Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Еве јас денес се изненадив. Од водна жаба како што си ја викам јас, денес одби бањање. Едвај чекам да дојди утре за да видам како ќе поминеме. А таман си фативме ред, дур се шлапа и забавува она во коритце, јас си се туширав во туш кабина. Е сега дури ќе одам и јас смрдена ако влези во "таа фаза" . :devil:

На paleska3, lackygirl и babydust им се допаѓа ова.
  2. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    @Spidy имаше денови зимоска кога ја бањав и се шлапаше по два пати на ден.
    Сега и за тело плаче.
    Не дај Боже, репчето од коса коа и го вадам мислам комшиите во социјални служби ќе не пријават.

На paleska3, lackygirl, Spidy и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Леле исто скроз и мојава хахаа

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.712
    Допаѓања:
    24.195
    Давам по 5 зрна аронија, 2 пати неделно.
    Давав и јас телешко, просо, сливи, кајсии, леќа, грав, брокула, аронија, мед и пак не го качи хгб додека не испи доза Малтофер.

За бањањето, кошмар е веќе и кај нас. Прееска пак вриштеше и бегаше од кабината, а јас стандард полу гола со него внатре. На мм му викам подобро во корито, детето уживаше. Ама тој е упорен, демек ќе се навикнел синко и вака. Којзнсе кога.

На paleska3, lackygirl, LoveHope и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    @FreeMind добар совет ти даде Бела, влези да се бањаш заедно со неа. Кога син ми се плашеше прбавме така, јас или мм со него влегувавме и беше каде каде поспокоен, само кога ќе дојдеше време за главата почнуваа драмите. Те советувам да направиш пауза некој ден, се гледа дека и е траума, нема да засмрди детето, ќе ја замиеш на мијалник, газе, нозе, раце и наредно бањање влезете со неа заедно. Прво на суво измислете некоја игра, па постепено вметнете ја и водата, дај и го тушот сама да го држи, прскајте го тато, па тој божем се лути... децата сакаат такви работи. (fingers)

За газе мачкање. Вкупно за двете деца само една тубичка Веледа крема имам потрошено до толку што не ги мачкам. Влажни 2-3 паковања вкупно. Кожа џам и кај двајцата. Здрава кожа треба да дише, не и требаат никакви заштитни слоеви, само одмивање после какање и луфтирање неколку пати дневно по 10тина минути, сега на жешково и почесто. @paleska3 ако ја чеша најверојатно е габично, намачкај ја неколку пати со тенок слој канестен маст (кансен, микорил, антифунгал... што имаш дома, исто е) треба да и помогне.

На paleska3, lackygirl, Bella* и 2 други им се допаѓа ова.
  6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ние во туш кабина ја бањаме малтене од бебе. На столче еден од нас ја држеше, а друг бањаше. Некако не бев фан на кадиче, да седи во вода. Сега сама стои во када, ама мм или јас сме внатре со неа. Сама не е никогаш.
    И покрај ова, имала 2-3 пати фаза да не сака да се бања. Најчесто ако и влегла вода во окото, па памти и не сака да и се повтори.

На paleska3, mal.ecka, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  7. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Покрај железото мора да прима и витамин ц за да може да се врзе железото во крвта.
    А калциумот го спречува врзувањето.
    Да не затоа нешто не качувало...

Ние од 65 на 85-90 го качивме со малтофер исхрана. Од 90 до 115 само со исхрана. Сето ова за 2ипол-3 месеци. Пред да наполни годинка, тогаш потребите за железо им се многу поголеми од сега

8. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    @FreeMind Спомна дека од уље си преминала на Хипп шампон, да не и има влезено во око од шампонот па ја пече и се има исплашено?
    Или при туширање да и влегло вода во окце па го запамтила тоа?

Што знам, мојава прво ја прашувам дали сака да правиме шлап шлап, најпрво одбива. Ја замуабетувам дека мечето и бебето не чекаат во купатилото да ги избањаме за да нанаат, дека ќе им покажеме како се редат коцки за и они да научат, дека мама ќе пее а она се бања.
    Кога ќе ја убедам, неќе да излезе.
    И играчки ставам во кадичката за да доседи.
    Синоќа беше во кадичка 45мин.
    Се прскавме и кикотевме на цел глас. И правам пена со шампон во водата и и станува интересно па пробува сама.
    Неќе да ја допира вода на коса и на лице ама почнав како на шала со тушот да и прскам вода на грбот и стомакот, ја скокотка, па користам “гужва” да и ја исплакнам косата. Или “глеј мама пилето горе”’ и успева да ја навали главата наназад.
    После бањање купатилото е лом, поплава, ама барем е избањата.
    Некни коа пишав дека неќеше и заспа небањата, а цел дем во прашина во песок беше, епа утредента ич не чекав, ја бањав на пладне.
    Излезе кафена боја од неа!:whew:
    Лани кога беше помала и имаше пак некоја фаза на одбување, и го полнев базенот и така ја бањав:rofl:

