Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Блендирано јаде уште. Незнам како да и испасирам, кога она секој ден јаде едно те исто. Кое всушност и неможе да се пасира:rofl:
    Ке пробам со леб, средина да давам. Страв ми е од бисквити, оние на Лино се многу мали. Ко што е смотана, цело ке го голтне:whew:

На Emma2 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Уште веднаш за вечера вари тестенини со павлака. И ќе почне сама да јаде. Ама сама да и ставиш во чинија време и е. И облечи и за валкање нешто.

На Emma2, paleska3, srekice и 2 други им се допаѓа ова.
  3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас на кај годинка почнав обични бисквити да и давам

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    @TeddyGrey од брзање сум ти пишала 14месеци хаха. Сега на 8ми ќе праве 16месеци. Со на Фри се разлика една недела.
    Значи вчера имав едно дете, денес сосема друго. За нејадење е иста, за станување навечер е иста, дури и зачести.. Сабајле стана кај 5 30,па 6, и во 7 и нешто стана скрос, ме фати за рака и во дневна ме однеси.
    Денес букваааално цел ден не спиеше. Инаку преспива еднаш саат ипол. Денес воопшто. Бевме до кај моите, таму не седна, дома кога стигнавме играше, па во комшии беше со едно дете играа. Ја избањавме и ајде млеко, да заспие јас среќна дека саат ипол или ќе одморам или ќе фатам работа, она јок. Не и се спиеше. Надвор пак игравме во трева, скокавме, топка, моторче едно друго и сега заспа пред 10мин.
    Како е можно на тоа одење, трчање да не и се спие. Вчера не се трпеше воопшто.

На paleska3, lackygirl, FreeMind и 3 други им се допаѓа ова.
  5. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Чим е заспана, бујрум те.

Прикачени фајлови:

На Emma2, paleska3, Happyinlove и 7 други им се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    На здравје нека ви е, за мерак.

@lackygirl вечерва со интервенција од мајка ми на тел успешна стратегија за успивање. Со една дремка е од 1,5 денес. Бањање во 20ч претходно вечераше. Ја бањаме во дневна со цртани. Штом завршивме гасење на тв и играње крижи мижи и брканица/фудбал до 21.00. Потоа на под седнавме со некои лабави игри како ставање штипки во цефка и падна притисокот и почна да трие очи. Демек ќе го бараме кај се скри тато го најдовме во спална. Ја затворив вратата и си играше до 21.30. Од тогаш до сега буквално паѓаше во несвест и редеше и прередуваше и тоа траеше и траеше...и заспа. Во меѓувреме ја изгасив столната ламба и ја пуштив приспивната. Од како заспа и облеков вреќа.

Ова е дефинитивно успешен концепт за заспивање без плачки и нервози. Исто и преку ден без плачки на овој принцип додека сама не падне.

Успешен али ти требаат доста нерви. Јас немам за ова бидејќи зависиш буквално од неа кога ќе легнеш. Но во ваков период ќе стегнам заби некоја недела додека не ми се врати старото дете. Пробај го не губиш ништо и преку ден не се труди да го успиваш ако сака арно ако не нула дремки.

На Happyinlove, mamaJana, BabyT* и 4 други им се допаѓа ова.
  7. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
     И дадов. Сликата беше како твојата Емили кога прв пат јадеше грашок:rofl:

На Emma2, FreeMind и mamaJana им се допаѓа ова.
  8. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Среќо пробувам да му давам малце од малце крупно единствено мекото од тост наш или пица поминува. Се друго плука на далечина. Има заби 8 не дека нема но полесно му се да е пасирано. Лино ги нејќе вејќе па не грицка. Чоколада не рачунам за џвакање го топи...
    Но ке почне штом излезат и четворките јас мислам. Еве една видов денес излегла.
    А после 8ми скок можам да кажам не беше страшен кај нас,ми смена спиење на еднаш во денот. Од 1 до 2.
    Но ина денови кога бара да заспие во 11 сабајле и потоа во 15 на ручек. Ретко но бара.

