Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.948
    Допаѓања:
    18.852
    Какви чизми да земам за синко за зима? Патики не држат топло, јас не носам затоа што ми мрзне ногата а не пак дете.

Најдов убави топлинки во кеги колев. Ама не се топлинки баш баш, туку собни патики, колку да не е бос на тераса. Во ваикики имаше убави ама во 23 се сопнува а 22 немаше.
    Во кеги сите можни топлинки се машки или женски. Неутрални нема. Плаво плаво плаво розе розе розе. Нема ништо бело крем жолто. |(

2. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.435
    Допаѓања:
    13.397
    Не планирам чизми да и земам вооошто. Може некои интересни за дотеруванка, ама за подолго одење планирам само малку подлабоки патичиња од вообичаено, кожни. И ортопедот така ми препорача.
    Инаку и ги земав овие топлинки од кеги и живи радости беше дека биле со "вион" :)
    Screenshot_20200924_225839_com.facebook.katana.jpg

На lackygirl, Baby boo, babydust и 2 други им се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.948
    Допаѓања:
    18.852
    За дотерување не ми се даваат пари, се што видов е над 2000.
    Може да ставиш слика на какви мислиш?
    Јас од Кеги Колев, во сити мол ми беше позгодно да одам.
    На синко се со диносаурус. Ама не знае што е. Само го пипа и се радува.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.435
    Допаѓања:
    13.397
    Уште не сум земала, чекам да залади затоа што ногата и расте со брзина на светлината и само менуваме обувки. Планирам нешто вака, ама не сум ги видела во живо, така да ќе видиме

Прикачени фајлови:

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Вие пред нас тргате:D
    И малово ќе оди за отприлика две недели:inlove:
    Утре ќе го вакцинирам ММР и воздух немам мисла.;(

На mal.ecka, lackygirl, Makedonka007 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Еј бе мами знаеш дека е полошо кога премногу ја мислиш. Боцкај и не се плаши, супер ќе помине баткото :hug:
    После главен фраер во градинка :inlove:

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Мамички.. Некои имат проблем со нејадачи, а кај мене обратно.. Мојата си е лакома. Не знам по колку да и давам, и давав колку сака ама ќе почнам да скртвам. Сабајле јадеше голема банана со 8-9 капинки и 2 јагоди, цело пајнче и плус бараше уште и не и дадов ја залажив со новите играчки.
    За доручек и дадов 1 и пол лепче со путер, малку сирење и кисело млеко, сакаше уште ама многу ми се виде количински, и прекратив.

Како размислувате околку ЛАКОМОСТА кај децата?
    Иначе мојата е слаба, долга, и јас сум таква.

:hug: и ме нема некое време, оти почнав и по 12часа на работа, распоредот ни дома ни на работа не ни се знај.. Не ве заборавам сепак, ве читнувам на паузите :)

На Bupalu, Magic13, NNA и 5 други им се допаѓа ова.
  8. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    5.059
    Оти лакома? Давај колку и се јаде,син ми од овошје огладнува и јас таква сум да каснам овошје на гладно после и цел леб нема да ме најади :D
    Инаку син ми јади 2 лебчиња со абц намаз, така да воопшто не и е многу.
    Давај ако и се јади, греота е да и кратиш, трчаат тие трошат калории:D

На NNA, Makedonka007, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  9. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    5.059
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.257
    Допаѓања:
    24.736
    Ако ги изблендираш бананта, капините и јагодите ќе дојди колку 6, 7 лајчиња :) така не е многу, вака ти се гледа голема бананата и мислиш кизнеј колку јади, нека си јади дури јади ќе дојди ден кога нема да сака толку па ќе се нервираш, еве моево каков јадач беше, се да јади, сега ми пребира, после 16 месеци почна да забушава со јадење, мој совет давај и да јади ако ти бара, штом била и слаба што му ја мислиш толку.

На NNA, srekice, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    @flower55555 @lackygirl
    Ајде така ќе правам, фала ви:*
    Јас не и ги блендирам одамна јадењата, бананата на ситни парчиња малку пасирана, капинките исто на мали парчиња

На NNA, lackygirl, flower55555 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Си огладнела ти се јадело, на л'жи, си сакала да кркнеш нешо :rofl: од кај кујната бе, цел распоред архитектонски го испонаучила, абе слободно осеќај се ко дома работава :D мооооорав .. гушки до дветееее!

