Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.225
    Ve citam za cetkicki za zabi,pa da ve prasam od koga gi koristite,kakvi,pasta?Iskreno,dosega ne mi padnalo na pamet.Veruvam deka e cisto za da se stekne navika...

2. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    46.139
    Се користи од кога ќе почнат да му излегуваат запчиња и без паста, само со водичка.

3. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Ние користиме и паста. Ставам на четкичката сосем малку (трошка) и не секој пат. За среќа на син ми му е интересно и одвај чека да миеме заби.
    Користиме Вадемекум паста за 1-6 години и четкичка од ДМ.

На Mrs.Bass му/ѝ се допаѓа ова.
  4. donna.17

donna.17 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    И ние користиме и паста. Имам од Lacalut паста за деца до 4 години преубаво мириса ми иди и јас со неа да се мијам. Еве ги. lacalut-set1.jpg

На joy1, karak, iki26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    28.519
    На малечката моја и се повраќа од детска паста а од таа за возрасни не. Ама страв ми е да не голта и затоа терам само со вода, секој ден навечер и наутро.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Мајки, совет ако може :(

Денес го вакциниравме малиот со трета доза шестовалентна вакцина плус вакцината за пнеумокока. Добар е, нема температура за сега, се надевам така ќе остане. Од секогаш сме имале многу мака кога излегуваат запчињата, сега треба четворки и тројки да излегуваат, секое наредно се повеќе и повеќе го боли, не сакам да помислам како ќе му биде кога ќе излегуваат :( Му купив хомеопатски таблетки Хелиос АБЦ, не сум му дала уште. Колку време после вакцината смеам да му дадам, зашто мислам дека деновиве ќе земе замав запчето? Не прашав во аптеката како се даваат во случај на вакцина (facepalm)

7. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Нема таков случај. Јас и ги давав и за време на вакцина, никој не ми кажал спротивно.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  8. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Здраво мајки,
    Мојот син скоро година и пол има и никако не сака да се покрие кога спије, добро лето ама сега зима е а веднаш штом ќе го покријам со едно тенко и лесно ќебенце веднаш се мрднува и плаче.Му купив и јорганце со патент напред ама никако не сака да влезе во тоа чудо плаче исгледа се плаши.Нон стоп треба парното да биде пуштено до крај зашто се плашам да не се разболи така, и не го облекувам многу само едно боди и плишани пижами.
    А што се однесува до тоа како напредуват децата секое дете е приказна за себе, син ми на 16 месеци прооди сам а сега никако не седнува и јаде додека хода во собата никогаш не седнува да се храни како што треба.Знае неколку збора знае кој е со име и ги препознава по слика ако не се таму дедо му баба вујко татко и и мене.има свој јазик никако не можам да го разберам сеуште и нон стоп ми зборува со тој јазик ако ми бара нешто , и ги препознае животните од книга и од цртан филм знае како прави мачката кравата и ако излезат во реклама веднеш ги препознава и прави како нив. ги обожава мачките ако ги гледаме во двор трча да ги фати ич не се плаши.
    Мене многу нон стоп ме прашаа зашто не оди малото еве веќе голем , едно дете пред една година друг од 9 месеци оди и јас да ви кажам искрено тогаш се растажив ама сега се покајам све на свое време мајки имајте трпеније и игнорирајте разговор со такви луѓе што прават споредба на децата.

Поздрав :*

9. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @slimy , и јас го имам скроз истиот проблем со покривањето. Уште од раѓање е склет невиден. Не дека нешто му е топло па се открива, едноставно не сака да има нешто врз него и тоа е. Пробавме секако, и со повеќе облекување, и со помалку, не бре, ништо не пали, мислам и гол да го оставам на ладново ќе се открива. Не сум му купила вреќичка, нема ни да му купам, нема да успеам да го ставам во неа, не па да спие цела ноќ во неа. И јас не гледам излез од ова, не знам што да кажам :( Првите 2-3 саати цврсто спие, мирен е и не мрда, не се открива, ама после тоа..........многу мрда, и обавезно се открива, нон стоп. Се трудам колку можам почесто да станувам за да го покријам, и сопругот исто, ама не е тоа решение. :|

На karak, slimy, victoria и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    29.043
    kakо јас да сум го напишала постот... Јас дури и зедов вреќичка ао раце и ножиња, го сравам заспан додека цврсто спие... По неколку часа полнува да се бори, плаче... Го соблекувам и продолжува. Видов невидов ја баталив... Не само што не сака покриен, туку само бос спие.. Ножињата ладни... А ако го покријам клоца . Незнам што ќе се прави... :(

На karak, slimy и green.eyes им се допаѓа ова.
  11. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    И син ми исто, колку цврсто и да спие ако го покријам одма го турка јорганчето, пробав и со каршавче и со тенко ќебенце, не бива. Сега па почна и чорапите да ги соблекува, ај што ги соблекува туку се исправа на креветчето и ги фрла доле:D
    Среде зима спие во тенки пижами и бос :)

