Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. srekice

srekice Популарен член

Ооо, значи ќе и пукне душата. Ние се фрламе. Јака им душа на шишињата, а и на играчките(facepalm)
    Да имаат играчките мајки, нема да им даваат да си играат со Андреа :@

2. derjus

derjus Истакнат член

19 месеци сме веќе еден месец уста не потвара ништо не јаде ни блендер ни ништо цица кога сака изгледа го мачат катниците дали да го носам налекар незнам што да го хранам минја трга ракава не отвара уста:/

3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Среќиче, исто. Се фрла долу од скоро. Ама Ирис класично шише не прифати, ниту со клунче. Вода пиеше од моја чаша обична и мое шише што си го носам со мене. Ама за тоа требаше јас нон стоп да и давам оти вода цела беше. А вака со чашата сама си ја зема кога сака.
    Од мене секоја препорака за чашава од најмала возраст. За оние кои мислат да ја купат, мој совет е да е без рачки. Мене по грешка ми ја пратија со рачки, ама пак ја држи само чашата најчесто. Плус така е скоро ко обична чаша.

Туку кажувајте што ќе се прави со ова што сега тек на година почна да сака во раце кај мене додека сме надвор. Ми паднаа рацете дур стигнавме дома. Ма нејќе ни да седнам да одморам кичма, вреска колку што ја држи глас. :headbang: А колку бев среќна што обожава да се вози. Фаза ли е некоја или толку од количката?? :|

NNA, mal.ecka, Presrekna and 3 others like this.
  4. srekice

srekice Популарен член

Во Мк ги нема нели. Треба да барам од Бугарија да ми купат.

5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Не знам за munchkin, ама на nuk имаш многу убави чаши, и на Chico чинам има. А ако имаш за munchkin некој да ти донесе ако нема во мк, јас лично имам многу убаво искуство, и лажички и чинивчиња од тој бренд користам и сум многу задоволна. За разлика од томи типи што земав на почеток, чинивчињата одма се изгребаа, а лажичките многу тврди, крш.

Makedonka007, Presrekna and srekice like this.
  6. srekice

srekice Популарен член

Ќе прашам дали може да ми донесат. Ако не, на Nuk имам во близина дуќан. Фала ти бејб.

Makedonka007, Presrekna and Yowannty like this.
  7. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

@Yowannty фала ти, јас имам три некапечки, последна ја купив таа на Нук 360 што е 8+ , ама Викторија сака да си игра со нив отколку да пие :D од чаша пие како што треба само ако јас и дадам секако. Ќе пробам со чашата некапечка преку ноќ, ќе пробам да ја кренам да видам ако се напие вода дали ќе продолжи потоа со спиење. :?:

За возењето во количка, така ми правеше големата кога прооди , мм ја возеше количката јас неа во раце ја носев :sweat: ама беше долг период, по некое време се изморуваше и сакаше сама да си седи во количка :D неа ја возев и кога почна во градинка , до кај 4тата година :D

8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

@Minnie 1 бевте ли на у7? Како помина, што имаше?

9. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Уште не сме биле,термин дури во Ноември имаме. Јас сакав малку порано,ама според нив сепак "најидеално" за проценка на развојот било кратко пред да наполни 2. (синко вп Декември полни) Ќе пишам,секако.
    Инаку од градинка за на разговор ми се јавија и ми нагласија дека мора да има вакцина и ревакцина на Ммр. Кај вас така беше?

FreeMind likes this.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Законски е да. За ревакцина си го измислиле. Емили тргна само со вакцина ммр, а потоа доби ревакцина.
    Без ммр не може никаде.

Се мислев и јас кога да направам термин, но птом така ти кажале и кас ќе почекам уште некој месец.

Minnie 1 likes this.
  11. Chantal

Chantal Популарен член

Ако е тој на 2 години ми дадоа лист со зборчиња да заокружам кој ги кажува, и некои игри му дадоа знам некој дрвца малечки како чачкалица да ги премести од кутија во кутија едно по едно, мислам шејп сортерот беше и некоја 3 D слика требаше да покаже животно ( само на ова не се снајде синко зошто прв пат гледаше 3 D. Во секој случај поблиску до предвидената возраст подобро зошто посебно со зборовите има разлика од ден во ден.

lackygirl and FreeMind like this.
  12. Ano

Ano Форумски идол

Да провериш во мадркер имаа на munchkin. Сум купувала чинивчиња и лажички од таму

kukla21 and srekice like this.
  13. Broken♡

Broken♡ Истакнат член

Gi ostavate li malite da se isplacat koga se razgaleni? Na primer ne i davam da se kacuva na masa ili da mava igracki po tv pocnuva da vreska se dodeka ne ja zemam vo race no primetuvam deka sekogas poveke i poveke place pa ne znam kako da se spravam bez da ja razgaluvam. 20 meseci sme

lackygirl likes this.
  14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Ја оставам, плаче и после иде се гушка. Така и со тантрумите.

NNA, Broken♡, lackygirl and 2 others like this.
  15. Spidy

Spidy Форумски идол

Ја игнорирам. Ако заради таквите плачки добива внимание, нормално дека со тек на време ќе стануваат полоши. Ќе си поплаче и ќе престане.

Broken♡, lackygirl and Makedonka007 like this.
  16. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Неколку дена не ја доев во текот на денот и вчера после ручек имаше многу мака со стомачето, гасови цело време а никако да кака, па и дадов да цица и после 10мин се покака.
    Од понеделник сум цврсто решена да почнам со откажвање, иако ми е многу тешко, би ја доела и подолго, ми е задоволство и дома сум овој период но заради здравствени причини морам :( веќе 2 години како се запоставив во однос на некои работи, па треба да се вратам малку на себе.

Прашање 1: Дали да давам потечна храна додека и се навикни стомачето на без млеко?

Прашање 2: Како да ја заспивам ноќе? Значи страствен цицач е, кога ме гледа цело време на цице ја асоцирам.
    Дали да воведам сега на 14м Ад млеко? И кое?

17. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Здраво мајки да ве прашам малава е 13ипол месеци правевме крвна слика утрово и има што да видам крвта 98 а се јаде буцкаста е со црвени обравчиња ни најмалку не изгледа за анемична... Во превентива примавме мрп и таму докторката ми ги дава капкиве 22×1 и витЦ по 22капки(нели е мн)... IMG_20200904_124636.jpg Пошто вадевме потврда за во градинка матичната наша ми го даде сирупов по 5мл и по 5капки витЦ и збрлавев околу доза а за витЦ IMG_20200904_124806.jpg ... Сте имале ли вакво искуство јас сирупот го земав и по 5капки и давав

18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Кај малата помогна само Малтофер капки со комбинација на Флорадикс сируп.
    За дозирањето би ја послушала матичната.

Мецаа91 likes this.
  19. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

По три недели ќе провериме ја послушав сепак матичната ако треба и на друго место ќе проверам подетално.... Абе со деца нема раат туку тоа е така растат

BabyT* likes this.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Сидерал пие синко, ама без Ц, 1 година има, можеби затоа.
    Лист со печат од доктор не добив, а и да ми даде, во аптека само ке барам сидерал, нема да го дадам листот. Нема да печалат на моја мака.

Spidy and Мецаа91 like this.