Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.885
    Допаѓања:
    25.433
    Majki , vo posledniov mesec maleckovo moe so 20 meseci do utre polni nesaka da cue za leb ... Se sto jade , jade bez leb .. Porano se jadese , meso zelencukovi i ovosni kasicki , leb , biskviti .. Sega samo mleko pie , kompir varen epten nekogas ama mnogu retko .. Supa ni da ja pogledne .. Na pocetok na mesecov mu izleguvaa zabcinja i mislev e minlivo bidejki koga mu izleguva zabce nitu saka blago nitu soleno da jade .. Inaku po blagoto e malce povekje od sto treba .. Malku me zagrizuva faktot sto retko recisi nikogas ne jade ovosje nitu ovosni kasicki .. Se na industriski proizvedena hrana e :(

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.899
    Допаѓања:
    326.360
    Стомачен вирус мн јак,со обилно провраќање,пролив кој трае и до десет дена,Температура.

На JuLleE и stilas7 им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.887
    Допаѓања:
    255.310
    @Nova ти благодарам. Тешко ќе биде малку ама битно е детето.
    Инаку ние веќе сме 24 месеци, оддамна сме за друга тема .

На Nova му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.589
    Допаѓања:
    36.384
    @JuLleE не тρеба и не смееш да се обвинуваш. Ти ρаботиш за да му обезбедиш иднина на тоа дете.
    Еве и внуκ ми(6год) не е излезен κутρиот од болница. Има тешκа опстρуκција,κоја се манифестиρа со болκи во гρади,κашлање,тешκотии во плуќа.Најтешκо име што не можат да им пρепишат соодветен леκ, а детево е големо веќе и κажува κаκо му е пρеκу глава од боцκања,болници,дуρи и неκогаш употρебѕва збоρови(само јас сум болен,κаκо сум се ρодил ваκов)сρце да ти исκине.
    Нема обвинувања,еве пρавиш се што е во твоја моќ,и ниκаде не гρешиш,детето е сκлоно на болести.
    Тρпение ви/ни тρеба големо,ρодителството е најтешκата ρабота.

На joy1 и JuLleE им се допаѓа ова.
  5. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.614
    Допаѓања:
    15.719
    @chocolade се прави така што се сецкаат неколку кругови кромид и се стават во еден сад или тегло,па се ставаат неколку лажици мед(отприлика колку кругови кромид толку л.мед) и се остава во фрижидер преку ноќ,едно 8-10 саата,и кромидот ќе пушти од сокот и со медот како сируп се прави,се процедува и се даваат по 2-3 лажички во денот.Ако не јаде мед,можеш да и свареш како чај,во едно тенџере ќе ставиш главица кромид со лушпата малку расечена ,едно јаболко и еден накршен орев,се залева со вода и се вари додека не дојде до половина течноста,се пие по неколку голтки во текот на денот неколку пати,убав е ,не е грд,мојата го пие не праве проблем

На chocolade, artemidis, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Те молам кажи ми орев цел со таа тврдата лушпа или исчистен само внатрешноста? Сакам да го направам па да не направам погрешно. И дали треба секој ден тазе да се прави? Фала ти многу

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.887
    Допаѓања:
    255.310
    Среќна нова година Мајки!
    Ние бевме на контрола и подобри сме, оздравуваме. Дефинитивно воздухот и морето го лечат. И со толку високо ЦРП и леокуцити, сепак поминавме без антибиотик, што во Мк е незамисливо. Па така мајки доколку нема бактерија не давајте антибиотик.

Туку, сте имале ли искуство со габичка (валјда) на палецот кај деца? На синко го приметив во болницата, од жолта линија сега целиот нокт е зафатен, плус се одлепил синоќа , пред паѓање е. Чекав да се опорави па да го носам на дерматолог. Сега не сме во МК, па да ве прашам за искуства.

На leona83, joy1 и Nova им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.899
    Допаѓања:
    326.360
    Мајки Среќна нова и од мене.Сите дечиња да бидат здрави и весели а мајките насмеани и убави

Ние очекувано настинавме овде во Германија .Што да се прави тоа е.Не само она туку и јас.Носеви течат,она кашла и како и секогаш шлајмови е полна пак.Дадов само бел слез и топла супа.Да видиме ноќта како ке тера.

Уште утре гости ке тераме и пут под ноге,идемо дома.Ни се измеша овде редот на јадење,пиење,спиење.Едвај чекам дома да си стигнам

На Kitten, karak, irenna и 6 други им се допаѓа ова.
  9. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Среќна нова мајка. Секоја желба реалност да ви биде, на сите...

Те молам кажи ми бел слез даваш чај или сируп? Дали помага за шлајм? Мојата е полна :(. Среќен пат утре и ви посакувам брзо оздравување...

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Среќна Нова и од мене до сите мајки и дечиња.

...и ако може да се надоврзам со прашање од кога може да се дава бел слез?

На JuLleE, stilas7, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Среќна нова и од нас, да сме живи и здрави, да ни јадат децата и да бидат послушни:)

Едит за чајот од бел слез. Јас колку што знам се дава од околу 2 години, но не секоја кашлица е за чај од бел слез. За продуктивна да, за сува не е. Барем нашата матична така ми кажа. Ајде @joy1 нека каже.

На JuLleE, zuto и joy1 им се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.899
    Допаѓања:
    326.360
    Сируп давам.Тек првото лажиче го испи ,за ефект ке очекувам од утре натаму.Вие уште ли се мачите?
    Мојата дури тешко дише од што има мн секрет.Сега ја намачкав со мукоплант балзам.

Инаку ,да, се дава само при продуктивна кашлица.

Последна измена: 2 јануари 2016
    На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Среќна нова мајки! Само да сме здрави сите, се друго небитно е.

Џој среќен пат!
    Бел слез може над година, чајот. Само е премногу гаден, па не знам како би го пиеле.
    Знам за лек за исфрлање на шлајм со бел слез и ленено семе. Во превриена и млака вода ( 250 мл ), се става по две мали лажички лененл и бел слез да одстои 15 мин и потоа се пие. ( одвртно е )
    Или алтернативата е само со ленено ако не го пијат така.

Побрзо да помине!

На JuLleE, stilas7, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Имам дадено на син ми само лен, одстоен во топла вода ( да пишти слуз) во сокче, не го примети.

15. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ние фативме бронхит :( матичната дури пред два дема ми кажа дека има бронхит. Цело време викаше нема наод на гради. Тешко дишеше и мојата. Ми даде вентилин инхалација па ми стана сомнително. Ни даде чај од бел слез или сируп. За полесно да го исфрли шлајмот. 300 чуда давам,сирупи, инхалации, капки.. Само да биде подобра. Еве сега одиме на контрола па ќе видиме што ќе каже.

16. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.867
    Допаѓања:
    28.532
    Јас од првото разболување на ќерка ми давам спируп од Бел Слез. Реално и пред годинката дадов чај од бел слез, незасладен и си го пиеше без мака (сега веќе го нејќе). И чајот и сирупот по препорака од доктор!
    Но многу поголем ефект видов од Хербион од бршлен кој мм по препорака од аптекарката го зеде, а потоа побарав мислење од матичата која истот така ми го одобри. За 4 дена детето престана да кашла! Сега одвреме-навреме подкашлува но барем мирно спие. Давав по 2мл на 12 саати.
    Можеби и настинката беше да речеме блага, но навременото реагирање и сирупот завршија работа.

На chocolade и Kitten им се допаѓа ова.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Среќна Нова година мајки :) Да сте здрави и среќни, помалце нервози и многу здравје на сите дечиња им посакувам, за да имаме повеќе убави мигови со најмилите :)

Ние денеска требаше да шетнеме до Шапка АМА наместо на Шапка отидовме на лекар :) Гомцево мое таман реков готово заврши вирозата, цела ноќ се откорна од кашлање! Живи неспани со маж ми, а ко за беља ни сирупот од исландски лишај овој пат не помогна! Но за среќа никаков наод, кашла од секретот што се слива во грло. Имаше една фина мајка во чекална што ми даде совет за сува кашлица, домашно сирупче кое кај нас еве даде веднаш ефект: една супена лажица мед, една лажица маслиново масло, две супени сок од лимон, и две лажици вода, се става во ѓезве и се чека да зоврие. Сакав само да споделам за оние што имаат мака со суво кашлање.

На chocolade, leona83, stilas7 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.899
    Допаѓања:
    326.360
    Лекот нели е за вадење шлајм?Така бар читав на нет вчера :)

19. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Браво големо браво што имате умни дечиња што пијат такви работи. Ние се бориме за вигантолот, за друго ич да не зборувам. :)

20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Па женава рече за суво кашлање....:?: стварно незнам, но еве мирно спие, од 9 саат се нема накашлано.

Едит: @Nova ние со сите сирупчиња до сега бидејќи се благи ја лажеме со "ајде сега да јадеш благичко" и правиме "мх мх мх" а она уште со раче си го трие стомакот како да и е вкусно :D
    Вигантолот и го капнувам во лажичката при доручек (значи во полна лажичка со храна) за да не го осеќа, па можеш да пробаш така.

Последна измена: 3 јануари 2016
    На Nova и joy1 им се допаѓа ова.