Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. an4ii

an4ii Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2013
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    441
    Имам пријателка 24 часа е со малата нејзина ама не прави вака одма ја бара мама и не бега од неа како син ми што прави

2. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    163
    I sin mi bega od mene a sekoj den e so dadilkatankd 8 do 4 i koga ke pojdime doma trca po mm jas ako pojdam da go zemam bega vristi kao kaj tatkomu saka ama posle toa sam ide i se guska se mili so mene taka da ne go svakam nestovo tragicno nekoj film takov tera sega

3. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.385
    Допаѓања:
    9.396
    Да, во право е @BabyT* , поназад пишував за овој проблем, слободно скролнете наназад.
    Мора да разберете дека тоа што вашето дете започнало да се врзува повеќе за баба/дедо/трето лице е доказ дека детето веќе има здрава приврзаност со вас како родител (или веќе има формирано со вас attachment). Поточно, веќе формирало здрава приврзаност со вас како родител и како некој кој примарно се грижи за него и сега се чувствува доволно безбедно и сигурно да гради нови врски со други луѓе (баба, дедо, тетка, чичко).
    Јасно ми е дека може тоа да ве затекне и да го доживеете како удар по егото, да покажува отворен револт вашето дете кон вас, ама ако така се чувствувате во тие моменти битно е да се потсетите дека нема простор за тоа, ниту за љубомора, ниту за други непријатни емоции. Да се биде родител значи и да ги тргнеш своите емоции на страна, за доброто на детето. Може ви звучи сурово, ама светот не се врти околку нас. Истотака, не постои натпревар меѓу вашата врска и онаа што ја има со другите. Не мора ништо да се докажувате. Вие нема никогаш да му бидете помалку битни, колку и нови врски да изгради со другите луѓе во иднина. Затоа, ако се фатите дека чувствувате некоја од тие емоции, потсетете се дека нема потреба од нив и заменете ги со благодарност што детето стигнало до тој момент да гради врски со други и што има со кого да ги гради тие релации. Фокусирајте се на идејата дека тоа е за негово добро.
    Но, линијата е тенка, па пазете да не отидете па во друга крајност каде се ќе му дозволувате. Имајте предвид дека ова не значи да му ги остварувате неразумните барања на детето. Некои плачки ќе бидат тантруми или од каприц, а тие не треба да му ги удоволувате. На пр. ако бара нешто што на баба никако не и одговара да го направи или ако бара нешто да направи баба наместо мама, кога баба е зафатена (пр. баба да го преслече а не вие, а баба работи нешто друго во моментот а вие сте слободни и го молите да се преслече со вас)..Некогаш баба нема да може да ја исполни секоја задача што детето ќе ја постави. Ако се одговори на таквите неразумни барања, бабата реши ете да се помачи, да си ја остави работата и да го преслече, само за да му одоволи на детето и за да се смири наместо вас, уствари на детето му потврдувате дека таа е преферираната личност од која треба да се бара тоа. Поставете разумни граници во договор со баба/дедо/тета што, колку и кога да превземаат со детето. Договорете се кога и каде ќе им биде заедничкото играње, поделете ги со нив обрвските околу грижата за него.
    Истотака, запрашајте се искрено самите, како го минувате вие времето со детето насамо? Дали времето со него е повеќе извршување на секојдневните задачи или го користите за да уживате еден со друг? Дали цело време вршите домашни работи кога сте заедно или имате заеднички активности? Дали кога тоа сака да игра, вие сте преокупирани со телефонот, телевизорот или сл.? Кога ќе сте на само со детето користете го времето за нега на вашата врска со него.

На NNA, Chanell*, mal.ecka и 10 други им се допаѓа ова.
  4. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Пнеумокок ниту една доза не примивте?
    И ние треба МРП сега да ставаме. Да точно е дека се прочистени. Демек Шведски биле. Супер квалитет. Така ми кажа блиска од диспанзерот во Ѓорче.

