Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    И давам плус пробиотик Waya со D3. Ама нема штета рече и педијатар и ортопед.

2. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    И мене ми беше страв,ама се собраа некако многу и баш сега во жешкото мораше нешто да ставиме.Инаку би чекала од септември.А и ова со вирусот кој знае до кога ќе биде.
    Фала богу помина без реакција.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Не давам ни јас.
    Д3 давав до крај на април, ќе продолжам од Септември пак.
    Друго не.

На NNA, mssuniquee, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Фри кај вас советуваат д3 и преку лето?
    Јас не му ги давам веќе две недели, на ортопед ни рекоа да ги прекинеме во летен период и да даваме пак од октомври. Исто и на другарка, деуг ортопед истото и го кажа.
    Кај вас како е пракса? Или секој е индивидуален случај.

И јас моментално не давам ништо. Ама планирам деновиве да земам пробиотик. Бањање по базенчиња и голтање вода е неизбежно периодов па затоа мислам нема шетата ако му давам месецов

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас редовно давам Д3 и пробиотик од кога е родена.
    Ортопедот советува постојано да се дава. Според мене не е играчка не давање Д3, не ме сваќате грешка ама со мои очи видов ситуација каде што недоволен д витамин направи проблем кај дете. Не сакам тука да ја пишам ситуација е сепак деликатна.

На srekice, Happyinlove, happygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Кај нас се дава нон стоп д витамин без прекин. Д витамин летно време може да направи проблем ако ви изгоре детето на сонце али побогу сите сме нормални нели да знаеме кога се изнесува дете на сонце, како и колку време.
    Друга работа е што ние имаме помалку сончеви денови отколку доле. Зимно време давам девет капки летно шест капки. Но никакво прекинување.
    Д витамин земам и јас бидејќи при рутинска проверка се покажа дека имам недостаток. Толку проблеми може да направи тој д витамин не сте свесни. Од кожа, од алергии, до тироидеа и последно што читав и короната тешко ја минат оние со недостаток на Д. А јас сум нон стоп на сонце и цел живот се печам додека не станам жар. Но ете пак се појавил недостаток.

А убаво е да му даваш пробиотик не е лошо. Овде не се препорачува, во Мкд до две години нон стоп да се дава е препораката. Јас сепак за градинка давав. И кога и беше стомачниот вирус со еден силен пробиотик ја излечивме. Друго ништо не помагаше.

На srekice, KuklickaSk, paleska3 и 7 други им се допаѓа ова.
  7. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Мене ортопедот ме советуваше да продолжам со Д3 баш заради интензивниот раст и дека Д3 не е само за коските туку и за целокупното здравје и имунитет на детето.Рече до 2 год. се дава и зима и лето.Пробиотик не давам, освен ако има потреба.

Како и за се друго,докторите кај нас немаат единствен став и за ова.

На srekice, lackygirl, BabyT* и 2 други им се допаѓа ова.
  8. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Сега по муабетов се сетив дека те имам прашувано. Сум заборавила :)
    Знам дека тој д витамин многу знае да прави проблеми ако има недостаток.
    А од друга страна мислам дека нема да прави штета ако му давам промер капка-две. На мисла сум да го вратам пак. Ќе истражувам малку сега :)

На BabyT* и FreeMind им се допаѓа ова.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.238
    Допаѓања:
    24.683
    И јас сум со мисла пак да му давам Д3, ќе му давам по 2, 3 капки сега летово па за натака ќе се консултираме со ортопред.

10. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Периодов му давам омега на бекутан,пливит Д3 и витЦ ќе продолжам вака само наместо омегата ќе уклучам бекомплекс на бекутан.Многу слабо ми јаде па да видам дали ќе видам некое фајде.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    Извини што упаѓам во муабет, ќе сакаш да ми кажиш на која возраст сте и по колку капки даваш од пливит д3.. Моето е 1год и 3месеци но на ортопед последно бевме на 9м и тогаш ми рече по 3капки и заради ситуацијава не ја однесов на 1год на контрола и уште давам по 3..сега имам закажано за август

12. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    По 5 капки давам,скоро 19 месеци има.

На lackygirl и SarChee им се допаѓа ова.
  13. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.720
    Допаѓања:
    24.306
    И јас го немам прекинато Д витаминот. Давам по 2 капки Вигантол по совет од матичната. Давав омега некој период, ама го прекинав.

14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Индивидуално е кај секое дете.
    Мојата прима 7 капки Ваја со 3 Вигантол, сега наместо Вигантол ќе давам 8 капки Пливит.
    Затоа најдобро е консултација со доктор.

На SarChee му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Чекав да заспие и да му сечам нокти никако не дава,но заприметив има многу бели дамки на ноктите. Нели кига викаме витамини ми недостасуваат затоа имам дамки бели... е скоро на сите нокти има и тоа по две три дамки.
    Да давам витамини некои? Молерс пие само

16. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Многу време не сум пишала. Едвај ве исчитав сите :D.

Прво за д витаминот. И јас не прекинав да и давам и летно време, исто по препорака на ортопед. Само намалив од 7 капки пливит на 5 капки летниот период. Ваја пробиотик давам од време на време, не постојано.

И мене ме интересира истото како Хепи, малата има понекогаш бели точки на ноктите. Јас тоа го знам како недостаток на калциум, малата пие и млеко и јаде млечни продукти па тоа ме замислува каде грешам?

Друго, во последно време многу мава со рачето. И објаснувам убаво дека не треба да тепа, дека треба да гале, но таа си продолжува. Пробав и да и го повишам тонот тогаш кога ме мава, да се правам дека сум и лута, но никаков ефект. И покажувам како треба да гали, ќе ме погали 2 сек и пак мава потоа. А се разбира, не е дека не ме разбира што и кажувам, само не сака да го примени тоа.

Најомилено во моментов и е качувањето на спална, тросед и скокањето таму. Додека да ја видам таа веќе се качила и трчи по спална. Па морам да бидам до неа да не тресне случајно. Нејзе и е многу забавно а мене баш и не :x. Се надевам дека и е фаза и ќе помине за брзо.

За зборувањето е индивидуално до дете, и сметам дека не треба да се крева паника доколку детето си ги извршува наредбите а сеуште не зборува. Во просек децата почнуваат со говор помеќу 1 и пол- 2 и пол години. Знам примери каде до 2 и пол не зборувале ништо, па потоа наеднаш дошла екслпозијата.

На NNA, hello-kitty.90, Happyinlove и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Дали е подобро да дадам моцарела или кравјо сирење (мала количина)? 1год е малата

18. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Неколку дена уста не отвара за јадење, нерви искинав. Денес е со 2 жолчки, 3 апки леб и малку диња.
    Во врска со д3 и нас ни рече да продолжиме и преку лето, а матичната да прекинам. 3 недели не давав и продолжив, ама ич не го сака, па давам по 2 бебитол, но послаба доза и иди така. Не знам како да продолжам.

На lackygirl, LoveHope, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    А зошто толку пливит. Мене ми рече ортопедот исто колку и Вигантолот. Дека и јачината им била иста, само едното маслен раствор, другото воден

20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Дој да се гушнеме. Ми иде ручеков на глава да и го ставам не знам која недела е по ред со ручеков
    4CA77EAD-E3D8-4F44-AF32-2E211C123201.jpeg

Ништо од ова не сака да проба. Појадуваше во 9 наутро и млеко пиеше во 11.

На NNA, duffi, srekice и 4 други им се допаѓа ова.