Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.429
    Допаѓања:
    13.363
    Денес втор ден. Вчера подобро помина. Беше 45 мин без проблем влезе и при крај се растажила.
    Денес 1.5 саат. Ја слушам цело време плаче. Ќе престане една минута, па пак почнува. Онака жално плачење, не од бес да се треска како што знае.
    Душава ме боли, влегов во кола и јас си плачам.

На NewMama, NNA, Sofi.ja и 8 други им се допаѓа ова.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    @Presrekna има доста време од први чекори до проодување. Може и месец. Тоа кога ќе направиш постапалки зависи од тебе дали ти менува нешто.

На Presrekna, AlicaInWonderland и srekice им се допаѓа ова.
  3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @Presrekna Како што ти пиша бејби. Јас чекав да прооди убаво. Тоа два три чекори не ми се важеше :D
    Амс процесот е почнат. Вржбај ја со стимулации. Мене @FreeMind ми даде добра насока, но мојата е терсен нели, па не палеше така. Мојава обожава топка, и си игравме така. Јас на земjа, и фрлам топка на тросед, и викав ајде дај топка. Она ке ја фрлеше доле, и со испружени раце и викав да дојде да ја земе. Ем улеше команди, ем вежбаше. И така секој ден по чекор повеќе се одалечував. Ова го правев попладне, зашто наутро беше незаинтересирана.
    После наеднаш престана се. Нит подаваше, нит сакаше да стои. Само лажеше и не спиеше ноќе. И тогаш, наеднаш се пушти.

На NNA, Sofi.ja, Presrekna и 10 други им се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.710
    Можи сум единствена овде што немав постапалки :lol: шо се замарате толку, детево ми оди еве и без колачиња :D
    Купив се ќе правев и денес утре не направив.

Немам ништо против никој, не си сваќајте лично, онака само си коментирам.

На NewMama, NNA, Presrekna и 9 други им се допаѓа ова.
  5. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.650
    Допаѓања:
    17.668
    Лелел и ја за мали не направив постапалки, а прооде на 10 ипол месеци :) Само нека се живи и здрави, кој како си сака така нека прави

На NNA, drugarka, Makedonka007 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    6.527
    Веќе ти пишале. Од првите чекори до стабилно одење може да помине доста време. Мојот многу долг период го правеше тоа неколку чекори и ќе се фрли во мене. После следи еден период кога нема да сака да оди, ќе лази само. Јас постапалки му нарачав кога веќе профи одеше. Инаку направи си кога ти е ќеиф. Нарачав онака од мерак, не дека ќе престанеше да оди без нив:)

Последна измена: 22 септември 2020
    На NNA, Presrekna, drugarka и 4 други им се допаѓа ова.
  7. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.878
    @Yowannty со помин нека ви е на сите :( туку постапалки какви ќе правиш? Да не си видела негде модла во вид на стопало што е :?: кога бев во Мк се зезнав што не земав а по пазар не ми се одеше ради ситуацијата и затоа не земав. Ама па тука во Гр ако си забележала не прават ништо ако прооди некое бебе. Па и модличиња такви не сум видела.:?: Има на алиекспрес ама кој знае кога ќе стигне :D

На Presrekna и Yowannty им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    :*:
    Кај ма единствена? Не направив ни јас, само мајка ми у мкд скува нозе од ној и ги подели по комшии. Ако не ги поделеше кој знае дали ќе се рачунаше за проодена.

@thinkerbell :hug::hug:

Многу ми е жал за вас две го знам чувството да го оставаш. Кога плачеше јас не ја оставав, ниту би можела да ја оставам. Многу е тешко во период на адаптација. Многу измешани чувства растргната помеѓу мора и треба. И дете кое не сака да оди. Стегајте заби и машки до крај.

@TeddyGrey ја дочитав вчера not without my daughter. Се оболев до последна страна. У средина се убив од плачење. Предлогот за книга ти беше на место.