На slimy, victoria и green.eyes им се допаѓа ова.
  12. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    @green.eyes mojot sin seuste ne spije cela nokj nikako pije nad 1 litar na sekoj pola saat bara da pije i dva pati mu menjavan pampersot i pak sabajle vo 6 koga stanuva skroz e cela voda od mokraca.
    ne sakam vekje da se zalam zasto stanav dosadna no sin mi seuste ne spije eve primer vcera zaspavo 22:30 i vo 12 casot piese edno sisence mleko okolu250 ml i vo eden casot stana so vriskanje barase da mu uklucam televizorot i go barase prasicata pepa go obozava . go lulkav do 4 casot sabajle zaspa togas i vo 6 stana vo noze a jas sto trebase da odam na rabota ne znam kako funksinirav deneska me bolese cel den glava mi se pojavi i migrena otkako se porodiv zadto mi fali son se molam dekoj den da pomineme barem edna nokj i da zaspijeme konecno posle godina i pol ama seuste cekam na toa cudo.

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.242
    Се додека му дозволуваш да ти се качува на глава он тоа ке го прави а ти ке бидеш преуморна.Како ке расте ке биде полошо.
    Мораш црта да повлечеш и точка.Нема значи шанси во 4 наутро тв да и пуштам.И мојата знае да стане околу полнок за да игра но не и дозволувам од кревет да мрдне.Ке види невиди и она ке заспие пак.
    Друга раб мн млеко му даваш.Значи ноќе пие по цело кило плус дневно ли пие?Пази може да му падне железото мн .
    Биди малце построга и мисли и на себе си малце.

На snegulkata, slimy и green.eyes им се допаѓа ова.
  14. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Слими, на саат и пол млеко пиење во сред ноќ е недозволиво! Тоа е исто како ти да јадеш на саат и пол или ете и на три саати нека е, би била мирна? Ќе можеш да спиеш? Јас сега ко идиот јадев ајвар и јогурт дека дури сега стигнав и знам дека ќе имам немирен сон.

Не е доцна иако ќе биде помачно ама стисни заби и биди построга! Те манипулира како што сака, на таа возраст се свесни што прават и што добиваат.
    Нема млеко и крај. Едно за заспивање и може уште едно максимум после 5-6 саати. Ќе плаче ќе вришти ќе се фрла неколку вечери и ќе сфати.

Исто како џој и кај мене не поминува тв ноќе ниту пак играње, може на глава да стои ако сака.
    Летото беше година и пол кога ги вадеше четворките. Најтешко вадење на заби досега ( ќе видиме со петките ) и стануваше накај 3 стандард и до 6 си игравме. Нема тв пуштање никако ама она наоѓаше начин како со сите играчки фешти да правиме. Незгодно од комшиите да не вришти, жал дека ја боли ја гледам како си пика прстите ама нејзе и стана нормално тоа дека може ако се подразбуди да си излезе од спална. Поминав хорор од две недели додека се одвикнавме. И сега понекогаш знае да стане ( завчера ) и да се обиде да се извлече од спална. Пробува и со плачење и да ме гали и да вришти ама не смее! Ќе и се скарам доволно да сфати, а после тоа ќе се обидам да ја галам, да и зборувам, да и го раскажувам крајот од црвенкапа по 727491749173 пати и да се смее и после престанувам било каква интеракција и молчам. Прави стој на глава, се фрла по креветот, ми зима перницата, не застанува ни секунда. Ќе виде нема фид бек па макар и саат и пол да трае тоа и ќе заспие. Затоа и се поретко се случува веќе да се разбуди и да збеснува, мислам дека однапред е свесна дека нема да и успее.

Кога плаче жално и знам дека е од што ја боли никогаш не и се карам ама не и дозволувам пак да оди во дневна, ја гушкам и и пеам и дозволувам да ме малтретира и ќе заспие.

И она пие едно млеко во тек на ноќта ама некаде накај 4-5-6.

Се надевам ќе најдеш начин како да си олесниш затоа што авторитетот се гради од мали нозе.

