Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. sweet.november

sweet.november Популарен член

Искрено да ти кажам баш деновиве си правевме муабет со мм дека би одела на второ, ем да не се толку голема разлика и ќе си бидат другарчиња, ем да го поминам цело лудило на еден мастраф што се вика:drunk:
    Ама чекаме да помине корона кризава па да се селиме накај Скандинавија, па не би трудна баш да ја почнам преселбата:rofl:

NNA, Milaаа991, Chanell* and 4 others like this.
  2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Второто само се чува, така да знаете, посебно ако се мала разлика со првото. :wasntme:

NNA, Dina911, kukla21 and 6 others like this.
  3. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Имав една колешка, второ дете, секогаш се жалеше дека сестра и била погалена. Со колешкава родителите биле попопустливи, ама секогаш доизносувала работи од сестра и, не се сеќавале нејзините на колку месеци и никнал прв заб, или кога точно проодела, немала нејзина радосница... Да не бидам погрешно сфатена, ок родители се луѓето, таа си е преблиска со сестра и, баш се другарки.
    Ама кога ќе подразмислам, брат ми е помал, сирот ни он нема радосница.

NNA, Dina911, Milaаа991 and 11 others like this.
  4. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Јас чекам второ, терам 12та недела и сеуште се прашувам дали можеби си зедов преголем залак 2 деца со скоро 2 год разлика... Овие скокови, температури, трчање да ги задоволам нивните потреби и сл..мислам дека дури тогаш ќе полудам.. Ама нема назад... Да се живи и здрави само.. А и ние исто така......

NNA, mamaJana, Milaаа991 and 15 others like this.
  5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Со лесно да ти е мила до крај. Вие сте женишта бре со Бела и Хепи. Срце планина.

Синоќа стана во три саат плачеше на цел глас до пет. Плус и протекла пелената па менувај боди и вреќа за спиење и не и се допаѓаше вреќата...со солзи се мава од душек со цела сила си ја бара помочаната вреќа назад.
    Ова се заби дефинитивно пред се има и болки се гледа дека ја боли и плаче сака да каса онака неутешно плаче. Па и тие тројки никако да испаднат! Досега супер ги вадеше забите али овие ми наплатија за се. Таман стана да и даде парацетомол заспа.

Утешете ме дека ова набрзо ќе заврши зошто ќе плачам и јас.

NNA, Milaаа991, Bella* and 7 others like this.
  6. happygirl

happygirl Форумски идол

И јас синоќа се исплачав. Синко не преплаши со мм.
    Време за спиење му беше, околу 23ч, и се превртуваше на спална ко и секоја вечер. И наеднаш се фрли точно на ќошот од наткасната. А јас до него бев, ама не успеав да го дофатам.
    Само слушнавме силно баам и врескање. Среќа ја промаши аркадата и окото. Крв имаше, многу плачки, и од него и од мене. Има дупка сега над веѓата. Му ја исчистив раната со хидроген, ставив и бетадине. После тоа си беше весел, како и секогаш. Го држев уште саатипол буден, се плашев од потрес.

Ама убаво не потресе со мм.

7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Душааа, со помин нека му е :hug: :hug: и вас исто, знам како е.
    @PeachGirl со лесно да ти е, се да е во ред :inlove:
    2 дена помирен пак ноќе, сношти пак стануваше 4, 5 пати ама без плачење, не плачи сега, барем тоа помина (fingers) и јас со тројките се измачив со него :( ексик 4 цели месеци и уште нема ниту една пробиено :smirk:
    Ве поздравувам од на работа, од денес старт со полно работно време (fingers)

NNA, Milaаа991, Bella* and 8 others like this.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Ние затоа сме активни цела група овде на сите ни е прво. Како муви без глави.

За второ ти е поминато и нема што да се мислиш што му е. Затоа е полесно второто. Али пак си велам секогаш ќе имаш прво што ќе искусуваш нови работи и ти фали уште второто да вришти и ало Бардовци. И да се чува само сепак си носи проблеми, дали не јаде, не спие, протекува, болникаво,итн. Вака лесно звучи кај други али кај мене да е шо знам:)

NNA, Milaаа991, Bella* and 9 others like this.
  9. Spidy

Spidy Форумски идол

Речиси сите што ги познавам имаат едно мирно дете и едно со сите маки што може да се имаат со едно дете. Мене првово ми е бубаче, ни скокови видов, со некои потешки моменти лесно и брзо се справив. Е затоа наредното мислам дека се тоа низ нос ќе ми го извади. Па ќе доаѓам да ви се жалам и ќе ми се смеете кога вас вторите ќе ви бидат мирни :D

NNA, Dina911, Milaаа991 and 12 others like this.
  10. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Замисли... да треба да го будам сабајле во 8 да стане,да плаче единствено ако му ја акне една брат му. Или па да бара да јаде:) и нон стоп да е насмеано бебе. Да сака да се гушка.
    :D

NNA, Milaаа991, babydust and 6 others like this.
  11. Spidy

Spidy Форумски идол

Еве мојава ја будев сабајлево во 8. Најчесто е станата уште во 7, ама вади една четворка, па малку немирно спиеше ноќеска, и одма надокнадува. Јас и маж ми сме биле мирни деца, искрено не очекував поинаква и ќерката да биде, ама може следното на вујко или чичко ќе се метне, па ќе дупнува глава на секои 3 месеца :D јас ако сум била прва, јас сама сум се чувала, а по брат ми сите трчале. Едното мора да е побесно, ако имате две мирни деца досаден ќе ви биде животот ;)

NNA, Milaаа991, lackygirl and 5 others like this.
  12. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Да фати човек страв од второ дете уште не зачнато :rofl:

NNA, Milaаа991, paleska3 and 11 others like this.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Ако ти се погоди како мене второто ќе видиш второ само се чува:rofl:
    Јас сум второ дете али и сестра ми не била лесна за чување. Ама јас сум била оток жив тантрум во движење. Еднаш сум се фрлила ласта во продавница на плочки за да ми купат кожна јакна со реси, 100 марки била. Толку многу сум била уверлива што стварно ми ја купиле со чекови. Се разбира не сум ја ни облекла. Од тогаш не ме носеле по продавници никад.

NNA, Emma2, Milaаа991 and 11 others like this.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

И јас ова од @Spidy го имам слушнато од повеќе жени, едно мирно, едно не :)
    Ама имам другарка во Австралија е, вели исти двете, двете "лоши", еве второто машко и е со синко иста возраст, исти се двата :D ми вели Јас си мислев со второво полесно ама ова и полошо од првото (женско) ете така :rofl: и ме утеши дека првото на 3 години почнало да спие ноќе (fingers) :worried: ако не завршам дотогаш "в комшии" :rofl::rofl::rofl::rofl:

NNA, Dina911, Milaаа991 and 6 others like this.
  16. LoveHope

LoveHope Популарен член

Секоја чест на колешките по генерација што се одлучуваат за второ сега.
    Congrats!

NNA, PeachGirl, Milaаа991 and 7 others like this.
  17. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Ја би уште едно веднаш. Да ми речат еве денес иди роди го и чувај, одма. Не ме плаши ниту пораѓај ниту чување.
    Ама бременост 9 месеци не би! Нема да раѓам 2ро поради бременоста која треба да ја поминам. Така на моменти ми е многу жал што ете ќе останеме на едно, зашто секогаш сакав повеќе деца, дури 3 ми беше желбата :D ама тоа е. Да ми е живо и здраво ова, доволно е :)

NNA, Dina911, PeachGirl and 8 others like this.
  18. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

И јас не сакам да се голема разлика, не повеќе од 3 години, ќе почекам уште малку таман дека и со царски.
    И кај мене не од "лошите" но не беше па и бубалче ,кенкалче поидеално:rofl:барем со спиењето се погоди, си фати некој ред, уште од бебе беше спанко,мене дефинитивно ми беше најлесно до година ,сега се по него со ова фазата проодување ми е ептен досадно,па и кенкав ако не сум до него,ако сум во кујна ми се влече по нога само, и затоа му готвам кога спие и јас тогаш јадам.
    Очајно ми требаше помош овој период ,али со коронава пропадна визата на мајка ми,то што е.

Туку гледам сите ваши вадат тројки веќе,4ки,мојот само кецови има,тек сега 2те пебелеа ,многу касно:?: .
    Тоа значи назад ми е орото,таман ќе ги вади со тантруми:emo:
    И конечнооо покажа интерес за парчиња храна,алелуја,и тоа за оризови галети бе,ги крцка ,ги џвака, ама и овошје,добар е, до 2 ќе пројади.Многу ми е смешен сега кашите ги вади од уста хах,претходно така правеше кога имаше некое парче во кашата.
    Значи едноставно не бил спремен,џабе јас нудев тој мачкаше и фрлаше. Значи се во свое време. :hug:

NNA, Dina911, Milaаа991 and 9 others like this.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Не биди лигле за една бременост:D

Млада си секако дека сите бремености не се исти. Многу е поубаво повеќе деца за иднина.

Јас покрај бременоста што ја сметам за најтежок чин и накај 40 одам и стварно не планирам вакви епизоди да гледам во следни пет години. Сакам малу да олабавам и да поработам на себе некако како да си фалам на себе си.

И глупа корона еј мајка ми никако не може да дојде плус и глупиот менталитет ќе изгинеме без помош со месеци. Како се нервирам ни одмор не можам да планирам, ништо во воздух е се.

NNA, Milaаа991, Lolipop23 and 6 others like this.
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Јас се исценкав со маж ми за второ догодина, максимум 3 години да се разлика. Искрено ви љубоморам што сте трудни по вторпат, да беше до мене и јас ќе ве дружев. Па и да се погоди бесно дете да е второто, ќе издржам :D па уште и близнаци, па да си завршам работа да си имам 3, ехеее на коњ ќе бидам :rofl:

NNA, PrettyG, PeachGirl and 9 others like this.