Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Здраво детенце!:nod: Се е тоа нормално и за него интересно. Со време ќе научи нешто ново, некоја нова вештина старата ќе ја надмине и така ќе си расте. Радувај се зошто е активно. Би требало да бидеш загрижена во спротивно.:) А темпераментот ќе си го носи цел живот, само со тек на време ќе научи да го контролира.

На green.eyes и Kaffe им се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.242
    Јас одамна се трудам да и укажам дека мн погршено го лекуваат детето но џабе.100 пати ја советував за брис,па дури и алерго тест бидејки очигледно организамот на детето реагира на нешто.Плус е постојано раздразливо,не спие,плаче..но нејзино дете нека одлучува сама.

На snegulkata, leona83 и slimy им се допаѓа ова.
  3. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Ви благодарам многу @leona83 и @joy1 за советите секако дека не се лутам напротив благодарна сум ви многу што ме советувате.еве веќе долго време се мислам за тоа да сменам ама јас го избрав оваа докторка зашто е постара и има повеќе искуство што сега сваќам дека е погрешно тоа зашто таа и лекува според тој принцип на стари методи.Имам и приватен доктор и кај него го контролирам повеќе ама еве ќе се распрашам за друг доктор матичен зашто и скапо е секогаш приватно не само контролата туку и лекарствата.
    Јас кога побарав алерго тест ми рекоа дека детето треба да има 3 години најмалку за да биде точен зашто сега е мал за тоа.Брис направив два пати пред 3 и пол месеци направивмо и на грло и на нос секогаш е негативен.да завршиме со оваа терапија сега и здравје се мислам да го однесам во систина или ремедика и за алерго тест и на една контрола.
    Денеска малку подобро е, не знам ни ја точно на работа сум барем така ми рече мајка ми таа го чува, а паметот ми е таму кај него цел ден.;(:sweat:

Поздрав мајки,

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.242
    Ако го правиш брисот додека пие антибиотик тогаш не е точен.Појди во систина имаат мн допри педијатри.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Како и што рече џој, две недели по антибиотикот се прават брисеви.
    Баџакова во Систина е одличен педијатар и алерголог, појди на консултација ( алерготестовите на приватно се изгор ), за да добиеш совет.
    Не знам дали живееш и каде во Скопје ама еве јас ќе ти го препорачам нашиот педијатар, Паскалов во Козле. Две години ќе полни, антибиотик нема пиено. А фаќаше вирус со црвено грло. Всушност само два пати има пиено Боквица за кашлицата и три пати ефералган одкако е родена. Не е се за терапија.

На joy1 и slimy им се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.242
    Кај паскалов како закажуваш ,преку мој термин?

7. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Не џој, матичен доктор ни е. Ама вода може да му носат пола од педијатрите во Скопје, вклучувајќи и две докторки од Ремедика.

Може те збунило што реков Козле, не мислев на болницата, туку дека во таа населба е. Мое невнимание. :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.242
    Да мислев за болницата станува збор. :)
    Незнам кој е докторот но сум слушала и од други пофални зборови за него.

9. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    Edinstveja lekcija ni e prvin maticen pa pravec avicena bris krvna slika pa posle antibiotik ili bilo sto. Ne sakame na deteto da ni sibaat antibiotici bez da znaeme sto mu e.

10. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    2.015
    И мене коса ми се крева од тие антибиотици. Малиот на золва ми само што ќе се накашла одма да се давало. Дури и кога одбиваше да пие млеко (затоа што му го смениле) му препишаа антибиотик :devil: Јас сум презадоволна од нашата матична д-р Моника Топузовска од Промедика. Прво прави се друго за да ги избегне, а крвна слика е задолжителна кај нејзе. До сега фала Богу сме успеале да ги избегнеме.

Туку да си се пожалам јас тука, знам дека ми нема помош, малиот ми е станат инат невиден. Го караме, почнавме со казни (ќе седи на едно место или нема да ја земе играчката ако продолжи така) ама не бре, си тера по негово, гајле си нема. А што најмногу ме нервира е што и во градинка е таков. Едино кога ќе отидеме некаде е како друго дете (facepalm). Од прва слуша што ќе му се каже. Имаше период кога не сакаше да биде сам во соба никако, па дури ни кога спие. Цела зграда знаеше кога сум во wc до толку што вриштеше. Полека полека го надминавме тоа, сега ова со инаетот, следно се чудам што ќе ми следи... :?:

11. donna.17

donna.17 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    @artemidis и мојот е ист во поглед на инаетот. Кога ќе намисли нешто ќе добие по секоја цена. Многу пати сум пробала да не му дадам (најчесто бара сок, една голтка пие после го истура на тепих, паркет, маса по него) но тогаш почнува да вришти хистерично косава ми се крева и морам да му дадам за да не прави галама. Незнам што да преземам навистина мојов и на гости кога ќе отидеме знае да си истури нешто, а мене очи ми истекуваат од срам. Му викам го имам и удрено по рака, но истото е. Единствено во градинка е послушен.

12. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Син ми се знае ама си тера по негово, тврдоглам е и само со мммм комуницира,освен мама не кажува друго, инаку цело време трча и се мора да е по негово ти и да му дадеш играчка со разни форми од 16 месеци ја имаме сеуште не го заинтересирала.Го интересира се што е СИНО кцка, капаче, топче ако знае некој нешто во врска со ова нека пише и да кине памук и хартиј ТОА со саати го прави.

13. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Радувај се штом има нешто што прави со саати. Јас немам ни приближно нешто доживеано.

За секој сомнеж посети си педијатар, така ќе се смириш дека е најнормално дете.

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.242
    Мајки кои живеете во Германија или скоро сте патувале ми треба совет.
    Прво каков е изборот на овошје,зеленчук по маркетите,хипп каши по локалниве маркети?Онаму кај што ние ке бидеме знам само за Лидл.Ич несакам да макнам замрзната храна од тука за 6 дена гости таму :/.Ке земам само житарици,ориз и палента.

Инаку ке патуваме со кола,иако требаше авионски.Претпоставувам луда сум што се нафатив но со Бог напред.Обезбедив лекарста(се и сешто),топла облека,занимации за по пат,термос.Треба ли друго нешто?
    Дали на граница ве претресуваа во кола?Ние ке тргнеме во 7 попладне.Девојките околу 11 заспиваат дома.Таман да излеземе од Мак а да влеземе во Србија па да легнат.Ако оди се по план би ја преспале ноќта па бар 5-6 часа ке биде мир.Има ли фришоп на сите граници,места каде може да се одмори,да се оди во вц,паркинзи и слично?

Знам мн прашања се ,секој совет ми е добро дојден :)
    На 27 ми треба да тргнеме

15. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    @ddevojce јави се кажи, мислам дека ти имаш патувано со кола, нели во Германија живеете.

Со добра мисла , добар помин:)

16. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.440
    Допаѓања:
    34.446
    @joy1 Сρеќен пат и убав помин. Бевме Сρбија со синκо,пρеубаво поминавме. Овошје исто κаκо и κај нас,во сите маρκети,пρодавничκи и лоκални пазаρчиња имаше. Исто и со κашите.
    На гρаница,ниκој ништо не не пρаша,а κамо ли да пρетρесуваат.
    По пат синκо дуρи два пати пρеспа(но тогаш бевме 9мес.стаρи) а κога беше буден се занимаваше со игρачκи.
    Постојκи има во сеκоја бензисκа исто и вц.
    Не е за Геρманија,но се надевам малκу ти олеснив.
    Се најубаво уште еднаш.

17. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    @joy1 Ако излегувате од Мк од кај Куманово мислам беше многу лош пат има, побетер од Валандовско брдо.Околу 1 час возење е Предејане, место каде може да преспиете, да се напиете по едно кафе и ресторант.Ама толку од сабајле незнам дали работи ресторанот.
    Еве ти фб од мотелот. https://www.facebook.com/pages/Restoran-Motel-Predejane/508590432486218?fref=ts Сабајле имам минато од таму, и тоа во мај, и имаше многу густа магла, и многу е ладно кога поминуваш од таму.Карпи има, другото го заборавив.Ако не се лажам на буквата А беше.Возете внимателно, сабајлето накај 5-6 ништо не се гледа што се вика полно магла, а не пак вечерно време.Мене ми е многу језиво, еве нека спомнат и другите кои знаат нешто повеќе за оваа место.После патот е добар мислам, нема такви места.
    Добра опција ти е дим земаш на девојките, па и на тебе, перничка за спиење, што се става на врат.Сепак долг пат е.
    Подобро да тргнете од дома накај 1-2 вечерта.Мое мислење сепак.На бензинските има вц, и тоа многу чести се.
    Среќен пат мила. :*

18. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    Ти верувам дека си премногу засекирана, долг пат со две деца, но малце опушти се. Сепак не одите во Сомалија, одите и поминувате низ многу поразвиени земји од нашата :) Барем во Србија (која со стандардот е некаде близу нас) на автопатот има ептен добри места за застанување и одмор, а можам да замислам во другите земји како е ;)

За храна ич да не му се секираш, нема што немаат, кај нив буквално и органски бостан ќе најдеш во зима :lol: Колку и да е мало местото каде што одите, јас сум убедена дека подобар избор на артикли ќе најдете отколку тука. Германија е тоа, не е заебанција! :)

За по пат наоружај се со цртани, песнички, наполни по телефони, таблети, лап топи..што и да имате :) И пред се бидете вие одморени, ако треба дајте ги децата на чување денот пред тргнување за да се наспиете, зашто тие и така ќе спијат во кола.

Среќен пат и пушти мозок на пасење :hug:

На Annath, irenna и joy1 им се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.242
    Фала мамички мн :)
    Да преку Куманово ке идеме па Врање,Лесковац,Ниш,Јагодина и Београд(ако добро ги наредив).

Киттен така и планирав.Да поседат кај свекрва ми бар три часа ,а ние да поспиеме дома.И се радувам мн,а и се плашам :)
    Плус одиме кај мн блиска фамилија па се надевам се ке биде добро .Се раб само за 7 дена

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Убаво да си поминете и раат да истерате!
    Немој да се будалиш да влечеш храна од овде, таму во супермаркетите имаш органска храна буквално се и тоа за исти цени како овде. Да не зборувам дека кашите на хип таму и кај нас немаат допирни точки со квалитетот. Не си прави дополнителен стрес за 7 дена.

Имам другарка што живее во Нимберг и од 2,5 години кога беше малото си одат и се враќаат со кола, досега не видела поголема мака. Добра организација, бедоксин за тебе и убава мисла!

На tincemajmunce и joy1 им се допаѓа ова.