Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ај можда нема. Морски воздух добро ќе му дојде...

2. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    @chocolade aко имаш можност носи ја малата на планина. Добро ќе се облечете, ќе пазиш да не се поти и уживајте. Градов е жива болест, јас син ми ќе го носам во село, навечер таму е камен ладно ама ќе се снајдеме, малку дрва, малку греалки. Бевме минатиот викенд, пркна детево, се расположи, му се отвори апетит, вечерта си спиеше убаво, дома по три пати се буди навечер.
    Кога му се заруменија обравчињата, за мерак :$

На do-re-mi, chocolade, snegulkata и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    @chocilade а грлото и увото дали се воспалени? Ако не се не давај антибиотик, барем од мое искуство сметам така. Ние сме трети пат болни од ноември навака, се дави од мрсули и кашла, а на бели дробови и се нема спуштено ниту еднаш, да чукнам во дрво.
    А од одење на планина нема зијан, ќе и биде само подобро.

На chocolade, Пчела и joy1 им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.453
    Допаѓања:
    250.857
    Бевме на лекар и рекоа вироза. На итна каков преглед доби, во Мк кај матичната никогаш целосно не беше прегледан. Божиќ им, па ако не се оздрави ќе одиме на педијатар. Нема потреба од приватни болници. Кај нас се мизерија лекарите.

На azelea и joy1 им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.751
    Мoжнo е вирус дa зaкaчил, пoрaди aнтибиoтикoт. Ич не сaкaм aнтибиoтици, oти ствaрнo гo нaмaлувaaт имунитетoт. Еве гo мoјoв сo Oспен е сегa, имa гнoјнa aнгинa, oд вчерa сo тт. Не гo ни нoсев нa лекaр, првo мислев вирус е, oти тт не беше мнoгу висoкa, дo кaј 38. Амa денес ми кренa нaд 39, пa му гo видoв грлoтo.
    Алaл зa дежурните лекaри тaму, oвде рaди редa им е прегледoт, зaтoa не гo нoсев нa дежурен.

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.799
    Допаѓања:
    325.255
    Мајки јас утре тргнувам на пат.Која е подобра варијанта за по пат купени каши или од дома блендирани овошја и зеленчук?
    Досега не сум дала нешто што било стоено повеќе од еден час и ептен ми е шубе од сабајле да го спремам и да го јаде тек по 5-6 часа па и повеќе.

Инаку сабајле се зачудив кога погледнав во памперс.Топка колку оние за голф со шлајм :whew:
    Ноќеска хрчеше силно и сабајле ова.
    Денеска ете веќе не хрчи ич.

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  7. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Увото не е само кашлаше. Почна на полошо, не спиеше 3 дена, јадење потешко одеше, вчера ноќеска плачеше цели 3 часа, сабајле се утепа од кашлање.. Не можев повеќе да гледам како се измачува воведов антибиотик. Шлајмот веќе и беше спуштен на гради.. Сочно кашла.. Мислам водеше кон бронхит.. Се молам само да и делува макропенот да не треба да пиеме плус и нешто друго :(

Иначе вера приметив вадиме 4 ки мислам, доле од двете страни. Кога и ги видов непцата ќе се онесвестев |( божее каква ли болка трпат :|

@joy1 Среќен пат, убаво да си поминете. Мое мислење е дека подобро да и дадеш купечка каша. Знам дека не се здрави но па домашно а одстоено некако и мене ми е шубе. Менува и боја и изглед некако не ми е баш за јадење. Јас давам купечки кога немам мошност да дадам домашно.

Им посакувам на сите болни дечиња да оздрават што побргу... И посакувам да дојде лето, да поминат овие вируси веќе..:worried:

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.751
    Купечки @joy1. Пoдoбрa вaријaнтa се при пaтувaње.

9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    Штом многу се влошува нема избор освен тоа. Кога треба на контрола да ја однесеш?
    Знам какво измачување е, и ние асално не сме спиени два месеци. Побрзо да ви помине и да не се враќа повеќе :hug:

10. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Фала мила. Многу сум загрижена. Пиевме 2 дози до сега амтибиотик а еве вечер почна и носето да и тече, затната е цела. Наместо подобро на полошо оди некако :( Се плашам дека нема да и делува.. На контрола сме вторник.. Но ако се влошува и утре ќе ја носам на дежурно. :(

11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    Ставај спрејче, влечи со аспираторче... На антибиотикот му требаат барем два дена да почне да делува. Јас давам и сируп но за непродуктивна кашлица, зашто се случува да има напади на кашлање и неможе да заспие.

12. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    За каков сируп станува збор? Ја прашав докторката дали треба сируп ми рече нема потреба :/

13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.453
    Допаѓања:
    250.857
    Мајки не сум мирна. Детево околу 10 дена ми е со температура. Пред еден месец лежевме со Рота вирус, беше тешко дехидриран. Уште тогаш се жалеше на грлото, докторите велеа дека има некој шлајм. Поминаа три недели го пратив во градинка за три дена се разболе, т качува до 39 со 5. Пиеше цефалексин. Малце беше подобар. Моравме да заминеме од државата. Два дена беше со висока т,денес е со млака 37 со 6/7. Откога се вративме од болница постојано бара да спие и да лежи. Деновиве се поти ноќе. Се жали на грло и понекогаш на меше. Се плаши од се. Јас сум преплашена. Ќе го носам овде на педијатар ако не се среди до понеделник. Крвната слика му беше во ред кога не отпуштија од болница. Не знам дали се работи за намален имунитет затоа што син ми 7 дена беше постојано на инфузии или во прашање е нешто посериозно. Јас сум без памет.

14. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мислам дека штом крвната слика е ок не е нешто сериозно. Јаде ли? Течности пие? И мојата е болна веќе 2 недели.. тешко поминуваат ова вирусиве што и да се. Вие семнивте и клима, може и тоа дополнително да го омалаксува.. Почекај види утре како ќе биде..

15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.453
    Допаѓања:
    250.857
    Денес почна да јаде, а течности пие, сок и млеко и тоа многу. Бараше да јаде и претходно ама неможе да голта. Мене ме плаши зарем вирус толку долго да трае или син ми е толку исцрпен и нема сила веќе за да се избори.

16. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мое мислење е дека штом почнал да јаде оди на подобро. За болка во грло, дај му нека јаде лимун.. не знам колкав е но ако смее нека лиже бонбони ментол некои, ќе му олесни на грлото.. Ако смее мед нека јаде на сабајле тоа исто го прочистува грлото. ОД антибиотик опаднат е имунитетот, пробај малку вака природно..

17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.453
    Допаѓања:
    250.857
    Давам сируп за искашлување на природна база,колострум за имунитет. Се надевам дека е вирусно . Но што е со ноќното потење и заморот.

18. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Нормално е да се поти на кога не му е добро. И јас сум болна па и јас се потам од што ми е мака, вратот ми е жива вода навечер на спиење.. Исто и замор. Истоштен е од температурата. Дај му малку време да се собере. Јас денес почнав со втора доза амоксилав и уште сум млитава, немам сила ручек да направам, ми се лежи само. И се препотувам уште.. Знам дека се грижиш плус во друга држава, но како што реков штом почнал да јаде, крвната слика е ок, намалена е Т значи оди на подобро..

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    @chocolade на своја рака го земавме, Хербион од исландски лишај, но ја прашавме отпосле докторката, рече Ок е да го даваме, смирува кашлица.

20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.453
    Допаѓања:
    250.857
    @joy1 некни патував, јас носам само купечко и давам посува храна, сепак подолг пат е. Среќен пат и најубав помин.