Како што пишав дека дојдов да се дружиме, испадна буквално. И ние изгледа некој вирус закачивме. Јас сум со суво грло и страшно ме гребе, а малата е со температура 39,4 од вчера. Нагло качи во пола саат, излезени бевме на дружење, и правец Систина. Ме фати паника - почна во кола да се губи, да се тресе... Крвна слика супер, урина супер. ЦРП во нормала. Чепчиња помогнаа ама не баш, и решив денес да дадам блок макс. Делува подобра, ама ќе видиме. Веројатно роденденов ни дојде со поклон плус. Аман. Среќа апетит има и пие течности. Цица почесто. Ама денес на два три пати се закашла сочно. Малку се насекирав. Дополнително. Покрај нели неспиењето цела вечер.
Сега и мерев има 37.7 тоа не е некоја тт , ама ме плаши да не ми крене ноќеска што ќе правам. Дали можам да дадам ефералган сируп со трицеф?
Сируп за се дава ако качи Т над 39. Ако дадеш претходно организмот не може да се бори сам и не можа да создаде имунитет. Ставај и облоги под мишки. Ако не знаеш како се ставаат кажи да ти објаснам. Исто и чорапи со оцет и андол.. Пробај прво вака да ја намалиш Т или бар да ја држиш под контрола.
Леле како вришти само топломер што и ставам под мишки,а за облоги да не правиме муабет. Фала на одговорите, прашувам за ноќеска ако крене тт да знам што да правам.
Јас кога мерам Т ја држам во скут и и пуштам цртани. Така седи мирна неколку минути Не знам дали сака цртани но ако се загледува така и облоги стави и. Ехее јас колку ја измалтретирав мојата додека беше болна, душа и извадив сирота инхалации, сирупи, аспиратор, топломер, капки за нос и др... но мора, за нивно добро е.
Јас и давам ефералган на 38 т, затоа што сестра ми кога била мала од висока т добила искривување на окото. Многу ми е страв од т.Ви благодарам
38.5-39 така имам слушнато. Сепак најдобро е да се чуе мислење од доктор или пак од медицинско лице како тебе
Секако пробав и не кога ќе почне да врити дури и зајдува. Јас и мерам т кога цица и инхалации правиме кога цица, а аспираторот што го види и одма почнува уште повеќе да вристи.
Ќерка ми цица, а мм ја држи маската близу до нејзоната уста и нос. И јас не знаев дека може така педијатарот ми кажа за да не плаче и да ја издржи цела инхалација може и така.
Па @joy1 е медицинско лице и не е лошо да да и ги применуваш советите. @irenna му го укинав скроз млекото само со бисквити и во храна ќе му давам, јогурт нека пие и други млечни производи. Сега му давам компот, варам јаболка и понекогаш круша, со шеќер и мед оти пие многу сокови, цедени несака, ниту пак чај. Туку и ние имаме проблем со јајцата, ги обожава, јаде само белка и тоа по 3 наеднаш, ама без леб. Само јајце бара, ама одбегнувам да давам секој ден барем на два дена.
Јас до 38.5 не давам ништо. Над тоа давав ефералган се до последниот вирус кога почна штрајкот и ми го повраќаше од што толку плачеше. Драми. Фаза кај децата што од се прават драми. И тогаш прв пат ставив чепче ефералган. Сега не дај Боже ако има потреба над 38.5 пак ќе ставам чепче зошто не ми е сигурно со сируп, не знам колку има испиено. А па мака, 150 чепче ефералган е до 12 кила, а она е скоро 16 и треба едно цело и 1/3, е за таа третината јадам секогаш пета во носот.
Педијатарот ми има кажано до 38.5 не се дава сируп. Можеби грешам, ама јас не чекам толку. Еве мојава мала во рок од саат крена 39.4. Внимавајте со малите, за 5 минути можат да качат од 38 до 39. Бидејќи досега втор пат е болна, првиот пат за 38.4 давав парацетамол, а веќе за 39 давав блок макс. Сега со чепчиња парацетамол (ефералган) три пати што дадов најдолу симна до 37.8... Затоа на утринското 39 дадов блок макс. После 3 саати симна на 37.
Onie cepcinja eferalgan 150se do 12kila?ako deteto e15,16kila se stava celo i plus uste kolku od narednoto cepce?
Ја само со чепче симнувам кај малата.Она нагло качува висока и сируп не делува кај неа никогаш. Пазете мн додека се мали да не добијат фебрилни конвузлии од нагло качување-пагање
Јас ако качува над 38,3/4 давам веќе оти знае и до 39,7 да ми каче за неколку минути. Сум ставала и чепче поефикасно е да, ама син ми не седи мирен, а сирупот буквално на сила го пие. Престанав да давам блок макс читав а и многу мајки се жалат дека има многу несакани последици. Парацитамолот и еферлаганот ми се ок. Чепчињата колку време ги употребувате? До крајот на рокот ли?