Можеби е анемична. Има ли други симптоми? На пример дали и отекуваат лимвните жлезди на врат,се потти ли често? И колкава е?
На другарка ми до скоро 20 години и излегуваа така кога ќе и паднеше хемоглобинот. Ништо сериозно ама така и реагираше организамот, не беше некоја страшна анемија.
Мајка. Да не си раат и само филмови ни вртат. До 12 саат денес, 4 дена веќе. Ми крена ноќеска пак 38.8 и ставав чепче. Се надевам денес последен ден ќе е. Немам вакво искуство и мислам дека затоа испаничив. Има само еднаш кренато до 39.7 од вирус и траеше 12 саати. И два пати до кај 39 исто неполн ден. Не беше дете што држи температура. Се тешам што до 38 си е многу весела и беснее. Пие мноооогу чај, пие млеко, и јаде овошје, со другото е скарана. Фала ви уште еднаш за утехата.
@joy1 не нема други симптоми освен модриците. Еве една слика Има една година и осум месеци. Една комшивка ми рече некаква сенка не газело шо ти ја знам таму хахха али и мене некогаш ете така бес ништо имам модрици по нозете но никогаш не обврнував вниманије на тоа.
@babyane18 како што гледам ова е модрица на колено, можеби има паднато со некоја играчка да се има удрено. Син ми често има модринки на колена и на ножето под колена претпоставувам оти многу трча и паѓа и цело време е на земја и игра па од тоа. Еве до сега не сум го сфатила тоа сериозно.
Мајки кажете како се справувате со палави деца Син ми има година и пол и е незапирлив, нема страв од ништо, се качува на троседи двоседи, од стол па на маса, рипа, отвара фиоки... Пробав со се: ставив такви што спречуваат отварање и им ја научи финтата. Порбав со одвлекување на внимание према нешто друго, ама не сака(кога ќе реши нешто дека треба да направи тоа мора да се направи). го оставив неколку пати да си ги фати прстите ( демек ќе научел, ама нема врска), пробав со зборење (баш му е гајле), пробав по рачето да го плеснам, мисли си играме, или ако е навреден ќе поплаче и после оди да отвара/ да се качува и слично. Дајте некој совет бидејќи што се немам пробано и детево нити слуша, нити пак има страв од некого...
@babyane18 Ако се само модрици на колената скоро сум сигурна дека се удрила додека играла. И кај нас малата е цела со модрици по нозете, малку да се повредат им помодрува местото. Но ако ги ма и на друго место по телото тогаш барај мислење од лекар. Исти сме... баш исти. По маси, по столови, по кревет... И фиоките во последно време ми ги ,,прередува,, по нејзино. ДОма не можам да си најдам кое каде сум го ставила бидејќи постојано преместувам за да ја заштитам малата. Палава е ептен, додуша верувај дека повеќето се такви деца. Темпераменти, пргави, со вишок енергија... Исто како и ти пробав со сЕ, најмногу ми пали методот одвлекување внимание или игнорирање.... ама не е секоја ситуација за игнорирање така да секако сум во тесно. Се провоцирам кога некој ќе каже ,,навреме треба да се почне со воспитувањето,, Епа ете навреме си е, колку порано од годинка да почнеме да ги воспитување малите?!?!? Но не вродува тој труд некое видливо подобрување. Ако ти е за утеха, познавам многу палави деца кои пораснале во нормални дечки, добро воспитани и здрави личности. Јас се тешам дека ќе поминат набрзо тие лудрии, ќе ги изживеат некои нешта и ќе си се развиваат нормално. Наше е се од себе да дадеме во воспитувањето и чувањето, нема откажување па колку и да се палави наши си се.
Можеби е период т.е. кај нас беше. Сега одвреме навреме му текнува знае да отвори во фиока, но порано беше фатално. Се случи еднаш гости имавме тој тенџериња си вади, ренде, тавче мене очи ми истекуваат. Исто така почна и на гости кога сме да си отвори некаде. Ако го тргнам или му земам почнуваше да хистеризира и да писка. Фала Богу помина. Се надевам и кај вас ќе помине, а дотогаш издржете некако.
Период им е, син ми тогаш беше незапирлив, сега е смирен ептен, после втората година се смируваат малце, ама зависи и од детето. Син ми беше и болен, ама пак е темпераментен, освен што го мрзи да оди. Постојано е качен на стол или на маса. Тој не седи кога јаде, стои . @babyane18 еве однеси ја уште денес, барем една крвна слика и ќе си на чисто од што и се модринките. До сеа требаше и со резултати во раце да си.
@donna.17 ајде можеби се има удрено или паднато но би требала да плаче или како што има навика ќе ми каже мами бо дека ја боли и знам дека од вечер и се појавија кога ја пресоблеков вечерта пред да си легне немаше ништо кога сабајлето повторно да ја пресоблечам кога да видам модрици @joy1 има околу 5 6 модрици некои се многу видливи а некои не а сега постепено и исчезнуваат
Мојава исто сака се да фати, дома ми е се затворено со тие блокатори но кога одиме на гости јас не можам 2 минути да седнам. Сака да отвара фиоки, фаќа се што има на маса, фаќа украси.. Трчам по нејзе за се и викам не не, на почеток ме слушаше но веќе сум и досадна и си тера по свое. Ја разбирам се и е интересно. Затоа избегавам да одам по куќи, се сум на штрек и не ми е убаво. Одам кај мајка ми и сестра ми и искрено кај нив се опуштам ја оставам да прави што сака, е па нека трчаат они малку по нив, кога не разбираат и се и оставаат на дофат, далинска, телефони, лап топ итн
Па носи ја на лекар, што чекаш, идете една крвна слика и ќе знаеш на што си. Може ништо не е, ама вака ќе се грижеш само. Викенд ќе те фати.
I sin mi e mnogu temperamenten . Isto probav so se , ne biva eve dve godini ke pravi u mart , seuste si e takov . Nema mesto kade ne otvoril i ne " preuredil " . Edna slucka ke ja pametam uste dolgo , a bogami i pamet mi dojde go banjav , go isusiv i oblekov i go ostaviv da si igra , a jas zedov poleka da go ispraznuvam koritoto ( bese polno , pa nemozev da go dignam ) i taka jas se vrakjam po druga tura voda , gledam telefonot mi " fatil " krila . A ne bese bas na nisko mesto staven , hranilkata e dosta visoka . Koga staviv raka vo korito , mi bese jasno deka mojot telefon nekoe vreme ke bide akvarium . Da da sinko moj mislel deka mestoto na telefonot e u korito . Sto da mu pravam , do go udris malecok e ne razbira , da go karas , dzabe pak po negovo ke tera , go zedov telefonot i go isushiv , i od togas samo u dzeb go cuvam kolku pati samo sum go ostavila da fati prstinja na fioki i da se udri nekade , dzabe se nadevam ke se smiri naskoro , bidejki kade i da sme , nisto ne e na svoeto mesto , baska kako uragan da imalo izgleda . Tuku ne igra detevo so igracki daj mu kabel , plastika , cinija i lazicka i cel den ke igra , igrackite , ni da gi pogledne ..
@snegulkata @donna.17 @chocolade @JuLleE фала многу на одговорите. Постојано мислам дека нешто грешам со детево, особено затоа што имам три внуки и сите три се (беа) премногу мирни. Значи нити отварање фиоки, нити качување по маси и столици, нити да фаќаат се што ќе видат....
Абе и јас кога ќе видам како некое дете седи мирно, спие по цела вечер и јаде, си велам до мене ли е, ама не, не се сите деца исти.
Моево не дека е повлечено и мирно, ама се што работи и прави е со огромна претпазливост. Секогаш оди на сигурно, ич не ризикува. Сега, дете како дете, ќе падне, ќе се удри, ама на рака се брои. Не фаќа прсти, иако омилена игра му е отвори-затвори. Не фаќа ни каде што е жешко. Само проблем имаме со фрлање. Боици, фломастери и сѐ друго обожава да расфрла низ цела куќа.
Веке ме фати ноо проблемот е во тоа што сум во друга држава не сум во Македонија а и овде треба термин да направиш прво па потоа да одиш а и искрено ми беше некако да не си помислат случајно дека ја тепаме дома овде какви се овие све лудаци но ќе морам како и да е да посетам доктор
Може не е за споредба но и јас често имам модрици по нозете, се лупам негде од брзање но не осеќам. После кога ќе се видам