Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Давам и просо редовно. Веројатно храната нема врска со тврдата столица кај малава.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Суви сливи да отстојат во вода и таа водичка давај и ја а сливите незнам, изблендирсј и ги, зависи како јадите. Супи течни исто.

На lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  3. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Се случува често да има потврда столица мојата.Најмногу и помага киви или кајсија да бидат ептен зрели.Убацувам одма и овесни со јогурт и ленено за вечера.Потечно за ручек.Обично со ова за ден/два и се регулира.Пробиотик не давам.

Потврдувам за тројките најдосадни заби се за раснење.Побелени и боцките излезени веќе месец време и така стојат.А се гледа дека ја нервираат.Јас пак се нервирам,мојата си одгризуваше убаво плазма, лепче,било што,а веќе неколку недели не сака да одгризува.Плаче да и скршам парче и да и дадам во уста.И веќе на се прави така.Препишувам на тројките, ама никако да ја убедам да гризне.

На lackygirl, BabyT* и FreeMind им се допаѓа ова.
  4. sweet.november

sweet.november Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    3.120
    @FreeMind амарант, круша и суви сливи, ако имаш може и презреана банана да ставиш. Сите овие намирници важат за природни лаксативи, мојот редовно се празнел вака кога има запек.

На NNA, Milaаа991 и FreeMind им се допаѓа ова.
  5. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Ве читам сега за краставицата и ме фати страв како ноншалантно сум дала на година и еден месец со само 4 заби (само кецови имаше)
    Веќе после година почна да јаде парчиња и цврста храна, сам да грицка и му давав скоро се па не ја гледав краставицата како некој проблем :|
    И кисели краставички исто така цели ги грицкаше.
    Ни остана уште месото да го јаде блендирано. На парчиња не го сака. Го џвака долго време и изгледа ќе му досади па го плука. И ем јадењето трае цел саат ем пак пола ќе заврши плукнато па му го блендирам. Не го гледам како проблем. Не е до џвакањето или гризањето, знам дека проблемот е во тоа што месото не му е по ќеф. И самата текстура. Ние дома не јадеме месо, не готвам и не нарачуваме месо. Го готвам само за него па не ми е проблем да биде блендирано или како он го сака. Не ми ствара дупла работа :)

Да знаете што имам дадено на една година :D да пишам кај мамичките на фб ќе ме изедат жива :D
    Пица и сендвич јадеше на година и еден месец :D
    Во моја одбрана :!: пицата беше вегетаријанска со зеленчук па не ми изгледаше страшно. Леб, моцарела и зеленчуци...:)
    А сендвичот беше subway, како за него исто со моцарела, зеленчук, маслики...без намази, мајонези и слично. Па и ова не ми изгледа страшно :D или оние со авокадо и јајце такви работи

Фри очигледно кај вас храна не делува за столица. И даваш повеќе од доволно. Кај нас компот од сливи најмногу помага. Или кога немам компот тогаш ставав сува слива во вода да врие 5-10мин. И после да ја испие водата

@lackygirl вчера имаше ставено интересна игра. Планирам да пробам нешто такво карантинскиов викенд

На NNA, Milaаа991, hello-kitty.90 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    И јас после година и давав се да проба. И сендвич и пита и пица...
    Заби извади на 6м, 2 па на 7м уште 2 и почнав да и давам парчиња зеленчук и овошје, надолж сечено. Се давеше ехеее и уште знае да се задаве.

@FreeMind за какање давај разновидна храна, избегавај само компир и ориз.

На NNA, Bella*, Happyinlove и 2 други им се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    24.647
    @AlicaInWonderland со кутијата се изнаигра како со ништо досега (y)
    За месово исто, јас му го рендам варено и така го јади (телешко) а ако сети парче го плука или па ќе го џвака и го збира в уста и на крај го плука :D од 8 месеци јади парчиња ама еве месово не го сака, уште од ко почнав да му давам без ќеф го јадеше, риби нејќи воопшто, а јадеше пред годината.

На Milaаа991, BabyT* и Happyinlove им се допаѓа ова.
  8. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Леле а кај нас па не утепа какањево по 5 пати на ден. Дури и течна е столицата. Дали вади 4ки или од се што си пика во уста незнам. Знам само дека борби водам секое преслекување:sweat: давам банана,ориз и па секој ден еве вејќе 3 ден.
    За јадење го молев додека го молев. Сега му нудам од нашето гледам да не зачинувам премногу и мене ми е во прилг. И пица маргарита има пробано и тост со кашкавал за мерак ке касне 3 пати.
    Другото се што е за него посебно готвено оди во канта.
    Но вејќе не го молам и не давам друга храна голем е ако е гладен ке јаде а он само изводи.
    А нешто што од такт ме вади е дете кое пребира храна и фрла. Јас тоа што ке го фрли фино лепо гледам да не е прљаво секако и му го сервирам назад. Ептен почна да глуми , а нема да дозволам да се расфрла со храна и да му терам кејф. Некој нема ни тоа да јаде. Нека учи од мал.
    И чоколадо јаде киндер и животинско
    Има 10кг на 13 месеци. Одлично пргаво дете.

Друго на 13 и пол месеци се буди цела недела во исто време по полноќ во 1 и во 3. Многу плачи ептен како да се плаши. Дали сонува дали го преживува денов незнам... не е во скок освен заби ако вади. До сега 8 заби истаде не плачеше вака освен 4киве ако се повејќе проблематични незнам... или па дека почна да се пушта да оди а го гледам дека му е страв може затоа си плачи...:?: ама па кај го погодува тајмигот...

И со спиди мислам се смеев за палчица во ноџето:D:D. 11цм му е стапалце а машко е. Или нема везе?^_^:)

На srekice, Milaаа991, Spidy и 2 други им се допаѓа ова.
  9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    72 недела и неколку дена. Денеска е баш кај громчето. Кенка, плаче и има напади на бес. Непрекинато ме удара иако игнорирам, она уште повеќе плаче. Не дава да ја гушнам за да се смири.
    Сега со плачење се успа и дополнително плачи во сонот, кратко, на секој 15мин.Така беше цела вечер.

На Milaаа991, hello-kitty.90, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  10. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    5.031
    Жени малиов мој неколку вечери се буди по 5-6 пати за цицање, и на сабајле секојпат е со преполна проќисната пелена. Пробав со вода или чај ми одбива, плачи и сака да цица. Имаме 3 оброци и 1 ужина, и плус 3 пати цицање преку ден. Незнам стварно шо да правам, ни тој наспан нити јас :doh:|-)

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.963
    Допаѓања:
    14.722
    Моја палчица е 11см во ноџето на 16 месеца. За споредба, јас сум 168см и 41 носам :D се надевам ќе фати на свекрва ми и ќе носи 37ца кога ќе порасне, зошто цела моја фамилија сме кловнови во нозете.

Не верувам дека има врска сега колкава им е ногата, сигурно во пубертет тоа се дефинира.

На lackygirl и Happyinlove им се допаѓа ова.
  12. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Исто и јас мислам дека за време на пубертет се дефинира. Мажот ми исто ситно растел и средно наеднаш извишил.
    Јас нормално 38ца сум 165 но нека фајќа ген од татко му:)

13. Monche24

Monche24 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2017
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    44
    Мајки редовно ве читам, но немам време да пишувам.. Синко е 22 месеци.По природа е многу темпераментно дете, не седнува ни една минута.. Последниве три месеци му растат петките, долните две му пораснаа, сега се горните на ред.. Со нив почнаа и тантрумите.. Ако не е по негово легнува доле, треска со нозете и на неколку наврати надвор додека бевме и кога нема да му дадам нешто што сака го земам во раце и во тој момент се истегнува наназад и за малку фали да ми се лизне и да падне.. Пред две недели трчајќи надвор се лупна во маса од пинг понг на ќошот.. Имаше огромна џумка, но среќа само со тоа поминавме..

@FreeMind сакав да ти кажам дека не си сама, јас исто живеам во странство и се соочувам со плачливо дете како тебе, а згора на се комшиите од доле се пожалија дека ќе се обрателе кај соодветните институции ако не престанел да тропа и плаче...Тројките и нас не измачија многу ама со петките е лудило..Да не те плашам не значи дека исто ќе биде и кај тебе ☺

Тешко е многу мајки посебно периодов со карантини и глупости.. Но, ние сме сите борци и ќе го издржиме овој период..
    Извинете на долгиот пост.Одамна немав пишано, затоа се распишав толку

На NNA, Milaаа991, hello-kitty.90 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    А пак ако се пожалат во институција џам ќе свиткаат :) Ич да не се плашиш за тоа ако си во Германија само речи им лас мих ин руе бите!... без бите никако:D

Она што ми го правеше во тоалет за бањање скроз истото ми го прави на заспивање. Штом земам млеко и речам ајде идеме да спиеме од земја се мава. Денес не кемкаше цело утро ми одмори главата и заспивањето кошмар.

Ова ми личи на некој протест за заспивање бидејќи еве за бањање да се плашела, а за заспивање од што се плаши од креветот? Ова ми е вовед во тантруми. Ќе биде опасно многу тешко ама ќе си поплачам и ќе сврти како досега, нели?!

На NNA, Milaаа991, hello-kitty.90 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Еве ќе ти кажам за мојата, пие вода навечер по 3 шишенца. Ја пресоблекувам на кај 1ч и сабајле пак е накисната. Значи 2 полни пелени навечер. Како новороденче дома да имам :D

На NNA, Milaаа991, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  16. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    5.031
    Богами исто :D и еден број поголеми пелени зедов и пак џабе. Значи да се помирам такво си е детето, што и да дадам пак ке си бара.

17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Исто направив и јас и земав 5ка демек 4ката мали затоа пропуштаат. И исто е. Едино сакам да ги пробам Pampers pants како ќе биди со нив.

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Чим пие толку вода и гумени да земеш ќе протечат:D

Кај мене чим испие две шишиња навечер и менувам исто пелена ноќеска оти немам друга работа нели.

На flower55555 и BabyT* им се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    24.647
    Фри кај мене така за заспивање е 4 целии месеци, од одбивање до сега.....ретко било мирно заспивањето без плачење.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Баш барам нешто магично :D
    1 шише пие дур се успива и уште 2 во текот на ноќта.
    Тоа е ќе си мењам, па и од најсолените пелени, госпожата нежна е :D
    3 пакети месечно, некогаш и 4 :party:

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.