После лекување од пневмонија се прави еден тест Пнеумо слајд и тој покажува какви последици оставила пневмонијата врз белите дробови и воопшто. Не знам дали сте го правиле овој тест се прави преку крв од вена. Исто доколку правиш крвна слика, а би ти препорачала да си направиш комплетно испитување - тогаш провери си и присуство на бактерии и вуруси во нос, грло, мокрача и столица и во крв исто. Истата крв ќе напомнеш да се искористи за сите испитувања, за да не го боцкаат двапати. Рота вирусот знае да го ослабне имунитетот на децата до нула, така да во секој момент може да закачи било што. Серумското железо му е сигурно намалено и затоа е таков малаксан без елан што се вика. Не знам колкаво е детето, но на одредена возраст од премногу пиење на млеко може да се појави анемичност, бидејќи калциумот ја блокира абсорпцијата на железото. Тоа што отекол околу врат може да се крајници. И они се жлезди кои се активираат за блокирање на ширење на инфекции онаму кај што не треба. Ви посакувам брзо оздравување.
Mene ne mi e jasno zosto maticnite ne ne informiraat nas roditelite za ovie raboti tuku morame da istrazuvame sami?i moeto dete na 2godi lani imase bronho pneumonija pa nieden doktor ne mi go kaza ova deka ostava posledica na belite drobovi?
Тоа специјалист го кажува, не матичен. Бронхо пневмонијата е многу ризична и мора внимателно да се лекува. И тогаш кога е успешно излечена остава непоправливи белези на белите дробови. Само добра хигиена на здравјето, избегнување на простории каде се пуши и максимално престојување во природа на чист воздух може да помогне во заздравување.
Правевме пнеумо слајд во ред е. Го боцкаа лендацин и урбазон а претходно пиеше панцеф. По ротата за две недели се разболе и матичната му даде цефалексин. На имунитет нула и антибиотик плус за вирус. Не сме во Мк, овде кај што го носев рекоа дека после ротата закрпнувањето е бавно и е сколн на вирус. Брис од грло негативен. Хемоглобинот е во нормални граници. Две години има, цицаше до пред два месеца и сега без шише не заспива. По цела вечер пие, сега му давам компот од јаболка, му варам секој ден оти околу кило пие само навечер. Порано млеко пиеше по 600 и кусур грама.
@JuLleE леле душичка,ептен се изнамачивте бе,многу е тешко после толку болести имунитетот да го вратиш во нормала,а зошто не пробаш со маслото од семки од грејпфрут,многу го фалат. Е сабајле ќере се разбуди со залепени капаци на очите,цели гурелави зелени,сигурно некоја инфекција фатила,вчера само едното окце и лачеше како жолта течност и и ја бришев и цело време се ствара пак,па пред спиење со физиолошки за очи ја измив и сабајле цела залепена и едното окце подзацрвенето,после на лекар ќе ја носам.А брис од око за колку време се резултати?
Лејди да не се греете со парно,ако да може и од тоа да му е,јас секое утро се будам со сува уста и грло од сув воздух.Кажи ми прво четворките ги извадовте? Што симптоми имаше? И кај нас се на ред изгледа па да знам што да очекувам,некако ми е чудна деновиве,се буди ноќе и кенка..
Не,свежо е нон-стоп,кипер цело време имам отворено,плус спиеме во незатоплена соба. Денес е ок,ама пак се грижам,ќе го носам утре-задутре кај матичната,една крвна слика да направиме. А за забите,јас мислам дека остарев 10год со тие заби од син ми. Секој нов заб,ако немаме тт,ние имаме шлајм. Кај секое дете е различно,нашето не дај Боже да го имате и вие.Син ми има многу тврди непца,широки заби кои тешко излегуваат(мм има исти такви заби)па затоа 4ките ни направија огромни проблеми,со воспаление на уво,помодрени непца(не можеа да пробијат) Сега гледам две 3ки излегле,плус некни два дена висока тт ама излезе и последната 4ка,па може од тоа беше. Јас се извинувам на долгиот пост,ние вадењето на забите ќе го памтиме по лошо.
