Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.545
    Допаѓања:
    184.438
    @Мецаа91 ако добро те имам запомнето, даваш тетрапак кравјо млеко од пред година. Тоа може и те како лошо да влијае на крвната слика. Не е воопшто здраво затоа и не се препорачува. Мој совет е да го замениш со формула, или евентуално со козјо, ама да најдеш начин да го исфрлиш од исхрана. Да пробаш така пред да даваш било какви дополнителни суплементи.
    Ако сум те помешала со друга членка, се извинувам.

На ocicka2014, mal.ecka и lackygirl им се допаѓа ова.
  2. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2018
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.197
    И имав дадено да проба пред година ама цица уште формула веќе оддамна не пие едноставно не ги сака... Шишињата така ни стојат секакви купив и џабе а кисело млеко и јогурт не одбива

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Кога нагло растат и паѓа хгб.
    Освен капките гледај и секоја ден да има месо, цвекло, леќа, жолчка .

На Spidy и Мецаа91 им се допаѓа ова.
  4. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @BabyT колку често смеам јајце да давам?
    Мојата јаде 2 пати јајце, и 5 пати телешко.
    И, кажи ми од препелица. Како ги даваше?

5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Доволно е 2 пати. Искрено да ти кажам ги купив и стојат во фрижидер, страв ми е да и дадам, пошто на домашно јајце е алергична (facepalm)

На lackygirl и srekice им се допаѓа ова.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.931
    Допаѓања:
    18.825
  7. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Вриштат ли вашите деца? Ова луѓе не се трпи. Она вришти хистерично. Онака, од возбуда или кога ке се наљути. Глава ми бучи. Нормално ли е:^)
    Да носам ли некаде дете на преглед:^)

На NNA, mssuniquee, Broken♡ и 3 други им се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.931
    Допаѓања:
    18.825
    Вришти, се кара, тоа им е начин на комуникација и искажување емоции.

Денеска лапна семка од грозје. Му ја извадив. Плачеше со солзи и мрсули и лиги.

На Broken♡ и srekice им се допаѓа ова.
  9. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Не пишувам често во темава дека ти си тука па исто си пишуваме:rofl:.
    Ако носиш дури и на бајачка помини да ти го утоварам. :whew::rofl::). Глуви сме цела зграда

На FreeMind, mamaJana и srekice им се допаѓа ова.
  10. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ова е неподносливо. Некој ќе помисли дека нешто и правам. Абе од петни жили вришти. Се вцрвенува, жили на врат и излегуваат(facepalm)
    Ми доаѓа да се удавам во алкохол и да се напушам:@:headbang:

Одмарај ти во труднички. Јас ке дежурам овде.
    :!:Ова не е за бајачка. Ова е за нешто више. Некој обред можеби:wasntme:

@MilaSs12 Ме оглуве она. Морав да прашам, да не е нешто невообичаено, па да биде не се интересирам за детето (facepalm) Имам јас чудно фамилијарно опкружување:) Ме зборат на долго и на широко. Али ме утешивте. Нивното е уште назад значи:rofl:

За вадење на работи од уста не ми збори. Си го извади стегачот од коса и го џвакаше:puke:

На NNA, Мариаа., FreeMind и 7 други им се допаѓа ова.
  11. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Детево магични се закачи за мене пак, само мама мама. Ако ме нема на видик и одма мамиии трче по мене.
    Помина громчето кај 10- ти скок но изгледа уште ја дрма. И вришти и плачи за без врска работи. Некако гледам дека станувам имуна на тоа вриштење, не е како порано што се потресував и одма и одев да и задоволам за да ја смирам.

Но гледам и многу промени, буквално се ме разбира што и зборувам. И таа почна да ми вика мама чуч и покажува со прстето да седнам до неа. Се труди секој збор да го повтори. Ми дава раче за да ја водам надвор ( тоа трае 2- 3 мин но битно подава).

Се пика во уста пак, тројките набабрени, едвај чекам да испаднат. Среќа со јадење нема проблем.

На NNA, Broken♡, buba4e89 и 8 други им се допаѓа ова.
  12. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    јас па реков моето привриштува бидејќи кога понекогаш ќе го подоскарам големиот тој гледа и слуша. Мада не сум толку гласна како тоа кога вришти. :?: на крај сватив дека така прави за да привлече внимание или кога не му се оди по ќеф

Сакав да прашам нешто не знам дал е темава погодна за тоа ама нема каде. Дали смее на дете од 1 год да се дава чај од бел слез? Почнавме со растечен нос па со кашлица па со крчење со нагони за повраќање со добра количина на шлајм... И за инхалација колку би требало физиолошки? Јас по препорака на педијатар (ама не ми кажа колку физиолошки да ставам) треба да дозорам физиолошки со 0,2 мл дексазон.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  13. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    Добро е , не сме ниле единствени. Јас си викам цело маало не слуша сигурно мислат го тепам , го малтретирам детево. Се вриска кога легнуваме за промена на пелена, врискаме кога облекуваме алишта ,се бркаме низ соба и така се облекуваме. Врискаме кога ќе седнеме на хранилка , а зинува сам уста за јадење, вриска кога со некоја играчка поголема нема да го собере да се спровне под масичката. Не го можам веќе, ушиве мои натапанети бараат тампони.
    Туку од кога почнавте со пасирна храна? Вчера ми се скрши запчаникот од чашата на Нутрибилетот и му пасирав овошје , ама гледам имаше поголеми парчиња дека потврдо свежо овошјето и баш не ми го прифати оброкот. Тоа ме чуди што му дојденли парче храна и во блендираното тој крева црева за повраќање, а инаку знае да бара сам да јаде леб, било какво овошје, домат, краставица.
    Со што и како можам да ги комбинирам снегулкиве од просо? 15992844884921310146033881068194.jpg

На srekice и Yowannty им се допаѓа ова.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Јас имам поголемо искуство за топлинки бидејќи почн да оди во градинка на 13 месеци каде е задолжително топлинка. Е сега додека ја најдов вистинската имав мака али ја најдов:

Ова ти е класа топлинка за проодување во топло време. Лесни пердув, доле се лепат на секаква површина и најкомотни за носење

3247CECE-FE94-4FD5-8CCA-FA6BF3117032.jpeg 3E107C9C-3FA3-4265-80D6-B0B9ADA44923.jpeg

Овие се иста марка декатлон само различен модел. Овие сега тек ќе ги носи од кога е добро проодена и стабилна со подебела гума за потопло на ногата
    666A6051-F41D-4083-B379-A590372BD776.jpeg D5B8A83C-D8AE-4A35-AE8A-E468CB16C310.jpeg

Ова е една од најпопуларните марки за удобни чевли и детски патики Легуано. Оваа топлинка ја користев во времето на лазење и давање голема стабилност бидејќи цврстата гума доле не и даваше да мрдне од паркет. Топлинка за фаза на проодување. Негативност е тоа што бројчето не се погодува и лесно и се соблекува. Не е за градинка каде не ја гледаш него дома каде нон стоп го пратиш
    194A39FE-24C2-4A7F-A44D-779C0496C1A5.jpeg 8B9F005B-7F85-4E72-AFE2-A6A38AEB1220.jpeg

И последната уште една од низата германско дело и квалитет Китцбул. Ова е за проодено дете со варена гума доле која се користи за зимски период во градинка. За оваа сезона верувам ќе и бидат таман
    C8CB297F-A6F5-4C0B-98F9-FC206BB50AA2.jpeg 4ED71FE2-722A-4222-B3AB-5D3E9673B013.jpeg

AFDDDA44-04A1-4D03-AF19-237CD82495C8.jpeg

И најпоследната со која и ја почна градинката во време на проодување со лепак доле да не мрда нога и текстил материјал за удобност.
    AC708BEA-0EC7-4B7C-895B-EB3AC0DAD937.jpeg

На NNA, marchi-cool, AlicaInWonderland и 10 други им се допаѓа ова.
  15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.979
    Допаѓања:
    14.758
    Прочитав за пасираното и се вратив да отоверам да не сум во темата 6-12 по грешка. Под итно батали нутрибулетот, веќе може и парчиња да јаде. Колку подолго блендираш, толку потешко ќе ти биде да го навикнеш детето на поцврста храна понатаму. Почни со фино пасирано, па рендано, па ситно сецкано. Форсирај да дојдеш до парчиња, ич не е добро да јаде уште пасирана храна. Може нема да му се свиѓа од почеток, ама ќе се навикне.

На mal.ecka, srekice, Lianna Anna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.931
    Допаѓања:
    18.825
    Фала многу. :hug:
    Е сега, има некој од брендовиве кај нас?
    На што треба да внимавам? Синко е прооден, и според ортопедска дефиниција.
    Некако ладно е на паркет, а и излегува на тераса, не можам да му облекувам патики на секое. Влези излези прави.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Тоа не знам.
    Гледај доле да лепи цела топлинка и да не е гума зошто сеуште не е стабилен, а тие се потврди.

На drugarka и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.931
    Допаѓања:
    18.825
    Фала уште еднаш. :hug:

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  19. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Баш ортопедот го прашав за топлинки, ми рече ако може бос ако дадат, ако не тие ко што кажа ти, може и од декатлон да видам да нарачам ако има неколку броја.
    Кај нас па форсираат топлинки цврсти, а не е добро да носи.

На mal.ecka и FreeMind им се допаѓа ова.
  20. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Почни од денес уште со пасирано. Немој како мене. Додуша, се рендам и пасирам, ама тешко оди бидејќи тоа што го јаде и не е нешто крупно. 2-3 пати на ден јаде палента. Она не јаде ништо. Зеленчук нејаде никаков. Овошје рендам на крупно:tmi:
    Ми иде да си пукнам колку е пребирлива. Некогашплачам и и давам да јаде;(
    Леб печен со путер и вегета го џвака. Плазма бисквит маф гоо прави.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.