1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    163
    Jas mu davam sirup multivitamin na Dr. Theiss i kapki D3 sega deka pocna da odi vo gradinka mm ni dade i sirup defendil za imunitet 2.5ml pie sekoj den

На NNA и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Токму така. Пак ќе кажам - сметам дека за многу работи кога се работи за развој и гледање на нашите деца имаме нереални очекувања. И најчесто е можеби околината to blame, затоа што во сам старт сме со очекувања од нашите деца. Кога треба да остават пелени, како треба да цицаат, колку треба да спијат, колку да плачат ...
    И кога сум скроз опуштена, и кога не слушам мајки шајки, ете - јас интернет мајка, се правам дека сѐ знам.

Епа што да правам кога знам дека бебе не се патка за да прооди. Дека одењето е вештина која мора само да ја совлада. Да научи рамнотежа. Да научи да паѓа на газот за да се охрабри да се пушти.
    Ама не. Бебето сум морала јас да го научам да оди. Инаку како ќе научело.
    И второ ми е. Се трудам да игнорирам. Ама сепак на моменти нервира.
    И тие споредби - првото одеше веќе на година. Зошто ова не оди. Ти одеше на година. Сестра ти на 9 месеци.
    Еве далеку стигнавме што проодивме пред годинка. |(
    Коментар од баба му на маж ми кога се пушти пред 2-3 дена: "ете, знаев дека Господ ќе даде и ова дете да прооди".
    Сериозно? Детево пред 2 недели годинка направи. Џиз'з.

Со првото за разлика од тебе бев реална дека ништо не знам. И читав. Затоа со второто знам, и ме нервира кога пробуваат да ми наметнат работи и мислења и очекувања.

Сѐ ми е пробано со првото. Само трпение. Пробај со гушкање или со давање тајм аут. Најважно, многу зборување измеѓу.

На KuklickaSk, lackygirl, Mia Fuentes и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Само Д3 капки. Мојата нема потреба за апетит, со јадењето сме супер.

На NNA и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  4. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    @Baby boo мојот 13+ е, му давав до пред 1 месец витамин ц , па кога го испивме земав мулти витамин ама му давам секој 3 ден.. не секој ден. Маџун почнав да давам по 1 лајче деновиве ,идеа зедов од групата за јадење 1-3години и д3 секако. за мед сеуште се мислам

Последна измена: 15 октомври 2020
    На NNA, Makedonka007 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  5. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Јас имам можност да гледам бебе кое е пет месеци помало од моето. Во ист двор живееме, оно е 11,5 месеци. Него го чуваат по бајачки, цркви и крстени води. И да, бабини деветини. Свекрва ми цела своја волја ја истура врз него. Во дубак од 5 месеци, од тогаш и се патка. Баш го гледам, рацете во дланки му се нанадвор, исто и нозете. Кога лази мислам желка гледам. Не ми се свиѓа ич, и газето и е залепено на земjа. Не кренато. Тоа нема сила во половината. И нема да прооди уште добри два месеци сигурно.
    И многу ми е мило што гледам, да не ми биде утре криво зошто не сум слушала стринки и свекрви, него луѓе што учеле за тоа.

Мојата пред точно месец дена прооде. А веќе "трча" по улица сама. А јас ко неџдрава чекам да се бапне некаде:doh:

На Kaetana, Мариаа., mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  6. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    5.059
    Ајде мајки кажете ми колку време ви трае заспивањето?
    Јас ке се мрднам, има денови кога сам бара да спие, легнува в кревет и ми вика да го заспијам а цел саат се мачиме. Станува, легнува, се врти, си праи муабет, цица и пак во круг цел саат. Желудникот ме фати од нервоза. Јас треба да лежам и да ќутам, несмеам да го допрам. :@:@

На Makedonka007 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  7. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Некогаш пет минути, некогаш саат ипол.
    Исто како и возрасен. И ти неможеш секогаш да заспиеш одма.

Еве и мојата. Требаше да спие. Ја фати сон, па и текна да стане, да си игра:@

Последна измена: 15 октомври 2020
    На MilaSs12 и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  8. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    5.059
    И ајде не се нервирај (facepalm)Да се пожалам на некој будала ме прават зошто сум се нервирала за глупости, а јас се дробам.

На MilaSs12 и srekice им се допаѓа ова.
  9. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
     Не му се спие на детето. Еве растура коцки:D. Им е гајле мама што се нервира.

