Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    Леле и син ми исто, раката во прслук ми ја става :) ај кај мене туку и кај други брца :D
    Неколку ноќи се будеше со вриштење тите титеееее, и еве два дена не побарал да цица, ако издржи уште ден-два ќе се одбие скроз.
    Ама моево фати цуцла дури сега и пие млеко, навечер му давам водичка. Откако му излегоа четворките друго дете е, мирно спие.

2. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Sakam da prasam nesto,koga decinjata vi se bolni i koga primaat antibioticik sirup kako na primer zinat i site onie slicni na nego koi se rastvoraat vo apteka,i taka prigotvenata supstanca e stabilna 10 dena kako sto pisuva i na samoto pakuvanje,prasanjeto mi e dodeka mu davate od sirupot na deteto 7dena kade go cuvate sirupot vo frizider ili v kujna vo visaki na sobna temperatura ili vo ladna soba?

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.238
    Јас во фрижидер

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.559
    Допаѓања:
    201.695
    Во фрижидер, освен ако не е поинаку нагласено на пакувањето.
    @zuto непријатниот здив може да биде од грлото. Брис не е лоша идеја.

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.238
    Мајки што давате/правите превентивно кога децата имаат симптоми на настинка?
    Малата пак со кашлица и нос растечен.Иста беше пред 2 недели плус висока Т.
    Какви инхалации правите,кој спреј за нос,друго нешто на природен начин?
    :)

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  6. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.225
    Само што сакав и јас да се консултирам.
    Кива од вчера,носе растечено...

7. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    aj i jas da se prijavam i nie pominavme burka nok,se budi isamo bara da cica,non stop da e na grada i toa ne legnat tuku saka da e legnat na mene i taka da cica i samo sto ke go zavrtam i ke go spustam na krevet i opet budenje i cica i cela nok takaznam deka zabi se vo prasanje,samo trpenie i ke pomine.

inaku mmr mazot mi ostavi jas da odlucam dali da ja primi ili ne,vika na tvoja odgovornost ke e ako nedaj boze nesto se sluci i jas rekov deka nema da ja primi i gotovo ama sekoj den sum na misla.

majki da prasam od koga se dava keri,kurkuma,crn piper i nekoi takvi zacini?

8. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    @joy1 Не сме биле болни, ниту настинати од јануари (фала Богу) и немам многу искуство со тоа, ама јас сум ја мачкала превентивно со Мукоплант маст на градите и грбот (матичната ни го препорача тоа), а за носето користевме спреј Септаназал и за брзо време престана да и тече (со инхалации немам искуство).

За спиењето, односно неспиењето немам што да кажам, а да не згрешам. Ќерка ми е 2 години и уште станува по сто пати за млеко од шише, а не сум ја доела, па да и останала навика. Почнав пак да и давам D3 капки, ама нема никакво фајде. Секако сум пробала: и гладна, и најадена, и изморена, и одморена, и на светло, и на темно, не бре брате, како вампирче. Има вечери кога таа ме заспива мене :D.
    Веќе сум помирена со ситуацијата, па белки со тек на времето ќе ја преспива цела вечер. Можеме само да се тешиме дека е период, ништо друго. Само да се здрави и живи, се друго ќе помине. Поздрав :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.633
    Допаѓања:
    35.241
    Мајки, кажете некоја игротека каде што ќе можам да ја однесам девојкава моја (18м)
    Збесна дома, а и чувствувам дека и фалат деца. Убаво би било кога би се изнатрчала и изнаиграла.
    По можност да можеме и ние со тато едно кафенце да се напиеме ;)

10. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Барај на фејсбук Avantura, нова е и преубава е, чисто и фин персонал.

На zuto и An-na им се допаѓа ова.
  11. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    iskreno neznam kako ke me svatis jas licno ne sum za igrotekite osobeno ne zimsko vreme kade sto vrie od nastinki virusi. Prasina i neizluftiranost nasekade. Iskreno ako ste vo moznost bar preku den da setnete zooloska park vodno, termosot kafe i uzivajte dodeka taa slobodno trcka.

На Sky-butterfly, artemidis, irenna и 2 други им се допаѓа ова.
  12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Инхалација само со физиолошки макс 2 мл за нивна возраст, да спие на повисоко, појачај ц витамин ( на природен начин или во вакви ситуации јас давам и во вид на капки). Не сум многу по спрејовите за нос ама можеш бејби оригано.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Во право си. Ама ако е на дневно ниво тоа одење, а ако е еднаш во месец ризикот е исти како и во супермаркет да идеш.

Нивото на загаденост надвор е хорор, респиратони инфекции, кашлање, нос течење добиваш од прошетка по пола саат дневно.

Ставаш се на кантер и избираш оптимално решение кое е повремено.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  14. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Доколку е надвор врнежливо најдобра опција е игротека. Јас така комбинирам. И во игротека претежно преку ден кога не е преполно со деца (повеќето родители се на работа, а децата во градинка).
    Нас тоа најмногу ни одговара и поради тоа што синко е помал и несигурен и кога има многу гужва ми е страв да не го повредат. Башка бактериите...

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    46.135
    Вчера бевме кај Видоевски на редовна контрола и ми кажа да ги прекинам Д капките и од сега понатаму да ги давам во вид на сируп кој покрај витаминот Д содржел и витамин А и други витамини. Капките биле за мали бебиња. Имало повеќе видови на сирупи, да го користам тој кој на малата по вкус ќе и се допаднел.
    Вие наместо капки сируп давате? И ако да кој ми го препорачувате?

16. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Koj sirup ti go preporaca? I kolku meseci imate?
    Jas seuste i davam kapki , no sakam da hi smenam. Malata ima 19 meseci skoro

17. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    46.135
    17 месеци има малата. Ми ги препорача сите мултивитамински сирупи што ги даваат за имунитет и апетит. Како што пишав да го користам тој што малата по вкус ќе го сака. Мислам ти пред некој ден ти спомна некој сируп за апетит, види може го има витаминот Д во составот.

На iki26 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    И мене ми го кажа тоа на контролата. Паскалов ми рече само вигантол до 3 години.
    Сите мултивитамнски за имунитет го рушат природниот имунитет. Читав и сфатив дека е во право и давам Вигантол, 1-2 капки дневно. Скоро 2 години е.

На iki26 и Rabbit им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.448
    Допаѓања:
    250.791
    Јас исто како Нова.
    Добив совет од повеќе педијатри да не давам никаков имуностимулатор од типот на киндеримуно, затоа што баш во тој период се гради имунитетот и нема никаква корист туку може само да се наштети.
    Син ми помина многу тежок период, беше сериозно болен, бевме и хоспитализирани, ама сеуште не е добар. И ми рекоа ништо да не давам, самиот организам да се борел. А исто сеа пак, нос му тече, грло го боли, кашла повремено.

20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.437
    Допаѓања:
    34.410
    После цели 3ноќи и дена со т,воспалено уво и 3-4заби κои ниκнуваат(4κи) денес до сега нема Т. Κρвна слиκа уρедна,цρп негативно,но хгб 94,а матичната ми виκа да не се сеκиρам,се додеκа дои ќе има низоκ хгб(внесувал поголема κоличина млеκо). Има неκоја исκуство со ова? И плус,знам,уво боли најмногу,синκо исцρпен е до κρајност,поспан(не спиеше 3дена)и нема воопшто апетит,течности не саκа,но мнооогу цица. Загρижена сум,од дете κое со огρомна желба и сласт отваρаше уста и не пρавеше пρоблем за ниκаκво јадење,сега е дете κое не можеш уста да му отвоρиш.
    Се надевам деκа е пеρиод и бρзо ќе помине.