Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.556
    Допаѓања:
    184.582
    @MilaSs12 Конкретно на темава мислев. Нафтените деривати си стојат, немам јас што да ги преувеличувам. :) За нив во другата тема.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Слободно пуштај на ден ограничено време. Цртаните кои ги пушташ се едукативни и некои од нив особено оние со ритмични песни влијаат и на развој на детето за побрзо совладување на бои, бројки, делови од тело, животни. Имаше една реченица во книгата која ја читав последно вели гледањето цртани кај тодлер е штетно, но поштетно е негледањето.

На NNA, SINOLICKA_123, mal.ecka и 7 други им се допаѓа ова.
  3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Андреа обожава топка. И има еден цртан на Baby tv, со Charlie. Цртанот се вика Charlie and alphabet. Конкретно буквата Б, се работи за топка во цртанот. Она, уште на 10-11 месеци вришти од радост кога ќе го види. И одма поврзува работи. Таа топка, со нејзината топка и на игралиштето кога ги гледа со топка децата.Ја прати без да трепне како играат.
    И штетат од аспект што она се загледува и не те рецка. А од друга страна стварно си поврзува некои работи.

На NNA, mal.ecka, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Емили ги игра песните покажувајќи на глава со хед, потоа на рамена шолдерс и така до доле. Тоа ни е омилена игра по кола особено кога забрзува ритамот.
    Потоа ја игра гигл гигл со првото запче како нив. Ја игра и бејби шарк. И купив денес и автобус за најпопуларната песна. Се надевам ќе добие место во дуална градинка на англиски и германски па ќе биде спремна бомбона за таму со два јазика.
    Јас сум застапник на теоријата дека истражувањата се застарени и се очекуваат нови во однос на технологија. Боите од екранот влијаат до шестиот месец на детето. Нема штетно влијае ако е времето ограничено пред тв. Денот на детето треба да е поделено во едукативен дел (градинка е најдобро решение каде учи се што му треба, ако не треба добро да се подготвите дома за анимација), задолжителен дел во природа мин два саати на ден, одмор, исхрана и слободно време на детето за што сака да прави.
    Тоа е волшебната формула за правилен раст и развој. И секако хармоничен дом со љубов, гушкање и миленици. Кога најголем дел од овие параметри ќе се уклопат имаш “материјал за Харвард”. За здрави и успешни поколенија чирс:d:
    Бакни ми го тоа малото кое наскоро пак ќе ти лази само по дома додека мозокот не го преработи одењето. Битно на свеки со музика со видео со све да и одиш:D

На Kaetana, KuklickaSk, mamaJana и 15 други им се допаѓа ова.
  5. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    :rofl: На свеки не и кажувам додека не го усоврши одењето до перфекција. Така се договориме со мм. Оваа не лази сега него не води за рака. Значи ништо неможам да фатам низ дома. Само ме врти во круг..надвор исто. Чорапи катран црни од одење боса. Во количка не седи. :shake:
    Исто, се движи на поголема релација дома така што, се пушта до фотеља, се придржува и продолжува до кујна. Ако продолжи со ова темпо, јас за еден месец ке бидам тркачко куче :rofl:

Многу го сака кутракот на моите. Му фрла играчка, а тој и носи. Оваа се сака:rofl:

На Sofi.ja, paleska3, NNA и 6 други им се допаѓа ова.
  6. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Мене ми е страв во посебна соба.
    Мислам дека веќе ми станува психички проблем.
    Го успивам кај нас во спална одиме во дневна и знаеме до многу касно да седиме таму. Уклучен бејбифон. Значи ако подолго време не го слушнам (читај еден саат) да мрдне да испушти звук одам и го проверувам дали диши.
    Значи што се не се изначитав на интернет за секакви случаеви и луѓе се опседнав ештен ми е страв пдам и го проверувам цело време.
    Има ноќи кога се буди плаче, зошто плаче и некои вечери цели ги преспива без да се разбуди и така не бива уморам од страв 10пати станувам го проверувам.
    Како станав ваква :?:

