Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Така ми идеа и мене лани - адидас 21, најк 22.
    А сеа ме буни што нема 24 најк, следно е 25. Да не треба 26... тоа се мислам.

2. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Аха, јасно. Извини, се вмешав, а не сум те ни сфатила што прашуваш :)
    Најк идат 22-23.5-25-26
    Адидас 21-22-23-23.5-24-25
    Чудно идат вака...најубаво според цм да видиш. Па ако не ќе ги замениш, не е страшно, само што ќе поминат 2 недели додека чекаш и праќаш

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.798
    Допаѓања:
    145.362
    Мери и должина на ноже. И да има проблем ќе замениш.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    24.647
    Сега пред некој ден пишев за второ :)
    Од секогаш сум сакала бар 2 деца, уште сакам ама не би издржала сега на пример, малку потака за 3, 4 години :angel:
    Немав компликации во бременост, се беше во ред, ама тешко ми беше цело време само се жалев :$ 9ти месец неможев да одам од што ме болеше половината, па и царскиот :worried: леле бре што беше таа болка, мислев дека никогаш нема да помини, многу ме болеше првите 2 недели, мнооогу ;( ни кашлање, ни кивање, ни смеење, ништо, среќа немав главоболка, сега ќе снимам половина, да видам што се случува, ептен ме боли, па и жолчка за ваѓање, мх мх хаос сум на 30 години :worried:
    Па и да менувам пелени на 2 деца истовреме ]:) ова големово борба да водиш пелена да смениш, малово цицалче, 15 пати на ден пелена да смениш, 100 пати да цица малово, големово да препрашува се и сешто, ти неспан :whew: ами кај има тука јадење, пиење, готвење, капење...... уф не би сега во никој случај :wasntme: секоја чест на сите што си чекате второ :bow: јас вака го замислувам :drunk:

Синко заспа одвај во 10 и пол и не плачеше :muscle: со Дино Мерлин пак почнавме за заспивање, засега е супер, секој ден новини :rofl: овај период досега ми е најинтересен, се разбира само слуша и меморира, неможиме да зборниме ништо скришно, почнавме со мимики, на пр, скриј ја вилушката, ова тивко кажано за да не сети оти ако слушни ќе ја бара и ќе плачи...и ред др слични примери, мислам ме разбирате :) Денес ново му беше пикање на двата прсти в уши, демек не ве слушам, кој знај кај го научил тоа, цел ден повторува :rofl:

На NNA, duffi, Happyinlove и 9 други им се допаѓа ова.
  5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Ќе полудам од ова што се дешава. Не можам да го издржам периодов многу е напорен. Досега плачеше еден саат, а сега си игра со играчките. Ова е лудница.

На NNA, lackygirl и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  6. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    :hug::hug::hug::hug::hug:
    Мојов само што заспа.

На lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  7. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Нека е жив и здрав,ама на второ не ни помислувам. И јас имав лесна бременост,ама после тоа што дојде првите 3 месеци,хорор ми беа. За некои работи уште ми е.
    Маж ми сака дефинитивно уште,ама јас темата ја затворив.

На NNA, eli25, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Да го сумирам периодов:
    - толку многу плаче што повраќа ( има некој слично? Се дешава после јадење ако заплаче)
    - никако не можеш да ја легнеш да спие ни преку ден ни навечер. Ако ја смириш да не плаче заспива два саати
    - ноќе се буди со силно плачење каде нема презаспивање. Тоа трае со саати и станува и си игра
    - вреќата за спиење не ја сака два пати поврати на облекување од плачење, а од раѓање спие така. И попуштив синоќа зошто поручекта на заспивање поврати и ја легнав само на пижами за да ја покријам до тенко јорганче. Прво измрзна скроз оти на секое покривање се будеше, а кога беше покриена и беше претопло. Ми треба време да ја научам комбинацијава али она не спие мирно и се плетка во јорган и е немогуче да спие така. Некој решение да ми каже? Со чорапи да ја легнам?
    - јадење одбива и пребира
    - нон стоп кемка за се

Ми треба некој да ме фати за раче и да ми рече: не се секирај ќе ти ги земам домашните миленичиња на една недела да ти ги почувам ти само спиј и се ќе биде во ред.

На NNA, Emma2, Happyinlove и 8 други им се допаѓа ова.
  9. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    @FreeMind за спиењето.. Кај мене или спие по боди и тенки пижами со тенки чорапи, или со хулахопки и боди со горна пижама. Нема кај да бега, и да се открие хулахопките ќе ја штитат. Ова зборам за периодот пошо е никакво времето кај нас, а инаку првата комбинација.
    Постојано се открива, чекам да заспие па да ја покријам полека.
    Вреќата е убава, ама и ограничува простор. Затоа кај мене менува позиции додека спие, па како кај хепи синоќа од креветчето над веѓа удри убаво. Ама немаше ништо.
    -Да не се прејадува?

10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    @LoveHope супа ручаше не верувам дека би се прејала од тоа. Али вода пие многу, значи многу. И почнува да плаче силно до заоѓање прави притисок во стомак и се иде во млаз надвор и низ нос.

За спиењево ќе иде пак во вреќа еве ја почна да кива. Е уште ми фали да настине.

11. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас ја облекувам сега навечер во боди и шпикозни со ногавици. Исто не трпе покривање.

12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    И само така спие без кебе?

13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.109
    @FreeMind за будењето навечер да кажеме дека е нормално.Почна адаптација и нормално е да се буди навечер.Тоа го потенциаат и воспитувачите.Штом ќе се адаптира минува. Плакање со повраќање и тоа е нормално бидејќи долго плаче од што се засркнува од секретот го повраќа.Зарем досега не ти плакала до повраќање?:wasntme: Значи мирно дете имаш:!::D
    Заби да не се во питање па затоа да плака и да несака да јаде.
    За нејадач мојата е број 1.Добро што не ми ја одземаа на 18месеци имаше едвај 9кг:worried:Ама многу пазев што јаде , а таа не сакаше тоа да го јаде.После мм почна да и дава каши , сквич и се остало по продавници.Битното беше јадеше нешто.Па почнав и со јајца од препелица кои многу помогнаа за да зајакне и да стопира некое време со вирусите.За жал нема одамна по едека од овие јајца инаку ушто ќе и ги купував.А многу ги јадеше.Пробај ако најдеш некоја недела со овие јајца дигат имунитет:)
    За навечер ќе ти кажам додека трае периодот легнувај си со неа или твојот нека ти помага во дел од обврските:?:Знам убава е тишината од заспано дете:nod:

За спиење летно време во градинка спие на гаќи и со чаршав:xДома имам тенко кебе со пижами на куси.Тт ми е моментално околу 23 стрпени.

Дај децата на тетка Ава и така она гоне вештерки навечер.Ама за Ози не знам дали ќе се снајдам:emo:

На NNA, Happyinlove, hello-kitty.90 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Јас не ја покривам ноќе.
    Спие со голи нозе.
    Ниеднаш од тоа не настинала.
    Топол ми е станот, најзината соба посебно.
    Кога некад ми било ладно мене, ја покривам само преку стомак.
    Нозете ако и се покриени одма прета.
    И во Јануари беше истото.
    По склет се децата, кога и да ја пипнам била топла. Ногата гола и седи, а топла и е.

На NNA, eli25, Happyinlove и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.963
    Допаѓања:
    14.722
    @FreeMind за повраќањево, мојава повраќа по желба. Значи јаде цел тањир, слатко си јаде без да ја терам, не е ни количински многу, мало бебешко тањирче со житарици и сецкана јаболка. И завршува со јадење, вика дека нејќе више, ме гледа во очи, еднаш ќе направи фаца за повраќање, буквално со сила се напиња, и вториот пат поврати се. Од онака. Не плачеше, не и бутав со сила, си седеше во хранилка. Ми идеше да и ја вратам повраќаницата во уста. По кажувања на старосватот, и неговото на оваа возраст повраќало од забава.
    Не знам дали е некоја фаза кај некои деца, и не мислам дека е истото кај тебе проблемот, ама може имаат момент каде сфаќаат дека кога им е нешто неубаво, со празен стомак им олеснува, па се стегаат на баш тој начин. Може си прават и јас филмови за полесно да ми е чистењето повраќаници како новородено да имам.

За кенкањето, тука сме сите. Најава за тантруми, да почнеме да се плашиме однапред. Има и подобро денови, ама има денови кога ќе стане во 7ипол, и до 8:15 веќе се треска од земја за некоја глупост. Јас ја игнорирам. И проаѓа за некоја минута.

На спиење, од кога стана претопло за зимската вреќа, ја облакам на боди и шпикозни со ногавици. Јас спијам до неа со јорган, она гајле нема. Сега еве залади деновиве, ја пипам по рачиња, поладни и се, и пробувам да ја покријам, ама од мрдање не седи долго покриена. Ама за 2 недели не ми се исплати да купувам потенка вреќа, па за сега тераме така.

На NNA, Happyinlove, Milaаа991 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.361
    Допаѓања:
    13.125
    Ми прооде детево луѓенца. Конечно мислам, редно беше. Си пушташе она чекорчиња од едно до друго место, ама сабајлево си се исправи скроз сама и почна да оди.
    Е сега не е некако баш најстабилна, се тетерави, си паѓа. Нормално е?

На NNA, Bella*, Coco31 и 15 други им се допаѓа ова.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    24.647
    Нормално е синко дури на 16 месеци беше стабилен скроз, а од 14 прооди, уште знае да падни ама поретко, лесни чекорчиња :inlove:

Дали ви се верува дека синко досега нема повратено, значи ич воопшто, ниту еднаш, пу пу. Дури и кога цицаше не повраќаше, само некоку пати ми имаше така малку плукнато млекце. Немој сега уште тоа ми фали да почни да го прави :whew:
    Ноќеска хаос, 26283839 пати стана :drunk:

На NNA, Happyinlove, Milaаа991 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Да, ако ја покриам одма прета.
    Едит : @thinkerbell лесни чекорчиња :hug:

Последна измена: 2 јуни 2020
    На NNA, FreeMind и thinkerbell им се допаѓа ова.
  19. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    И мојава исто.
    Сме броеле, за 5 секунди клоца и е откриена.

На NNA, Milaаа991 и BabyT* им се допаѓа ова.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    24.647
    За спиење јас му облекувам пижамчиња со долги и боди со краток ракав сега, без чорапи и танко ќебе но дупло е, кај нас ладно е мн, еве денес е малку потопло иначе измрзнавме. Спие само на грб и странично, на меше не, не сака.

На NNA и Milaаа991 им се допаѓа ова.