Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    @Rabbit и ние сме на сируп, др Аневска така ни кажа. Го користиме детското сирупче на Велкид со омега3 од ленено семе поради дерматитот и алергијата. Супер го прифати, многу му е вкусно.
    Вие можете обично сирупче да пиете со омега3 од риба, кое ви го препорачал, или пробај неколку па види кое е највкусно.

На Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    46.135
    @irenna ме подзамислија мајките што пишаа за сирупот и имунитетот. Може до 2 год. да продолжам со Вигантол капките па од септември со сируп :?:

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.238
    Срце убаво ке му помине
    Сите дечиња гледам се настинати а колку само ги чуваме :(
    Јас башшш ништо за имунитет не давам освен д3.Незнам дали постапувам добро?
    Вчера повраќаше топки шлајмови,брис негативен.Незнам од каде се полни ?Освен спреј,купка со топла вода и тенџере со хималајска сол ништо друго не давам.
    Нит пумпа дава нит инхалација да и правам :(

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    Па не знам, јас сепак ќе ја слушам докторката што го следи од раѓање.
    Сигурно не е до сирупот ама јас не можам да се пожалам на некои страшни разболувања. Фатил 2 пати вирус и еднаш ларингит, искрено јас не знам што е тоа растечен нос, мрсули,кашлица или висока температура што не се спушта.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.559
    Допаѓања:
    201.695
    Искрено, и јас почнав малку да намалувам со тие имуно препарати, мислам дека може да имаат контраефект, поточно страв ми е од тоа :worried: Летото му давав цинк со витамин Ц на син ми, е сега, дали од цинкот, дали од тоа што беше лето, супер го помина, ич не отсуствуваше од градинка. Од септември навака еднаш со воспаление на уво беше, еднаш настинка од нога што ја помина и пред две недели со кандида на грло и некој вирус со благо покачена тт.
    Му давам KidzOmega Liquid на HealthAid, најмногу заради Д витаминот и омега масните киселини кои се потребни за деца во развој. Содржи и вит. А, Ц и Е. Му давам ацерола и секое сабајле на гладно мед, а во овошното смути наутро му подметнувам и мед со мелен синап. Да чукнам во дрво детето си е фино и без екстра додатоци. Се мислев да останам на Пливит капките за коските, ама од друга страна да не не му се доволни. Сите ми препорачале некој сируп на база на рибино масло, ама не да се гадни, уф... ми фалат оние ситните црвени перли од нашето детство, сигурна сум дека тие би ги прифатил.

На marchi-cool, galapce и Mrs.Bass им се допаѓа ова.
  6. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.225
    Мајки ај една консултација, искуство....вчера некако се подзамислив. Малиот(за некој ден 15м ќе прави)секој ден како се помалку да јаде,дури има денови кога и ќе го рипне ручекот(на пример ќе заспие пред 16 и ќе се разбуди накај 19). До скоро се ќе изедеше, сега од ден во ден како да му се губи апетит. А полн е со енергија,жилав, претерано жив, пу пу...планирам наредната недела еден систематски да направиме.Ноќе врзува убав, мирен сон, да чукнам една-две настински имал до сега. Од една страна си викам, жив,здрав,весел,среќен е,нема простор за грижа,си менува нешто(што би рекле постарите), од друга страна пак сум на мисла....Имате слично искуство?
    П.С.Вчера на пример,сабајлето изел фино корнфлекс со кефир,после некое време лапнал пола банана,па пола барни(оние готовине детски,баба му го частела (facepalm)),заспал со млеко 150мл во 15.45,се разбуди во 19.Легна во 23.15(со млеко),не сакаше да отвори уста за вечера а во меѓувреме касна 3-4 лаж компот од праски и пола кифличка. Сума сумарум саглам не јадел скоро цел ден,така ни се случува секој ден скоро еве веќе десетина дена.

7. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    Ме потсети @Annath на тие црвените топчиња рибино, Како дете имам цело паковање на екс испиено :$:)
    Ние пиеме на Велкид сирупче со омега3 од ленено семе, еве ова и многу добро го прифати.
    image.jpg

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  8. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    28.519
    Се друго им е поинтересно отколку да седнат да јадат... чиман таму лежи проблемот :?:. Исти сме, палави, темпераментни, нонстоп во движење... Поинтересна е играчката отколку мама со чинивчето во рака. Сака да си игра и нема време за губење пр. да јаде. Скоро и не успевам да ја седнам да јаде, затоа си собрав столчето за хранење и си ја хранам додека игра или со песнички на компјутер. Она ќе се занесе јас си ја хранам и успевам (3 оброка и 2 ужинки + млеко) Пробај така, во игра, можеби и кај вас тоа ќе успее.
    Други причини може да се и заби, настинка и сл. Исто така на таа возраст знаати да се инаетат, кога не отвара уста ја оставам да заборави 30мин па после тоа пробам наново да ја хранам. :mm:
    Буквално со трикови се храниме, ама успеваме секогаш.
    И ова сигурно милон пати си го слушнала ,,менуваат децата,, ќе дојде и моментот кога само ќе бара ,,нјам, нјам,, е тогаш срце мајкино е полно.

И ова сакав да те прашам... Како бре спие 3 саати дење и тоа пред 16 заспива, а вечер пак успеваш да го легнеш во 23. Алал да ви е... не си свесна колку си среќна што си има сонче детето!
    Поздрав и убаво денче! :hai:

На marchi-cool, galapce, PUPICA и 4 други им се допаѓа ова.
  9. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    Jas celo vreme go lazam so nesto ima kako sto kazaa gore mnog promeni ke menuva i menuva se e pobitno od hrana. Iskreno mu davam na moeto kinderimino i sum prezadovolna pojacan mu e i apetitot. Vo pogled na spienjeto i nie sme spankovci legnuvame vo 13 a posle nemozeme da se razbudime nerno go budam vo 15 inaku koga go ostavam do 16ipol ne se budi. Ama posle se uspivame do 23 i cela nok spie bez budenje

На galapce и irenna им се допаѓа ова.
  10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.437
    Допаѓања:
    34.410
    Мајκи,исκуства со Proven Probiotics?
    Денес мм го пρатив во аптеκа за вит ц κапκи и д3,му го дале ова,се состои од повеќе витамини плус фолна.
    Тоа е κога сама не си земам што ми тρеба,а и не е баш евтинκо над 350ден го зел.

11. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Најдобар пробиотик ама не е замена за д3....

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.437
    Допаѓања:
    34.410
    Значи зелено светло,наместо сеκое сабајле вит ц,да давам од ова и плус д3(по две κапκи давам)
    Фала ти!

13. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Јас давам вигантол , ц витамин некогаш во вид на капки давам а провен од време на време или кога има едниот стомачен вирус па да не фати другиот. Инаку други суплементи не давам.

14. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Најдобар пробиотик е. Скап е да ама прашокот е за цел месец, па и од пролајф излегува далеку поефтин.

На LaDyDoLl и leona83 им се допаѓа ова.
  15. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Добар е и зошто при вирус не мора посебно смекта посебно линекс да се дава. Инаку по ново, така да се изразам, убаво било и почесто да се дава пробиотик, не мора само при стомачен вирус.

16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Мајки кога планирате да го украсувате домот новогодишно? Мене некако сѐ рано ми се гледа, дали поради времево не чувствувам дека доаѓа Нова Година.

17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    Исти сме и ние, а и јас ништо не давам освен спрејчето за нос. Незнае да дува па затоа целиот секрет се насобира и кашла шлајм, а за среќа белите дробови се чисти. На крвната слика само лимфоцити покачени, црп негативно, уште брисевите ги чекаме ама веројатно за вироза се работи. Докторкава ни препорача ако сакаме сирупче за имунитет Дефендил ама еве читам наназад од други членки дека треба самиот организам да си се "надгради", да не му потпомагаме.
    Јас давам Вигантол по 2 капки, педијатарката ни кажа Д3 ама грозни се, прави фаци за повраќање, па среќа ортопедот кажа Вигантол.

@zuto и мене ми е рано иако едвај чекам, веќе има некое празнично расположение околу мене, но веројатно ќе украсам викендот на 19-20ти.

На joy1 и zuto им се допаѓа ова.
  18. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Najverojatno vo Vtornik, bidejki e dezaven praznik i ne rabotime. Denes ke zacistam a vo Vtornik zdravje da nakitime.

На leona83, joy1 и zuto им се допаѓа ова.
  19. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Kako se dava proben probiotiks vo siseto ima prasok kako se rastora za dete od 3godini?

20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.437
    Допаѓања:
    34.410
    Има и лажичκа,во упатството пишува две лажичκи во јадење,млеκо,вода и дρ. Јас наутρо ставам во доρучеκот.

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.