Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Отвори врата да ти пуштам уште едно на воспитување:rofl::l::l::l:.
    Браво се така да биде:)

На mamaJana, S.J.Parker и Emma2 им се допаѓа ова.
  2. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Јас кога се фалам, карма си доаѓа по своето 8)

На mamaJana, S.J.Parker, Emma2 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Секогаш кога ќе се пофалам овде, carma hits me like a bitch.
    :D

На NNA, mamaJana, S.J.Parker и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Тоа дека на уроци паѓаме:rofl::rofl::rofl:.

На mamaJana, Emma2, AlicaInWonderland и 3 други им се допаѓа ова.
  5. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    А кога се жалиме си стои на страна :rofl:

На mamaJana, S.J.Parker, Emma2 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Ќерка ми почна да се буди во 5 часот на утро гладна. Значи станува уште кај 4 ипол и цица до кај 5, но дали не и е доволно млекото или веќе и немам млеко, па кај 5 часот скроз расонета ми вика ајде мама папо и ме трга за рака. Јаде си игра и кај 7 ч заспива пак и преспива до кај 8 ипол. Значи не ми е нормално некој толку рано да се буди гладен. Таа секогаш цицаше тоа време, но презаспиваше, а сега скоро цел месец е вака. Исто неколу вечери се буди сред сон со плачење и како во полусон плаче и не прекинува. Дури страшно да ја гледаш. Дали се плаши нешто во сонот или 5ки ја мачат затоа што додека плаче прстите во уста и се не знам. Еве сега пак така ми направи, свеста ми ја зеде. 15 м да плаче така во полу сон, да не знаеш дали ја боли нешто или е исплашена, а сама дома. Па ајде ја измачкав кај 5 ките со ефералган, пуштив цртан и дадов 1 животинско и се замири некако. Еве ја сега стуткана во раце, на цице прикачена спие, страв ми е да ја прелегнам.

На paleska3, LoveHope, lackygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Me and karma

Чим Емуш се фали да споменам успат дека заврши периодов веројатно два дена преспива и навечер легнува како што треба. Можеби заврши си викам. Нека иде на Емуш на грб кармава:rofl:

@Milaаа991 ако не и е помината рестрикцијата во спиење заедно со заби може да е тоа.

На mamaJana, mal.ecka, lackygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Иста е душо и мојата. Плаче и неможам да ја смирам. Па ќе ги отворе очите, гледа нагоре, па па ќе заспие. Пробав првата вечер со сируп (мислев заби да не се), пробав со капки за грчеви тоа да не. И не, не.
    Еве да ви кажам денеска мојата мала почна да сврзува зборови.
    Мамо видии видии, ајде тате коата брм, те акам, почна да повторува тоа ние што го зборуваме. Па го должам тој голем напредок дека било за плачките.
    Вечер останува да видиме дали ќе плаче.

На mamaJana, paleska3, LoveHope и 9 други им се допаѓа ова.
  9. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Врзува одамна прости реченици, ама дефинитивно од ден во ден и со зборење и со логичко поврзување и дејствување е се подобра. Некогаш си мислам со големо дете имам работа, ама потоа пак доаѓаат вакви денови кога си беспомошен и не знаеш како да дејствуваш и сваќаш дека се уште се бебенца кои не знаат да ти кажат што ги мачи.

На mamaJana, pianogirl, paleska3 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Може нешто понапредно ќе почни да кажува. Незнам јас тоа така го согледав, ништо не и помогна.
    Баш и @TeddyGrey пишеше за тоа.
    Нешто му се случува во мозочето. Или сепак е sleep regression како што пиша @FreeMind

На happygirl, FreeMind, Milaаа991 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Останува времето да покаже. Инаку мислам никогаш вака не правела. Буквално и зборам, ама како да не ме регистрира, неутешно плачи и се витка, а прстите си ги гризи во уста. Прва помисла е нормално дека нешто ја боли. Но како со чоколадо и цртан се магично поминува? Абе жени...

На mamaJana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Исто прави да. Ептен некако чудно, дали оти се поголеми, незнам. Ама јас ја оставам да поплаче, не дава ни да ја гушнам ни ништо. Вака ми прави по 3,4 пати во вечер.

На happygirl и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Кај мене ја држеше точно пет недели. Регресијата е многу тешка најчесто се случува на 18 месеци. И токму тоа е карактеристично што плаче и одбива да спие, а со цртани не ја болат магично забите.
    Видеото го гледаше кај мене како плачеше си велиш се ја боли. Прво се плашиш првите две недели потоа паѓаш во депресија зошто ниту можеш да и помогнеш ниту прекинува. Само со лесно да мине ви посакувам.

И потоа како да ништо не било. Си иде вчера од градинка и за десет минути заспа. И денес исто.