На marchi-cool, do-re-mi, green.eyes и 5 други им се допаѓа ова.
  15. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    ви благодарам мајки за советитие и јас исто така не му пуштам телевизорот никогаш иако тој бара.го земам во раце го нишкам го милувам зашто ако ен го земам јас станува во собата и почнува да хода и да направи секакви беља како ден да е. и викам ама ич не се плаши од мене, не само од мене од никого еднаш многу ме нервирал му удрив мала шлаканица и после ниту плаче ни ништо и ме гледаше намуртео и тој ми возврати мене веднаш и престанав зашто ако продолжев не знам до кај ќе стигнеме.Многу се инаети и секогаш тера по свое се обидувам и милом и ву викам нема фајде верувајте ништо.Само се надевам дека понатаму ќе се смири малку.
    Млеко пие само едно шишенце од 250-300мл јас во сон веднаш штом ќе заспие му давам зашто нејќе ич млеко одбива да пије, после бара сок од јаболко со 200мл сок и 100мл вода тоа го обожава.
    И јас неколку пати се обидов да не и давам да пије кога бара ама верувајте ми цела зграда треба да стане на нозе од наше врискање абе излегува од контрола никако не престанува да плаче после.
    додека го доев мислев дека така прави за цицата ама не уште полошо сега стана, иако се дојивмо до 15 месеци пред 3 месеци престанавмо.

Поздрав

16. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    Se soglasuvam so toa deka decata i te kako se golemi manipilatori i tocno znaat sto sakaat. Ona sto sakaat i ke si go gobijat. Nie najveke go razgaluvame koga e bolen i posle si imame maka. Gledame crtani na tel. I pred spienje isto. Ama ete gledam deka toa mu smeta i veke vikam tel. Ne raboti i tolku ke zakenka i moram da bidam pojaka i ne mu popusram. Isto kako pomal so noknoto stanuvanje ke stane i ke sedi na krevet more ni igracki ne dobiva ke se mazi guska ke pee ali ako go zaigras ili pustis tv tolku ke bide. I vide nevide nokta ne e interesna i ne stanuvase. So pienjeto na mleko pak go izlazav piese dve sisinja po 250 ml i nekako mi bese za zaspivanje mnogu dve nedeli teravme taka no casata mi ja preli koga pobara treto se razbira ne dobi a od slednata vecer dobivase dve sisinja mleko ama po 125 ml koja mi e poentata znae deka treba od navika da bara dve a kako ne barase 4 za da ja ispie taa kolicina. I taka namalivme bez problem. ;)

На Mrs.Bass, slimy и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

А како кажува за сок, вода и телевизор дека сака да гледа? Навечер сок никако, не давај ништо, не пуштај тв ќе плаче една недела и после тоа ќе заборави.

На slimy и joy1 им се допаѓа ова.
  18. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Последните неколку дена син ми стана страшно темпераментен. Тој си беше темпераментен уште од раѓање, но во ппследно време не се издржува. Во исто време и прооди и почна да лазе. Акое на земја одма лазе за да се фати за нешто за да стане и да оде, се бута и крши. Му се карам со поостар тон му велам НЕ ама џабе. Менење на пмперс е нешто невозможно само што ќе го улегнам одма станува и по пола саат е со гол газ се додека да најдам начин да му залепам пелената. Период ли е или вакс ќе си тера? Има неполни 13 месеци е е неуморлив.

19. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    @Kaffe sin mi ima vekje 18 meseci i nikako ne mozam da go smenim pampersot a kamoli koga treba da odime nekade koga treba da se oblekuva pola saat ni treba so molenje so mojot telefon vo race. toj non stop e na noze ne miruva ic sa o koga spije.
    inaku majki nie deneska zavrsivme so antibiotik so almacin bevme kaj maticnata eve vekje dva nokji ne spije non stop place kenka nisto ne jade uta ne otvara i mleko odbiva samo sokce od jabolko. i toa mnogu malku.pukna dve trojki i mislev deka od toa e samo i mu dadov jas doma daleron samo da ne mi kacuva mnogu temperatura no ne bese samo toa i grloto e crveno rece doktorkata i nepcata se zapaleni i drugite dve trojki se gotovi da puknat. za ustata ni dade proaftol so propolis ama nikako ne otvara usta ne go podnesuva toa. mnogu sum umorna i zagrizena cela nokj vo race go lulkam nikako ne se smiruva place i kenka no stop osobeno nokjta e najlosa. i mnogu sum zagrizena eve vekje dva dena nisto ne jade usta ne otvara a i pije surupce. do koga trae ova faza so idbivnost kon jade jeto majki sto da prezemam.n on stop gotvam cel den nesto novo i sve frlam nikako ne otvara usta i se gadi nekako ne znam taka go pravi facata.

На Kaffe му/ѝ се допаѓа ова.
  20. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Слими и на проафтолот пишува дека е за над три години, види во упатството да не е некој друг. Значи провери зошто е јак а и не дај Боже да не е алергично бебето на прополис.
    И извини не се лути , ама да појдеш и кај друг доктор за промена? Постојано ви дава антибиотици, направивте ли крвна слика? Има и вирусно заболување на грлото, не е се за антибиотик. Кога и да пишеш одма антибиотик.
    Не ме сваќај погрешно...не знам од каде си ама оди и на 2 мислење.
    Побрзо да оздрави малиот.

На zuto, Nova, slimy и 1 друга личност им се допаѓа ова.