Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.734
    Шестките се трајни заби и никнуваат околу 6 години. Најрано 5, пошо твоево дете се порано вади заби од стандардот. Уште петките и ќе си имаш одмор од заби.

На TeddyGrey, BabyT*, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Добро, само ние немамњ 4ки и 3ки сеуште? Мамис?

3. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    @Spidy сакав да те прашам сега на оваа возраст колку пати дневно е потребно четкање на заби?
    Ги четкаме сабајле и вечер пред спиење. Ама дека има преку ден 5 оброци па незнам дали да почнам и после оброк или многу ќе е тоа?
    Не ми прави проблем со четкање ама коа ќе влеземе во купатило и пуштам вода тогаш излегувањето е со плачки и викање, па веднаш бара и да се бања. И така четкањето е еден саат дремење во веце. Па затоа и после оброк до сеа не сум му ги четкала

4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Еј беее :| Јас 1 миам, не ми прави проблеми :worried:

На Milaаа991 и AlicaInWonderland им се допаѓа ова.
  5. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    шеските излагаат околу 5-6 некој деца и 7 години зависно колку брзо му излагаат синко сите 4 шески ги извади сега на 7 години дури ме примети ме викам синко еј една 6 ја, еве за недела дена уште една па за две недели и другите 2. Обично на првиот систематски од училиште им ги зачуваат а на синко не му беа излезени. Се е индивидуално

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.734
    Мојава има горе единици, двојки и четворки, доле само единици и една четворка, другата 4ка и двојките ги гледам дека се пред излегување.
    Нејзе двојки и фалат, ти за тројки се секираш :D чекај, следно се 4ки, па после 3ките.

Идеално е после секој оброк, значи 3 пати на ден, после ужинките не. Јас сум стоматолог, па не ги четкам своите заби толку. Навечер пред спиење ОБАВЕЗНО миење заби, насабајле убаво би било, како навика за понатаму. Јас на малата и ги мијам секоја вечер, а насабајле само кога не се брзам за на работа.

На BabyT*, Makedonka007, paleska3 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    24.695
    Морам да те тагнам Фри @FreeMind почнаа и кај синко 5ките, исто како што опиша прави, ги чеша ушите, ја врти главата лево десно, прстите ги пика назад кај 5ките, се лигави....горните му се набабрени, долните не. Нема кај мене одмор, нема ;( турбо цело време.
    Многу почна да зборува наеднаш, се повторува, буквално се, кажува, Таму, Нема таму, ја крија колата и вели Нема колаа, Дај адам :D да јадел :D правевме пат за коли и вели Мама пат мама пат.
    Ќе прашував да не има некој скок на 19 месеци? Или пак е регресија :rofl:

На BabyT*, Makedonka007, paleska3 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    Кај моиве тројките им излегоја на 15 месеци те. еден месец им траеше измачувањето, скоро 16 направија. Најмачен период ми беше тој со оглед дека тогаш и се адаптираа в градинка.
    Голема пауза имавме до петките.
    Дури сега на 23 месеци им се гледаат и тоа не се излезени ама имаат ужасна болка.
    Плачи малата, нервозна, сите ја нервираме и цело време се фаќа во уста. Цуцла не сака да изваде. Завчера имаше 39 температура. Крвна слика, црп во ред. Чудно ама ова е само од заби, сигурна сум. Кога ќе се потсетам и со 3ките ден и пол имаше температура.
    Аман нека излезат и раат да сум.
    Јас заби им мијам само пред спиење, но во дневна, не ги носам воопшто во вц зошто се ќе направат само заби немијани ќе им останат. Еднаш пробав пред нив јас и имаше плачки за мојата четка и не си ја земам бељата повторно.
    За чоколадото пред 3 4 месеци пробаа прв пат, ги носиме често на село па бабата им дава обланда, па ова, па она и до пред скоро со бони топ ги заучија. Немаат контрола, уживаат благо да јадат, а приметив имаат и страшна енергија. Од пред 2 недели забранив да им даваат секакви глупости. Сега јадат само едно животинско по пола, секој ден после ручек и строго јас им давам. Толку доста им е. Не сакам да бидат лишени од благи работи, ама не сакам да бидат и без контрола.

На BabyT*, hello-kitty.90, Spidy и 2 други им се допаѓа ова.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    24.695
    Кај моево на 14 месеци излегоа 4ките, одма после 14 до скоро 19 месеци излегуваа тројките, цели 5 месеци се мачеше, а последните 2 недели претешко, сега одма по 3ките почнува со 5ките, ги очекувам за 4, 5 месеци и нив :( до 2 години се надевам ќе ги извади и да завршиме конечно со неспиење.
    Навечер го мијам во дневна, пред 2 дена прв пат малку ставив паста Елмакс од ДМ. Па ја сакаше, мислев нема да сака.

На Feodora му/ѝ се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Има три скока на 19:rofl:
    Немат скокови мајне либе повеќе ние сме во регресија со забиве велат уште петкиве биле и готови.
    Па да стиснеме заби следни два три месеци и ќе испаднат.

Многу многу лошо поминав со тројките не сакам реприза ќе плачам.

