Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    За парацетомолов само еден пример од овде. Мм го дава на пациент на седум дена од прием иде шеф на болница (секое утро во 7 имаат примо предавај на смена и заклучоци за пациенти) и му вели пред сите колеги ти ли си парацетомол фан? И као да нема ништо ефекти. Океј еве ти ја листата од новите резултати оди сега ти кај пациентот да му кажеш дека резултатите од се му се шит. Уствари каде заврши ти факултет? Делува до оштетување на џигер при несакани ефекти. А несакани ефекти кај секој лек има. А никој не знае каде ќе се рефлектираат.

Педијатарот наш не дозволува ни мачкање маст на непце.

На NNA, hello-kitty.90, Coco31 и 8 други им се допаѓа ова.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.801
    Допаѓања:
    145.383
    Фри кај вас Ибупрофен форсираат така?
    И јас го имам сретнато тој податок за парацетамолот.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Никако не давајте чепчиња / сируп ако нема тт детето.
    Од мое искуство зборувам, и дадов еднаш на бебка, луѓе она од мирна стана агресивна, почна да плаче и да се дере, грчеви страшни имаше, сето тоа траеше 1 саат додека не се искака убаво.
    Ем што дразни анус, црева, ем ќе ја намали нормалната тт на телото, и повеќе нема да делува на детето кога ќе му биде потребно.

@duffi јас баш Некни ја прашав педијатарот, кај мојата ич не делува парацетамол, она кажа дека има деца кај кој што ич не делува како да си му дал нешто да изеде, таков им бил имуниот систем.
    На нас само нурофен ни помага, и тоа од зимата кога бевме на брза помош, таму ни го дадоа, инаку после секоја вакцинација ни препишуваа парацетамол.

Денеска сме за нијанса подобри, само што нема апетит, цело време сме на вода и млеко, сношти убаво спиеше, мислам дека капките баш и помагаат, сабајле само температура 37.
    Инаку имаме излезено една четворка и долу една тројка.
    Посеизгледа некој летен вирус е, и јас цел ден кивам, а сверква е зафатена цела, со кашлица, течење на нос од малата.

На lackygirl, Milaаа991, BabyT* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    :hug: само да ти пружам поддршка. И мојава вчера доцна заспа некаде после 12, а беше станата од 5 ипол. Имаше 2 кратки дремки во кола. Мене ми се спиеше ми се плачеше. Мм заспа на земја во салон, на работа оди од 5 знаеш е цела среќа не плачеше туку не тераше да цртаме. Оваа со боици во раце заспива. :wasntme:

На NNA, S.J.Parker, hello-kitty.90 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    @lackygirl зошто не дадеш гелче за смирување на непцата? Малку ќе ублажи нема да го боли толку. Овој гел ги лади непцата и е за деца наменет.
    Повели слика, околу 190ден од аптека.
    Мене ме спасва колку толку. Пробај ништо не губиш. received_225279618599907.jpeg

Последна измена: 24 јули 2020
  6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    24.697
    Го имам истово :) помага малку, ама неможам да го намачкам ме прекасува, мн ме каса ако му ставам в уста прсти, иначе не каса :D многу му помагаа Осанит гранулите, ама ги немам долго време ради коронава :doh: го имам гелот Оса ама не помага.
    @Milaаа991 фала :hug: дури не плачи се трпи секако, само да не плачи онака ко сношти, ме скрши ;( бре што деца имаме сите :rofl: ретко мирно тука :rofl: свеки на одмор е 2 недели.
    Цел ден ми е стегната душава, ко грутка да ми седи, затоа вечер планираме малку да излезиме со мм на едно пиво :beer: да се опуштиме малку.

А ова со предметиве во раце, нормална фаза е? И ова е некој период што треба да мине ^_^ @TeddyGrey @Chanell* вие имате поголемки од нашиве?

Прикачени фајлови:

На hello-kitty.90, Makedonka007, Puffy2019 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    643
    Допаѓања:
    372
    Мамии сите што давате омега еве јас на пример Mollers.. Ве молам многу внимавајте кога го давате детето да е мирно и во исправена положба и не присилно.еве лошо искуство кое ми се случи сношти и давав молерс ии беба некако лошо голтна или вдиши воздух, или од што и се згади и залетна и ми се загуши.. Толку многу што ниту можеше да се издиши, ноши да голтни, нити да се расплачи. Од памет се извадив, животот ми се скрати, почна да и помодрува. Имало Господ па нешто се случи и наеднаш подповрати и и се врати дишењето. Ја истуширав ја погодив и за некој саат ја легнав да спија. Ноќеска почна цела на плуќа да грчи како старец, а денеска бетар полна е шлајмови и едвај диши. Педијатар ни даде трицев и да следиме ситуација во случај да се влоши да одиме на рентген на плуќа, многу лошо воспаление правело маслото ако има во плуќа влезено. Преплашена сум, а воедно се чувствувам и виновна.. Извинете на рефератов

На Makedonka007, babydust и FreeMind им се допаѓа ова.
  8. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Што со предметите лаки?
    Читам три пати и не сфаќам што ме прашуваш (facepalm) плавуш.

Едит: прочитав, ваљда сфатив.
    Мојата заспива со предмет во рака.
    Мече,перниче,шише,играчка.. што год, нешто да држи.
    Ова од коа е одбиена од цицо, предходно не правеше така.
    Од кога ќе заспие цврсто и паѓа само од рака, ако пробам да и го земам плаче и се расонува.

Сношти и ние имавме тешка вечер.
    И претходната вечер исто.
    Вчера и беше роденден.
    Беше расположена кратко, повеќе во плачки го помина денот славеничката.
    Имаше 3 дечиња па и сметаше што и го возат тротинетот,моторот,колата, се лизгаат на лизганиците.. а јас намерно извадив се за да се забавуваат де.
    Од 3 до 5 сабајле ми плачеше така жално, душава ми се кинеше. А заспа во 1.
    Јас нервозна дека ми се спие, во последните 48 часа дали 6 сум отспала, цел ден на нога, пробав да ја игнорирам ама не, тоа не сум јас едноставно.
    Мм нервозен и се издра у сон “затни таа уста више, прекини”, па станав си ја гушнав силно, се преместив во дневна каде ја заспав, си се изнаплакав поштено и јас..
    Мислам, која будала наивна сум јас.
    Две години заспивам дете,ниту еднаш он не ни покушал, не покажуј нервоза, не се дери пред дете .. за да после она мене ми враќа со истите зборови, ни крива ни должна.
    Ах бе.
    Душава топче.
    Ќе си подголтнам пак.
    Јас никад не сум препишала плачки во сон на заби, не може на секое плачење,не јадење-заби се.
    Ова беше ко исплашено, ко вознемирено, ми викаше зошто сум го криела тоа.. поим немам на што мислеше.
    Ама јас сум мама и со една гушка и песничка враќам се во нормала.
    Мене не ми се спие и не сум уморна, јас не смеам да се жалам оти имам кондиција.

Последна измена: 24 јули 2020
    На S.J.Parker, kukla21, mamaJana и 9 други им се допаѓа ова.
  9. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    И јас не сфатив.
    Некој конкретен предмет омилен нема.
    Секој ден нешто различно, на некое се навраќа почесто.
    Со спиење немам никакви проблеми. Од 9 - 10 до сабајле до 8 спие одамна. Ретко праи проблем за заспивање, во споредба со на лаки не можам ни проблем да го наречам.

На Makedonka007, mal.ecka и FreeMind им се допаѓа ова.
  10. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Јас сфатив за држење некој предмет во рака за заспивање.
    Мојата обавезно нешто држи.

На TeddyGrey, FreeMind и lackygirl им се допаѓа ова.
  11. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    @SarChee мојот па во сокче само го пие молерсот,нема шанса да ми го голтне го плукаше ептен. А те разбирам потполно,сируп за грчеви бебе беше од 15 дена така ми се задави. Траума...

Мојот па штом втишти во сон знам дека заб ке излези. Проследено со пролив и нејдење. Чекам тројки во најавА.

Морам тука да се пожалам. Не сум поднослива више. Мали си е во скок 9ти така е неподнослив а јас само се дерам. Како ненормална.
    Он се си чепка,прередува, не спие,досадува. Малце повејќе е активен,пелена неможм да му сменам. Не два да го вадам после бањање а коса не остава да му пипнам додека го бањам.
    Не си игра со ништо. Освен да истражува по елемети. А јас налудничава трудница.
    Славам кога ке заспие. (НемајкА) па криво ми е што сум му се развикала...:( за никаде ми е периодов

На srekice, hello-kitty.90, Emma2 и 6 други им се допаѓа ова.
  12. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Од кој град беше? Јас имам осанит гранули, така ми стоат. Ми повраќа од нив.

13. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    643
    Допаѓања:
    372
    Не пија мојава ни сок ни чај ни ништо освен вода, инаку е 15месеци и морам така. Ама најверојатно после овој стрес и состојбава во која што сме, дај боже да не се искомплицира повеќе и со лесно да помини ќе паузираме со молерс.Прв пат ми е дете вака со шлајмови, ми се дави цело едвај диши, незнам што да правам,како да и помогнам. Малце сум и миле паника

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    24.697
    Ќе ти пишам лп :)
    Да на тоа мислев @Chanell* @TeddyGrey

15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    @SarChee со помин нека е мајче.

Мојата заспива со шишенцето на Нук.

