Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    17.650
    Лаки кога имате прилика и можност слободно без грижа на совест да го оставате.Камо ли јас да имам сега со овој памет можност да ги оставам барем 2 3 пати месечно некаде.Колкуууу многу ми фали таа тишина да одморам.Со мм немаме излезено 4 години заедно :) А и децата се манипулатори,со баба не е проблем ќе заспијам,ама на мама и тато ќе им приредам драма :rofl:

На NNA, mal.ecka, babydust и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Broken♡

Broken♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    529
    Ke spodelam nesto sto mi pomogna so placenje navecer zaradi vadenje zabi. Vibrucol cepcinja na prirodna baza se. Za bolki i nespienje od zabite mnogu mi pomognaa. Ne znam dali gi ima vo mk nie gi kupuvame od germanija. 10€ za 12 cepcinja.

На lackygirl и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  3. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    И јас се пријавувам, вади мојата тројки.
    Пика прсти в уста, ноќеска станвање 3 пати и на секое се знај заспива со цицање
    Исто и сега пробав со цицање само така заспа, ама за пола саат стана пак со плачење и прсти в уста:@
    Не знам како друго и само цицањето ме вади од ситуацијава(facepalm)

Имав пишано дека 4ки ќе вади пред некој ден ама грешка сум била... 3ките се на ред

Последна измена: 25 јули 2020
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    643
    Допаѓања:
    372
    Кај мене три четворки и две тојки вадеше во исто време, така да не те чуди. Трпение, трпение. Мојава сега последната тројка ја вади и се надевам дека ќе има мир и одмор малце

На Makedonka007 и lackygirl им се допаѓа ова.
  5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    24.697
    Кај синко нема одмор, одма по 3ките почна со 5ките (претпоставувам) бидејќи пак в уста му се рацете ;)

На FreeMind и SarChee им се допаѓа ова.
  6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Како е денес малата?

7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Што да мачкам за белег да нема на чело?

8. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    643
    Допаѓања:
    372
    Фала на прашање, денеска е исто ни подобро но фала богу ни полошо.испитавме нова крвна слика и црп мирно е се, леукоцити на граница, црп негативно. Се слушнав со педијатар сега за сега нема инфекција со надеж дека нема ни да има и дека нема ни да спушти шлајмот. Трицеф пија и инхалации 3пати на ден. Премногу грчи, гргори, и вибрира на грбче и гради. Па во понеделник здравје контрола, а ако има влошување или па уште повеќе да грчи тогаш да одиме на болница на аспирација и рентген.

На Makedonka007 и BabyT* им се допаѓа ова.
  9. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    643
    Допаѓања:
    372
    Ии ве молам ако можи да ми ја објасните постапката поточно за тапкање, вие мајки кои имате искуство. 15месеци е, како да ја седнам, легнам, каде да тапкам? Се плашам да не правам погрешно, да не влошам ситуација

10. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.722
    Допаѓања:
    24.310
    Ај здраво на сите. Не стигнав се да прочитам, деновиве бев во голема гужва и на работа, и дома.
    Да се пофалам, не знам дали ви кажав, минатата недела синко конечно даде да го ошишаме дома со машинката и воопшто не плачеше. Додека си играше во базенот, мм го ошиша и баш му е убаво сега. Демек со игра, сите тројца се шишаме беше муабетот, и синко цело време кажуваше ајде мамa, ајде тати, ајде Тема (Стефан).

Друго ново, му раснат и 4ки и 3ки истовремено, па малку понервозен е, се буди ноќе еднаш-два пати, плус и од топлото сега. Јаде само со цртани последнава недела и тоа многу ме нервира. Денеска пробав да му дадам без цртани, па со молење едвај јадеше на појадокот.

Многу ми е интересен како зборува, се кажува веќе, скроз се разбираме :)
    Повторува и по нас зборови, секојдневно кажува нешто ново што научил.

Сабајлево го носевме да му земат крв, за рутинска кс, се изнаплака таму уште кога влеговме, се сети од претходно. А последен пат бевме за НГ. Ама се памтат децата.
    После дома викаше тета буца ауу, и се жалеше.

На paleska3, hello-kitty.90, Coco31 и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Од што белег?
    Со помин да е @SarChee
    @happygirl баш ми е мило што сте супер. Јас пак се чудев како ни за крв ни за вакцина не заплака воопшто. Сега за наредна сигурно уште од врата ќе плачи, зошто дома ја болеше местото и жално плачеше.

На happygirl и SarChee им се допаѓа ова.
  12. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.722
    Допаѓања:
    24.310
    Јас мачкав една маст од невен и други билки, ама му остана белегот на синко над веѓата. Се сеќавате кога ви кажав дека како удри во ќошето на наткасната.
    Не знам дали може да мачкаме со Контратубекс мислам се викаше, маст за лузни.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Падна пред 2н, сега има белег како линија.
    @happygirl епа и неа ќе и остане ако не мачкам, а уште колку ќе паѓа:doh:

Прикачени фајлови:

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.722
    Допаѓања:
    24.310
    Кај синко е исто линија, ама како ќош баш е. IMG_20200721_210805.jpg

15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Ќе се поместат во косата овие белези нема да останат овде како што ќе се тегне кожата и нема да се гледа.
    Ич плашење.

На NNA, BabyT*, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    И јас мислам дека ќе ги снема како што ќе растат. Контратубекс е на база на кромид мислам и не би требало да штети ама сепак консултирајте се со фармацефт.

На happygirl и BabyT* им се допаѓа ова.
  17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    @FreeMind ти имаше постирано за колку вода смеат да пијат?
    Некако се плашам да не ги оптеретува бубрезите, навечер пие 1л, и преку ден уште толку.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    24.697
    Јас мачкав контратубекс на раната после 6,7 месеци од царскиот и ништо не помогна, џабе фрлени пари. На вратот како мала сум шиена и од средина на вратот сега е горе и ич не се гледа

На happygirl и BabyT* им се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Морав да гуглам официјални бројки зошто за од една година не знам за водата тоа за бебе ми беше омилена тема :D
    Да повториме сепак до шест месеци нула мл вода, до една година строго контролирано до макс 400мл јел бебе нема бубрези и можеш да му ги заебеш за цел живот.

Германско здравство има табела во која вели деца од 1-4 години на ден примаат 820 мл течност и 350мл преку храната. Зависи тежина на дете и секако топлина. Во лето потребите се дупло зголемени. Еве линк:
    https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/wasser/

Моето пие премногу. Само ноќно време пие две шишиња. Едно наутро кога се буди прво вода пие. На ден ќе и мерам утре али литро и пол секако пие.
    И јас пијам многу вода па не ми е чудно. Јас речиси цел живот сум околу три литри на ден.

На paleska3, happygirl, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    564
    Мајки, 20 месеци сме, претходните 3 дена бевме со температура до 39.2, поради вцрвенето грло, но не примавме антибиотик. Денес сме подобри, ама ме замисли тоа што во главчето како да беше потопла сега вечерта, иако топломерот (оној со жива го користам) вели 37.2 мерено во уста и 36.8 под пазуви. Да напоменам дека беше облечена и со боди и со блуза и панталони... дали била преоблечена, некој некое искуство, за да престанам да гуглам?