Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    5.031
    Ете со 5ка сме и ние, за п. пантс се мислам и јас како шо тешко сменваме пелени ке се најдат, ама скапи се бре, со вакви мочковци машала кај ке ни е крајот :D

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Јас краставица почнав да и давам во форма на тенки ленти (со ножот за лупење ги сечев) а има само 8 заби напред. Сега и давам тенки сечени надолжно, нешто ќе голтне, тоа што и е вишок го плука.

3. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Моево кога ќе се буди ноќе често за цицање му протекува пелената,а кога не станува често,не. Не е до пелените,до внесување многу течности е. Некогаш се случуваше и по 2 пати ноќе да му сменам и сабајле пак полна :tmi:

Тврда столица и моево има,откако почнавме со цврста храна. Никогаш не му делувала ни круша,ни слива,ни просо,ни палента,ништо. А сега па не ни јаде ништо,освен ориз и макарони и шпагети,и јогурт,па не се ни надевам на подобрување.
    Изгледа моево еединствено дете кое не јаде овошје?! Ниту цреша,јагода,банана,ништо :doh:
    Се плука.
    Краставица јаде од годинка сигурно,а имаше само единици и двојки. Цела му давам и си ја џвака. Некогаш гледам дека голтал и поголеми парчиња. За давење,често знае да се дави.
    Месо исто само блендирано јаде. Мислам дека не е до тоа дали сака месо,туку колку и да е добро сварено му треба повеќе време да го изџвака,па му досадува и го плука.

За спиење и синко протестира. Пред секое спиење мора да плаче.
    Посебно навечер кога се противи на секој мој обид да го земам да го успијам.

@Happyinlove кога почна да проодува и моето не спиеше ноќе и постојано се будеше. Некаде околуедна недела траеше лудилото.

Од вчера почна да оди наназад.:wasntme:
    Уште не знае нанапред да оди како што треба,он наназад пробува да оди.

На flower55555, babydust, paleska3 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    И кај нас тешко проаѓа овошјето, многу тешко. Уствари кај нас се тешко проаѓа. Веќе ни ориз ни макарони не сака, да се чудиш.8)
    Одредени периоди јади различно овошје, па ти чуди се во кој период е. А некогаш знае и да изненади и да јади нешто што никогаш не го сакала, на пример вчера изеде дури 3 јагоди, а денес 6 цреши. Јас битно сум упорна и нудам секој ден различно и на крај давам тоа што знам дека сигурно го јаде. Моментално банана, претходно јаболко, боровинки и така... Маки наши со јадењево.
    Сега ми текна кога пишевме за второ зошто не сакам, заради нејадењето. Да треба со уште едно вака да се молам бардивци ќе завршам.
    Инаку ни стигна денес садоперот. Ама не е мојава домаќинка, не го служи за миење туку за складиште и за седење. Си ги прибра играчките и си се смести како маче во него. :D Само се заебав не е на батерии, треба да пумпаш за да течи вода. Ем знае како треба, ем ме тегни јас да сум пумпала. Си ја зедов бељата. И фатив истурив вода, нека си седи во него. Ете му нова примена. :)
    Квалитетна пластиката инаку. :rofl:

На NNA, mamaJana, sweet.november и 8 други им се допаѓа ова.
  5. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.369
    Допаѓања:
    13.130
    Дечки мислам имаше некоја од вас дрвени тањирчиња за малите.
    Како сте задоволни? Ми излегува едно sara's gift на фб и ептен ми фаќаат око па да и ги нарачам. Ете тоа нема детето. Дрвен тањир. Каква штета.

На S.J.Parker, happygirl, babydust и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Ххха. Јас имам, го користам како даска ако и редам повеќе работи. Претходно се турам во мали порцелански чинии и редам на дрвената. Дирекно на неа само нешто суво или да не е мрсно и обоено, оти дрвото се впива.

На babydust, FreeMind и thinkerbell им се допаѓа ова.
  7. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.369
    Допаѓања:
    13.130
    Значи не е практично. Баш гледав буфче и пржени јајца кај очите беа ставени па си реков и јас така можам да и направам.
    Ама сепак не и треба очигледно :)

На S.J.Parker, babydust, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Значи прејака си! Те нема и туку ќе се појавиш со некоја идеа :D
    Верувам дека немаш толку време, колку што размислуваш 100 на час што да и купиш:rofl:

На S.J.Parker, happygirl, babydust и 4 други им се допаѓа ова.
  9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    :rofl::rofl:
    Лавли хумор!

Денес само за заспивање плачење и за облекување вреќа. Да, пак ќе спие во вреќа јел не планирам сто пати да станувам за да ја проверувам. Вака мирна глава.

И дефинитивно премина на една дремка. Спие два саати од 11.30/12ч. И навечер легнува околу 20.30.

Залади кај нас и врнеше цел ден. Ја облеков во опрема за дожд и надвор да гази вирови. Али глупи германци се измазниле не може човек вир да најде водата се лизга по канализација|(

Битно си играше на дожд не дека нешо воодушевена со капа али нема поинаку. И за на сонце капа не сака наочари мора и не прави проблем. Ама капа никако. И како да ја научам?

