Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    И мојата сама оди, ама некако не се пушта онака слободно. Повеќе лази.
    Пред некој ден неколку пати стануваше од земја простум за да се пушта, па падна на уста. Многу плачеше И некако се заплаши. Вежбаме, ама не ја присилувам.
    За брборење брбори по нејзино, кажува некои зборови, важно се разбира.
    Ќе прашував @FreeMind мислам за ова има пишувано.
    Бебе цел ден е со мене. Нормално јас со обврски не можам цело време да ја анимирам. На под е скоро цело време. Кај јас таму и таа. Се заигрува со посатките во кујна, со чевлињата нејзини пред врата... На телевизија и пуштам детски песни, ги слуша, распознава, игра на нив ама не се загледува повеќе од 2-3 мин.
    Во денот 1-2 часа и читам, учам каде е носето, очето... И давам наредби однеси донеси. Нормално неколку часа ги спие, јаде, пресоблекува, но останатото време е сама на под, јас цело тоа време ја надгледувам, и зборувам ( комуницираме) ама ми е страв да не е запоставена.
    Колку време треба да се посветува онака буквално или доволно е вака?

На NNA, NewMama, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Baby boo

Baby boo Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2018
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    66
    Синко вчера и денес само кива, сабајлево и носето му потече...што да му дадам...ми настинува изгледа,а...15м е

3. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.077
    Допаѓања:
    108.919

Во врска со занимавањето , исто и јас понекогаш се прашувам дали доволно и посветувам внимание.. два пати во текот на денот и пуштам песнички и веќе ги имам научено на памет па и ги пејам :D и пуштам песнички кога треба да завршам некоја работа а нема кој да ја чува, цело време гледам да и зборувам колку можам секако :D поради обврски со големата (имаш и ти поголемо дете знаеш како е :)) па не можам и неа да ја запоставам, седиме учиме и за тоа време татко и ја шета надвор. Од 24 часа , 20 е со мене :D што викаш исто, се заигрува во кујна со лажици дрвени, отвара затвора фиоки , па со чевлите ќе се заигра. За нејзина возраст мислам ок разбира , покажува со прст што сака, знае кој е кој, си брбори понекогаш нешто, најчесто кажува мама, баба , папа , тата :D

На NNA, Sofi.ja, Presrekna и 4 други им се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Ова е многу широка тема. Да се обидам накратко да ја скоцкам во неколку реченици.

1. Зависи кој какви очекувања, надежи и можности има за своето дете. Ако се зборува за класичен просек нека е живо и здраво со сите петки во една земја како Македонија каде не ти ни треба нешто многу за успех освен дебели врски тогаш анимирањето на детето може да се сведе и на гледање турски серии. Буквално. Доволен е домот, бабите и дедовците и комшиите се разбира.

2. Доколку од детето се очекува некое поголемо достигнување или насочување кон нешто поголемо тогаш со детето се работи од 0 месеци до 18 години. Јас овде за пример ќе ја земам @danichap која е мајка на која слободно може да и се поклониме сите стоечки. Кога мислам на активна работа со деца мислам на Дани. Дани секојдневно работи развојни игри без ни ден пауза. Дани може своите деца слободно да ги тестира со останати деца на иста возраст и јавно да ги објави резултатите. Но, ние не сме Дани и не може да бидеме.

3. Тука сме сите ние просечни душички кои се обидуваме на некаков начин да ги стимулираме и анимираме своите деца. За континуиран развој за високи очекување со детето се работи од будење до заспивање. Бидејќи бев со малата до 15 месеци дома мојот ден изгледаше разочарувачки во однос на очекувањата и обврските кои ги имав од себе. Денот изгледаше вака:

- будење во 6.30/7ч
    - развојни игри до 9 часот
    - појадок со кокомелон
    - од 11 часот на прошетка во природа
    -13ч дремка
    -14 ручек со кокомелон и останати цртани до 16 ч воедно одмор за мене
    - играње фудбал, ракомет, криенка низ дома
    - прошетка во природа до 18/19 ч
    - развојни игри математика и логика ( тука се сортерите, боите и дрвените играчки за редење)
    - вечера и спиење

Од кога оди во градинка каде е под педагошки надзор денот изгледа вака:

- 7 будење и спремање за во градинка
    - 15.30/16 ч е дома играње фудбал, брканица, искачување на справи, ракомет, тенис, сликање
    - 17 ч прошетка во природа
    - 18 ч вечера со кокомелон
    - 19ч е во кревет со мечиња, кукли и остали играчки