@Feodora благо како благо давам еднаш на два три дена. Благо се состои од житарици со овошје од дм за деца од една година. Знам да дадам монте, обланда,киндер и црна чоколада.
    Се трудам да давам овошје секој ден. Ако тоа ми помине благо не давам. Мојата си има килажа од цицање и не би сакала да ја напунам плус.

На paleska3, Puffy2019, BabyT* и 7 други им се допаѓа ова.
  11. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    :D Да си прашам како треба. Во теорија како е идеално. Ама во пракса ќе си останеме на 2.
    Фала спиди за инфото.
    Сум помислила и јас четкање во дневна ама баталив. Сакам да има навика каде и кога се мијат заби :) може сега е потешко ама барем за поматаму мислам ќе биде полесно, ќе се научи. Еднаш ако се дозволи нешто надвор од рутина, отиде возот :D

На NNA, Puffy2019, BabyT* и 4 други им се допаѓа ова.
  12. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    @Puffy2019 и моето цица уште,а 18 ипол месеци е. Ноќе се буди често,среќа скоро 2 недели се буди само за цицање и пак заспива. Под често будење се подразбира минимум 4 или 5 пати.
    Вода пие многу малку, ама ваљда дека цица, иако го нудам и му давам да пие или во обична чаша или во шишенца што се продава водата за деца,тие како со клунче.
    Ниту пак сака многу да се мази и гушка. Такво дете си е. Никогаш до сега се немаме галено и гушкано кога ќе стане од спиење, туку се буди, одма почнува да плаче и станува. Пак, на мене и на мм ни дава да го цунеме и гушнеме,било кој друг да проба вика и бега.

За доењето, знам дека е исцрпувачко ноќе, па ако ти пречи, не гледам зошто не би прекинала. Ти си одлучуваш. Моево преку ден цица за заспивање,и уште мин 2 пати, ама онака колку да згаси жед.Навечер заспива со цицање и ноќе цица 3 или 4 пати :worried:. Тоа е.
    Некако на оваа возрастми е многу потешко за одбивање. Или па ја не сум спремна за таков чекор,па намерно си одложувам.

Му мијам заби пред спиење и од сабајле,ама што и дека ги мијам кога пак цица ноќе :|.

Најново, го шишавме со мм со машинка. Воопшто не се плашеше,не не ни регистрираше,он си седеше во када и полнеше чашки,а во позадина пуштена Бејби шарк:D. Успешна и лесна мисија.
    Е сега, падна некоја поголема крокодиска солза од мама ;(.
    Ептен ме растревожи, од бебе наеднаш добив дете. Многу ми се смени,ама и многу е убав :inlove:.

Ако ви треба шишање,контактирајте ме во лп :rofl:

Едит: @lackygirl за утеха бараме уште скокови, да си ги оправдаме лошациве ;)

На NNA, paleska3, babydust и 7 други им се допаѓа ова.
  13. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Еве јас сум ти друшка. Врсници се нашите по возраст. Ова што го опиша ти, мислам јас го напишав. Ви почнале тантрумите. Честитки:headbang:
    Ништо не прави, клекни кога има испад на нервоза, и погледни го во очи. Речи му во ред е. Само смирена биди. Не го чепкај, ке се научи полесно да ги поднесува.

Околу ноќното доење. Исто и кај мас е. Она не цица, него цуца. Се буди пречесто. Но фаза е. Регресија во спиење им почна. Еве веќе две недели ми прави едрн ден една дремка, другиот две. Хаос им е во главата.
    Вришти се дере. Тоа е супер. Значи вежба глас и говор. За 6-8 месеци ке составува и прости реченици.

Уживај мајка. Има и други како тебе. Само опуштено:*

На NNA, Puffy2019, hello-kitty.90 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.395
    Допаѓања:
    13.267
    Кога во кафана? Многу ми фали една (повеќе) седенка.
    Многу бурен, лош период. Не знам од кога не сум пишала нешто, понекогаш само читнувам на кратко, ама појма немам што сте збореле.
    Беба ја дрма регресија во спиење и 10ти скок. Ми доаѓа да скокнам од тераса, да се постелам доле жими се.
    Ништо не ја интересира, само вришти и се лути. Сака само да е надвор и да трча. А богами брзо почна да трча. И се пентари кај стигне.
    Цело време си мислам дали добро ја воспитуваме, да не грешиме што станува мало вриштало периодов. Се тешам дека е до скоков, претходно не беше ваква.
    Па и тројки и излегуваат, се лигави како новороденче.
    Девојче е веќе. Пребира бе за облекување, не сака патики, сака сандали. Па сака ташна, па не сака репче, сака шнола. Оф боженце.
    Интересно ни е во секој случај. Само барем денов да траеше 26 саати. Денови, недели си одат, јас буквално трчам цело време, детето си расте, а маж ми секој ден има повеќе бели влакна.
    А јас најчесто не сум тука на некој нов збор, изгребано колено, утеха.
    Тато е утехата, тој дека работи од дома од март ја чува повеќе. Тато вади каки, тато мие газе, тато ја бања кога јас сум втора смена.
    Ми доаѓа да дадам отказ и да отерам се у три лепе, да можам да бидам со неа постојано. Ама имаме планови, вложувања, мора да се работи. И сакам да работам.
    А сакам да сум и подобра мајка. Посветена сум на неа максимално кога сум дома, ама дали е доволно?
    Треба повеќе.

