Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.983
    Допаѓања:
    14.769
    Фри ти раскажала на долго за четкањето, јас само ќе ти кажам дека млеко е млеко, и од доење по цела ноќ може да се расипуваат забите. Најлошо е сокови, ама и во мајчино млеко има шекери заради кои се развива кариес. После миење заби ништо освен вода цела ноќ. Ако има пиење на млеко ноќе, време е да се намалат/укинат.

На tambelina и Presrekna им се допаѓа ова.
  2. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Фала на одговорот. Со синко од 11 месеци кога го одбив почнавме со миење заби со напрсток и до ден денес му остана таа навика. Навечер не му давав ништо да пие и така во 3 станувавме утрински:nod:
    Ама тој е синко- памук дете кој има обзир, послушен е од 0+ и сеуште на 15+( ама години) се ме слуша. Значи со него не видов мака ни со јадење, грчеви, заби, проодување, трантуми ништо( иако со неспиење наплати му се простува)
    Зборот ми е освен залевање на 6 ките и еден пломбиран заб друг проблем со забите немаме. Држеше долго цуцла но после 6 и 10 год го носев на преглед направивме панорама и нема потреба од протези и сл. Забите му се бисери.
    Но ова ѕвере:devil: не знам како ќе го научам на ред. Кај неа не е НЕ. :envy:За ништо не отвара уста кога решила да не јаде. Ни за нешто што го сака во моментот не можеш да ја прелажеш. :@
    Ќе ја научам не се сомневам во мојот карактер, ама ќе ми треба маточина трева еден тон за нервите и фарби повеќе да прикријам бели влакна. :rofl:Фала женска:*
    @koritsaki баш ќе видам во ДМ:l:
    @PoisonGirl среќа слаби прсти имам:D ако не со малото ќе се малите.
    @Spidy фала ;)

На tambelina, Milaаа991, Septemvri и 12 други им се допаѓа ова.
  3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.549
    Допаѓања:
    184.523
    Вчера ме просветливте дека бебе почнало да ми тестира граници. :emo: А дали и за јадењето важи истото? Од почеток не е некој јадач, ама си каснуваше по малку од се, па се помирив. Овие денови џабе готвам 3 оброка, станува многу прибирлива. Иако повеќе од 2 месеца како одби сама да јаде бебешки каши и се префрли на нашата храна, еве сега се врати на каши пак. Денеска за ручек манџичка боранија, густа, со малку компирче и лепче и телешко на хип. Го обожавала овој оброк, денеска дури 2 пати проба и тоа со сила. :envy: Ајде отворив кашичка со зеленчук и телешко и од тоа само неколку пати проба. :?:
    Дали е фаза или пак е дел од тестирањето граници?! И дали може да се преземе нешто околу тоа? Ако не јаде, не јаде, тоа е тоа јасно ми е. Само чудно ми е, оти до сега воопшто, никогаш не одбивала храна.

На NNA, mal.ecka, koritsaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.036
    :) Screenshot_20200910_103557.jpg

Нема втора дремка денес и дремеме двајцата и незнаеме што со себе.

На tambelina, Milaаа991, Septemvri и 17 други им се допаѓа ова.
  5. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    :hai:Same here.
    Моментално си кинеме тоалетна хартија... И тоа од тие поскапите:!:
    :x

На Septemvri, flower55555, NNA и 9 други им се допаѓа ова.
  6. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Мами и ние имаме некој преод од две денски дренки на една. Само лошото е што таа едната трае пола саат и до вечерта очи му паѓаат, мене рацете, и никако да заспие. Ноќе се буди по едно милион пати сеуште за цица. Денски намалив еден подој едвај и на следниот може ке почне да ме тепа шамари;(. Периодов навистина тежок и хаотичен. Заби двојки растат и гризе се и секаде кај стигне. Една :rofl:добра работа...истовремено и чудна е што јаде подобро од било кога(fingers)така нека продолжи. Стои сам во место и прави по некој чекор самостојно кога му се и двете раце зафатени и нема каде да се потпре:rofl:. Од говор знае да каже како прави кравата,козата,мачето и кучето. За разбирање разбира подава играчки кои му ги бараме и сл. Од команди мислам дека ги разбира, ама не послушува. Фрла даљинска и играчки што посилно да трескаат. Накратко тоа е кај нас.:hug:ве гушкаме.

На tambelina, The Unicorn, Presrekna и 11 други им се допаѓа ова.
  7. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    И јас заостанувам бааги со читање..:)
    И мојата така ни направи на два пати, еднаш кога бевме на одмор мислам дека сите гости во вис ги крена , станување наеднаш вриштење корнење може 30 40 мин или повеќе, мене ми беа вечност посебно што била мирно дете и после неколку дена пак ама додека ја чуваше мајка ми и она од памет се извади , јас мислев дека се заби 3ки излезе дека и се многу воспалени увцата.. ја пипнала мајка ми кај ушето позади вика плаче и сеа си пиеме сирупче и капки 7 дена па ќе видиме :worried:

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    :rofl: и как нас исто тоалетната хит е

На The Unicorn и Septemvri им се допаѓа ова.
  9. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Женски поздрав!
    Ве читам така сабајлечки и гледам дополнително сте пишеле за пред спиење млеко не тс после миење на забите кај малите. А јас па мислев од доење да ја префрлам на вештачко за заспивање (facepalm) то би било трн во здрава нога ама не знам како на друг начин да ја заспивам...
    Плус почнувам и на работа, значи доењето морам да го прекинам.
    Досадна предосадна сум со муабетов ама дај ако сака некоја да ми кажи некој начин кој неа и успеал и да почнам да се обидвам! Само не то да ја оставам во креветче и да излезам од соба како така дека ќе заспие, нема шанси не пали то кај мојава |(

Фала однапред :)

На Septemvri, flower55555, drugarka и 2 други им се допаѓа ова.
  10. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Тој процес на преминување од две на една дремки трае подолго, барем така беше кај нас.
    Можам да кажам дека тек сега на 17 месеци конечно фати некој ред со една дремка која треа 2-2 и пол часа. Потоа навечер 9-9 и пол е успана и спие до сабајле 8 саат. И мене ми одговара вака. Долго време кога имаше две дремки по втората дремка беше неподнослива, плус касно запиваше.

На NNA, MilaSs12, mal.ecka и 7 други им се допаѓа ова.
  11. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    И јас потврдувам за процесот, на година се мали веќе, мислев така ќе биде, ми се спои со регресија, проодување, 1 дремка, не се трпеше, не јадеше плус заби 8 искачаа истовремено. Пак се врати на 2, посреќен е.
    Читав тука и на интернет нешто, дремките се менуваат околу 16 17 до 18м.
    @Makedonka007 и јас се враќам на работа, ќе оди во градинка од понеделник, цица константно, се нервирав, намалував т.е. имав обиди за намалување, ама не успеав, сега периодот на адаптација ќе го искористам да намалам подои и да регулирам на 2 дневно (од преку 10-15). Млеко нема да давам и да се одбие, пие јогурт, к.млеко, млеко има во мусли, доста му е.

На NNA, Septemvri, srekice и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Знам за количина на млечни производи дека ќе и е доволно, туку за заспивање како да прам??? Како ноќно да ја заспивам без цицање???

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.983
    Допаѓања:
    14.769
    Може е глупав одговор, ама како знаеш и умееш. Доволно е голема да реално нема потреба од ноќно цицање, ако и треба ќе си внесува повеќе преку ден. Не мораш да ја оставиш во креветче и да искочиш ако не сакаш, ама ќе пробаш се друго. Битно е да не правиш забавни активности, нема светло, телевизор, телефон, играчки, никаква забава. Темница и тишина, евентуално да пееш и нишкаш, ама да не си отвориш работа после да ти паѓаат раце од нишкање. Може да се гушкате, може да ја тапшаш по газе/грб, да и пееш, значи тактилно да те чувствува дека си тука без визуелна стимулација за да не се расонува. Ниедна промена не доаѓа лесно, ама створи рутина и следи ја секој ден строго, со тек на време ќе се навикне. Ќе биде мачно на почетокот, да не се обесхрабруваш.

На tambelina, NNA, MilaSs12 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Те сфатив потполно! Фала
    Знам дека е така, дури и самата во себе го знам одговорот ама како секогаш си велиш ајде можи другите ќе имаат Некоја добра метода. А добра метода нема оти секое дете е размично, кај едно успева кај друго не.
    Ќерка ми само да ја земам в раце и одма на цицање ја асоцира, посебно ноќе пред заспивање кога ја носам в спална.
    Чиста вистина е дека ќе биди тешко и то претешко на почеток, ама морам да почнам од негде иначе уште ПОтешко ќе дојди.

А градите како? Пример вечер да не и давам и лактацијата сама ќе си престани??
    И уште нешто, вака меки и паднати ќе ми се понатаму??? :^)

На tambelina, NNA, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.983
    Допаѓања:
    14.769
    Јас немав проблем со прекинување подои ноќе, а дење си имав доволно млеко. А за меки и паднати, такви ми се еве скоро 1 год од кога престанав да дојам сосема.

На tambelina, NNA, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Аууууу, а баш убај гради имав :D
    Здравје :)

На NNA, MilaSs12, Septemvri и 2 други им се допаѓа ова.
  17. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    здраво мајкички, од денес и јас сум тука да ве поздравам.
    Ве читам зборувате за преспивање во последните муабети па да кажам еве на полна годинка веќе по еднас ми преспива само. Ни растат двојки и мислам дека мнооогу тешко поднесува или е до нешто друго.. навечер спиеше супер а сега последни две недели само се врти станува седнува на газе,се исправува на кревет па ке заплаче па ке заспие и после 1 сат повторно... го дојам само навечер пред спиење и уште 10 пати низ вечерта (facepalm) Друг проблем ми е што не сака никакво друго млеко и неам опции за преку ден но планирам да се консултирам со педијатар следнава недела. Уште малку ке заоди , самиот оди со помош на мебелот и ако го држам за едно раче ама примеќам гази чекори и на прсти .. некој совет да ми дадете ? Од разбирање разбира имиња на предмети и оди да ги земи а од зборување знае само куче да емитира ау ау и да каже џиш... го учам за папа ама некако не сака за сега.. се изназборував гушки од нас:hug:

На Sofi.ja, Makedonka007, Septemvri и 2 други им се допаѓа ова.
  18. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Не го држи за рака, нека научи да паѓа сам дома. Нека се држи. Ќе стане сам од земја без да се држи кога мозочето ќе му биде спремно.
    Тек кога ќе научи да падне, да се исправи и стане, тоа ќе биде брзо, ќе го пуштиш и надвор. Тежок е тој меѓупериод на проодување, ќе помине...

На tambelina, NNA, MilaSs12 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    дека ми е прво дете а и немам дома кој да ме подучи и се плашам многу ... изгледа не треба до толку да се плашам :D

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Поздрав мајки.
    Цела генерација преминува на една дремка, мојата спанка од две по два часа преминува на 3 па и на 4 дремки по 1 час. Важно 4 часа да си ги отспие. :worried:
    Вчера ми беше многу настината, со затнато носе(ужас), плус ѕирка кецот горе, плус неспана, ништо нејадена денот ми беше пекол:@
    Ноќеска стана со плачење многу пати и 30 пати за цицка. Не можеше да диши и голта, па утеха во мене бараше:l: мајкино.
    Денес е подобра Еве заспа, но ништо не јаде, да видиме како ќе биде со дремките. :?:
    Се нешто излегува само мама да се мачи.

Некој совет за затнато носе освен исомар и аспирирање?

@Septemvri читам нејадачот пројал машала терајте така.
    Со развојот тука сме негде. Се ме разбира, па за некое чудо слуша команди( кога сака) и исполнува, ама ако не сака се смее, вреска и тера:devil:
    Кажува како ги дезинфицира ме раце( коронско дете) каде се носи маска, плеска за браво, мафта за чао, сите не знае кои сме не покажуваат со прст, бакнува, гушка, дава јадење, ја игра две рачички и оние песнички "|(кога си среќен"...
    Кога ќе се покака се мава со рачето по газето и вели какакака и мириса со носот, го Бери нагоре бидејќи мириса каката. Смешки сме сега. И многу сака да се гали. може да лежи на мене да ја чешкам, галам, а таа да се мази кога маче или да ја бара цицката во мајцата. Инаку по цеееел ден е активна, стани, падни. .. :sweat: и пак не е уморна.
    Тоа е од нас. Има уште многу работи за пишување ама работа ме чека по дома.
    Поздрав:hug:

На tambelina, flower55555, The Unicorn и 11 други им се допаѓа ова.