1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    24.687
    Да :D
    @Milaаа991 исто период на самолеб :D сношти се шетавме и од пекара му земам кифле и јади, ако осети нешто внатре сиренце на пр го плука |(
    Кај бевте на плажа, убо местенцето :wasntme:

На NNA, mal.ecka, AlicaInWonderland и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Мојата 1н веќе не Вечера, не ја форсирам.
    @LoveHope за алергија давам Авил или Зиртек

На LoveHope, FreeMind и lackygirl им се допаѓа ова.
  3. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Лебарчиња наши. :D
    Лјубаништа е ова, ама не на плажата кај камповите, туку има една друга дива плажичка каде нема скоро ич луѓе. Убаво е. Има и песок и камчиња, па и дел со трева, се изнаигравме. Здравје, пак би оделе.

На mal.ecka, FreeMind и lackygirl им се допаѓа ова.
  4. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    163
    I nie utre planirame da odime na plaza i bas ke ve prasuvav sto vi jadat decava neznam sto da mu zemam da ne padni vo nesves toj od glad a jas od nervoza zatoa sto eden den jadi 5 dena usta zapecatena ima dodeka da kazni nekoe zalce nekolku nervni slomovi imam ama gledam poveketo na ista maka sme :^)

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Да го имам дома.. Нема алергии до сега покажано.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Денес бевме на вакцина. Ставивме дитепер, па нареден месец МРП се договоривме со др. Абе ни а ни б не рече малава, ств се изненадив. Она и кога паѓа ретко плаче, станува и продолжува да си трча како ништо да не било.
    Малку се загрижив на килажа ми е падната. Кај матичната пред 2 недели 10700, сега ваму 10300 ја измерија. Дома еве на домашнава со алишта 10800 е. Можно е и до вагата, макар што овие денови ептен зезаше со јадење.
    Исто и за крвна слика воопшто не заплака. Се изненадив од хгб 130 и покрај цело не јадење. Ств не знам што да мислам.

На NNA, happygirl, Makedonka007 и 5 други им се допаѓа ова.
  7. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Колку време може Летизен да стои отворен, дали знаеш!?

8. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.798
    Допаѓања:
    145.365
    До датумот се користи.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  9. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    денес син ми не гази со едната нога 17 месеци е одеднаш станавме сабајле и не гази не оди плачи кога гази со ногата сношти немаше ништо дали винсе има десено ? нема ни дежурни ортопеди денеска ќе мора до утре да почекаме:/

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    24.687
    Пред некоја недела беше, исто наеднаш нејќеше да згази на стапало, го креваше и плачеше, не се сеќавам дали беше сабајле или вечер, ама после од ко преспа немаше проблем си газеше.

На derjus му/ѝ се допаѓа ова.
  11. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Како да имам читано тука дека тоа се случува при нагло растење. Мислам дека мајките со поголеми дечиња имаа коментирано.

На derjus му/ѝ се допаѓа ова.
  12. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Какво нагло растење? Нешто како скоковите што беа, ментален или физички некој развој?
    Кој период има вакво нешто?

13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Денес остана прв ден со спиење. Од 08 до 13 часот. Без плачење ја заспале и без млеко забрането било млеко од шише. Ја галеле и заспала. Спиела 40 минути. Претходно ручала цела чинија зеленчук.

Како убаво звучи нели? Да е се тоа вистина би било добро. Ама кој работи во градинка знае тоа се фино да го спакува на родителот. Вчера малку ги скарав учителките денес одма изела цела чинија. Ја преместија во трета група деца. Втора постава на учителки на дете кое е во прилагодување. Ниту еднаш не ни пробала од ручекот за денес од нигде никаде да ја изеде цела чинија. И појадокот цел изеден, цел. И тоа е моето дете :) Стварно се интересни луѓево кој знае што си мислат со тоа главчињата и реков и ми помина...луѓе.

Туку сама сум цело претпладне неделава. Имам време за се и себе си. Се посветив на спорт, следна недела ќе земам и некоја книга да прочитам. Толку време не знам дали некогаш во живот сум имала. Станов го светнав, избришав и еден прозор. Кожа не ме трпи додека детето не ми е дома. Вие ова ќе го минете по мене јас сум прва од екипава. Една карпа ми стои во грло кога заминува во градинка мисла ни за секунда не можам да тргнам. Оние кои немаат деца ова не можат да го разберат. Можеби ниту вие ама кога ќе тргнат вашите сетете се на зборовиве мои. Можеби е сам почеток и ќе се навикнам потоа, но е ужасно мачно чувство. Имаш слобода али се тоа губи смисла. Ни кафето не ми е слатко без неа. Мајка што значело...Најубавиот миг во животот е кога трча да ме гушне на земање и таа прегратка која е силна, најсилна на свет. И секако потоа не сака да си иде дома јел сме и досадни јасно. Свесно знам се и знам дека е најдобро за неа во градинка каде учи почит, ред и редослед, јазик, исхрана и заспивање. Во овие моменти сфаќам колку порасна моето бебе. Колку е изменета и самостојна. Ја ѕиркав вчера од прозор пред да ја земам беше насмеана и си играше со едно дете со животни. Ми падна криво и чувство на гордост во исто време дека тоа мало човече почна да гази по својот пат чекор по чекор. И Ози е тажен седи пред врата цело поплдне не му е јасно и нему каде е.

Планот е неделава до 13 и потоа до 14 часот. Доволно е додека сум дома. Пред да тргнам на работа ќе и зголемам по саат и ќе се прилагоди. Од градинка си иде дома руча јел таму јаде по цели чинии нели и искача на прошетка. Се враќа играме дома до 20ч вечера, бањање и во кревет.

Сега целото време и е исполнето.

Си раскажав :)

На NNA, drugarka, paleska3 и 21 други им се допаѓа ова.
  14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    За издолжување, па дека мускулите се истегале. Незнам така баш пишеа, не ми текнува која членка. Ама еве ако прочита некој од темата Совети и искуства од мајки за дечиња од 2-3 год и ако знае нека пише.

На AlicaInWonderland му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Те обожавам, толку имам да кажам. ❤️ Со емоции го читав целиот пост.

На happygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Едит: заспа во 17.20 на шетање во количка. Се изнаспала во градинка.

Ќе им препишам на адаптација сепак и они мора да се адаптираат на мене нели. Можеби и од преголема возбуда дека спиела во градинка повторно заспа :^)
    Или болест...се надевам не е некој стомачен тој вака ја кутка три пати на ден.

На mal.ecka, S.J.Parker, happygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Може преморена е од играње таму? :wasntme:
    Сигурно не лажат до толку :D

На mal.ecka и FreeMind им се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Не, таман работа. Како им тргна денес без лажење :D

На mal.ecka и BabyT* им се допаѓа ова.
  19. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    @FreeMind убав стил на изразување и раскажување имаш :inlove:

А со мојата ќеркичка шо да прам, охх ич не сака вода. Нудам по цел ден, пие да, но не задоволително како шо треба. Арно уште сме на цицање, ама сепак не се доволно почни пелените.
    Како да ја убедам за вода??

На mal.ecka, lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Кај малата клучно е да биде од Нук шише со клун за да испие многу количински. Од чаша пие ама 2,3 голтки и толку.

На srekice, Makedonka007 и FreeMind им се допаѓа ова.