На NNA, mal.ecka, paleska3 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Нема проблем да заспие, но сред сон рипа и плаче, како да не е свесна каде е и дека јас сум до неа. Регресијата мислам ја надминавме, на 8 ми прави 20 м. Пре би рекла се плаши во сон од нешто што сонува и повторно го преживува или како што вика @BabyT им се случува некој психолошки девелопмент. Времето ќе покаже, битно ние да останеме при здрав разум. Искрено се преплашив. Втор пат вака ми прави во 5 дена размак.

На mamaJana, BabyT* и FreeMind им се допаѓа ова.
  15. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    По грешка ја отворив темата "Совети од мајки на деца од 2-3 години", иста е ситуацијата како и овде.Полоша:wasntme:
    Разбудете ме кога ова ќе заврши:D

Добра ноќ. Отидов да спијам:*

На mamaJana, mal.ecka, paleska3 и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    И ја глупа па, место наопачки чорапите да ги облечам дур пишувам (facepalm) ...oh,wait..не носев чорапи :lol:
    Пред малце се случи еден мал инцидент, со проблематично заспивање ама веќе улогата на мајка ревносно си ја терам, галење, смирување, заспа одма.. ова од вас излеа боцки фрчеле од сите страни мамето ваше :!: (wtf) :punch: ]:) :rofl: Ве гушкам сите, освен Фри, зашо сака кармата да ме тепа со лопата :doh: Фри другпат ќе те гушнам нема кај да бегаш, сеа само гушка до Емичка :hug: и бацка :*
    п с знам дека мн. арно не е на арно ама ај ќе ќутам :x
    Останете ми здрави прави како до сега... и наспиени (како никогаш до сега :D )
    Добра ноќ :*: :l:

На mamaJana, Ringishpil_, srekice и 8 други им се допаѓа ова.
  17. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Само мојата ли не зборува а 16 месеци има? Што убаво ве читам..
    Се разбира, ама не се пушта да зборува, а постојано и зборуваме.
    :( :(
    Синоќа и претходната вечер спиеше мирно. Стануваше за млеко ама сепак мирно спиеше, не беше тоа како претходните вечери кога ми се плачеше, сакав да си избегам од кожа. Менува постојано, почна да јаде, можда не количински многу, ама сама отвара уста, и давам сама да јаде со лажицата, сепак подобро е, има и бутче. Не сака житни, овошни кашички дефинитвно. Пак ми ја прејади боровинката, Најсреќна сум.
    Со сирупот и крвта се подобри.

Дали некоа има исто проблем со закачена на мајка му како коала (бејби т ме изнасмеа со изразот и си го користам хаха).
    Штом сум во близина плаче по мене вреска. Се прашуваат што и правам, а не ја галам елсј при мама мама ќе ти даде. Јок, не го употребувам тој израз.

На Ringishpil_, srekice, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  18. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    2-3 дена малата ми беше супер, па си реков ај да не се фалам да не пишам да не ја повикам кармата, ама исто да ти било. Не пишав и пак ме стигна. Два дена, навечер се буди по неколку пати и сака да спие со нас на спална, т. е со мене, се пика во мене а, мава со раци нози, а јас целата искривена :sweat:. Ако ја вратам во креветче за пола час пак плачи. Алал да ви е како спиете постајно со нив на кревет. Јас сум ем ненаспана, ем здрвена:x.
    Прв пат да се пожалам и за јадењето, деновиве не сака да џвака поголеми парчиња, ги плука, ако е потечно си јаде. Гледам прстот постојано и е кај 3-ките, па мислам почнаа да ја мачат, затоа што без проблем си јадеше се и големи парчиња.

Месо и давам 3 пати неделно и еднаш риба, другите денови посни манџи.

Инаку малата е цело време за мене закачена. Седе со други кога ме нема мене, ама јас ако сум дома а ме снема од видик одма мама мама, кога сум во тоалет, стои пред врата и тропа (facepalm). Ново и е што почна мамо да ме вика, мн ми е смешно, како да сака нешто да ми каже :).

@lackygirl се надевам дека баткото е супер веќе и нема тт.

На FreeMind, Ringishpil_, Milaаа991 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    Нема кренато, само до 37,7 ама немам даено ништо, оти не е тт тоа можи од жешково е и тој пожежок, ама денес ич нерасположен е, ништо не јадел пак, а вчера јадел ориз за ручек, денес многу слабо :( сами 2 пати лепче со намаз и благо.
    Мн нервозно е се одбива, овошје 3 дена воопшто нема каснато, исто и зеленчук, а се си јадеше.
    Друго, дури беше со чепчиња и парацетамол 2 ноќи спиеше мирно само 1 стануваше, сношти пак по старо, стануваше 3, 4 пати...значи не спие од болка од забите, изгледа и од тоа и не јади (покрај грлото) незнам веќе :) само си нагаѓаме :)

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    3ки ли ваде?

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.