Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Исто, пораѓај иако трауматичен еден ден е ќе се истурка. Не ми е тешко да чувам ама некој онака родено да ми го даде.:D
    Кај не се поднесував во бременост се породив во 36 та недела, па за второ ќе живеам во страв да не биде и порано од тоа, затоа што сите брисеви ми беа чисти и неколку дена пред пораѓај цервиксот ми го мереа и тој беше супер така да многу ми е страв и од тој аспект.
    А јас сум 3 то дете, некогаш ме фаќаат бубачки за уште едно бебуле дека ова расте и станува бандит.:rofl:
    Може ќе се предомислам кој знае

На NNA, Milaаа991, srekice и 2 други им се допаѓа ова.
  2. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    И јас сакам бебе,ама и јас не би да сум бремена :x:x:x
    Ќе раѓам,ќе чувам :drunk: ама бремена,не сакам.
    Ова го носев 41 недела,мачнини,неспиење,болки, киселини,повраќање и на сето мачење,родив бебе кое мислам дека е најтешко на свет за чување :@.
    Ама се некако,ми иде паметот да родам побрзо второ,ако не се решам оваа година за друго,ако се подобри однесувањето на мали,не знам дали би си го нарушувала мирот :wasntme:.

Последната четворка пробила малку,тројките се побелени,ама штознам дали ќе излегуваат :?:.
    Си станува ноќе константно,ама овие неколку ноќи заспива во 1 ипол. Не ми дава да го земам да спие,почнува во 23:30 да се игра сам,порано со ништо живо не се заигрува,ама кога треба да спие,му се игра 8-|. Ако пробам да го земам вришти,ме гребе и апе. А сите ритуали пред спиење се запазени :!:,ама не се предава,и приплакува при заспивање. Затоа сабајле пред 10 нема шанса да го разбудам. Се лути,бара цицка и продолжува да спие,колку и да го будам. Што ќе беше ова. Пред некое време имаше во свекрви и снаи темата,некоја братучетка на мажот,се жали дека жена му и детето седат цела ноќ,а сабајле спијат до 12,демек мрза била :doh: Е сега и јас сум од тие снаи ]:)
    Се шекнав веќе. А не спие многу денски,заспива во 15:00,до 16:00 веќе е буден. Ќе го будам секој ден порано,може некој ден ќе стане.

И со одењето сме на никаде,уште малку и може и ќе почнам да верувам дека ќе треба стравот да му го сечам со ножици :rofl::rofl::rofl:
    Барем тоа гајле да ми се тргне од глава :whew:.

На NNA, Lolipop23, Milaаа991 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Ја би била трудна одма, само ако родам 6 месечно.
    Првите месеци ми се во траума.
    Плачење, грчеви, цицање нон-стоп.
    Ко ќе потпорасне и да разбира ми е песна.
    Уствари веќе ако бирам, може и проодено.

На NNA, SINOLICKA_123, kukla21 и 10 други им се допаѓа ова.
  4. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    :D Какви желби си имаме сите
    @FreeMind сите одоколу ми велат дека брзо ќе заборавам и ќе сакам уште едно. Јас бремност ко бременост би ја издржала, ама имам предупредување од доктор дека следна би била многу ризична по моето здравје, ми рекоа да пазам и уште пред да планирам бременост да почнам со инекции, терапии, па серклаж....уф, не би. Преголем ризик ми е.
    @mimiiiii јас во 33та го родив. И за секое наредно би било чудо да го дотуркам до таму :( грлото на матката е трајно оштетено веќе...
    @hello-kitty.90 ме насмеа со мрзливата снаа :D многу е лесно коа некој од страна само гледа, ама да си му во кожа...

На NNA, mimiiiii, PeachGirl и 9 други им се допаѓа ова.
  5. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @hello-kitty.90 :rofl::rofl:Ме изнасмеа, најтешко бебе за чување мислев дека само јас имам. Навечер плачам, пцујам, се прашувам каде грешам. Лоша ли сум? Глупа ли сум.
    Кога ке излезам во двор имам комшика-јатрва со 7 месечно бебе, и карши мене 2.5 годишно. И кога ги слушам, абеее милина. Умни, мирми, спијат, јадат, слушаат. Јас кога ќе кажам мојава што прави, со прашалници ме гледаат.Уште ми викаат, будала сум била што дојам бе8)
    Смрдли, они на мене:o

Мали ја тресе 8-ми скок. Веќе три дена не спие навечер. Се буди да се игра.

Вчера падна од кревет. Бев надвор, а она спиеше. Кога врисна, крв снемав со мм. А свекрвата луѓе само искоментира "Де, де, што де потресувате. Туу моите колку паѓале:@

На NNA, Emma2, FreeMind и 6 други им се допаѓа ова.
  6. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    @srekice јас престанав да се жалам 8)
    Видов дека и да се жалам,никој ништо не може да ми помогне,па најчесто дури имам чувство дека сакаат да ми кажат дека претерувам,а и ретко која ќе се пожали од своето (изгледа на сите им се мирни),испаѓа дека само јас кукам,па решив и јас да си ќутам.
    Така и за скоковите едно време се запнав да објаснувам,дека бебе минува низ скокови во развој,а не е урочено,го боцкаат неизвадени влакна и клинови и дека не е случај за на бајачка,ама видов дека ме гледаат чудно,па престанав.

Кој како сака нека си прави.

За доењето и мене се почесто ме прашуваат:
    -До кога? :talk::talk::talk:
    -Што е до мене,до прво ќе го дојам,ама ако сака да престане порано,ќе се договориме некако. 8)
    Една комшика дури поверува,па зачудено ми вика:
    -Ееееееј многу му е тоа,не е хранливо после млекото,а и многу голем ќе е,ако толку сакаш,до 2 ипол максимум го дој,после само џабе ќе цица :rofl::rofl::rofl::rofl:.

Кога си немаат луѓето друга работа:headbang::headbang::headbang: нека се занимаваат со нашето доење. Барем нека им е исполнет денот со размислување и коментирање до кога е здраво да седојат децата.

А ние ќе кулираме :smoke:

На NNA, Lolipop23, Milaаа991 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Дајте јас ќе бидам трудна за вас,ама вие ќе ми ги чувате и моите хахахаха :rofl:
    Се шалам,од Дора неможам многу да се жалам супер си е,освен што неспиеше до скоро т.е стануваше пречесто
    Сега се навикнавме,само недајбоже ко што викате да ми се погоди второво лошо :worried:
    не е немирна Дорица,и ме слуша тоа се радувам,незнам дали јас така се поставив или пак среќно ми се погоди.

Утре завршува 10ти скок,можам слободно да кажам дека песна поминавме за разлика од 9ти скок (ќе си го памтам)
    Да не ја урочам,има тантруми ама не се страшни на игнор се решаваат лесно,јаде супер,почна да спие во ноќта само еднаш до двапати станува,мнг сме надвор во двор,ако не во двор ја шетам во парк и мнг ни помага тоа,се уморува цела енергија низ трчање и дома кога ќе дојдеме е супер..
    За бањање неможеме од купатило да ја извадиме обожава,само плаче после секое бањање по 10 мин дека сме ја извадиле ама и за тоа не и обрнуваме мнг мнг зошто знам ќе се смири
    Лабава сум,ама пак ќе кажам мислам дека сум лабава поради бременоста
    Не се нервирам така како кога имав добиено :D

На NNA, PeachGirl, Milaаа991 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ве читам за тантруми, нели почнуваат после скоковите:wasntme:

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Да, 10ти е последен и потоа тадам тадам трас***
    Они се појавуваат после прва година ќе ја приметиш малата дека нема да е во скок кај 14ти месец подруго ќе се траска од земја :)

На NNA, Emma2 и srekice им се допаѓа ова.
  10. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Само што наполни 14 месеци и ети ти. Затишјето заврши и дојде бурата :x. Денес го имав првото трескање од земја за ништо. Аууу, цикаше на цел глас и се виткаше како коала. Едвај ја смирив, неспремна ме фати, од никаде некаде и бум :whew:. Ќе биде забавно од сега.
    Гледам и последната 4-ка и пробива, може и тоа и прави нервоза, денес и е гласот пуштен на најјако. Не плаче, само цика и р'жи на цел глас.

На NNA, Lolipop23, lackygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    @PeachGirl со лесно бремноста. Честитки од срце :f:
    @happygirl како е баткото? Се надевам добро?
    И мене некад ме фаќа мерак за мало бебе иако првите 3 м ни беа хорор неа со грчеви, мене со раната од царскиот што никако не здравееше. Ама чувстввото да држам нешто толку мало и невино е непроценливо. Што е до мм одма би го наоравалие, ама сега во оваа криза не би. 8) А и како што немам никаква помош за ништо сигирно ќе завршам во бардовци.
    Искрено немав тешка бременост иако со мали шокови од мојот матичен дека ќе треба да абортирам и сл срања. Но и покрај што поминав скоро школски, имам огромен страв дека со второ ќе се породам пред време. Јана ја родив во 38 ма што не е нешто пред време иако е пред термин, ама цела бременост имав цервикс 3 см. Сестра ми се породи во 28, а викаат дека малку е и генетски таа работа. Таа никогаш не се осмели за второ. А и внука ми какво бебе беше, ќерка ми е ангел. Неа кожа и се ежи од помисла за второ. Јас сакам многу, ама ете ми се всади некој страв дека со второ ќе се породам предвреме и ела разубеди ме дека се ќе биде во ред. Докторот што ме породи после 1 г кога бев на контрола ми вика ајде второ сега побрзо. Му викам дека царски нема врска да чекам... Не не ми вика ајде уште вечер. :D:D:D Аха сигурно сакав да му речам ти ако ми го гледаш. :D

На NNA, SINOLICKA_123, mimiiiii и 8 други им се допаѓа ова.
  12. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.267
    Леле многу се израдував, те знам и лично и те замислив со синко овај пат :inlove:
    И јас сакам второ, ама моментално немам баш услови, морам барем оваа година да помине, а за следното лето :sun:
    Мене најмногу ми е страв од царскиот, па кога ќе ми текне на болката кога ќе се накашлав ми се крева косата!
    Инаку бебе ко бебе, нит спиено имам нит јадено ко човек...

Последна измена: 1 јуни 2020
    На NNA, Ringishpil_, hello-kitty.90 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.361
    Допаѓања:
    13.125
    Јас немам ни желба за второ, а малава е релативно мирно дете. Не сме ја ни начнале таа тема. Некогаш понатаму, за неколку години. Не можам да се замислам со две деца. Добро јас ни со едно не можев да се замислам, па сега трчам како идиот од работа за да и кажам добра ноќ пред спиење и да ја бацам.
    Ве читам вас која трудна, која едвај чека и секоја чест.

На NNA, mimiiiii, Ringishpil_ и 10 други им се допаѓа ова.
  14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    :rofl::rofl:Она уште сега се треска о земја ако и земеш нешто, или не и дадеш:D
    А Minnie сирота, највише го крка.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  15. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @PeachGirl со лесно бременоста до крај :inlove:

Јас сакам да имам второ, само не сега. На моменти ме фаќа желба и велам дај да помине бурниот период набрзина, ама потоа се враќам во реалноста и сакам да помине уште некое време. Не ми е страв ниту од бременоста ниту од пораѓање, ме фаќа паника од првите месеци. И јас би како @TeddyGrey да ми дадат преодено дете наеднаш :D. Колку и да ме плашат тантрумите сега, првата година ми беше далеку потешка.

На NNA, Ringishpil_, hello-kitty.90 и 5 други им се допаѓа ова.
  16. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.717
    Допаѓања:
    24.272
    Еве ме, добар е синко, трча и си игра по дома. Фала му на Господ, го чуваше синоќа.
    Имам пишано, не сакам второ, барем засега. Иако имав школска и лесна бременост, и уште полесен пораѓај, сепак не би се одлучила на второ дете. Му имам кажано и на мм, а и тој не е нешто запнат де.
    Не знам дали понатаму некогаш ќе се предомислам, ама не сакам пак да минувам низ несоните ноќи, почеток на доење, грчеви, дохрана и се по ред.

Нека ми е жив и здрав синко, нека дава Господ таму кај што нема. :) Мене рацеве, и срцево преполни ми се.

Баш пред некоја вечер сонував дека сум бремена 2 месец, со второ, а не сум сакала воопшто. Касно ми било за абортус, и на никој не сме кажувале за бременоста со мм, само сме се туфкале и двајцата во сонот :)

На NNA, SINOLICKA_123, srekice и 9 други им се допаѓа ова.
  17. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Многу интересна тема за второ, уште поинтересни мислења.
    Едно ме занима трудници у второ, намерно или упс несакајќи беше?
    Некако тешка е одлуката за второ.
    За првото многу сум среќна што на некој начин по план беше се. Сакав пред да дипломирам да бидам породена барем, ама сега за второ ќе видиме понатаму.
    Беше кај моите денес, јас имав многу силна главоболка па после работа спиев. Мм ја земал, ме разбуди најубава гушка. Си игравме до пред малку, за преслеков и заспа. Заспа мирно како маче, се напи млеко и заспа. Ако спие мирно вечерва (шо нема да спие), уште и 5 сабајле ќе му речам на мм да прајме второ. :D

На NNA, mimiiiii, srekice и 7 други им се допаѓа ова.
  18. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Не знаев каде да прашам, па ќе означам кој можда знае да ми одговори @kukla21 @duffi или било кој.
    Малава носи Адидас 23.
    Сакам од Најк сандали да и земам.
    Не сакам да ја носам да проба, страв ми е.
    25ка да земам?

Сте враќале некад за бројче во Спортвижн?

19. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Мене најк и адидас ми се разликуваат во еден број. Еве пример моментално точни му се најк 22, а адидас 21.
    Имам враќано во спортвижн за бројче. Онлајн нарачка беше. Коа ја добив им пишав меил дека сакам замена, одма ми испратија повратница и наредниот ден ме побараа од пошта да дојдат да ја подигнат пратката. Ја земаа и за 3 дена ја добив новата пратка

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  20. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.798
    Допаѓања:
    145.362
    Јас да. Баш сандаливе ги менував.
    Адидас носи моментално 24 и 25.Од Сандалите 26 има.
    Значи еден број поголем секако.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.