Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Има тука друг муабет кај сестра ти ама ја разбирам меѓу редови:rofl:

Вака не мора да те боли глава.

Нека спие до кога сака. Од кога не е на цицка супер е. Што насила ќе се трудам кога во свое време ќе биде прелесно. Вака и за сите останати случувања: одбивање, одвикнување пелени, јадење сама, облекување сама.

Веќе и станав фан на теоријата дека навистина е се во свое време. Ако видиш отпор батали почекај ќе дојде времето за промена само.

На NNA, Puffy2019, mimiiiii и 7 други им се допаѓа ова.
  2. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    И јас исто и реков. Зетот ишијас фати од ладно:rofl::rofl:

На NNA, paleska3, Makedonka007 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.541
    Допаѓања:
    9.938
    Здраво ,
    Еве сум да ве почастам за роденденот на синко :^::^::^::^::d::d::d::d:.
    Сега и официјално во оваа тема.
    Уживајте во денот, гушкајте ги вашите малечки, брзо растат:l:.

На NNA, NewMama, RinaKa и 12 други им се допаѓа ова.
  4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    фала на честитките. И искрено со помин да е ама не верувам да е нешто сериозно. Може и да е претпоставка на докторот може и да си одиш на второ мислење. Подолго немам читано тука па ќе прашам како сте сега?

Честит роденденот и на момата на @Yowannty среќен и на @Septemvri

Јас ќе дојдев малаалку само да се пожалам ама кога ве изначитав срамота за мене. Моето било бајче. :lol: туку ќе прашам неколку прашања. Што глупи што безврска ама ... Ете пуста мајка заборавила како било со бебе :rofl:
    1. Обувки од кога им ставате на малите? За дома е по чорапчиња ама за надвор веќе треба да обуваме. Неќе да чуе да се обуе не знам ни кое бројче да му обујам а ене има еден најлон :?:
    2. Кога прв пат ги ошишавте малите? Јас ќе го ошишав порано ама ајде викам според бабски муабети не чинело пред годината па ајде уште му е меко главчето.... Ама зад уши има локни господинот и многу се поти тука и цело време грдо изгледаат како да е нонстоп воден како косата да му е мрсна... А бебе е.
    3. Како стоите со спиењето на 1годошните бебушки? Дневно преспивање колку пати по колку време. Ноќното како е?

На NewMama и Presrekna им се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.640
    Допаѓања:
    185.409
    Ви благодарам на сите за честитките, да сте ми здрави и живи и само за убави работи да се частиме. (fingers)
    @Septemvri Среќен да е дечкото цел живот. :party: @marchi-cool и на твојот дечко најубави желби :party:

Отворивме етапа тодлерство. :inlove:Јас дојдов со поинакви очекувања во групава, ама не прочитав скоро ништо од тоа што очекував. :lol:
    Нејсе.

Со дремките веќе некое време е повуци-потегни. Втората дремка ни е поместена за доста подоцна, па после доцна и тера спиење. Таа дремка уште стои дека не е спремна да ја откаже, издржува до 6-7 некако едвај и после нема жива сила што ќе ја чува будна. Протестира, бара цуцла и само да легне на мене и заспива истата секунда. Е после журки до ниедно време, епа журки. Денеска од друга страна имаше 2 кратки дремки, од кои првата многу рано. (facepalm) Како затера, мислев ќе има уште 3-4 дремки до вечер. (facepalm)
    Не знам со дремкиве што ќе се праи...
    2-3 вечери по ред пак се буди нон стоп, ама па и многу е жешко едвај се спие, па не ја ни обвинувам. :emo:
    Ново е тоа што почна се да става во уста. Претходно многу ретко. На 2 пати едно по друго ме извади од памет, па и буричкав во уста да извадам што џмаља, па уште вреска лута зашто сум и го зела. Ќе се ронат забиве периодов како ми изгледа, па за второ здравје таман порцелански ќе си стаам што е сигурно, сигурно е. :nod:

На NNA, Puffy2019, koritsaki и 7 други им се допаѓа ова.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.977
    Допаѓања:
    18.890
    Јас баталив јадење. Чисто за пример.
    Не сака јадење и крај. Одлучно ми трга рака.
    Јаде леб и бисквити. Сув леб, кифла сува. Сам да става во уста е битно.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.541
    Допаѓања:
    9.938
    Ви благодарам за честитките, бидете живи и здрави:hug:

На The Unicorn и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    24.773
    Среќен роденден на баткото :party::party::party:

9. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    4.997
    Среќен роденден на сите годиначиња...
    За шишање како бе до година? Јас го шишав 2 пати до година. Нерамна му беше не ми се свиѓаше, позади џигерици, напред келав, чекај да падне чекај и ајт, после лето, 5ка го ишишав. Не малтретирам дете со долга коса, се поти. Сега сакам пак да го шишам, здравје, убав ми е со кратка коса.