На SarChee му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.735
    Јас имам дадено парацетамол пола доза 3-4 пати за забите кога едноставно сум била убедена дека тоа е причината за нервозата дење и немирно спиење ноќе, и до сега секојпат сум била во право, многу и помагаше парацетамолот навечер пред спиење. Проблеми од типот на грчеви или пролив немало, ама сирупи општо не сака, и знае да поврати и од ништо. Бимуналот на пример го сака, сама го бара да го пие, и дури и тој ми го има повратено. Мислам дека густата конзистенција на сирупите и пречи, друго објаснување немам.
    За парацетамолот сакав да кажам, како и секој лек не треба непотребно да се дава, во смисла секоја вечер на пример. Но, ако мајчинскиот инстинкт ви кажува дека тој плач е поинаков и асоцира на некаква болка, дефинитивно помага. Јас го препорачувам и на пациенти (деца) со болка од расипани заби, секако пола доза зошто ефектот на намалување на температурата може да биде негативен ако детето нема температура. Многу ниска температура е исто лоша како и многу висока.

17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Ибобруфен е основен во бременост и доење, друг лек и нема. Аналгин не даваат за болки зошто е слаб лек, а ибо има лепеза од лекарства како креми за локално кои брзо делуваат. Иначе аналгинот е во влијание со намален број на леукоцити и предизвикуваше леукопенија.

Во главно во упатство на лекарство вие знаете како фармацевти си има дел каде изрично стои што засега е докажано како нус појава на лекот. И има однос еден на сто, еден на илјада, еден на милион. Нема лек или вакцина без нус појава само да не бидеш во “среќните”. Јас лично при инсеминацијата за малава добив нус појава од стоп инекцијата која е една на илјада. Завршив на итна во систина со ужасно лошење, вознемиреност, паничен напад, низок притисок. Осум саати ме држеше ефектот. Толку и време бев под надзор.

Најчеста кај мали деца не се дава ништо од проста причина што никој не може да ја предвиди реакцијата на тој млад организам. Сите знаеме дека нус појавите на парацетомолот се во мали проценти, но видовме на почеток за коронава како го сместија во причинител за смрт додека не се докажа спротивно. Мора лекарствата да се држат од деца подалеку. Има пеницилински шокови и слични нус ефекти кои никад не знаеш како може да дојдат.

Дој:hug:
    Ајде уште малце. Не е до труднички хормони туку скокот е неподнослив и е поврзан со десетиот. Сите плачевме плачи си. Не се трпи детето во тој период...

На duffi, happygirl, lackygirl и 7 други им се допаѓа ова.
  18. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Морам да кажам дека се слагам со Фри за дискусијата за парацетамолот и за аналгинот.Сите наведени работи се точни.Во светот одамна ибупрофенот е прв лек на избор за болка и температура.Но како НСАИД и тој си има лоши страни.Затоа, дозирање строго по упатство и по консултација со педијатар.Јас, лично, досега немам дадено парацетамол за болка од заби и не би препорачала.А знам дека има педијатри што даваат.Ама, нели рековме, во Македонија се нема став за ништо,посебно кај постари доктори со " искуство" што лечат со застарени лекарства.

Ме загрижи @SarChee ,се надевам до утре ќе биде подобра.Може сеуште и е надразнето грлото и не знае да исфрла шлајмови.Кога мојата имаше шлјмови,ја ставав со стомакот на моето колено навалена надолу и ја тапкав со раката како инка по грбот.Ама она имаше спуштено малку и така се исчисти побргу.Не знам дали е применливо ова кај вас ама ете да го знаеш.Ајде да проаѓа бргу.
    @lackygirl и јас мислам дека е до забите.Многу се раздразливи овој период.За глупости се трескаат од земја,а не пак и ако ги боли нешто.Ама убаво кажа и Бејби, провери да не го провоцирате со нешто.

На lackygirl, BabyT*, Milaаа991 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    643
    Допаѓања:
    372
    Ќе пробам и јас така баш, инаку искрено педијатаров многу ме исплаши и не ми ни кажа дали има спуштено што е како е, само ми кажа дека има шлајм, тоа и се слуша нема потреба ни од слушалка, грчи цела. А таа не знае во секој случај да исфрла, таа незнае ни да се накашла како што треба. Ова е прв пат и искрено немам искуство вакво. Нити вирус кога имала ми нема ни кашлано ни грчено ни шлајмови. Не знам ни ја како треба да ги исфрли

На Makedonka007 и babydust им се допаѓа ова.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    24.697
    Сношти си излеговме во 9ч и да ви кажам ич немав грижа на совест дека го оставив :) дури си мислев да му предложам на мм да одиме до Охрид сами на 1 ноќ :mm: прв пат да посакам вакво нешто од ко е роден (да го оставам дома), ни треба на двајцата издишка, премногу се напнавме периодов, само тешко да го убедам него, нејќел да го остава :wasntme:
    Синко во 10 и пол заспал без плачење со свеки во количка, не барал нас, се качиле горе и велел Мама, тате немаааа, после рекол Деде :) го спуштила долу и пак не побарал, ама немало плачки за заспивање :D ќе оставам така деновиве нека заспива со неа, ваљда ќе се среди,ќе се врати на старо :?:
    Ноќеска цела ноќ врти, мн беше жешко затоа не спиеше.

На NNA, mal.ecka, Makedonka007 и 3 други им се допаѓа ова.