На NNA, tambelina, Mia Fuentes и 9 други им се допаѓа ова.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.565
    Допаѓања:
    184.661
    Не знаете колку ми е полесно што кажавте дека и вашите се фрлаат во вас. Ниедна не прочитав да го пише тоа кога ви проодеа, се си мислев само мојава се наопачки праи. Значи нормално е. :nod: Еве денеска фино си оди полека, не се фрла, ама не се ни исправа сама. Неколку дена бар се исправаше. Валда и тоа е нормално. :^)

За еден месец не ставила ниту грам. А какач е. На тоа нејадење како успева да кака 3 пати на ден не ми е јасно. :?: Ај бар го има метаболизмот на татко и. Ја еднаш неделно какам, затоа си носам печурки на гз. :tmi:
    Гради чисти, ама грло воспалено, кашла како стар дедо. :| Времево деновиве е баш за настинки и вируси, толку е променливо што чудо е некој здрав да остане. Педијатарката ме советуваше ако е убаво времето дури и со се глава во море да ја шлапнам викендов. :tmi: Не можам ја тоа, ама затоа маж се буни дека само тој бил задолжен за дрти џабс. :wasntme:
    Ја донарачав и последната играчка за периодов и се пуштаме на учење. :l:

@srekice фала ти за линкот ама ајсинг ми е научна фантастика. (facepalm) Ќе вадам од истите форми на паста, или како и да се вика тоа. Ама да најдам време и маж да ми ја размеси пастата оти е многу тврда. И ако не ги препечам колачите како тие за забите, што ги напраив ладно оружје. Бапнеш некој по глава и го остаиш на место. :wasntme:

@koritsaki имаш постапалки модли на skroutz.gr за 2 дена ќе ти стигне. Нарачана ми е од пред 2 месеца па не знам точно од кој линк, ама имаш избор. Ја ништо веќе не нарачувам од надвор. Се си има таму, плус алал да им е колку добро го имаат разработено онлајн бизнисот, буквално се можеш да нарачаш.

На NNA, Presrekna, Mia Fuentes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Ако си ја читала на англиски како мене, тогаш е врв.
    Со други што зборев преводов е посувопарен.

Нели посебно ја сакаш денес?

Ова е лек за многу работи.
    Искористи го.

А и ја не би можела на твое место.
    Затоа се татковците :lol:

На NNA, Yowannty, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Женчиња, гледам околу моторика сте се расприкажале, океј е се тоа... ко ќе стигнете на психолошкиот дел би се убацила... зашо мајка ко мајка се си чита, гледа,опипава, истражува, ваљда ко бебе мало сме сите.. нивните почетоци се и наши почетоци...светот и ние допрва пак го откриваме, на еден поинаков начин нели...
    Дали на 16 месеци (14 уствари,ај корегирана возраст нека е) знаат да си играат со непознати деца, значи да ги гледаат децата или има некое кое само ќе ги погледне и си тера свој филм во истражување? Дали сите ви се одзиваат на име во даден момент?? Дали сите покажуваат со прст????
    Знам напорна сум, пред се на себе... бидејќи сум инат невиден..... ко ќе се опседнам со нешто, ми се врти како рингишпил во глава.... чуден чоек плус мајка, мрднатост на квадрат!
    Нели за исповеди сме овде па, да удрам и јас еден...
    Како беше она, проштевајте ако прашањава не се за овде..
    Секако убав ден на сите!!
    Бебињата насреќни, па после ние...

На NewMama, NNA, SINOLICKA_123 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    @Presrekna
    Прај кога ти е ќеиф тебе.
    За мене официјално прооде кога од седната положба се дигна сам, и продолжи да оди. И правеше 10+ чекори.
    И кога надвор го пуштив да оди, сам стабилно знаејќи дека нема наеднаш да се фрли на фаца да се искрши.

Сега трча,и само надвор бара да иде, ѓубре да собира и дома да го носи.