На Sofi.ja, NNA, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.556
    Допаѓања:
    184.582
    @ocicka2014 ризикот од сидс по годината е доста намален. Не знам точно процентуално колку, нека пише некој што знае ако ти е поради тоа. Зошто и мене тоа ме измачуваше многу. Плус сега скоро имавме случај на островов 4 месечно бебенце почина од сидс, од британски туристи што дошле на одмор. А таман се бев опуштила малку, после тоа уште толку не спиев и само ја проверував, ама мислам треба веќе да се опуштиме, оти тој ризик кај тодлери е многу мал или го нема. :hug:

На Kaetana, koritsaki, NNA и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Broken♡

Broken♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    529
    Mi treba sovet od majkite koi imaat bebence i edno ili poveke mali deca vo isto vreme. Kerka mi e 20 1/2 meseci a bebus e 1 nedela. Koga i da go hranam maliot ili go presoblekuvam ili mu posvetuvam bilo kakvo vnimanie kerka mi ne moze da go podnese toa. Koga spie saka da go gleda i povtoruva "bebi bebi" celo vreme no koga ke go zemam vo race pocnuva dramata, vreskanje, placenje, pravenje nered... Vreskanjeto e tolku glasno sto se slusa i nadvor i koga se e zatvoreno a ziveeme na vtori kat. Drugite stanari ke pomislat deka i pravime nesto. Koga soprugot e doma odam vo druga soba da go hranam i se drugo no ne znam kako da se spravam koga toj ne e doma. Do sega ja ostavam da vreska se dodeka ne zavrsam so maliot pa potoa taa me guska i ne saka da me pusti. Nemam pomos od svekrva i slicno zosto ziveeme sami. Pokraj domasnite obvrski moram i da go odmolzuvam mlekoto sto e recisi nevozmozno so palavkata.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    6.520
    Хај:hai:
    Полека но сигурно излегуваме од 8ми скок. Бебе почна да се враќа во нормала...делумно, не целосно. Уште со дремкава да му фатам ред и топ сум!
    Кај мене дефинитивно не важи - да прооди и полесно ќе биде! Само мене ли ми беше полесно дур беше бебе-бебе? Кај го оставаш таму го наоѓаш. Сега по цел ден шпарта низ дома. Од соба у соба разнесува предмети. Вчера си стави играчка у сушара и ја пушти. Коа почна да му тропа избега:rofl:
    Од зборење знае да покаже со прст што сака и да каже м(читај-тоа):rofl: И евентуално кога плаче мрмља мам мам мам мам. Ќе почекаме изгледа на тема зборење.
    Инаку разбира многу работи. Освен значењето на НЕ! нели....
    Со јадење сме океј периодов. Почна сам да јаде парчиња мали леб, бисквита, исецкан домат, исецкани маслинки, јуфки... Претходно од се ова се гадеше. (y)(y)(y) Месо блендирам сеуште. Страв ми е да пробам да дадам варено пилешко исецкано мислам дека ќе се задави:|
    Надвор сеуште мирно шетаме во количка8) Ама ми се бројат изгледа деновите до кога ќе трае ова.
    Тоа е периодов.
    Ве поздравуваме:f:

На hello-kitty.90, Sofi.ja, NNA и 6 други им се допаѓа ова.
  10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    @Bella* може ќе знае да те советува.

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    AF1A0F4E-1BBB-445F-8432-786F70C91612.jpeg
    256898CE-86BB-4ADD-828A-FFE6F46B8715.jpeg

Ова ви се најразвојни играчки за периодот од 12 до 18 месеци. Со овие фигури започнува и разбирањето и зборувањето. Ќе раскажувате приказни, ќе варите кафе, ќе пржите јајца се со ономатопеја.

Исто и оние мали слатки животни да ви бидат секојдневие за учење на гласовите од животни. Настрана од книгите овие имаат далеку поголем ефект.