На mal.ecka, lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  9. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.712
    Допаѓања:
    24.195
    Да, знам, затоа давав и Пико Це.
    И не мешав во исхрана продукти што содржат железо со млечни.

На AlicaInWonderland му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    @AlicaInWonderland патем, ние пиеме кравјо млеко домашно. Го намалувам, ама навечер пие кога станува :(

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.208
    Допаѓања:
    24.622
    Проблемов со капењево е главата, штом го мијам на главата почнува да паничи, јас најдов сега за сега решение :D му ставам крпа на лице и го мијам, не му оди в лице вода, не паничи @FreeMind пробај го и ова ако мислиш дека ќе помогни. Во копанката му ставам играчки, кофички, си претура вода, ги капи животните :D среќа поминаа плачките, како што пишав само 2 пати плачеше. Па откако ќе го извадам сам си ги бриши нозете и си вели ете :rofl:

Последна измена: 20 мај 2020
    На paleska3, babydust, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    @FreeMind да ја бањаш само со вода без шампон? Глупо звучи ама да не и смета и да не ти одбива.

13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Вчера пак вратив на вода со уље да не ја плаши шампонот ама џабе беше и тоа.
    Утре и е ред за капење ќе пробам со неа да влезам. Иако нејзе ја капиме во малата кадичка од раѓање на чико сега во големата када пак ќе и дојде промена. Ама не губам ништо мора да се најде нешто.

На Lolipop23, Bella*, AlicaInWonderland и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Секој ден ја бањаш?

15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас и ставив гумирана подлога директно во када. И ги наредив сите шампони и и го ставив садоперот. Не сака сега да илезе.
    Ама сепак е фаза кога ќе помине.

На Spidy, FreeMind, Bella* и 2 други им се допаѓа ова.
  16. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.264
    Допаѓања:
    67.833
    Учи го да ја крева нагоре главата за да не му паѓа вода на лицето. Качи му нешто повисоко и да гледа кон тоа додека го исплакнеш, ќе сфати и сам дека не му паѓа така вода на лице. Ќерка ми цело време само тоа и зборев, нагоре главчето, па на држачот за шампонот редев играчки и и викав да ги види, додека кажуваше што има и ја плакнев косата, после си се научи и немаше гајле, си крева глава без проблем.

На BabyT*, lackygirl и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    И моето едвај чека да се бања.Земаме чашки еден куп,полниме корито со вода и може да седи така вечно :D Си пресипува вода во чашки,си ги реди во када,си расипува вода,шлапа,купатилото е поплавено,мм го брише по 20 мин после бањање. Плаче кога треба да излезе,кога го вадиме вришти :sweat:.
    @FreeMind да ја ставиш во празно корито и отпосле да и ставаш вода? :^)

За мачкање со креми,кога се породив во болницата сите сестри ми рекоа да не ставам никакви креми на бебе,освен ако е црвено или исипано,подобро е да си диши кожата без креми. Со крема и мокро газе уште повеќе ќе се вцрвува.

И на моето треба да му правам крвна слика,зошто не јаде,повеќе цица,ама не ми се носи сеуште по лаборатории,ама ќе морам кај и да е.

Излегоа сите четворки,на ред се тројките. Очекувам да пројаде после излезени четворки (според непишано правило).Тераме 72 недела,скок :rock:, па се буди на 1 сат,а седи буден по 30 минути :emo:.
    Ај белким со завршување на последниот скок ќедобијам дете-спијач, доволно беше неспиење.

На paleska3, Dina911, FreeMind и 4 други им се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.208
    Допаѓања:
    24.622
    :hug: :hug: оф оф само ќе си се надеваме јас и ти :D на 14 год ќе спијат сигурно (fingers)

На paleska3, Dina911, hello-kitty.90 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Садоперов спас за се ќе ни искочи :rofl::rofl:

На Spidy, FreeMind и LoveHope им се допаѓа ова.
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Се молам никогаш да не и здосади :D

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.