Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. hub

hub Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    631
    1. Мајки на 14+ што давате освен д3 и омега?
      Нешто за имунитет и сл??

2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Значи да се јавам додека држам чинија да си ги кажам маките. Бебчо ќе јадел сам (facepalm) не ми е за шлаканиците туку маткањето што повеќе ќе си играме одколку што ќе јадеме.

На NewMama му/ѝ се допаѓа ова.
  3. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    кешки мојов да покаже интерес да јаде сам хаххха научен си е со устето отворено и чека:D ни вода ни сок не пие сам, чека... а да му дадам да јаде само се шлака (facepalm)

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    истото беше со поголемиот. Тој до 5 години не знаеше прибор правилно да држи. Ова малово е тотална спротивност.

На NewMama му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.937
    Допаѓања:
    18.838
    Синко е скоро 14 месеци и не давав ништо до пред една недела. Ама веќе месец и пол беше само на цице, проверивме крвна слика и анемичен е. Сега пие малтофер, плус бекутан мултивитамин.
    Последни три дена јаде. Со молење ама јаде.
    Не знам дали е од бекутан, дали затоа што пробија забите или едноставно така му дојде.
    Да си јадеше, не би давала ништо. Цица, нема да оди во градинка и нема потреба.

Се надевам дека 5ките ке почекаат!!! :devil:

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Улетувам ко нинџа :bandit: оти толку време имам денес :mm:

Жени со 16-17 месечни тодлери, да не ве плашам, ама големата беше баш тој период кога почнаа тантрумите. Плус вадење четворки или тројки - нешто од тие заби се случуваше.. животот ни се преврте за 180. Вриштења, плачење, негодување, будење по цела ноќ, преку ден извољевања, не сакаше во количка, не сакаше во точаче, само во раце да ја носиме во градинка (кенгур купив тогаш!)... Многу тежок период беше. Добро, и со анегдоти полн. Ако ви е утеха - сега се смешкам... Ама тогаш ич не ми беше смешно. :?:

@FreeMind Фри сакав да ги кажам дека една чашка алкохол окејжнли е сосем во ред со доење. Не е вистина дека толкав процент оди во крвта. Правени се детални испитувања на темава за да се разбие митот дека се штети. Проблем е навистина во бременост заради интоксикација (особено во рана бременост). Ама за доење не е проблем. Е сега не да се направиш магаре, нели.

Жени, ве поздравувам, ве читам брзински, растргната сум меѓу роденден организација, корона тестови, симпозиум онлајн, дете што падна од кревет и почна да јаде салфетки... Ќе ви пишам наскоро пак. :sun:

На Облаче☁️, NNA, Magic13 и 21 други им се допаѓа ова.
  7. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    На 17месеци без некој ден можам да напишам дека ми е најтежок. Извади и тројки сите 4 наеднаш,гореше од тт над 39. Само мене ме бара. Како да ни го разбира миабетот дека за брзо мама ке биде во болница а ке сд врати со еден член плус:whew:душа ме боли.
    Од друга страна е напорен само со кокомелон го залажувам пола саат да средам се друго е лево десно одење,чепкање на секаде и трање.
    Хистерично плачи не дава да се вади од када.
    Станува навечер мама мама ме бара:worried:
    Единствена позитивна работа е што сака команди:Dоди фрли го ова и одма радосен го фрла:).
    На точаче нема шанси да го седнам а во количка така така сака и да стане.
    А за некој ден влегува во последениот скок а јас за некоја недела ке се породам.
    Епа ако ме нема некој период пратите некој нека ме провери дали преживувам(facepalm):rofl::)

На NNA, Magic13, Мариаа. и 17 други им се допаѓа ова.
  8. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Пак јас со прашања за патики :drunk:.
    Бевме вчера со мм,баравме патики за мали, нови модели веќе добиле,значи тоа е тоа,ама избор слабо :|.
    Или има како најкот,летни модели со мрежичка,или ептен крути |(.
    Тие со мрежичка не ми одат некако за во период есен/ зима,не дека он многу ќе оди некаде на дожд и на снег,ама пак.
    Единствено нешто измеѓу меки и тврди ми се овие адидас
    https://www.dsport.mk/adidas-decije-kid-patike-altasport-cf-i-n66347
    Или вакви високи мислам дека @lackygirl или @monik55 имаа купено.
    Screenshot_20200917-104056_Google.jpg

Стварно нз што да мислам и што да правам ]:)
    Или некои чизмички ако имате најдено меки да предложите,па да купам и чизмички и патики. Или што планирате да им купите. Научна фантастика било се што е поврзано со деца 8).

И како да проверам дали му е добар бројот или му се мали?Напред напипувам,не можам да оценам до кај е прстето. Или кај петата да видам дали има место?

На lackygirl, Presrekna и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.937
    Допаѓања:
    18.838
    Јас напред мапипувам, треба да има 1 цм. Ке притиснеш со прст, нема да погрешиш.

Овие патики @AlicaInWonderland ги оцени како ептен неубави. Тој делот горе со лепенка бил незгоден.
    Чизми немам ни барано. Оние на кеги и цицибан се убави ама ортопедски се.
    Во кеги колев прашував за собни патики, рекоа без влошка се, одделно се продава влошка. Пиши им за чизми, можеби е исто.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Како горните малата веќе 2 пара износи, супер се. Згодни и се виткаат. Високите не ги препорачувам.

На babydust и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  11. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    мајки да ве прашам дали некоја од вас има искуство со транспортни креветчиња тие што се со мрежа ?

12. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.744
    Допаѓања:
    24.406
    Синко спие во монтажно креветче откако е роден. Повели што те интересира?​

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    дали може да излезе или акп се фати кренат да го одпреврти ? јас нарачав денес од бебехоум па ме интересира , од неговиот кревер буквално може да излезе 2 пати се одпреврти среќа што креветор негов е залепен до нашиот..

14. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.744
    Допаѓања:
    24.406
    На почетокот синко спиеше на горниот 'спрат' од креветчето, ама тоа до 6месеци беше.
    После го извадивме горниот дел па до годината спиеше на два душеци еден врз друг, висината на душекот кајшто спиеше беше како на спалната. Откако почна да оди, го извадив долниот душек и сега спие само на еден душек од 15цм.
    Синко сега е година и 9м, ако сака може да ја крене ногата на оградата горе и да се преврти. Ама никогаш не го сторил тоа досега.
    Мн е практично за кревање и поместување.

На NNA, babydust, lackygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  15. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Зошто на два душеци?
    Мојата 7+уште спие на горното ниво,сега сакам са и купам душек за на долното ниво.

16. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    @happygirl јас се надевам дека во ова ќе спие без да се качува бидеќи нема оградица, а на другиот кревет интересно му е да се качува со ногата на оградицата и да се префрла... а неќам без оградица да го оставам бидеќи мн се врти во спиење и ми е страв да не ја бутне ногата меѓу решетките и да ја исчаши...

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.744
    Допаѓања:
    24.406
    Оти некако ми беше мн ниско само на еден душек, па затоа ставив два. Сега веќе спие на еден душек само.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Аххх, што да ти кажам, освен дека идам по тебе.. Мојава 21 месец, со температура, со кемкање, со сѐ. Вакава не ми била напорна. Јас бетер од неа.. Цело време ме прати чувство на вина дека не сум и доволно добра мајка.. Па уште и сестричка и фали за 3 месеци. Ама до некаде сама сум крива.. Контрол фрик станав.. Не ми се остава никаде кај баби... А ми треба и мене сосем малку одмор.. Сосем малку... Но, ме теши што како што има добри денови така има и лоши и тоа е кругот.. Тоа е..

На NNA, happygirl, babydust и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Почни да ја оставаш со бабите, барем по малку. Мој совет. Така ќе бидиш поодморена и поќе ќе можиш да и се вложиш, да си играш, времето шо ќе го имате ќе го искористиш максимално, другото кај бабите. Ти треба одмор. И јас таква бев додека наполни 1 година. Увидов дека сум капната, со мм не сме се виделе, немам за мене време итн.. Па почнав да ја оставам по неколку часа со бабите. И вака пак немам толку време, летнува, ама барем малку сум одморена и едно кафе или некоја работа завршена. Дури и подобра мајка ќе се осеќаш тогаш, а вака 24/7 едноставно немаш сили знам. Треба да ги наполниш батериите.
    Поздрав

На NNA, paleska3, babydust и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Иначе да ве прашам, мојата е 14м
    И пред некое време почна како да се стега ко ќе се изнервира, како да ги стега рацете вратот нозете и да ги треси малку, онака изнервирано. Малку ме фати паника, па си реков можи периоди се... Било кај вашите вака или слично??