Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

И моево за некој ден 22 месецу полни. Исто како и на Лаки,скоковите никогаш не престанаа :D .
    Петките сигурно се на пат,ама никако не можам да видам до кај се. Не сака да отвори уста да видам, а ако пробам да му протнам прст,ме гризе и мислам и прстот ќе ми го искине.
    Ноќе станува по 3 или 4 пати,некогаш цица и заспива,некогаш знае и да се вртка па да заспие за половина саат. Кога беше помал,често читав кога почнуваат да преспиваат по цела ноќ и постојано се надевав дека и моето ќе почне,еве скоро 2 години уште не спие |(.
    Ноќе заспивањето е претешко и никако ред не може да фатиме. Се заспива после 12 или 1,а сабајле сака да спие до 11 :x.
    Пробувам на секој можен начин да сменам,2 дена дури и не го оставав да спие преку ден ( не дека он сакаше),ама ништо не се смени,а му се фаќаа да спие по 11 или 12 часа. Сабајле кога го будам се лути и не сака да стане. А ноќе не ми дава да го успијам,станува нервозен,трие очи,а не се предава. И многу се нервирам. Не е нормално да станува толку касно,ниту да заспива во тоа време. Некако успеав денеска да го разбудам во 9,па ќе видиме како ќе биде вечер,се надевам конечно ќе се оправиме.

Уште не збори,нешто по негово,ама полесно му е или да ми покаже со раце или да ме одведе на местото каде сака нешто да му дадам или да го водам. Кажува и дај,ајде,бонбон,друго,ама не се пушта да збори,а се разбира,го гледам.
    Тоа е. :*

marchi-cool, MilaSs12, NNA and 8 others like this.
  2. flower55555

flower55555 Популарен член

Исто :tmi:
    Јас велам за 4-5год здравје :D

MilaSs12, srekice and mal.ecka like this.
  3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Женска тука те ставам со цитираново ама сакам да ги прашам и другите од генерацијата... Добро како успевате да ги нахраните децата овој период? Или јас не знам или нешто се дешава... Ручек само компир пржен или ориз ми јаде. Компирот со раце оризот со лажица. Ништо друго со лажица не можам да му дадам. Блендирано... Нема шанса. Ручекот не знам како да го избалансирам. Посебно тоа со месо. Варен зеленчук ќе си јаде цел ден по малку со раче ама не е тоа тоа. Јас сакам оброк,убаво да се најаде. За појадок веќе да не прајме муабет. Ништо не појадува. Калинка зрнциња најмногу сака ќе си ги изеде јаболче така сечкано... Абе све нешто такви работи. И ред изгубивме и се.

MilaSs12 likes this.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Генерацијо како сте со дремки?
    3 дена ми протестира, без дремка дење е. Фаза ли е или ја крати и таа една дремка што ја има? (facepalm)
    И покрај тоа, ноќе пак не заспива пред 10.
    Бокал кафе не ме оправа деновиве. :|

5. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Мојов не се десило да го издржи денот без дремка. Има една дремка од 2ипол часа после пладне. Навечер заспива исто околу 22:00.

6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Јака ти душа мајка, што да кажам.
    Мислам дека е мала за без дремка да тера, на оваа возраат некои деца по 2 пати спијат.
    Синко е со една дремка од 1 и пол или 2 ако затера ама ретко. Ноќе спие по 12 часа во просек. Најчесто од 9 до 9. Освен ако дремне 15 мин во 9 и после ме заебава до 12. Ама нареден ден спие до 11 макс. (facepalm)
    Дете на другарка една година постаро од синко спие исто како него. Имаме деца неспијачи.

NNA, srekice and Yowannty like this.
  7. Neda997

Neda997 Популарен член

Мојата знае еден пат во месецот да не спие денски, ама заспива во 7 и спие до нареден ден до 9.
    Инаку си заспива обично 1 до 2 поручек, во 4 ка будам.
    Вчера заспа од 3ипол до 5ипол спиеше и вечерта си седаше до 12 12ипол, ама од утре нова тактика здравје будење до 8 најкасно, една дремка во 12 1 поручек и спиење во 9,морам така да направам цел ритам го изгубивме.

Да се пријавам и јас за нејадење, една тројка горе извади, уште долната да ја извади, па ќе видиме дали ќе продолжи со нејадење.

NNA likes this.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Во пасош ж како ви ја запишуваат на латиница? Пример Живко како е во пасош?

9. Neda997

Neda997 Популарен член

Од прва рака ќе ти кажам, Z.
    Моето презиме е на Ш па на пасош ни пише S.

FreeMind likes this.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Само Z? Не е Zh?

11. Neda997

Neda997 Популарен член

Не не, само Z.
    Исто улицата ми почнува на Ж, па пак пише на латиница Z.
    Зс мк пасош прашуваш нели?

FreeMind likes this.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Фала ти.

Neda997 likes this.
  13. Neda997

Neda997 Популарен член

Сега баш проверив кај мм и бебе пише со Sh, кај мене само со ш.
    Се сетив кога средував документи долу, ме прашуваше таа како да го напише градот каде што се родила малата дали со Sh или само Ш.
    Катастрофа ама тоа е.

