Здраво женски,еве и јас ќе ве дружам во оваа тема,пред некој ден моето девојче наполни годинка,па не сме веќе за кај бебињата .Само да ве поздравам,па се читаме низ темите
@joy1 Ovosje i zelencuk vo Germanija imas golem izbor. I nie cesto oazaruvame vo Lidl taka da i tamu ima od pile mleko so se vika. Ovosje i zelencuk gi ima i bio i ne bio ( taka da recam) bioto ne e bas bio koga trae po 2-3 nedeli vo frizider. Kasite sokcinjata i se dr so e za deca se dobri ( barem od taa strana e sosema bezbedno i se bio. Imas i golem izbor na peleni. Za po pat kjr ti treba lekarstva za temp, kapkki za nos, toplomer isl. Pernicka i kebe za decata bidejki nema da sedat stalno vo sediste mozebi kje sakat vo race i da ne se ukocuvas na pernickata vo tvojot skut kje si lezat. dovolno voda za po pat i gricki za zanimacija omileni igracki i Sl. Bez patnicko osiguruvanje da ne trgnete. Sepak si so mali deca. Po granici ne pravat problemi nne pretresuvat. Ako imas dr prasanja pisi. I da, tuka epten zaladi. Topla obleka si treba. Pozz i sreken pat.
Zavisi kako kje ima guzvi po granici i kako kje vozite. Kolku cesto pauzi kje pravite. Nie patuvavme tocno 24 casa. Od tie da gi izvadam 3 casa sto napravivme pauza vo hrvatska kak pratucedka mi. Odprilika edno 20 casa. Nie pravevme cesto pauzi oti bese letno vreme. A kerka mi bese 4 ipol meseci. I zavisi vo koj grad vo germanija kje odite. Kolku e daleku.
Inaku wcinja ima na sekoja granica i benzinska. nema da ti se dopadnat vo makedonija i srbija. Zemi si sredstvo za dezinfekcija na racete, toalet. Vekje od hrvatska nagore e dr prikazna. kje vibtrebat po 50, 60 centi za vo wc.
Ми треба совет. Малата прифати од мене некој вирус, почна да кашла денес. Бевме на педијатар ми даде да ја инхалирам со дексаметазон 2 пати на ден(вкупно 1 мл). Некој вика никако тоа е кортико, подобро антибиотик да пие, други ми викаат слободно инхалирај. Што мислите вие, имате ли искуство? АКо до утре не и биде подобро(од втора инхалација) мора да почнам со макропен за жал Ке си пукнам од мака, никако да прифатам дека некогаш мора и антибиотик да проба..
Дексаметазон и јас имам користено во комбинација со гарамицин и и помагаше многу. А зашто макропен одма?Нели антибиотик не делува на вирус.Незнам колку е лоша ситуацијата но не брзај.Јас би прво инхалирала.
Весела е, јаде, кашла по малку не цело време, Т нема.. за сега. Но малку грубо дише. И мене не ми се допадна идеата одма антибиотик но така рече докторката. Не знаеме дали е вирус, претпоставуваме. Јас бев болна(уште сум лом) сега и она.. Те молам кажи ми дали помогна за кашлица. Дали помина и за колку дена да очекувам подобрување(ако делува кај нас).
^ Поминавме без антибиотик.Кашлаше грубо цела недела.Но барем ноќе лесно спиеше по инхалацијата.На крај скроз се смири.
Јоу ти како медицинско лице те молам посоветувај ме како да постапам. Ако утре кашла исто како денес да воведам антибиотик или не? До каде е границата на чекање за антибиотик?
син ми се случувало да кашла и по две недели и тоа кашлање страшно,мислиш стар човек кашла а антибиотик не пијал за тоа кашлање,докторот ми викаше штом нема тт и е чисто на градина нема потреба за антибиотик,а секогаш кога така кашлаше ке извадеше заб.
Мила јас кога се во прашање моите деца јас бар три дена ги чувам без антибиотик особено ако немаат Т .Ја следам секогаш општата состојба,дали добро јадат,дали спијат добро ноќе,активни ли се,симптоми и слично.И во систина кога ги носев ради јака кашлица исто ми дадоа инхалацуија со вентолин и оперил капки.Друго ништо. Зависи и дали детето лесно спушта шлајм на плуќа или не.Ако спушта тек тогаш може да крене Т и да се влоши состојбата.
@ubavka1 не и е од заб сигурна сум.. Од мене фати овој пат. На гради сега нема ништо но за 1 час може да се спушти нели. @joy1 прв пат кашла и има шлајм одкако е родена. Затоа не знам како и што да правам. До сега и Т немала никогаш. Ме плаши тоа што малку грубо дише.. Фала ви многу на советите. Ќе ја пратам утре. Се надевам дека ќе помогне инхалацијата. Секако купив макропен па недај боже да се влоши ќе почнам да давам..
Ние од нигде никаде кренавме тт...38-39 се движи.. Весел е, но не јаде како што си јадеше дп вчера... Сигурно некое вирувче имаме закачено...
И ние пρед еден месец од нигде ниκаде сρед ноќ вρиштевме,за после 5дена да имаме тт 38-39,а се да се должи на воспаление на уво(плус две 4κи во исто вρеме излегоа). Доκтоρот не можеше да се начуди κолκу е воспалението на висоκо ниво. Завρшивме со амоκсилав пρво,деκстаметазон инеκција,па после со Тρицеф и фала Богу сум пρеблагодаρна,детево е супеρ. Не сум и јас за антибиотици,но κога се моρа,се се пρифаќа. Само весели и сρеќни да ги гледаме.
Син ми цело време се жали на грло, пиеше цефалексин, грлото никако да помине. Крева тт и до 39 со 5. Не сме во Мк, моравме да заминевме. Сега и кашла. Не знам што да правам. Наводно беше добар ама ете не е. Не смеел пак антибиотик.
@JuLleE мислам дека и загаденоста си допринесува, но ете ти викаш дека не си во МК. Види ако може доктор да го чуе да нема нешто на гради, јас од тоа уплав имам. Мами сакам да одам на планина негде со малово, малку чист водух да дишеме. Од друга страна па викам планина, снег, ладно да не се испоразболеме повеќе? Што мислите вие?
Сега сме на море, на Јадранот. Ке го следам ако треба и на лекар ќе го носам, страв ми е само на гради да не спушти.