Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.287
    Допаѓања:
    35.419
    КОлективна игра односно играње со други деца заедно во група во смислена игра се јавува некаде на 3 години. Пред тоа само интерес за деца, ама смислена игра не. Во принцип до три години секој игра сам за себе едно покрај друго дете. За да играат заедно деца до 3 години обично треба да има возрасен или поголемо дете кое ќе ги анимира помалите одеднаш.
    Ви принцип би требало да се одѕиваат на име, ама не знали дека секое дете секогаш ќе се свтри на име. Ако игра нешто или прави нешто друго може да игнорира. И како што стануваат постари се почесто не се вртат на име (мојот на 4 години се правда дека не слушнал иако некогаш седиме еден до друг) зашто така некогаш им одговара.
    Покажување со прст знам дека во сите книги е опишано како многу битен момент (и као потоа се познава дали детето заостанува или не), ама никако не треба да се зема здраво за готово ако изостанува а се друго е во ред. Мојот на пример не покажува никогаш со прст кон ништо до кај две години. Прозборе нагло со користење цели реченици од три збора на 18 месеци. Пред 18 месеци имаше неколку зборчиња и неколку имитации на животни. Значи прво прозборе па почна да покажува со прст. Нема правила. Секое си има свој тек на развој.

На Lianna Anna, mamaJana, NewMama и 10 други им се допаѓа ова.
  2. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    @FreeMind Никаде без ќерка ми, ми е веќе 3 месеци на To Do листата и никако да дојди на ред.
    И препораките на нет и од вашите овде ме примамват да ја почнам. Ќе биди наскоро

@Emma2 значи исто како шо опиша се!14м наскоро 15, и на трите прашања одговор ми е Да.
    Убав ден и тебе

На NNA, Presrekna и FreeMind им се допаѓа ова.
  3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    На англиски ја читав.

На NNA, mal.ecka, mimiiiii и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    18.838
    Со прст покажува и вели ТЕ. Покажува за се ама најмногу се пали на мотори и животни.
    Се одзива на име.
    Со други деца не се мешал до сега. Тие неколку пати, еднаш го зграби детето, друг пат сакаше да штипе. Пред некој ден викаше по децата. Див мој син. :D

На NNA, Makedonka007 и Septemvri им се допаѓа ова.
  5. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Со @drugarka сум те смешала за градинката.:D извини. Па Еве пак ќе се повторам да не ми ги бара одговорите. Со синко имавме тежок период од 2-3 недели кога почна во градинка. Таму беше мирен, но дома само плачеше, посебно ноќе, како цел бес да го вадеше. ;(А мирно дете беше и никогаш до тогаш не плачеше. Хорор ми беше периодот, но морав да го праќам.:worried: После тие 2-3 недели се навикна па некогаш не сакаше да го земам, убаво му било таму. Го поткупував наутро, ако оди ќе го носам ваму ќе му купам она, па си Стоев на зборот. Ама беше 2 год и 3 месеци кога почна .
    Фала ви на сите за советите. Што спомна @AlicaInWonderland ќефот наш е голем, а бебе ништо не разбира.
    За наредната недела оставив за постапалки. Да не се премисли бебе (facepalm)
    Инаку @Emma2 не се грижи. Секое дете е различно. Моите 2 скроз спротивност се. Синко мирен, јадач, кроток,:inlove: оваа женскава спанка, нејадач и огин и пламен:devil:
    Тој касно прозбори, прооди, но рано фрли пелени, беше многу флегматичен( и уште е)
    А ова уште од 10+ кажува зборови,проодува и се разбира. Како со голем човек да сум по дома. Многу команди извршува што синко на оваа возраст не ги правеше.
    И велам прееска оди донеси ги чевлињата со мини Маус ќе одиме Чао. Веднаш отиде и ги носи баш тие од пред врата и ја гледам сама ги облекува. Или чорапот го соблекува негде. И велам најди го, па сите соби ги пребарува, додека не го најде и ми го носи. Често и читам, па веќе ги знае и со прст ги покажува пилето, Буба Мара, волкот, цвеќето и ги емитира звуците кои и ги правам при читањето.
    Со прст покажува се што сака и дури не добие само мука со прстот во вис. И нас не покажува со прстот (кај е тато, мама Бато. .. )
    На името се врти редовно, дури ако е во друга соба вика ејјј како знак дека си го слушна името. За игри со други деца е рано. Макар што зависи како расте. Ние во иста куќа живееме со дрверот. Имаат 3 девојчиња поголеми, кои многу ги сака. Кога ќе дојдат пресреќна е и играат со топка, кукли, ја пресоблекуваат. Ако еден ден невдојдат ги бара, вика да да.

Туку дури го пишам постов, стана 2-3 пати со плачење. Мама вика низ солзи како да се плаши. Штом ја земам се смирува. Што може да е. Ни скок, ни регресија нема срга:worried::worried:

На mamaJana, NewMama, Мариаа. и 9 други им се допаѓа ова.
  6. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    @Presrekna син ми често си станува ноќе ама најчесто цица и презаспива, а вакво будење со плачење како да му е нешто му се случува пред да почне нешто ново да прави ( пред пролазување,пред да прооди),или пак при излегување на заб. Траеше :wasntme: околу 1 недела,ако добро памтам.

Туку почнавте ли да им ставате перница за спиење?
    На моето уште му немам ставено,ниту пак он бара.

На NNA, srekice, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Перница е од 3+. И тогаш ако сака. Најдобро е без така да остави како што е.
    Ги извади ли твоето тројките или до петките е?

На tambelina, mal.ecka, NNA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Цела ноќ со плачки. Само цице ја смируваше. Дали забите, дали период некој, прв пат вака ми плачи
    Утрово конечно заспа.
    @hello-kitty.90 фала. За перница порано на 2+ ми велеа за синко сега покасно и ако сака. Еве и Фри ти кажа утрински.
    Пијам кафе во мир и тишина. Се надевам ќе го истерам до крај.
    Добро утро

На NewMama, mal.ecka, NNA и 3 други им се допаѓа ова.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.710
    Еден период после годината спиеше на перница ама не се вртеше ич, само на грб спиеше (ова спиеше знајш како е кај нас :) со милион пати станување ноќе) сега летово почна на меше да спие и не трпи перница, ја тргнав, а знае и кај мене на мојата да дојди во ноќта :) уште станува ноќе, не пие ништо, сега дури ни вода не бара, ретко..
    Зборува се, врзува зборчиња, знае да одговори ако нешто го прашаш и доста разбирливо е, почнува и песнички да пее, уствари песничка, Нани нани нани нани хахаха ама не нани детево :devil:
    @Presrekna мн ми е интересно вака кога те читам дека споредба правиш со двете деца, ми даваш надеж дека ако имам второ ќе биди помирно и ќе спие ноќе :D

На tambelina, paleska3, NewMama и 3 други им се допаѓа ова.
  10. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Еве и моето втора ноќ како се буди зачестено со плачење,само што ќе го земам во раце,се смирува и заспива. Очекувам да е поврзано со зборење,овие неколку дена пробува да збори нешто :^).

@FreeMind излегоа и сите тројки,сега чекаме петки ]:)
    Уште они да пројдат на дневен ред и очекувам после нив да спијам конечно |-)|-)|-).
    Инаку после тројкиве како да почна да јаде. Јаде неколку јадења,не се, и количински не многу,некогаш ми прескокнува некој оброк ( бидејќи цице е тука), ама битно се разјаде. Тезата дека откако ќе излезат тројки,детето почнува да јаде е точна. Мајки на нејадачи,ова нека ви биде утеха.

@lackygirl кога ќе имаме второ ќе уживаме :rofl:

На paleska3, NewMama, Presrekna и 7 други им се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    18.838
    Да потврдам теза за тројките. :muscle:
    На синко и 4ки и 3ки на една мака.
    Ама јас дадов и бекутан мултивитамин. Делумно е до забите, делумно е сирупот.
    Дома имам и пиковит и пикомулти, се дава по 5 мл. Пиковит го плука а пикомулти ми го поврати комплет со ручек. Бекутан се дава 2,5 мл и не е толку благ.

На hello-kitty.90 и Presrekna им се допаѓа ова.
  12. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.878
    Женски , на маливе дали во јадењето почнавте да им ставате сол и некои други зачини? Моево освен што пробала до сега панцероти (внатре имаше и оригано :rofl: ) ништо друго до сега не сум и ставила. Инаку сабајлево кога и дадов овошје да јаде , прв пат да побара да јаде парченца. Под побара се подразбира покажување со прст. :D кога јаде таа , си сечам за мене во др чинија парчиња и си јадам , е ја виде мојава чинија и со прстето покажува дека сака од таа. И давам од меленото , не сака. И така си изеде две резанки јаболка и една резанка праска. Ај со овошје и зеленчук ок е полесно да гризаат парчиња , туку со месото не знам како да иго давам(сум заборавила) ќе се дави ,нема шанси така да го јаде. Сега за сега би го мелела :)

На NewMama, Presrekna, Mia Fuentes и 2 други им се допаѓа ова.
  13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    18.838
    Јас сега за сега само сол неколку зрнца и магдонос свеж или замрзнат. Во кашите ставам кромид, лук, праз, тоа дава убав шмек, сметам дека нема потреба од зачини.
    За месо и мене ми е страв. Посебно од пилешко. Мислам дека ке блендам до забавиште. (facepalm)

На NewMama и koritsaki им се допаѓа ова.
  14. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.429
    Допаѓања:
    13.363
    Луѓе сецкајте го ситно месото. Многу мака ќе си имате понатаму за одвикнување од блендирано.

Инаку денес огромен напредок, трети ден е. Не плачеше толку, на моменти само. Ова јас што успеав да слушнам под прозор :)
    Се заигрувала со деца, почнала да учествува и во активности.
    Сабајле пред да ја носам јадеше дома, па таму пак доручкувала, па и ужинка јадела пред да ја земам. Кога ја симна учителката не вриштеше, дозволи и тт да и измерат, и направи да пукне и кажа чао. Утре ќе ја носам пред доручек, а од понеделник се надевам ќе може и на спиење да останува.
    Уф може да одам на раат на работа денес.

На NNA, FreeMind, paleska3 и 8 други им се допаѓа ова.
  15. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Вака те замислувам:D

Ајде, да, се привикне. И ти да одмориш. :lol:
    FB_IMG_1600441032196.jpg

На tambelina, NNA, FreeMind и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    163
    I moevo deneska ne placelo ama vriskslo demek kao luti bilo za grev iskazuva lutina tamu i ja zemal ucitelkata za raka ja nosel nakaj vratata demek da izlezel nadvor da si odel doma ne jadel voopsto ama ne jade ni doma nikakoooo:(;( ovaa nedela ke sedi po 3 saati pa ke vidime od drugata ..... samo se mislam kako li ova dete ke zaspie samo vo krevetce vo gradinka od koga e roden zaspiva samo ako lezis do nego :sweat:

На thinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  17. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Втора недела ми се јавија пак, 45 минути вришти не се смирува. Никаков напредок, веќе немам памет.
    Се мислев за друга градинка, ама не е до градинката може, со ништо не се лаже.
    Се ми беше рутина, му ја кршам сега и го оставам.
    Дома ко ништо да не било... освен што повеќе ме бара...

На NNA, SINOLICKA_123, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Ако си давала од Хип кашата со болоњезе во неа има оригано и босилек, јас пред некој ден видов и еве денес ставив босилек во компир манџата:D
    Може и магдонос,а после година прво даваат вегета па сол

На NNA и koritsaki им се допаѓа ова.
  19. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Јас и бибер ставам, посебно во топла супа, да лути :D И вегета... друго не, зошто ни јас не јадам.
    Е црвен пипер во гравче..
    Од нешто пред година...

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Шо период е овој в раце само да сака? И тоа станата, ако седнам одма кемка. Абе раце ми паднаа, ни ручек не остава да напрам, ни вода да се напијам, само в раце и да ја шеташ низ соби или така да си стојш в место, битно в раце да е (facepalm)
    Да не беше период пред проодување, така некогаш како да ве читав или грешка сум??

На NNA, Emma2 и mal.ecka им се допаѓа ова.