На FreeMind и srekice им се допаѓа ова.
  9. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Јас мислам дека џвакањето не поврзано со тоа колку заби имаат.
    Мојот сакаше да грицка уште кога имаше само кецови, баш тогаш читав за тоа и пишуваше дека може да му дозволам слободно бидејќи гризале со непцата. Непцста биле доволно силни да соџвакаат храна.
    Нормално нели се почнува со помека храна па потоа се проценува до каже може.
    Ако некој има точно инфо за она нека сподели

На NNA, BabyT*, srekice и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.964
    Допаѓања:
    14.723
    Нема врска со забите. Ќерка ми сега вади прва четворка на 16 месеца, а јаде месо неблендирано од пред годината, си го џвака со непцата. Секако го сечкам ситно и убаво го варам, ама немала потреба од заби за да џвака. Транзицијата од пасирано до парчиња е тешка, ама јас тоа го истерав многу рано, мислам дека на 7-8 месеца јадеше речиси се во парчиња, а првиот заб го доби на 10 месеца.

На BabyT* и Happyinlove им се допаѓа ова.
  11. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Така е.
    Јас запознав девојче на годинка немаше ни едно забче крцкаше соленки како голема. Овој мојов мислам од мрзлив што е од што не е заинтересиран за храна нејќе да џвака.
    Нудам сега повејќе леб,бисквита нема шанси цела ја оика во уста и ја плука. Нејќе соленки. Е ке пробам морков полуварен да се радпадне низ прсти па дали ке го џвака.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Транзицијата од блендирана на пасирана е закаснета и затоа имате отпор. Пример среќава немаше потреба да почне од блендирано на 5,5 месеци али она така сакаше. Потоа почна повеќе да разбира вкусеви и нормално не е будала да џвака.

Од 5,5 се почнува со пасирано за да на десет месеци се воведат парчиња храна. И потоа проблем со џвакање нема да има.

Јас да сум на ваше место нон стоп прва опција ќе нудам парче храна да грица. Секако гладна не ја оставам и ќе понудам и втора опција. Не дека нема да пројадат храна туку да го намалиш времето во кујна. Инаку шта се тиче до мени може блендирана и до матура да јадат ако сакаат и мама е фина и готви:D

Иначе за дремкава денес успивањето со стратегијата “само да не плаче” траеше 2,5 саати(poolparty)
    Само трпение...

На NNA, Milaаа991, AlicaInWonderland и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.964
    Допаѓања:
    14.723
    Знаете што ми е смешно? Кога се врти муабет во темата 6-12 за парчиња храна, еден куп ке речат ајде бе нема да јаде блендирано до матура, дај му на детето да јаде како сака, па после овде со деца со 15 заби ќе тупиме мозок како не јадат ништо неблендирано :D

Не ми е ова коментар за никој конкретно, ама ако ова го кажам на некој со помало дете, ќе испадне јас го исфорсирав малово да џвака кога немало потреба. Само се надевам некоја мајка ќе го чита муабетов и ќе проба ваквите тешки моменти да ги помине додека е детето помало. Не дека нема мајки што ќе речат дека секако детето пројадело само во свое време, ама мислам дека повеќето што го поминале ова би ни рекле што порано тоа подобро. Знам јас како Анат ми рече да го фрлам нутрибулетот на 6 месеци, и пак 2 месеца ми требаше да баталиме скроз блендирано. Не можам ни да замислам сега да менувам од блендирано на обична храна, кога и онака секој втор ден протестира со јадењето.

Него, додека пишував ми текна нешто. Гледам видеа meal ideas for toddlers цел викенд, јас се си мислам мојава малце јаде (мислам дека повеќе од 150гр не изела со месеци), а овие 2 крекера намачкани со путер од кикирики и 3 сецкани јагоди им даваат за ручек. Си викам изгледа високи стандарди имам за тоа колку детево треба да јаде. Не дека се споредуваат деца, ама еве на 16 месеца со 9ипол кила јаде едвај една кришка леб со намаз и четвртина патлиџан за доручек. Ужина неколку цреши и сабајле 150мл млеко, и тоа и се до 3 саат на ручек, и после и ручекот малтене со сила и го давам. И ова е на нормален ден, ако нешто не и е по кејф, и пола од ова знае да изеде.
    Морам да ја носам крв да и земат, ќе се изненадам ако не е анемична.

