Po kolku vreme gi ostavate malite da vreskaat koga baraat vnimanie ili koga nesto ne im e pogodeno? Mojata 10 minuti vreska so ligi i mrsuli, tupa vo mesto so nozete i vreska tolku glasno komsiite ke pomislat deka koleme jagne. Pocrvenuva kako domat strav me faka i na kraj pak popustam i so vreme poloso stanuva. Znam ne sme edinstveni vaka no kolku vreme maksimalno mozam da ja ostavam da vreska zosto do sega sama se nema smireno bez da ja zemam vo race
Твоето дете доживува тантруми, прво треба да не ја гледате и да не и зборувате додека го прави тоа, да не давате значење дека тоа што го прави, вас ве тревожи. Детето кога веќе сака да се смири нормално е да дојде и да се гушка.
И давам во тањир. Го превртува и си продолжува. Не ја интересира. Само леб печен си јаде, сама зема. Друго никако. И месо сецкано ситно, и овошја, зеленчуци. Ма никако. Она не ги ни погледнува.
Кога почнавте да давате сецкано месо? Уште тоа го блендирам. Страв ми е. И краставица не дадов, сезона помина.
Колку заби има малиот? Тек сега грицка месо со полни четворки, а јаде цврста храна од десет месеци. Сега јаде и грозје цели зрна и боровинки. И месо сама си кине парчиња и јаде. Корки најмногу сака и крцкаво потпечено ѓеврече. Се мислам кој ден да почнам со ореви цели. Не ми е страв бидејќи ја гледам како жвака и голта. Се дави само од плунка али тоа е наследно од мене. @drugarka форсираат такви зошто ако носат повеќето деца такви (поголемите) постои опасност да го нагазат твоето дете и плачки. Таква цврста гума боли многу да те нагазат. Затоа изгледа или сите или никој.
Нека јаде со вас да ве гледа и вас. Мојата некаде на 14м почна да одбива храна за да и давам да јаде скроз сама.
4 заби има. И две четворки на повидок. Си го мести секој залак кај забите. Џвака и голта се друго, ама со месо никако да почнам.
На 7 ипол м. Веќе имаше 8 заби. Ма да јас од старт го ранам со парчиња без ограничување, само соодветно спремено. Се водев по blw имам пишувано тука. Сам јаде секаква храна. Имаше периоди ништоооо не јадеше, но поминуваат. Веќе на година си боцкаше салата со вилушка и овошје. Со лажица после година попрецизно. Јас имам доверба во детето, многу покажа интерес уште од старт сам да јаде. Кога би имала второ дете, ако покаже така би го оставила да си јаде, ќе се водам според него. Хаосот е доста проблематичен, но издржувам храбро.
Е на оваа глупа мајка и требаше подолго време да сфати детето што сака иако и е второ.Детето до година мислам ништо не јадеше,ма не купено,не дома готвено,ниту пак од нашето јадење.Асално едно овошје,ниту зеленчук немав воведено,за разлика со првото.За еден ден да му ставам пред себе шпагети,и сам со раце да го изеде целиот оброк.Сфатив дека детето само сакало,веројатно гледајки го брат му.Не дека сега е некој јадач,ама пак сам пред нњго тањир и ќе касне нешто. Него имам друга мака,кажувајте спас.И двајцата си прават рани од чешање,и си ги корнат,крвишта се цели.Нормално и белези.Има ли некоја крема асална за белези,лузни?А сеуште ни едниот не прележал сипаница,што ќе биде тогаш незнам.
Каде беше да ми го пишеш ова кога почнував со вкусови. Блендер е зло на сите мајки чинам Памет за друг пат. И никако повеќе од три намирници во една комбинација додека не научи се да јаде. Е затоа сега не јаде ништо Свеки за други работи знае да коментира. А за ова незнае совет да даде
Јас давав избор, салатка, месо, топка ориз пример, ќе изеде некој ден ориз и зеленчук, а од се' ќе проба, нема тв, нема молење, нема нервози. Друг ден само месо и зенчук изел. Некад место ко паштетка го правев, ако долго не го одбрал. Мамите сакаат контрола, толку мл, кашичка. 50 грама месо, јас таа контрола сакав сам да си ја направи, а не е исто и јас да изблендам вешалица, нема да ме најаде, ќе дојде пола тањирче а да ја џвакам ќе се најадам. Кога имаше каша нешто манџа, мењав 3 лажици полни сам да јаде.
@Мариаа. Mојата нема ниту еден заб, ама јади месо сецкано, посекако е убаво варено. Блендирано, пасирано одамна не јади. Си тегни корка, месо, дури и кочан имам даено Во пелената немам најдено парчиња, веројатно колку толку си ги преработува со вилиците
@Мариаа. Мелено можеш да даваш без да блендаш, ако не си дала до сега. Јас одамна давам такво, ќофтиња, ќебапчиња, мусака, лазања. Малку со вилушка ќе засечам, си јаде убаво, си џвака фино. Во месара ќе си одбереш убаво свежо и ќе побараш да ти го сомелат. Иначе и јас немам дадено варено парчиња, освен риба парчиња во чорба и печена. Има ли трик за ноќе како да успеам да ја покријам? Ако нешто научив во меѓувреме е дека никогаш да не се водам според себе за неа. Таа си е посебна индивидуа, па според тоа и различно реагира. Од Април/Мај негде не носи чорапи, а ноќе спие по боди и покривање е научна фантастика. Некогаш сум убедена дека чита мисли, оти секогаш кога ќе тргнев со намера да ја покријам се будеше, значи уште не доближена до креветчето. Таа и маж ми живи голи спијат и двајцата с'клетосани, а јас си чував чаршавче до мене и си покривав бубрези ноќе цело лето, од баба ми школа. Арно ама сега веќе навечер застудува. Врата балконска мора да е отворена иначе е претопло. Топло е и не можам да и облечам ништо на долго за заспивање од старт оти се поти. Ама застудува некаде после 2 ноќе. Да ја покријам не дава, се буди автоматски. Ноќеска беше ладно целото и натегнав хеланчиња, ама се разбуди. Има некој трик, финта некоја за овој преоден период како да се постапува со облакање?
@Yowannty и јас уште не сум нашла трик за покривање, ја оставам така, гледам дека не и студи, не настанила од тоа никогаш. Зимото ја ставав во вреќа, па тоа ми беше тогаш решение. Пролет, лето и есен спие непокриена. Убаво што спомена @FreeMind за оревите, јас пред некој ден и дадов индиски орев да јаде и џвака сама. Мајка ми ме искара, мала била, можело да и залетне. Вака убаво џвакаше но ме подзамисли. Им давате ли јаткасти сами да џвакаат?
Да не ги барам мислењата устата пена ми фати објаснувајќи ти како треба ама ти нееееее ќе си блендирам. Епа цркни!