На NNA, Presrekna, BabyT* и 3 други им се допаѓа ова.
  13. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Охооо многу нови проодени дечиња. Вие цела генерација сте тргнале наеднаш :)
    Нека им се лесни чекорчиња. Сега отварање 4 очи да не слупаат глава :D ама и тоа брзо ќе мине.
    Правило за колачиња нема. Ниту дека треба да се прави ниту кога да се прави. Дете не разбира. Колачиња за запче, за проодување, први роденден...се е тоа за наш ќеф. Пред да имам дете се ми беше тотална глупост. Сега се ми е ќефови :) значи кој како си мисли така, па и да смени мислење нема страшно :D
    Обично чекаме сите да прооди убаво за да бидеме на чисто. Има тргни, застани, падни....
    Неможе преку ноќ никој да каже еве прооди, си има фази.

@Emma2 кога е родено? Гледам корегирана...

На NewMama, NNA, Sofi.ja и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    7мо месече

15. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Аха :) моето е во 8ми, ептен почеток на 8ми. Следи го по корегирана и мирна глава :)
    Инаку како јас да се читам пред неколку месеци. Истите прашања, истите стравови.
    Незнам и сама колку пати прашував тука дали секогаш се вртат на име и дали покажуваат со прст :D
    Да сега ми е смешно, ама тогаш не ми беше.
    Да си игра со деца почна дури скоро. Накај 18 месеци почна да приоѓа на деца во парк, да ги гледа, и имитира (корегирана 16ипол месеци). А сега околу 20-21 месец може да седи и да си игра со други. Претходно баш така во сам свој филм како што велиш.
    Со прст почна да покажува на 16 (корегирани 14ипол).
    Од коа почна да оди престана да се одзива на секое викање на негово име. Постојано беше “зафатен” со нешто и не ме рецкаше. Имаше моменти коа ќе викнев 100 пати и не се вртеше. Сум плакала од нервози. Се тешев овде :)
    Еве го сега на 21 месец постијано му е името во уста. Што и да направи си го вели името, демек тој направил, тој сака, во 3то лице си се обраќа :D
    Некои работи што сум му ги зборела и објаснувала пред месеци и несакал да хи повторува еве сега почна.

На NNA, lackygirl и Presrekna им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040

На англиски да. Иако ревјуата за книгата беа дека жената преувеличила и тотално неоргинално ја доловила состојбата на жените во Иран сепак заплетот и расплетот се напишани маестрално. 417 страни ме држеа под опсада три дена да не ја оставам.
    Многу наивно гледаме на работите пред да се случат ми е заклучокот. Знаеш, многу заминаа во Дубаи да работат, Абу Даби и остали. А сепак е тоа друг свет за нас. Друга димензија и култура. За миг може да ти се случи пресврт. И животната ситуација да ти го порасне детето на пет години.

И не знам по кој пат ми ја зголеми омразата кон луѓе кои тепаат жени и деца. Тоа не се мажи тоа се лебарки. Не дозволувајте да ве тепаат или удрат и да останете со таа лебарка. Утре ќе ве дотепа. Оти тоа е празноглава лебарка, не е маж тоа.

На NNA, Sofi.ja, lackygirl и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Ќе ми пишеш порака, фала ти... иЗвини :*

На AlicaInWonderland му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Извини што се вмешувам,пред некој ден ја дочитав.
    Почетокот ми беше така-така,едвај ја читав,од средина до крај возбудлива.
    Мене ми фалеа емоции,јас сум позната по тоа "за се плачи" а искрено книгава воопшто не допре до мене.
    Нешто не сум арна а?:wasntme:

19. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    еее шо ти е ко ќе си пратиш дете во киндергардер, па си имаш време за книжиче, за разно разно тритс, абе :inlove:
    Браво жено!! љубоморче мало :clap:

На NNA, Makedonka007, Spidy и 2 други им се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Да не има врска преводот на мкд нешто? Баш е емотивно опишана книгата на англиски. Теди ако ги има читано дна двата јазика може да спореди. Најчесто преводите се за никаде на секоја книга.

На mal.ecka и tambelina им се допаѓа ова.