Ми текнува @FreeMind порано имаше слики од Емили, како заспива во кутија среде игра. Го тешев мм дека исто не чека. Дека сама ке папсува од умор, и ние само ке ја ставаме во кревет :rofl:
    Сега сфаќам, тоа време нема да дојде:D

Прикачени фајлови:

На Мариаа., koritsaki, BabyT* и 6 други им се допаѓа ова.
  10. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    @flower55555 баш некогаш 5 минути некогаш неќе и неќе. Преку ден го нишкам а навечер го оставам сам да заспие. Синоќа не спиеше и не спиеше. Го слегов кај баба му долу и си играше со играчки како да е наспан цела ноќ. До 11 сатот играше и наеднаш стана дојде до мене ми се качи ме гушна и во истата секунда заспа. Јас бев ваква :| what the hell happened?

На MilaSs12, Makedonka007, flower55555 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    5.059
    Ма не бе и јас ке го оставам и до сабајле нека седи, ама тој легнува го граба ќебето и вреска по мене нанааааа :D и на крај ко ќе заспие јас станувам со плачење од нервоза(facepalm)
    Од утре дури не дојди да ми заспие ко на @NewMama не го легнувам.

Офф ми се иде да запалам сега една од нервоза, ама 2ипол години трпев да не се зафркнам сега :tmi:

На NewMama, MilaSs12, Makedonka007 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Тоа е за брзо кај тебе. Кај и да е регресија треба да ве здрма. Ако не со тројките сигурно ќе дочекаш :D

Заспиваше на паркет и во кутија ама никако на кревет да легне јел боцки има на креветот.

Инаку сега заспива најкасно во 19ч од кога е во градинка. Најкасно да се разбереме. И за да заспие и требаат нецели две минути. Буквално е преморена од градинка. И секако, живци кинат и таму со денското спиење на Емили. Им преспива најмногу до 40 мин, се трудат долго да ја успијат. Али шта даље од очи није теже :D

@flower55555 кај мене успеваше да не гледам како ја успиваат. И така останав нормална. Кога и да можеш на друг дај му го да го успие.

На Kaetana, Мариаа., NewMama и 6 други им се допаѓа ова.
  13. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    5.059
    @FreeMind добро, само кажи ми како издржа? Јас му давам премногу значење очигледно, ама како да се олабавам?
    Шо би рекла мајка ми допрва се нервозите, а јас уште сега "пуцам по шавови" :rofl:
    Едит: сега го видов одговорот, никој бре не се нафаќа се навикна со мене другиве ги брка.

На FreeMind, NNA, NewMama и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    И мојата само со мене беше научена, ама почнав на работа, и најчесто кога оди кај баба и за да ја заспие плачи. Само шо ќе одиме до собата на свекрва ми почнува да плачи, знај дека таа ќе ја заспива. Па кога и ја давам плачи по мене, ајде и пушта цртани, ја нишка, па по 10тина минути се смирва. Срцето ми се кини кога плачи, ама шо да прам, рано станвам, морам да сум наспана и сконцентрирана за на работа...
    Спиењето ми е слаба тема.

На mal.ecka, koritsaki, MilaSs12 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    5.059
    Охх душа..
    Незнам, се сакаме сами да постигнеме а неможеме и низ нос ни излегва на крај..
    Јас не жалам за ништо до сега, горда сум шо издржав да го дојам сеуште, шо по цел ден за јадење, пиење, спиење, капење јас сум сама. Ама стварно е претешко:sweat:
    Нека се живи и здрави, си велам ке отрпнам и ке заштедам нерви за 2ро:sweat:

На paleska3, Makedonka007, NNA и 2 други им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Тоа никој не се нафаќа е модулот во твојата глава кој те уништува. По сметка на своето здравје не ја оставаш лидерската палка и контролата на моќ. И не само ти многу други мајки ја прават истата грешка. И јас за многу работи. Се додека не паднеш од умор и неспаност и денот не ти се претвори во нервиза 99% тек тогаш ќе кренеш раце. Не е точно дека никој не може со него. Неговиот татко може. Но тој мудро си се крие кога си будала нервирај се. Од вечер почни друга тактика и веднаш ќе ти биде подобро. Надој го малиот и дај му го на тато да го успие во соба. Ти отиди во дневна легни на креветот, направи си цедевита, сви четири у вис и пушти си добар филм за гледање. Плачел мачел тато нека се справи. Ќе си најде начин. За два дена како бајче ќе се успива со него. Пробај и кажи.

На SINOLICKA_123, NNA, Spidy и 11 други им се допаѓа ова.
  17. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.348
    Гледам по нет нема скок во развој кај 20 месечни деца, и по автоматизам ми доаѓа дека треба косата да си ја корнам зошто не знам што и е на Антонија, ама не ја корнам, ја оставам да прави што сака. Е сега проблемот е што јас одам на работа и другите не можеле да се снајдат со неа. WTF ???? не сакала да спие преку ден јас сум била крива што сум и ја земала цуцлата во период кога и излегувале забите и била плачлива. Изгледа требало да чекам додека и излезат сите заби до 3 години. Крива сум ама не попуштам, нема цуцла. Три вечери се заспиваме без цуцла успешно со помалку или повеќе плачки, преку ден не сакала да спие и првиот ден свекрва ми и дала цуцла и пак не заспала, за што убаво си направивме муабет дека тоа не смее да се повтори, вториот ден не и дала цуцла ама за да заспие на пладне земала да и даде млеко во шишенце (Антонија пие од чаша веќе 3-4 месеци), се јавив на време да ја спречам таа катастрофа и сега останува уште ден два да ја заборави тутата. Ама друг пат кога требало да ја одвикнувам од нешто да го правам тоа кога сум дома јас зошто они не можеле да ја слушаат како плаче. само ладно одговорив дека испланирав маж ми да биде со неа три дена, дека во смени работи, два дена јас, па пак три дена он а тоа што свекрва ми му го чува детето додека он е дома јас не се мешам во таа работа.
    И да ви кажам откако ќе си дојдам од работа и на мочање одам со неа, и јадам со неа, и цело време читаме заедно, си играме, ако сака да спие добро ако не сака пак добро, немам време за мене ама гледам она да е наиграна и прошетана надвор. Ладно било не ја изнела цел ден надвор, во ред, штом си дојдам кај 17.00часот и облакам јакна капче патичиња и надвор барем половина час. Па и јас ќе сум неподнослива ако цел ден го поминам во 4 ѕида. И не слушам никого, што јас сметам дека треба тоа правам и верувајте помалку нервози имам, добро за јадењето уште се нервирам ама еве и готвам тоа што сака, ќе смени кога ќе излезат запчињата. Битно ми е јаде не е без ич.

На NNA, Spidy, lackygirl и 10 други им се допаѓа ова.
  18. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    @S.J.Parker во делот кај свекрвата и кај маж ти нема да искоментирам едноставно но комент.Само ќе ти кажам моја реакција секогаш има ако на мм го оставам а го зема свекрва ми. Ако треба и се карам со него. Има време и за со баба ама мора време и за со тато , а не тој на тел. кафето и баба му нека прави со него што сака .

Никое дете не е неподносливо мора да сфатат дека мора надвор да се извади детето нема ладно не ладном Убаво си правиш ти. Еве пример јас го ваѓам два пати дневно по сат и пол 2 сигурно. И дома си е убав си игра малце ете ако покемка но минимално. Вчера врнеше цел ден. Уште не заодил убаво за да го облечам во реин коут и да се шлапкаме. Детето кутро зовре дома.неможеше крајот да му се фати. И тие се како нас ,ама свекрвиве не сфаќаат.

На NNA, Spidy, MilaSs12 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ми беше криво кога свекрва ми одбра да го чува другото внуче наместо моето. Јас морав да дадам отказ. Фати корона, и ред други работи. Небитно. Мм се нервира бидејќи не е праведно, но јас во себе искрено скокам од среќа што е така. Она доаѓа секој ден по еден саат за да си играат децата, и гледам, и многу сум среќна што не ја чува искрено.
    Има баби кои слушаат инструкции од мајката. Но брате, има и такви што не те регистрираат.

До три години ако не направиш, после нема да оправиш.

Синоќа заспа во 22:30. Се разбуди два пати, а преспа кај татко и тутната. Стана во 6:30 :@ сега спие еве. Денес два пати ќе спие.
    Двојка една искача доле. А што ќе биде со тројки и четворки јас незнам (facepalm)
    Не цица навечер втора недела по ред. Но, и не преспива цела ноќ. Се надевам откако ќе искочи двојче ќе не почасти со една проспиена ноќ. Ок ни е. Забавно е:D

Инаку, дури сега се научи да брца рака во маица да вади цице. Се заебав самата. Ме виде како се пресоблекувам и поврза работи (facepalm)

На NNA, Мариаа., MilaSs12 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    @srekice исто и мојот. Не бараше сам дури чидно ми беше. Ме гледаше како се пресоблекувам и доаѓа ми ја крева мајцата на горе :rofl: и јас ја спуштам тој шочнува да плачи, му кажувам не мама ајд3 друго нешто да си најдеме, и ке си продолжи со плачење па ке заборави :D

На NNA, MilaSs12, Makedonka007 и 1 друга личност им се допаѓа ова.