На NNA, The Unicorn, thinkerbell и 5 други им се допаѓа ова.
  14. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Па една кришка јаде и мојава за доручек.
    Некад со 4 чаши јогурт ама 1 кришка најчесто. Ретко втора почнувам. Е јас зошто јадам покасно, обавезно и од моето пробува.С
    За ужинка јаде банана цела. Или некое овошје, некад грицка соленки.
    Е за ручек, зашто спие по 2 - 3 саати, лае.
    И убаво руча, две чинии чорба, манџа лапа. Плус и салата.
    Вечерата полесна и е. Некад и не вечера, ќе грицне нешо само.
    Ама има 22 месеца и 15 кила.
    До детето е, до метаболизмот а и до перспективата наша.

На Shelea, Milaаа991, lackygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  15. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Моево се јаде парчиња, освен месо, само тоа уште блендирам. Ама штом јаде кора од ѓеврек сметам дека може и месо да изџвака, ама ете се некако од страв не сум и дала.
    Знам дека е индивидуално од дете до дете, но да имам некоја ориентација, по колку вода им давате? Сега идат и топли денови па затоа прашувам. Малата кај мене пие по 500-600 мл вода, плус 300 мл млеко на ден. Сетоа тоа го пие во текот на денот, додека спие навечер не и давам ништо. Но ако и дадам уште, и тоа ќе го испие. Штом го виде шишето се посега по него, колку и да ставам во него, цело го пие на еднаш. Значи јас ја кочам и и давам колку сметам дека е доволно, па ме интересира да не грешам?
    Макар што она си е таква и за јадење, додека и даваш јаде. Нема кочници детево мое :D.

Сакав уште да прашам и за сандали, дали има некој од тие на кеги? Ги меркам па сакам да и земам, гледам се стопли и и се поти ножето во патика.

На babydust му/ѝ се допаѓа ова.
  16. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.717
    Допаѓања:
    24.276
    Јас му порачав на синко од Кеги, во вторник ќе ми стигнат. Ама се мислам дека го утнав бројот, ќе видиме. Секако може замена за бројче.
    Да ви кажам синко колку вода пие, ќе се смеете. Едвај 200-300мл на ден. И само тоа му е течност, млеко не пие.
    Демек ќе пропиеше вода откако ќе престане со цицање, ахам, да.

Последна измена: 7 јуни 2020
    На paleska3 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Мојата само навечер пие 500/600мл. Преку ден пие околу 400мл вода и плус околу 200 мл сокче бара.
    Незнам дали е многу ама стално пие волку.

На Milaаа991 и paleska3 им се допаѓа ова.
  18. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @happygirl ќе кажеш дали си задовилна од кеги наскоро тогаш :)

@BabyT да и зголемам сега и јас не ќе е лошо, плус жешко време :wasntme:

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас не сум и бранела, кога ќе го испие сама ми го дава да и дополнам.Може некој по упатен ќе каже, дали е штетно за бубрези таа количина на вода.

20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.660
    Од 8 месеци почна парчиња да јади синко, од 6 мислам му дадов попара јогурт со леб, си јади се без проблем од тогаш, само месото ми го плука, затоа го рендам на ренде и така го јади, еве денес изеде 3 мали ќебапчиња (домашни) без леб. Леб не јади многу, јајца со патлижани од тегла, по 2 му пржам домашни, тие се помали од купечки и го јади цело без леб, некогаш мислам дека многу јади ама си бара сам, кога нејќи нејќи, колку пати уште еден залак не го дојадува :) ама па и троши, не седнува цел ден, млеко, сок не пие, само вода, ама си јади, пред месец беше 15кг сега сиг има повеќе. Често си мислам многу да не јади, ама тој си јади од почеток така.
    За сандалки, ќе ги менувам, сега rider ќе му порачам, многу ми ги пофалија неколку мајки тука кај нас, ги видов премеки се цели се виткаат. Само пак незнам за број (facepalm) ги проба од другар му Коко (25,26 се) можи 2см му се големи, има бр, 22-23 и 24 и сега незнам кои, ексик со обувкиве :doh:
    Еве ги

Прикачени фајлови: