@BabyT* точно дека не треба да ја учам, сношти ме извади од кожа, не очекував таква реакција од неа, незнам што да правам веќе
Тоа е начин на кој го искажува бесот. Остави ја на земја и тргни се, да сване дека згрешила. После сама ќе дојде да те гушне. Јас вака правам, незнам колку е правилно ама е успешно да се смире.
Закачете го телевизорот на ѕид, направете ја околината побезбедна и да не мора само да се вика не, не таму, тоа не може... И ти нема само да се мислиш да не направи нешто и она ќе има поголема слобода и помалку фрустрации.
Дали и вашите од кога проодеа не застануваа ни 1 минута. Ама броев навистина. Седи само 43 секунди одма станува и во поход. Мува без глава. Дали се смируваат малце од малце од кога ке истражи се или ова е тоа хиперактивност кај деца? Си трчка си чепка лево десно па надвор внатре... он не седи. Си зборува бебешки и тера. Ни јас не сум била а ни мм вака како него сме си биле малце мрзливи деца. Нека е жив и здрав ама турбо има во газето. И фаза кубење и гребење...страшна на мм вчера го раскрвави на носот. Го игнорираме џабе си се смее и па си фајќа со рацете како клешта. Боли...
Прооде на 12, сега е 22 месеци, нема седнато да седи. Вода пие одејќи, јаде и прета со нозете, не ја држи место. Пелена менување обавезно бега гола, па се бркаме... Мислам дека не знае да седи. Шетаме на големи релации, ко за нејзе големи, не бара во раце, си шета си разгледува. Дома кога ќе се вратиме уште потурбо. Со цртани знае да заседне околу 2 - 3 мин, не е заинтересирана многу. Онакви коли, мотори на батерии кај што треба да седи, не ја интересираат. Вози тротинет како дете од 3 години. Точак знае да го врти ама со рацете потешко и иде управувањето.
Моево седи само во количка дури го возам и во хранилка за јадење толку ама не е брз многу, па полесно е.
Некоја доколку работи во Бардовци топло ја замолувам да ми помогне за едно место да ми најде таму. Благодарам однапред, и мито ќе платам.
Џабе е и до 100 изброј ако сакаш. Заспа.. Синоќа ајде ќе одиме на роденден кај девер што ни беше, цимер на мм и многу добри пријатели. Отидовме, не ми даде да седнам 2мин,луѓе две минути. Нон стоп мама, мама. И земав играчки, имаше и магнети на фрижидерот пластични (нејзини најомилени), ги играше само со мама во присуство. Две чаши вода испив на нога само, и толку. Играше, лудуваше, ама само во присуство со мама. Мајката на деверот се изнервира дека не успеав со друштвото да седнам барем муабет, закуска. Денес исто, мама та мама. Мм се нервира што сум и правела. Апсолутно ништо! Сака постојано кај мене. Пред одење не успеав ни да се избањам камо ли да се нашминкам. Грдо звучи, ама нон што плаче по мене. Наметнав фармерки и кошулче и неа да ја облечам. Ми се смачи. И ми се плаче. Неможам ништо да фанам по дома, кога рскревам демек се криеме играме нешто, во кујна не ми дава да бидам. Мм денес во еден наврат ништо не ми било спремно, сум неможела да направам, тој со неа кога бил ем ја гледал ем работел. Оди да те видам работи нешто да ти ече над глава. Четворките излегуваат, вчера и денес ми се плаче од се. Немам време за себе никакво. Под време за себе не подразбирам да одам на кафе со другарки и да се шетам, туку подразбирам да се средам и едно кафе на раат да испијам. Навечер чекам да заспие па да сплесксм нешто или да се бањам. Папсана сум.
Знам. Исто сме само што јас сум плус трудна во муабетов. Тој се со мене да е. Татко му не го ни регистрира само да му го откорне носот и да го кубе постои. Се за мене и со мене. Четворки 2 излегоа горе и доле,ми се плачи некој ден,некој ден се дерам како ненормална. Особено кога ке треба да го преслечам. Не застанува исто , не го интересира ни цртан ни песна ни играчка. Навечер станува и во раце со мене спие... И вака од на нога тој трча јас само НЕ,НЕ,НЕ ТАМУ, НЕ ТОА... И на форумов што куцам. Е тоа е секојдневие А како ке биде со две. ? Тоа го оставаме за следната сезона
@Happyinlove како ќе биде со две ич не размислувај. Гледај да се истркалаш до крај и после ќе ја мислиш. Вака само ќе се нервираш без потреба. Заспа во 12 ајде кој што пие? Од 9 до 11.30 на базент беа се влечела со рацете по земја кога си оделе онака како маче гребела да не си одат. Вака смешно ми звучи ама да бев таму ќе си дојдов лута. Спасив некој нерв. Сум го светнала станот за тоа време бомбона. И сега кафе на тараса во тишина. Чудно рибам три саати не ми е ништо. Детево го чувам три саати мртва уморна сум. Е ајде де.
Крваво на едно топче кај 5ките. Доле на двете ама не на цело само едно врвче. Горе не можам да видам никако.
Tocno godina ipol e i veke po dolg period e nepodnosliv noke, place za nisto vo isto vreme i nikako ne se smiruva. Skok vo razvoj li e, sto li e neznam? Mislev petkite gi vadi ama vaka nisto ne se gleda ni belo ni poteceno.
@FreeMind на оваа возраст сега со што влегува во базен? Како се бања? Лани имавме од бебешките гуми (дубак гуми што ги викаат) ама сега е голем за тоа. Незнам дали да обезбедам обична гума, мускули или елек за пливање....или да земам се па да видам што ќе упали
Само во раце за сега. Лани имавме гума за да седи во неа се исплаши многу и годинава ќе биде без ништо. Ако сака да влезе во вода сама океј ако не нека седи на песок. А во базент во раце. Читав за ова од три години се почнува со “учење” пливање така да следна година со 2,5 ќе биде таман за некој мускул и појас.
Јас затоа не пишувам често, а декојден читам се на темата. Немам време, не ми дава ниту на тел да седам. Прееска и сега пишувам од вц. Сега е надвор со баба дедо и тато и, јас нешто во кујна работев, алишта спружив, сеа кога ќе ме виде ќе плаче.
Вчера малиот дури плачеше зинат со устата ко да ми се причини дека видов 5ка. Ама само ми се причини, барем мислам. Баш помислив на вас зошто памтам малата твоја рано изваде запчиња, па тек после моиве се на ред. @LoveHope жал ми е што ти е вака ситуацијата. Немам некој посебен совет, но барем 20 мин оставија на маж, свекрва и излези надвор во двор/тераса сеедно кафе раат да пиеш, едноставно да се одмориш и разбистриш глава. Мене тие 20 минути најмногу ми значат, не ми е за кафето колку што тогаш ми е време за сама со себе и не сакам никој да ме вознемирува. Плачеле по мене, да ама откако ќе излезам низ врата прекинуваат. Сега мислам дека се навикнати пошто знаат дека после тоа ги вадам надвор. Рутина е битна за се.
Ти @Feodora со две Мислам дека сите минеме низ истите емоции и јасно ни е за што збориме. Мултитаскинг низ дома и борба со себе си за свои лични потреби. Ако ги нема нив не нема ни нас, а зарем тоа е ментално здрав човек? Со дете научив колку малку од она што претходно ми требало ми е сосем доволно да си дојдам на себе. Само 15 минути да ме остават сама во тишина ми е доволно некогаш. Се надевам само од тројки до петки ќе има пауза барем месец дена овај година дена...