zdravo majki ve citam koga mozam i posakuvam site decinja da ozdravat sto poskoro i so lesno ama ova nikako vreme vlijae i na nas vozrasnite a ne pa na decata. sin mi e vo faza na vadenje zabi,ja izvadi dolu dvojkata levo i gore dvojka desno,sega gledam izleguvaat dvojka i trojka levo,vo globala lesno gi vadi ama navecer ic ne spie,se budi po 5-6 pati eve cela nedela,ziva nenaspana sum i neznam dali e od zabiti ili e nekoja negova navika. dali ima i drugi decinja ko mojot losko i dali od zabite e takov preku nok,daj utesete me kazete deka e period
Мали крпчиња малечки колку за под мишка да фати ги мокрам во вода од чешма(мааалку поладна од собна температура) и ги ставам под мишка(претходно исцедени) и за 5-10 минути ќе провериш кога ќе се загреат ќе ја повториш постапката се додека се намали температурата. Едно 15 мин пред да мериш Т нема да ставаш облоги за да ти каже реално колку Т има. Фала за убавите зборови
Давам колострум од НутриВита за имунитет, ама од декември почнав па резултати сега веќе треба да има.
А рибините перли? Знаеш они како деца што ги пиевме, д+а витамин на алкалоид? Даваат подршка на имунитетотт во зимните месеци.
Лани зедов ама матичната кажа не смеел до три години ќе се задавил. И прекинав, а баш ги сакаше. Вигантол нејќе да види.
Да не те плашам непотребно, ама кај ќерка ми така почна вирусот. Прво очето, а после 2 дена бронхитис, да се чудиш.
Да пие, туку колку течности треба да пијат децата на оваа возраст? Навечер повеќе е од навика од доењето отколку потреба. Да цуца му е битно нему.
@JuLIeE те читам за синчето дека извесен период ти е се со настинки и вируси,знам и дека долго го доеше,ме интересира дали настинките и вирусите ви започнаја дури се доевте или одкако го одби бидејки на пријатели детето сега возрасен маж цицало до годинка и нешто,кога го одбила мајкаму тешко го поднесло тоа многу плачело и одма се разболело со бронхит кој многу често му се јавуваше и затоа многу ме интересира кога ви почнаја настинките бидејки напомена дека порано ти било многу зддраво детето,поздрав и се надевам дека лесно ке го помините овај период и дека се ке биде во ред.
Не, почна да се разболува кога тргна на градинка од 18 месеци. Пневмонија фати во август иако цицаше. Рота во ноември кој е доста заразен вирус. Нема врска доењето. Јас се сомневам дека син ми има некој проблем со крајниците оти жлездите на вратот се отечени и оние на препоните. Или имунитетот му е ептен лош.
Majkii od kaj 2-3 januari kjerka mi se zatna i dobi temperatura a voedno i vospalenie na dvete usinja potocno na srednoto uvo. Probavme dva dena bez antibiotih samo so kapki za nos i cepovi i ne pomina vo ponedelnikot minatata nedela pocna da povrakja i vecerta ja odnesovme na dezuren za tamu da povrne malku krv i vednas ne zadrzaa vo bolnica. Sme zakacile od virusot. Od sto orazen zeludnikot nema sro da povrakja a ima nagoni zatoa povratila malku krv.Cela nedela dena bevme vo bolnica so antibiptoik venski za vospalenieto inhalacija za kaslicata. I infuzija. Rezultazi od krv arni a malku candida na jaziceto. Vo petokot ne pustija doma se inhaliravme i prodoözivme so antibootik. Vo ponedelnikot zavcera bevme na kontrola, kaslica nema ama uste i se crveni i vospaleni usinjata pa ni go smenija antibiotikot sega pieme amoxicilin i vo petok na kontrola sme. Prasanjeto mi e dali imate iskustvo so vospaleni usinja kaj decata i kolku vreme se lecevte. I sto da i dadam posle antibiotikot nesto za imunitet.??? A od antibiotikot dobivme i gabicki na pupata pa so krem clotrimazol so zink oxid ja sredivme. Strasno ovie virusi bolnicite se polni so deca.