Presrekna and FreeMind like this.
  14. Presrekna

Presrekna Популарен член

@Yowannty синко од година беше без денски дремки . И ноќно тормозење на 1/2 час. Во 3 станати бевме.
    Палчица е друга прича. Сеуште има 2 дремки. Навечер легнува кај 20:00.
    Утрински е будилник во 6:00.
    Прва дремка кај 9:00-9:30 само ја крати. Од 45 мин до час, час и половина максимум. И втора дремка од кај 14:30-15:00 околу 2-2,5 некогаш 3 часа тера. Во просек 13-14 часа ги спие.

Сега наеднаш пушта зборчиња. Многу е интересна. Папа за Чао, ако ја прашам што има во пелената, се фаќа за газе И вели кака. И вели попопо пф пф. Така мирисала.
    "Мама дај" или "дај папо" и е најново. Значи дај јаболко. П и е фаворит овие дена. И цел ден нешто прави. Мирна е ама само нешто да чепка. Молчејќи набљудува и учи што правам и после повторува.
    Штом види крпа бриши, ако дојде до посатка веднаш во машината за садови ја носи.
    Научи како се пуштаат панелите и сега Ем весело Ем топло.
    И вреска. Има периоди во денот е штама но има убави минути кога се дере односно писка на цел глас. Ми е срам од комшиите. Ќе мислат ја колам

@marchi-cool периодов немаме проблем со јадење. Јаде и сама парчиња и јас што и давам со лажица. Ќе видиме до кога.

15. srekice

srekice Популарен член

Јас да можам и втората дремка би и ја вратила:rofl::rofl: да одморам додека спие:D

Инаку спие еднаш 11:30-14h. Станува во 7.30 а заспива 20:30. Не верувам да ти крати дремка дневна. Многу е мала за тоа. Тешко пред трета година :^)

Не ти дава никакви знаци на умор, или дека и се спие?

16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Кај синко е најново што тражи сам доручек. Палента секако.
    Спремна му е и кога ке е гладен оди до неа и мљацка со устето.
    Кога ке се најаде плеска за браво и го трие мешето.
    Почна да плаче кога му ја плакнеме косата. Бањање целокупно е супер ама кога ја плакнеме косата од пена се дере.
    Се повторува, снима и не имитира.
    На гости кај моите родители, го фати такко ми за ногавица и кенкаше додека не отидоа на таван. Тоа му е нешто како луна парк.

Presrekna, srekice, NNA and 1 other person like this.
  17. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

@Yowannty ах таа втора дремка колку ненаспани не остави. Откако тера само еднаш на ден, преспива 2 часа па легнува 20:00/20:30 ама станува во 07:00 :coffee::coffee:

Барем малку покасно да станваше|-)
    И јас мислам на Ирис и е период, скок или промената на часот, ќе видиш за брзо ќе си преспива. Помина и тоа време кога спиеја по колички на воздух. Сега нема шанса:devil:

18. Septemvri

Septemvri Популарен член

Рано и е да не преспива ич. Мојов спие кога како, еднаш или два пати. Не спие долго 40мин-1 час. Ретко до 1 ипол час. Навечер е уште стара приказна, со многу будења. Сабајле станува 6 ипол -7, навечер заспива околу 9. Надвор во количка не сака да се вози, за спиење надвор нема шанси.

19. pepapa

pepapa Популарен член

Znaci ocajno mi treba pomos i vase mislenje. Mali e 1 god i 10 mes. Pred eden mesec primi Mmr. Sega e vo faza na vadenje na donite petki i vo dva do tri navrati na den ako nesto ne po negovo ili ne mu se dade nesto pocnuva da urla, da piska da frla predmeti, nikako ne smiruva ni sto dobro ni so loso. Ako go ostavam da sedi saka da go zemam vo race, koga ke go zemam me tepa me stipe me kloca. Nekogas se smiruva za 10/15min a znae i da trae po 30min. Posle toa kako da se srami od takvoto odnesuvanje i samo mami i me guska. Se konsultirav so maticen bidejki se isplasiv da ne e reakcija nekoja od vakcinata, maticna vika aj da pocekame da izlezat dolnite petki pa ke vidime. Ama eve trae ova veke edna nedela. Mnogu me zagrizuva, neznam kako da mu pomognam.
    A inaku za negova vozrast e mnogu pameten. Zbori, celi recenici povrzuva, duri pocna i L da izgovara cisto. Sam jade, mesti slozuvalki, broi do 10, pesnicki pee, kazuva za mockanje i kakanje.
    Kaj da go nosam, detski psiholog/ psihijatar kazuvajte?

NNA likes this.
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Никаде не треба да го носиш. И најверојатно не е поврзано со заби.на возраст е каде ќе тестира граници и ќе се лути ако не е по негово, сите сме во таа фаза на таа возраст. И не е поврзано со вакцината воопшто. Само смирено пристапувај, разговарај, пробувај да му одвлечеш внимание. Но и не попуштај ако претерува зошто одма ќе научи како да си го добие тоа што го сака со лошо однесување.
    Не се грижи, фаза е и ќе помине, но за разлика од скоковите во развој порано, овие фази траат подолго.

FreeMind, paleska3, Kaetana and 5 others like this.