@ddevojce ние бевме со воспаление на лево уво и тоа стρашно. Две недели се лечевме,но нам веднаш ни беше даден антибиотиκ(воспаление не се лечи без него)Амоκсиκлав,со сиρуп за тт и κапκи за нос. По недела дена,син ми исповρати многу жолтило(се исчистило воспалението) но пρодолживме со Тρицеф и κапκи за нос и уво. Најлошо е уво κога боли,сега син ми κога и да се допρе за увото,јас уплав добивам.
Обавезно давај пробиотик со антибиотикот. После тоа продолжете со здравата храна а можеш да земеш и некој витамински сируп, ц витамин. Тоа се дава. Кај син ми кога имал воспаление на средното уво, обавезно даваа капки за уво, за нос (со антибиотик внатре) и плус антибиотик да пие. Се третира цел дел: уво, нос и грло.
Primase cela nedela antibiotik preku venata, ama kpga bevme na konttola bo ponedelnikot doktorot rece deka uste ne pominalo. O koga prasav zosto tolku mnogu trae mi rece deka antibiotikot ne deluval. Mi prepisa nov amoxicilin i utre sme na kpntrola. A nisto ne mi dade kako probiotik. Kje pobaram utre. Mockata i mirisa na antibiotik. Gabickite i pominaa. Cela nedela se razbolev vo bolnica. Deteto nonstop bese ukluceno na infuzii nema isklucuvanje. Samo 2-3 cekori davese na zemjata . Doma koga si dojdevme i prejade i prepija i vesela si e. Jas se iscadiv. Nenormalno oslabev oti taka pa mnogu bev bozem so kila. Vecerta koga bevme na dezuren i koga i ja stavaa bromilata vo raka jas cekav nadvor mm bese so nea. Umrev nadvor placejki i cekajki deteto si go slusam kako place i vika mama mamii. Nikogas povekje da ne se povtori na nikogo. Da ne bide ksmet. Gospod da gi cuva
Колку што знам јас, забите не даваат многу висока температура, 38 максимум. А колку денови е индивидуално, зависи колку тешко пробиваат. И моево ги извади забите со температура, не му мерев затоа што знаев дека се забите, сигурно беше околу 37,5. Мајки ве читам што мака си имате со болестиве и плачам како за мое дете. Алал да ви е од каде наоѓате сила. Само да пројде и на ова да остане, од пролет здрави, прави, немирни палавковци.
Има 72 саати температура крева до кај 38.6. Крвна слика ок, гради грло ок, носето ту се затне ту почне да тече. До утрово не кревав паника си викав вирусно ќе помине ама веќе не сум мирна и го имам она одвртно чувство во градите кога почнувам да паничам. Вади тешко заби ама немала тт досега и не знам што да мислам.
Да тоа излезе,бевме на лекар,ќе ставаме капки сега и маст,баба дојде ќе си седи со неа малку пауза од градинка,сигурно таму и е закачен @Пчела кај нас обратно,беше настината пред една недела носето течеше,сега нема ништо,ама баш очната ме праша дали била со затнат нос и настината,дека и од тоа доаѓало до ова,и ми кажа дека кога носето им е затнато можело од хлорамфениколот маста да ставиме малку на прстите размачкано и да се помине детето на носето надворешно како кога ги бришеме,се одзатнувало одма
Ако се мислиш за крајниците,кога ке дојдиш во Ск однеси го кај др Цекиќ,експерт за тоа,сите го фалат што носеле деца
@Nova аκо се заби во пρашање,κај нас два-тρи дена минатата недела тρаеше и помина. Ρезултат-последна 4κа и две 3κи. Јас чеκав аκо κачеше над 38.5 тогаш давав паρацетамол(и веднаш му спаѓаше) и аκо омалаκса,пρед тоа од јадење давав само овошје,јогуρт,вода,κ.млеκце и ги мачκав непцата,ништо дρуго.
@ddevojce пред 2 месеци завршивме во болница исто седум дена. Детево постојано беше со инфузии, дехидрирано, со испукани очни капаци, губеше свест од што имаше пролив буквално на 5 минути. Ептен страшно, но мора да се издржи. Јас само еднаш заплакав кога падна оти ептен се исплашив. Мајки мора да бидете силни, никако плачење пред деца, вие мора пред нив да бидете силни за да ве гледаат смирени. Оти осеќаат. Јас знам како е детето да ти биде во таква, а и во полоша ситуација дури, ама мора да бидете силни за нив. И јас нејадев, неспиев, но пред него бев насмеана и смирена. Мајка ми е таква, никогаш не паничеше и јас секогаш како дете мислев дека ќе помине колку и да е било лошо. На какви испитувања ме носеше во средно, јас ниту еднаш не почуствував страв. Ама така и треба да е. Пред нив силни, насмеани и смирени. Јас си знам како ми, се кршам внатре, ама од искуство ви велам децава чуствуваат се. Тие се мали и сега го градат имунитетот па ваквите болести ги докрајчуват, па закрепнувањето е бавно и тешко. Ме читате, @Nova смири се, син ми беше до тт над 10 дена. Сешто ми помина низ глава, постојано бараше да спие, се потеше. Памет немав.Има некои вируси глупи па и плус децата се со ослабнат имунитет што од настинки што од заби и затоа толку трае тт. Се бори организмот. А и крвната слика си кажува се,и кога има нешто покачено си кажува што може да биде. Плус ти имаш супер матичен така да без гајле,ќе помине.
На уредна крвна слика и без никаков друг наод, јас не би се загрижила. Плус не е висока тт. Секако дека црвот не јаде во вакви ситуации ама мислам дека не е страшно.
Fala ti na uteha i podrska. Bi te zamolila ako sakas da mi objasnis za rota virusot kako go ativte, dali ste vakcinirani. Ne sum vkegla mn idamna na forumot i ne lratev sto se slucuva samo niz poslednite stranixi procitav I epten se zaprepaativ i isplasiv koga procitav. Kakvi se simptomi ima itn. Neka ni e so lesno i pomin na site.
Најверојатно од градинка го фати. Симптоми имаш веднаш, обилно повраќање со млазови и пречести проливи. Повраќањето е ден-два,ама проливот минимум 6-7 дена и мора да се хоспитализира,да биде под надзор и на инфузии оти дехидрираат од честите проливи. Ама некои поминуваат и полесно.
Ајде мајки за недела најавиа голем снег и минусни температури надвор.Дај боже така да биде ке се намалат бар вирусите.
Незнам каде да го поставам прашањево и одлучив овде да пишам.... На малата и се појавија големи модрици по нозете но сигурна сум дека не е никаде удрена цело време сме заедно би ја видела или ќе плаче а и ја прашувам дали ја боли ја стискам на тие места ама она вика дека не ја боли сега јас стварно незнам од што може да е... имал некој да му се случило на малечките ваши вака модрици да имаат по нозете или не, што да правам да одам на доктор или не молам за совет позз