На S.J.Parker, Spidy, Miss.Sweet и 7 други им се допаѓа ова.
  10. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    :D:D:D

За капа и јас немам решение. Лани цело лето го поминавме со капа без проблем. Точно дека беше мал, 7-8 месеци. Ама има некои што и како бебе ги вадат и несакаат ништо на глава.
    Еве деновиве и на сонце и на облачно пробувам да се навикне. И по дома демек правиме смеи шали, се шетаме со маж ми со капи по дома :D ама пак несака никако. Не давам ни да му ка допрам до глава. Одма ја трга

На Happyinlove, lackygirl, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  11. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас и ја ставам од дома и и кажувам 'лелее колку си убаваа', оде до огледалото да се види и се смее,и не ја вади. Е некој по пат ако и спомне за капа и текнува и ја вади. Инаку сте пробале ли со комплименти? Кај мојата ептен 'пали' тоа :D
    @FreeMind @AlicaInWonderland ќе ви пуштам слика да ја видете како позира додека и ласкам:D

На S.J.Parker, lady.N, PeachGirl и 7 други им се допаѓа ова.
  12. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.475
    Ех мајки кога ве читам и јас се плашам. Само што дознав дека чекам второ па едни стравови паники ужас..
    Ќе бидат здравје точно 3 години разлика. Може и на ист ден роденден ептен блиску се термините..
    Поголемиов му средив за градинка од септември. Се надевам ќе се научи малце со деца,цело време е сам. Со него нит за грчеви ни тантруми незнам освен за не јадење.
    Мене не ме плаши ниту бременоста ниту пораѓајот првата беше како ич да не бев трудна, сега ќе видиме.

Од една страна ме радува дека малиот веќе нема сам да си игра ќе има друштво за се..Маж ми колку се израдува леле, не ми веруваше дури. Отиде и ни зема ролат од Канела да прославиме:)
    Ама во едно сум сигурна. Ќе го дојам првите неколку месеци комбинирано со Ад, неможам да се зезнам како со прво нене! Нит знам за сон ни за искачање раат уф! :) Уште првата конторла да помине се во ред и раат да бидам..

На NNA, emkaemka, mamaJana и 17 други им се допаѓа ова.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  14. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Честитки и со добра мисла;)

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Дали е рано за бемки? И забележав една на ножето :wasntme:

16. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.717
    Допаѓања:
    24.276
    Синко има бемки уште одамна. На бутчето од страната има една што му расте како расте и тој, Аднан на листот на ногата малечка, и една исто така малечка на вратот позади.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.685

Same here :hai::lol: Честиткии :l:
    И јас дознав дека сум бремена :angel: , чекам прва контрола за срценце , возбуда емоции на ниво , кај мене ќе се скоро 4г разлика , малата одма почна да кажува како ќе го галела , давала цуцла:lol: ова сега , здравје тогаш гарант ќе треба со огради да го чувам :D

Ве читам со тантруми испади , да не ви кажувам како е натаму , само едно правата забава е после 2г до 3 :drunk::bug: Чувајте нерви сега , ние ги минавме речиси (waiting) , ама тој период посебно и 5ки коа и пробиваа ооо (lalala) :hug:

На NNA, Chanell*, mamaJana и 15 други им се допаѓа ова.
  18. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Јас водам со мала разлика со дечињата или има некој пред мене?
    Моите ќе бидат 19 месеци,баш пишете другите ме занима :D

Иначе детево мое веќе неколку дена не спие преку ден,ама воопшто! Пробувавме сите да ја успиеме никако несака :/
    реков нема да ја тераме со сила чим несака.
    Во секој случај мене ми одговара,бидејки заспива во 21,22 часот и спие до сабајле до 10 :mm:
    Цело време гуглам истражувам дали е океј ова,во секој случај може само период е...
    Ми викаат домашниве демек веќе нема да ти спие преку ден голема е веќе,ама на нет сегде пишува дека дете треба да си спие преку ден до 2 години
    Еве Незнам...
    Кога спиеше преку ден навечер ми седи до 1по полноќ,станува после тоа по многу пати навечер и како понервозна е :whew:
    Несакам да ја терам со сила да заспива кога несака,ама па и ми е страв дали е паметно да не спие?
    12 саата сон само навечер доволно ли е?

На lackygirl и Happyinlove им се допаѓа ова.
  19. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Па мојава спие 12 саати вкупно. Така да ако ги спие ноќе тие ваљда се доволни.
    Легнува во 9 станува во 7, 7ипол. Спие од 12 до 2, 2ипол на пладне.
    Нема мака пак у 9 е кома навечер.
    Реално, да спие до 10 сабајле нема кога да ја заспијам, све ќе се помести од ред, па најверојатно не би ја заспала туку би ја легнала порано вечерта.
    Секое дете своја приказна.

На BabyT*, Spidy и Bella* им се допаѓа ова.
  20. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Теди секогаш знаеш да ме утешиш :hug: