на настинка? Малата пак со кашлица и нос растечен.Иста беше пред 2 недели плус висока Т. Какви инхалации правите,кој спреј за нос,друго нешто на природен начин?
aj i jas da se prijavam i nie pominavme burka nok,se budi isamo bara da cica,non stop da e na grada i toa ne legnat tuku saka da e legnat na mene i taka da cica i samo sto ke go zavrtam i ke go spustam na krevet i opet budenje i cica i cela nok takaznam deka zabi se vo prasanje,samo trpenie i ke pomine. inaku mmr mazot mi ostavi jas da odlucam dali da ja primi ili ne,vika na tvoja odgovornost ke e ako nedaj boze nesto se sluci i jas rekov deka nema da ja primi i gotovo ama sekoj den sum na misla. majki da prasam od koga se dava keri,kurkuma,crn piper i nekoi takvi zacini?
@joy1 Не сме биле болни, ниту настинати од јануари (фала Богу) и немам многу искуство со тоа, ама јас сум ја мачкала превентивно со Мукоплант маст на градите и грбот (матичната ни го препорача тоа), а за носето користевме спреј Септаназал и за брзо време престана да и тече (со инхалации немам искуство). За спиењето, односно неспиењето немам што да кажам, а да не згрешам. Ќерка ми е 2 години и уште станува по сто пати за млеко од шише, а не сум ја доела, па да и останала навика. Почнав пак да и давам D3 капки, ама нема никакво фајде. Секако сум пробала: и гладна, и најадена, и изморена, и одморена, и на светло, и на темно, не бре брате, како вампирче. Има вечери кога таа ме заспива мене . Веќе сум помирена со ситуацијата, па белки со тек на времето ќе ја преспива цела вечер. Можеме само да се тешиме дека е период, ништо друго. Само да се здрави и живи, се друго ќе помине. Поздрав
Мајки, кажете некоја игротека каде што ќе можам да ја однесам девојкава моја (18м) Збесна дома, а и чувствувам дека и фалат деца. Убаво би било кога би се изнатрчала и изнаиграла. По можност да можеме и ние со тато едно кафенце да се напиеме
iskreno neznam kako ke me svatis jas licno ne sum za igrotekite osobeno ne zimsko vreme kade sto vrie od nastinki virusi. Prasina i neizluftiranost nasekade. Iskreno ako ste vo moznost bar preku den da setnete zooloska park vodno, termosot kafe i uzivajte dodeka taa slobodno trcka.
Инхалација само со физиолошки макс 2 мл за нивна возраст, да спие на повисоко, појачај ц витамин ( на природен начин или во вакви ситуации јас давам и во вид на капки). Не сум многу по спрејовите за нос ама можеш бејби оригано.
Во право си. Ама ако е на дневно ниво тоа одење, а ако е еднаш во месец ризикот е исти како и во супермаркет да идеш. Нивото на загаденост надвор е хорор, респиратони инфекции, кашлање, нос течење добиваш од прошетка по пола саат дневно. Ставаш се на кантер и избираш оптимално решение кое е повремено.
Доколку е надвор врнежливо најдобра опција е игротека. Јас така комбинирам. И во игротека претежно преку ден кога не е преполно со деца (повеќето родители се на работа, а децата во градинка). Нас тоа најмногу ни одговара и поради тоа што синко е помал и несигурен и кога има многу гужва ми е страв да не го повредат. Башка бактериите...
Вчера бевме кај Видоевски на редовна контрола и ми кажа да ги прекинам Д капките и од сега понатаму да ги давам во вид на сируп кој покрај витаминот Д содржел и витамин А и други витамини. Капките биле за мали бебиња. Имало повеќе видови на сирупи, да го користам тој кој на малата по вкус ќе и се допаднел. Вие наместо капки сируп давате? И ако да кој ми го препорачувате?
Koj sirup ti go preporaca? I kolku meseci imate? Jas seuste i davam kapki , no sakam da hi smenam. Malata ima 19 meseci skoro
17 месеци има малата. Ми ги препорача сите мултивитамински сирупи што ги даваат за имунитет и апетит. Како што пишав да го користам тој што малата по вкус ќе го сака. Мислам ти пред некој ден ти спомна некој сируп за апетит, види може го има витаминот Д во составот.
И мене ми го кажа тоа на контролата. Паскалов ми рече само вигантол до 3 години. Сите мултивитамнски за имунитет го рушат природниот имунитет. Читав и сфатив дека е во право и давам Вигантол, 1-2 капки дневно. Скоро 2 години е.
Јас исто како Нова. Добив совет од повеќе педијатри да не давам никаков имуностимулатор од типот на киндеримуно, затоа што баш во тој период се гради имунитетот и нема никаква корист туку може само да се наштети. Син ми помина многу тежок период, беше сериозно болен, бевме и хоспитализирани, ама сеуште не е добар. И ми рекоа ништо да не давам, самиот организам да се борел. А исто сеа пак, нос му тече, грло го боли, кашла повремено.
После цели 3ноќи и дена со т,воспалено уво и 3-4заби κои ниκнуваат(4κи) денес до сега нема Т. Κρвна слиκа уρедна,цρп негативно,но хгб 94,а матичната ми виκа да не се сеκиρам,се додеκа дои ќе има низоκ хгб(внесувал поголема κоличина млеκо). Има неκоја исκуство со ова? И плус,знам,уво боли најмногу,синκо исцρпен е до κρајност,поспан(не спиеше 3дена)и нема воопшто апетит,течности не саκа,но мнооогу цица. Загρижена сум,од дете κое со огρомна желба и сласт отваρаше уста и не пρавеше пρоблем за ниκаκво јадење,сега е дете κое не можеш уста да му отвоρиш. Се надевам деκа е пеρиод и бρзо ќе помине.