Туку, до кога можам да чекам за прва доза Пнеумокок? Мм вика да не се акаме сега за ниедна. Да седам мирна:wasntme:

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.720
    Допаѓања:
    24.306
    Ниту една доза пнеумокока нема примено, не.

А дали може да ја прерипаме мрп засега, да му ставиме првин ДТП ?

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  6. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Мислам може. Кога бев лани на вакцина, памтам една мајка одложуваше МРП. Се потпиша на некоја изјава.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Според картончњво нема двете да и ги стават. Рецакцина дитепер може да прими најрано 1 година по приемот на 3та ревакцина. Значи во ноември најрано.

8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас кога а носев малата последен пат, сестрата ја прашуваше докторката која да ја стави Мрп или Дтп, според тоа значи може.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Изгледа тоа 23.11.2019 било датата кога всушност требала да ја прими ревакцината, пошо јас последен пат ја однесов на вакцина јануари 2019, кога беше 6месеци.

Ќе ја носам од понеделник натака..

10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Аха. Мене во картон никогаш идна дата не ми пишале. Тоа во книшка само за потсетување.

11. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Кај мене ги пишат во картон кога треба да ја носам пак, со моливче. Има еден картон за нив, еден за нас.

На happygirl и babydust им се допаѓа ова.
  12. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    Здраво мамии, ве молам за искуство за ова масло. Дали го користите за децата и дали нахнадно давате нешто и други витамини?
    Моето е 1год и 3месеци до сега давам само д3 вит ц и пробиотик

Прикачени фајлови:

На babydust му/ѝ се допаѓа ова.
  13. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Веќе неколку месеци го користам маслово како замена за омегата од бебитол.Мислам дека е ок.Освен ова само д3 капки давам.
    @srekice ја носев малата на вакцина сега во понеделникот, и ставија пнеумокок.Рекоа дека до 2 години мора да прими уште една доза.Инаку немаа мрп во моментов,а секако и ќе ја оставев за понатаму.
    Година и 7 месеци е мојата.

Последна измена: 7 јули 2020
    На happygirl, SarChee и srekice им се допаѓа ова.
  14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @babydust Фала бејб. Ќе видам. Немам памет. Ми фуфка од вирусов. Ние сме 13 месеци.

Јас го купив од лимон. Мислам, по зборење и слушање од други мајки искуства, Mollers е подобар. И поисплатлив.

На SarChee му/ѝ се допаѓа ова.
  15. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    Не те разбрав извини има и друго нешто освен ова или??

16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    И јас не те разбрав :rofl:
    Ако мислис на вкус, да има. Лимон и јаболко. Јаболко е поблаг. Лимунот некако е понеутрален.

17. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    Хехе, ти си ми правела споредба помеѓу ова и други витамини дека ова е подобро. Јас те разбрав погрешно но сепак се разбравме. Ти благодарам за инфо, ќе земам од лимон а дали даваш дополнително д3?

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.238
    Допаѓања:
    24.683
    Дали сум единствена тука што не дава никакви, ама баш никави витамини на дете? Го прекинав и Д3 пред некоја недела, ќе го продолжам него од септември.
    Докторката ми вели дека нема потреба од ништо, јас на своја рака до сега немам ништо даено.

19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Д витамин да продолжиш да даваш. Тој е основа за раст, само тоа друго нема потреба.
    Јас и пробиотик уклучив кога почна во градинка поради стомачен вирус кој го закачи и сега педијатарот ми рече да го прекинам.

На mal.ecka, babydust и lackygirl им се допаѓа ова.
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    14.732
    Еве јас моментално. Давав Бимунал зимата како припрема за градинка, ама и тоа и Д вит поише денови ги заборавам отколку што ги давам. Повеќе од месец сигурно нема пиено ништо.
    Сега веќе како се стопли некако не и се секирав толку, и затоа не бев толку одговорна да давам од суплементите.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.