Автобусот од денес:
    6268FE5D-CC4E-405B-BAD6-8F229557FE60.jpeg

На Kaetana, lackygirl, Emma2 и 12 други им се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.937
    Допаѓања:
    18.837
    И вакви играчки имам, само помали се. Знае дека животните трчаат, па ги трча. Става мобилен на уво и збори јсхдјсидј. Па ти го плеска тебе на уво, ти да збориш. Пегла и се што е за во штекер сака да вклучува. Кога ке му кажам, сине ај вклучи ја пеглата во штекер, без збунки оди во ходник и ја вклучува, мисли дека тој штекер е за тоа. Зема клучеви и ја пали неговата кола или оди на врата да ги стави.
    Сака коцки да реди ама не умее да ги заглави. Конусот и чашките одамна умее да ги игра. Вози кола и брмчи. Кога ке види мотор вика брррр.
    Знае каде му е папочето и пачето.
    Кога сака да оди надвор става нозе во патики.
    Крие сенешто под душек во спална. Знае да скрие кога ке му кажам, знае да донесе од скривницата.
    Сака да мати со маталица.
    Сам отвара и затвара врати.

На Emma2, hello-kitty.90, NNA и 2 други им се допаѓа ова.
  13. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Јас сум понапреден случај, сега читав имало случаеви од непозната причина смрт во сон на деца до 15 години. Се нервирам што го пишувам ова дури до толку забегав што не се трпам не можам да се опуштам...

Колкави сте?

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.876
    За цртани, на големата ќерка јас и пуштав негде од година ипол да гледа Дора , многу ја сакаше, имавме купено јорган, ќебиња, чаршави , играчки, се со Дора и беше :D и многу научи од тој цртан, само ја имитираше, дите песни ги знаеше на само 2 години. Секако на македонски и грчки ја слушаше. На второво , само песнички засега и пуштам и и ги пејам истите :D кога ќе потпорасне уште малку, Дора ќе гледа како сестра и.:D
    За спиење, големата ќерка до кај година и пол спиеше во нејзиното креветче , потоа почна да се разболува , креваше 39,5 температура стално и ми беше страв навечер сама да ја оставам во нејзината соба, па така се научи кај нас во соба и сега е 9 години уште кај нас спие. :$ малово сега поради што цица уште , до мене спие, не знам и неа како би ја научила во креветчето да спие..

Туку денес ми се скратија нозете ,што ќе се прави со малово денес по втор пат раката ја извади. Во рок од 6 месеци два пати ја извади раката, па ајде на ортопед да ја мести. Се утепа од плачење ;( најверојатно мн боли..

На Sofi.ja, hello-kitty.90, Presrekna и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Јас сум со слична ваква разлика со дечињата,но не сум искусила вакви ситуации.Во секој случај пиши ми порака ќе споделиме :l:

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    На lackygirl, Sofi.ja, hello-kitty.90 и 8 други им се допаѓа ова.
  17. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Совршена.
    Се уклопува во хаосново секојдневие.

Само што се вративме дома со стапчиња,дрвца и камчиња.
    Едно од куче друго од дете.
    Во ходник ќе си правам колекција на дрвца од прошетки. :)
    Хелп. :drunk:

На lackygirl, Sofi.ja, Mia Fuentes и 5 други им се допаѓа ова.
  18. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    И плус овошки што се сечат:D

На MilaSs12 и FreeMind им се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Ќе те фати есен и шишарки ќе си собираш права зимска идила дома:inlove:
    Додуша у Скопје по улици има голем избор што да собира, од теписони до влошки:lol:

На Sofi.ja, NNA, Мариаа. и 4 други им се допаѓа ова.
  20. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Денес прв ден по протокол, прием на врата, темпетарура, ние весели многу, и го зема негователката, плаче ли плаче.
    Си седнав на клупа си тажев, го чекав, ми рекоа за еден час да дојдам. Немаше други деца. Сам е.
    Барал да ги дезинфицира рацете. Кутро дете нема ни 15 м, корона дете е, знае ред. :D
    Дошло време за доручек, не го ранеле,никако не успеале, сакал сам. Јас не сум го ранела од 6м, сега некој па, нема шанси. Му ставиле крпа и јадел..
    Негователката рече ќе ми излезе во пресрет, ќе каже храна од големите да му даваат, зошто дечково мој, никогаш кашички не јадел.
    И пелена му смениле, од нога, јас така му менувам од 8м, да легне, божеее пази..
    Кога го земав плачеше, ме гушна... прв пат се делиме, така никогаш не ме гушнал. Го однесов на лулашки, до 11 ипол не се прибравме.
    Срце ми се кине...
    Утре ќе биде потешко.

На Kaetana, Magic13, PeachGirl и 13 други им се допаѓа ова.