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Жива,здрава да е, ќе си ставаме анатомски појаси и како каубојци ќе шетаме по прерии :D да не е тој појас малку да ме оптегне наназад, ќе се закифлам и таква ќе останам... ко шо не вежбам ич во задње време леле мајко...
    бацки и до вас! :*

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Ги имам 3 моментално, еден износен, за анатомски појаси зборам. Мм од wish ми порача, плус два во пакет одеа тука на акција и ете ги ви фиока, ама со седење во фиока не се правел грбот, требало човек да го носи тој појасот :rofl:
    :hug:

На Emma2 и NewMama им се допаѓа ова.
  15. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    @Makedonka007 давај колку што си сака,манекенка е секако :D ќе кубиш коси ако ти дојде период како кај нас (facepalm) синко е решен овие 3 дена ништо да не јаде ,едно исто леб леб и само леб.. од се друго по неколку лајчиња. За се што отвараше уста сега врти глава стиска заби неќе да види... јас се надевам ке го надминеме ова;(:D

На NNA, Makedonka007 и lackygirl им се допаѓа ова.
  16. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Среќна сум дека немаме проблем за јадење, по искуства ваши гледам дека дете да јади е голем плус. Бацки и побрзо да го надминете периодот, па да си се врати во нормала со јадењето.

На NewMama му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.576
    Допаѓања:
    184.808
    И јас на мака со јадењето.
    Од 7ми месец почнав да давам пасирано, од 9ти малецки парчиња без проблем јадеше. Сега се вративме дури на блендирано. И тоа не домашно блендирано туку купечки кашички. Во непца е многу потечена. Горната десна тројка е обелена. Можно е ова ради забиве да е? Има некој вакво искуство да советува што сте правеле? Или дали ќе се врати во нормала само по себе?
    Од педијатар добив совет да и дадам време од 10тина дена оти беше болна, а потоа да бидам строга со храната и да не давам кашички. Ама како да изгладнувам 1годишно дете? :| Ниту количински нешто посебно не јаде. Е овошје знае да касне. Кефир пие последно време, обичен и со вкус на јагода. Навистина не знам што да правам...

На Mia Fuentes, mal.ecka, Makedonka007 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.948
    Допаѓања:
    18.852
    Биди среќна што не водиш битка за секое залче. :D
    Јас се би дала синко да пројаде.
    Се додека јаде здраво, давај колку сака. Не е убаво да гнете смоки и чоколади, а оброците нека си ги одредува сама.
    Пробај со житарици со овошје, повеќе ке ја држат сита.
    Милион пати имам пишано дека синко месец и пол само цицаше. За тој период му излегоа сите 4ки и 3ки.
    Дали пројаде сам од себе? Не знам, забите пробија ама давам и бекутан мултивитамин. Плус малтофер за анемија.
    Јас нема да бидам строга. Имам дете нејадач, се што ке изеде ми е гратис. И блендирано давам со молби и лажење. Само леб јаде сам, си кине залчиња, џвака, голта.
    Штом месец и пол беше гладен, око нема да му трепне да се врати на старо.

На srekice, Makedonka007 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  19. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Мајки бебо е 15 месеци и до сега било се океј. Денес од сабајле забележав дека многу му мириса каката, на пладне исто а вечерва плус и беше бело/жолта. Беше настинат минатата недела малку, па се мислам од тоа да не е.
    Некоја искуство?

20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.576
    Допаѓања:
    184.808
    Ама твојот бил само на цицање. Велиш излегле заби па пројал. Мојава јаде мусли, киноа, просо, оризови галети, маж ми и зема некој органски флипсови, плазма од какао, значи тие работи ги гризе, џвака. Затоа не сум сигурна дали е до забите. А забите ја мачат периодов, тоа сигурно е, ама не може за нешто да ја мачат, а за друго да не ја мачат нели? :?: Валда...
    Секако и кога готвам јаде меко. Си јадеше убаво парчиња со нас на маса без проблем за сега да е исклучиво на бебешки кашички. Денеска пак готвев посебно за неа, она што најмногу сакаше и најмногу количински јадеше, спанаќ и не, не и не. Пак на крај отворив кашичка. А после тоа грицкаше плазма. Не знам што да мислам веќе..

На Presrekna, Makedonka007 и mal.ecka им се допаѓа ова.