На The Unicorn, paleska3, Makedonka007 и 9 други им се допаѓа ова.
  15. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Кај нас тантруми ја тресат на највисоко ниво. Се сака одма и сега, а ние со мм како кутрина трчаме по неа. Од мирно девојче, се претвори во мал манипулатор и глумец. Легнува и демек плачи, а под око не прати дали има ефект и засилува темпо ако не ја регистрираме. Знам дека игнор е спасот, ама за мир во куќа се и се удоволува и ова е резултат. Разгаленост до даска. Па како знае, ако речеме нешто лошо за неа пред неа, на пример мм кога збори со свеки и и кажув како плачела, истурила нешто и сл муабети, одма иди и ни се гали. Па како нежно вика маме и тате, па и на галено, абе да се стопиш.
    Инаку секој ден се повеќе се пушта со говор и како сунгер е, што и да речеме одма повторува и го користи во реченици. Така некни и велев ајде пикај ноџе во пупи и еве денес скроз исто ми повторува кога ја облекував. Или ми вика чекај мама идам. Значи целосно логично зборува.
    Пробувам да ја учиме за на нокшир, ама слабо ни оди. Додуша за какање кажува, ама дур ја седниме направила беља. За мочање воопшто не кажува. Сигурно и е рано. Смешна ми е, сега на нокшир ги седнува куклутие и им вика ајде какај. :D

На NNA, flower55555, paleska3 и 12 други им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    @thinkerbell ако дадеш отказ и ја чуваш дома многу побрзо ќе се постелиш од тераса доле, верувај ми. Целата хемија се губи кога си дома нон стоп со неа. Повеќе денот мине во монотонија и неефективно време отколку во нешто друго.
    Вака подруго е, даваш се од себе во времето кое го имате.
    Со помин нека е периодот. Во мајчински те прочитав се надевам се ќе заврши добро. А тројките...многу е тешко. Собирај нерви.

@Milaаа991 ме плашиш...колку рече наполни месеци малата? Да знам уште колку време имам:D

На NNA, flower55555, paleska3 и 8 други им се допаѓа ова.
  17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.734
    Мојава иде со мене во вц, ме бутка на шољата и ми вика мама мочај :D:D:D

На paleska3, Makedonka007, lackygirl и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    На 8 ми наполни 20 м. Ама 2 недели е мм на одмор и мислам и тоа има удел. Кога сме сами повеќе имаме ред. Сега само сме во движење и на пат и се сме во брзање, а и кога сме дома се ни е изместено. Тој мн ја разгалува и се и допушта.
    Во врска си работата одма би се сменила да одам на цело работно време, наместо да работам од дома. Не дека не ми е убаво дома со неа, ама навистина е монотоно како што вика Фре. Само се шуткаме по цел ден низ соби, и пак ни сработено, ни наиграни.
    @Spidy исто иди со мене во вц и вика мама кака, па ајде бриши и ми кини тоалет и ми иди да ме бриши демек. :(:rofl:

На NNA, paleska3, Makedonka007 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Мојата денес наполни 20 и потврдувам се што кажа.Ова тантрумите се исцрпувачки.Доаѓам до степен да се плашам да не и згрешам нешто оти одма почнува со солзи крокодилски и се тешиме како којзнае што да се случило.А најчесто е затоа што не сум и дала да ги кине цвеќињата ( било мои,било во некој двор), да ја треска вратата на пералната, да истура вода низ станот( ова од садоперот), да и помогнам да го стави клучот во бравата ( и било што да и помогнам),да црта со фломастер по прекривачот или по нејзините алишта ..... и ред други работи.А плачење, мислиш некој со прачка ја тепа.Не беше ваква порано.Вака-онака, ќе ја излажев и се смируваше.Сега не се ни смирува лесно.И веќе го користи тоа да не манипулира.Во последно време, кога јас сум дома, не дава татко и ни да ја земе во раце, ни па да ја храни.Одма се закачува за мене и вришти.Не дава за рака да ја фати кога шетаме.И тој се нервира , кутриот.Не можам да си го препознаам детето.Се си викам, период е ,ќе помине, ама нешто долго трае.

На NNA, paleska3, Makedonka007 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Добро, да очекувам бетер од сега ова?
    Имавме гости со детенце нејзина генерација. Не му даде ништо да чепне, го туркаше и му викаше 'мој' се било нејзино. Карам, зборувам, не бре луѓе. 2ч без престан плачеше, кога си заминаа дури го бакна и гушна. Детето бајче, срам ме фана.

Сега 2 вечер по ред, глава и паѓа не сака да спие, па иде вриштење, уши зуат. Се мава назачки и не смееш да мрднеш затоа што се ја иритира.
    Се молам на дедо боже ова да е од заби, затоа што ако ми стане ваква на карактер, не би можела да издржам.

И да беше 10 пати полошо од пишаното.

На NNA, paleska3, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.