Фактички градинката го презема развојот составила сложувалка со три дела, реди сортер со голема брзина, точно разбира што е круг, коцка, петоаголник, знае да разговара со кукли и животни со гласови, да работи во “кујна”, да имитира песнички со игра. Сакала најмногу да си игра со животните и да црта. Била социјално активна личност која си барала и мир и сакала и сама да си игра. Знае да се качи сама на лизгалка и да се лизга, да вози боб кола, да разнесува песок со камион.
    Концептот на градинката е:

- 7.30/9 прием
    -9-9.30 појадок
    -9.30-11 прошетка во природа и штала со животни или игри во дворот во градинката кој е преубав и има се за анимација
    -11-11.30 ручек, па спиење до 13ч
    -13 час имаат тема за работа како цртање, логички вежби, читање книга, пеење песни и слично
    -14.30 ужина и слободни спортски активности до земање ( возење точаци, искачувања на душеци, игра во двор)

Дома со детето се создава нервоза и дестимулација. Најчесто на детето му е досадно секој ден да му е ист и во тој случај нема развој за кој зборам. Плус домашни обврски еден куп кои чекаат зад аголот да бидат во моментот завршени. Плус готвење и менување пелени.
    Тоа исцрпувачко темпо дома создава незадоволство и најчесто придонесува до повишување на глас и испади кон детето за глупост.
    За развој е најбитен хармоничен дом со многу љубов, позитивна енергија, активно играње со детето и напуштање на играта кога веќе е задлабочено за да научи само да си игра мин десет мин. Многу емоции, гушкање, зборување, пофалби. Најважно е детето да поминува два часа во природа каде ќе учи за светот и нема подобра анимација од тоа. Близина на животни има исто големо влијание врз развивање емпатија и одговорност од мали нозе. Милиони мали коцкички во големата слика :)
    67262E0A-FEB2-4CB5-AE46-8055C1868BC5.jpeg

Ако можеш да ја набавиш е од голема помош за насочување на детето и развивање на сите страни од нула месеци. Добра научна литература за насоки. И секако Дани на инста е бесплатна за идеи.

На кратко:$

На Mia Fuentes, Emma2, Pebeka и 21 други им се допаѓа ова.
  5. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Јас тебе ти се поклонувам :bow:
    Од прво до последно напишано, се е точно.

На Emma2, NNA, Sofi.ja и 7 други им се допаѓа ова.
  6. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Твоето објаснување ќе ни служи на сите нас! Фала Фри, што би правеле без тебе :hug:
    И во однос на вашите активности јас се осеќам уназадена, иако и посветувам 100% од тоа што можам. Бабите ми се предност во некои моменти, но моментално надополнувам едукација, усовршување... И јас сум го погодила моментот (facepalm) ама ми е потребно многу за напредок, така да ќе морам да комбинирам како и досега, со акцент ставање на развојот на малата :)
    Убав неделен ден женски :l:

На NNA, srekice, NewMama и 2 други им се допаѓа ова.
  7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.552
    Допаѓања:
    289.263
    Срам ме фати.

:$:l::hug:

На Emma2, lackygirl, srekice и 9 други им се допаѓа ова.
  8. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    И јас се запрашувам често дали посветувам доволно внимание , со оглед на тоа што правам се сама. од ручек до чистење ручек за бебе хранење на бебе.... гледам да му посветам максимум внимание ,стануваме сабајле па се гушкаме па јадеме со анимирање изигравам кловн со играчки и притоа го хранам. Пуштам кокомелон кога морам нешто да направам а тој не седи мирен. Сам игра некогаш и по 20 минути , со количиња,со коцки, отвара фиоки, игра со тунелите и замоците ,заедно си играме и криенка јас се кријам го довикувам и тој ме бара (ова ми е омилено) ,го шетам 2 пати дневно по сат и пол. Одиме до кај баба му дедо му секој втор ден , сеуште не се пушта сам да оди ретко но не мн сигурно, не знае да збори ама брба мама тата деде баба , разбира работи како на пр.кај е тато кај е мама , ги знае играчките кога го прашувам кои се и каде се , ме емитира ако кашлам се смеам или правам смешни звуци .. на моменти ми е мн тешко ама собирам сила секој нов ден само за него.

@Presrekna исто така и мојот падна на уста и си го поткаса јазикот среќа ептен малце... се уплашив многу...

патем да ве прашам мајки дали е нормално бебчо лево десно врти со главата(како за не) и се смешка ,последнава недела почна да прави така 12+ сме

На lackygirl, NNA, srekice и 3 други им се допаѓа ова.
  9. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    praevme pauza so omega 3 sega pocnuvame pak 19 meseci sme me interesira mollers dali ste koristile i dali e efikasen? do sega davav omega3 so d 3 od babytol i vigantol , veke nema.

10. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.552
    Допаѓања:
    289.263
    Топ е Молерс. Го имам давано, сега пауза правевме малку, ме потсети да продолжиме.

На srekice, mal.ecka и derjus им се допаѓа ова.
  11. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    @FreeMind Фала ти на "краткиот одговор".се е така како што кажа. Го знам тоа само се проверувам:D
    Знам дека колку повеќе се работи со дете подобри резултати Понатаму. Децата се најдобра инвестиција.
    Како онаа ако сакаш долгорочен плод инвестирај во детето. Со синко убаво истеравме, одеше во градинка, на многу активности од мал( кои му претставува задоволство) и мислам дека успеавме да изградиме личност, не само за македонски просек(иако звучам нескромно така е)
    Дома седењето ме фрустрира и покрај многуте гушкања, љубови, прошетки.
    Бидејќи ја не можам да одам негде изгледа бебуш ќе ја пратам во градинка кога ќе примаат. До тогаш на бабите ќе се ослониме.
    Макар што мислам дека бабите требаат од друга гледна точка. На дете му треба социјализација, да развие емпатија, да види дека има и подобри од него и полуди и попаметни

Некогаш активно поминато време макар и од 2-3часа мислам е поефикасно од 24/7 само поминато време.
    @danichap и јас ти се поклонувам:bow:.Секој ден едвај чекам да пратипратиш пост тука или на Инстаграм:muscle:

Последна измена: 4 октомври 2020
    На lackygirl, NNA, danichap и 5 други им се допаѓа ова.
  12. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    5.059
    А тебе фала ти на муабетов, ме утеши дека не се осеќам само јас вака седејки цело време дома.
    Не ме бива за housewife и не ме бива:D Ми смета монотонијата, неможам да се посветам квалитетно на син ми, се на нерва ме мава па осеќам грижа на совест.
    Стиснав заби ке одам на работа:emo:

На lackygirl, srekice, FreeMind и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Со среќа. Со лесно. По исполнета ќе бидеш.

На flower55555, koritsaki и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  14. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    @flower55555 да почнеш на работа и психички појака ке бидеш и по квалитетно време со најмилото ке си поминеш :inlove: јас немам сеуште таква шанса, чекаме одговор од градинка а немам на кој да го оставам :)

На MilaSs12, flower55555 и Septemvri им се допаѓа ова.
  15. hub

hub Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    631
    Се пушти и синко мој:inlove:
    За 4/5 дена правиме 15м, ама ако:l: вчера си ги направи чекорчињата(hollest):inlove:

На Baby boo, Mia Fuentes, hello-kitty.90 и 14 други им се допаѓа ова.
  16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Колку време правиш пауза? Мали ги пие веќе трет месец. До ноември ке завршиме со шишето. Да ја одморам еден месец?

Почна многу да ги вози играчките на точак низ дома. Да земам онаква бебешка количка, или глупост е?

На MilaSs12, mal.ecka и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  17. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.552
    Допаѓања:
    289.263
    Паузата беше спонтано, во теков на летово, 2-3 месеци...без некаква препорака од доктор.
    Бебешката количка многу ја сакаат моиве.

На NNA, MilaSs12 и srekice им се допаѓа ова.
  18. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Мене топ ми е ова https://www.kupindo.com/Igracke/61642425_Gradjevinska-kolica-B546 ;)
    Ги има кај нас секаде по продавниците за играчки

На MilaSs12, srekice и mal.ecka им се допаѓа ова.
  19. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    мајки сакам да ве прашам неколку дена веќе и еве сега не заборавив. Во врска со перница , малиот во последно со нас спие , и на вечер мн се тркала ида со главчето бара место на мојата перница , или оди кај татко му на перницата. Ако нема место се мести со главчето на ракава моја или на стомак. Се додека не се намести се мрда. Дали тоа значи дека му треба перница ? и каква ? јас до сега не сум користела никакца перница за него

@hub лесни чекорчиња :clap:

На hub, NNA, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ги гледав, ама моево сега прооде. Ке се утепа со ова. Оваа ја гледав. Или пак количка за пазарење, со овошје што е. Screenshot_20201005_170443_com.facebook.orca.jpg

@NewMama И мојата истото го прави. Јас и ставив една помека перница над мојата, хоризонтално си легнува, и преспива цела ноќ. Еднаш се буди и не цица веќе :rofl:
    Стави пробај така.

На hub, NewMama и MilaSs12 им се допаѓа ова.