На srekice и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  10. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.401
    Допаѓања:
    25.039
    @Septemvri
    Среќен роденден на другарчето!:^:
    Среќен и насмеан да е секогаш.
    :hug::l:

За шишање како така, додека не се крсти дете и прво не го шишне поп, од уроци нема да се спасите.
    Луди жени.
    |(

На NNA, koritsaki, The Unicorn и 5 други им се допаѓа ова.
  11. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Фала Фри:l:
    Не спие на перница ниту пак сака,ама ај да прашам со време да не згрешам.Исцрпно и информативно образложено,поинаку и не очекувам од тебе.Danke.

На NNA, Makedonka007, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  12. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    @srekice кога е тој громот поточно? Значи, 14+сме, вака ноќе се нема будено откако е родена и мижи и плаче додека не и втерам цицка во уста, па така јас се комирам, а она веќе не знам шо прави.па пак по пола саат и така. Тоа трае неколку 2 вечери веќе.

На lackygirl и srekice им се допаѓа ова.
  13. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Среќо, исто е и кај тебе и мене. На ист датум се родени нашите:rofl:
    Мојава денски плаче иначе. Денес вриштеше зашто и ставам лигавче. Драматургии невидени. Денес спиеше од 12-15:10:wasntme:

Мене wonder weeks ми е точна според дата на раѓање, а не според термин. Водам две табели паралелно. Според роденден ми е точна:D

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.977
    Допаѓања:
    18.890
    Синко има 3ка доле десно. :drunk:

Многу заби во исто време му пробиваат, душа мајкина. 4ките доле целосно излезени, огромни се. Горе боцкаат, едната набобрена.

Простено му е што не јаде. :l:

Шишките татко му' ги среди. Изгрицкани и нерамни. За шишање е ама кога ке помине короната.

На NNA, Makedonka007, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Многу се опуштија...

На NNA, srekice, The Unicorn и 2 други им се допаѓа ова.
  16. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @Yowannty, @Septemvri среќен роденден на малите лепотанчиња, нека растат големи и умни :party::party::party:

Во врска со дремките, малата кај мене сврти на една дремка околу 15 месец, од тогаш заспива и порано околу 9-10, ги нема журките до 11-12 навечер. Вака и мене ми е подобро.

На NNA, srekice, Yowannty и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    2.166
    @Yowannty здрава и жива нека е куклата! Секогаш да е среќна и насмеана :inlove::inlove::party:

@Septemvri најсреќен роденден!! :hug::hug::party:

На Presrekna и Yowannty им се допаѓа ова.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.640
    Допаѓања:
    185.409
    Фала ти @paleska3 :l:
    Твоиве постови, овој и претходниот со проодувањето чинам беше, ме држат надежна дека нема да е се толку лошо годинава. :D :f:

Да прашам.
    Бебе одвреме навреме има некакви епизоди во сон. Во сон липта на глас, така почнува или барем тука јас се будам и тоа го имам фатено. Значи за да дојде до такво липтање нешто интензивно мора да и се случува во сон нели? Потоа продолжува со липтање и плачење многу вознемирено и хистерично едвај успевам да ја разбудам па да се смири. Утрово во 7 истото го направи. Ја слушнав липа во сон, сакав да избегнам след на настаните опишани погоре, па почнав да ја будам, ама џабе. И откако ќе се смири, пак продолжува да липа оти била премногу вознемирена претходно. Зошто ова се случува и дали има име состојбава, па да прочитам нешто повеќе на нет околу тоа.
    Баш ноќеска, беше свежо и пријатно за спиење и ја преспа цела ноќ. Мирно спиеше до утрово.
    Еднаш и спомнав на педијатарката, ми рече дека е ноќен терор, ама од што сум читала не ми стои за тоа, плус е мала за ноќни терори.
    Дали е можно да има некакви кошмари? Ама за се слично што читав, се пишува дека се случува по 2рата година. Тогаш што е ова што се случува претходно? Ако имал некој слично искуство ако сака да сподели.

На paleska3 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  19. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.814
    Допаѓања:
    145.446
    Сите деца прават вака. Сонуваат или едноставно го преживуваат денот во ноќта.
    Не е ништо страшно или чудно. Нормална појава е.

20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.640
    Допаѓања:
    185.409
    За тоа знам, има таа и такви епизоди на периоди. Тоа поинаку изгледа, само кенка во сон и некое време многу прета, па се смирува сама и продолжува да спие. Ова е многу поинтензивно и многу вознемирувачко. Не може да се разбуди, а не може ни да се смири сама.
    Можно е да е истото? :?: