Тантруми, прочитај повеќе на темата или побарај по интернет. @Yowannty пред 2 месеци, 2 дена со ред синко не спиеше дење, немаше дремка, среќа се врати пак после на старо. Тогаш во 20ч заспиваше и 100 пати стануваше ноќта, досега немало ноќ да не стани барем 2 пати, не ни памтам дали се има случено да стани еднаш... @Spidy јас и ти дежурни од екипа
Син ми има една дремка 13:30-14:30 и навечер заспива во 20:30 до 08:30. Колку би сакала барем уште еден сат да спие преку ден. Цел ден ми е турбо а преку ноќ мин 10 пати се буди
Генерацио! Посебно @Yowannty ако се гледаат деца По книга вака нешто треба да спијат. Но праксата е подруга Ние горе долу тука сме само што мојава многу рано станува наутро. Еве денес ни 6 не го дочекавме во кревет. Кафе испиено, преслечена, дотерана и фризуросана шета по дома.
Не само втората што би и ја вратила и трета би додала. Па дава знаци дека и се спие, забавува и станува кенкава. Ама не заспива. Вчера инат ме фати и ја стаив во количка и надвор во парк. Одма заспа, јас седнав на кафе. Од 12 месеци има само една дремка, која во најдобар случај трае саат и половина. Ја и така ретко седнувам дома кога спие, се нешто треба да се напраи, ама па се ми е полесно од трчање по неа, затоа и ми значи многу да има дремка макар пола саат. Неделава покрај тоа што немаше дремка, се буди во 7 наутро, презаспива во 8 и тера така до 9ипол- 10. Спанка е. Наутро сака да поспие. Ја земам кај мене во кревет се врти и превртува сама еден саат отприлика и заспива. Еве ја само што заспа, па да ја префрлам во креветче. Мене ми отиде сонот. Ноќе заспива накај 10. Се претходно и се рачуна дремка, затоа не ни пробувам пред 10 да ја заспијам. Изгледа една 3ка не беше/е излезена. Вчера конечно ја изгњавив да проверам состојба. Сите останати 3ки и 4ки се големки пораснати, само долу лево на местото на 3ката ридчиња и планини. Валда испукало и кај и да е и таа ќе ѕирне. Абе како им проверувате заби? Ова чудо мое уста не отвара. Вчера пред спиење му искоментирав на маж дека конечно се смирува дете, дал реков се смирува дал станувавме цела ноќ еднаш тој, еднаш јас милион пати. Овие 3ки и 4ки душа низ гз ми извадија.
Ние имаме две дремки се уште, до пред некое време имаше три ама станаа две зошто спие околу саат ипол два пати на ден. Е минатава недела почна да забушава, секој ден во 6 часот станува ама докторкава рече четворките и излегуваат , па ете може затоа Јаа мислев забиве по ред излегуваат кај сите , тоа не Ноќта ми крена температура, не мерев ама топла беше а претходно раздразлива ,очекував поради вакцината а баш вчера беше 9ти ден, и дадов сирупче и заспа. Како давате вие сирупи баш ме интересира? За да и дадам мм ја држеше ја стисна да не мрда, јас главата и ја држев и ја стиснав устата да не плукне, лелее жива мука
@koritsaki скрос исто даваме сируп, борби невидени. Туку има ли скок на 12м? По цели денови ја шетам закачена за нога ако не ме држи оди по мене буквално цело време. Не ја интересира ништо,кенкава е многу
8-ми скок ти е сега. Трае две недели после роденден. И малце поише Од 51-55 недела одприлика. @koritsaki Мојата го плука сирупот. Мора да е легната, ама така може да се задави. Затоа почнав чепчиња да користам Сега и со дефендилот вака ми прави. Го плука
Дете дури во 6 ипол заспа, од сабајле од 9 кога станавме немаше стоп Колкави се шансите да стане у 10 Не сака ни млеко, ептен е комирена
Девојки, дали е потребно ќебе за во количка на оваа возраст за зимава? За скафандер не размислувам, тоа ми е за снегови и за на планина повеќе, а годинава ништо од тоа па не зедов, а ни лани додуша не и земав. Се мислам дали да нарачам некое ќебенце да ми стои во количка. Што давате за вечера? До кога најдоцна ја давате вечерата? Што сакаат највеќе да ви јадат?
@Yowannty ќебенце користевме лани, сега нема шанси да и ставиме. Оваа година здравје такво ќе и земеме За вечера правам пржено кришки, јуфки, тост, млеко со бисквити.
Јас лани во скафандер го шетав, а имав и зимска покривка. Скафанфер некако ми е најпрактичен. За годинава имам јакна, ама за надоле не знам. Плус не знам колку ке го возам во количка, 99% од времето одиме во природа пешки, нема услови за количка а и синко сака да оди.
Имам јакни две и скафандер, а ќебенце тешко дека ќе држи. Ако е ладно како од @Neda997 сликата ќе земам. Иако нема изглед за одење на планина обавезно едно две кругчиња ќе шетаме. Инаку вечера и давам околу 18-18:30 два часа пред легнување. Најчесто јаде житарки со млеко, (пченица, хељда или просо полно зрно варени со овошје( јаболко, праска, кајсија) лешник или бадем и цимет), Тиква со просо, Палента со цвекло и јаболко, Сутлијаш со млеко ориз путер и цимет Киноа или просо со тиквица и јогурт Кисело млеко со житарки Гриз со овошје Банана со авокадо Батат Варен Пченка Варена со риба... Ова најчесто го давам. Бидејќи друго не ми јади
@Presrekna а за заспивање ти пие млеко или цица? Мојов вака 2 саати пред спиење ако вечера, ке огладни дур да заспие па ми протестира на цицка, па пола саат пред заспивање ни е вечерата.
Ќебе нема да држи сигурно. Зимската навлака е супер @Neda997 што ја постираше. Јас имам од loco croco, лани ја земав околу 1500. Ова ја имам https://images.app.goo.gl/czXvzim22T2n4EtF6 Незнам дали ќе седи во количка воопшто. Скафандер ми е нај идеално решение
Јас имам зимска прекривка со количката комплет, слична на овие што сте ги постирале, само за првото синче ни еднаш не ја искористив а и сега за второто ке биде исто. Прво не сака да се вози во количка, сака да оди. Или дводелен скафандер или убава квалитетна јакна. @Yowannty вечерата ни е кај 7 заспива кај 9. Најчесто тарана со урда, лепче со крем сир или павлака, лепче со кисело млеко, проја со јогурт и сл. Гледам да биде комбинација со кисело млеко или јогурт нешто, и цица за заспивање обавезно.
Овие марки ги нема кај вас, но можеш да се ориентираш по модел. Кога почна есента и земав водоотпорни чевли. Со нив може да влага во вирови и ногата и е повторно сува. Ниска чевла која лесно се витка изработена од водоотпорен материјал: Потоа купив зимски чизми кои исто се водоотпорни, но се повисоки со крзно и потопли. Само со една лепенка ги прави најпрактични за облекување: Ова е најудобната обувка засега евер. Премека, лесно се витка и буквално со нив најлесно трча. И вчера и стасаа чизми за на снег. Сеуште не и се облечени ама да бидеме спремни. Не знам како ќе оди во нив, но ја знам марката. Тоа е марката во чии чевли Емили прооде Рихтер, премеки и пренежни. Сигурно и чизмите им се тотално удобни не се ни сомневам: Исто е со текстил во делот каде се виткаат прстите. Има и гумени со волна внатре во градинка и се. Најлошо оди со нив и не ги сака. Гумена чизма е за поголеми деца, не е за нашите. Исто и зимски чизми за деца високи со гума кај пределот на виткање избегнувај. Пример вакви: Кај мене ги вади горните петки само што не испаднале и не спие веќе недела дена. Станува на секој саат пие вода. Вчера во градинка гледајќи ги големите сакала сама да си ги облече чевлите и пробувала 15 минути додека не дошла до точка на лудило и потоа тантрум нели. Кога ја земавме плачеше во дворот зошто другарка и која е една година поголема и ја земала плавата боб количка. Плачење онака со солзи крокодилски, а до неа црвена боб количка. Значи опасна фаза не дрма пред 2 години. Почеток на една лудило фаза наскоро.
@koritsaki @haruki дали самo мojава сама шмука сируп и плаче за уште? Ни беше вoспаленo увoтo и се секирав какo ќе прифати, кoга дете шмука. Прoбав jас нема врска да беше антибиoтикoт oвoшен... @The Unicorn oд Пекo и ги земавме задoвoлна сум.
првото дете до кај 2 години и некој месец преспиваше. После не. Имаше период кога сакав пак да пробам да го заспивам,тоа на 2год и 6-7 месеци,веќе почнуваше есен денот пократок немаше што да се прави ама така полошо му правев. Ќе спиеше 3 па и 4 часа и после стануваше многу нервозен. А навечер ептен касно легнуваше а рано стануваше и не, не биваше. Потоа на 5 години кога одеше во градинка преспиваше некогаш и толку. Реков не е спиењето за него. Кај вас може и период е,рано и е да прекине со дремките. му ја открив финтата. Сакал да јаде сам. Ако јаде кашесто може да касне 2+3 лажици после да шлака демек као види јас јадам а уствари не јаде затоа па со прстињата фаќалчиња успешно си јаде ама тоа да се парченца. Епа тоа е што да правам. Вчера риба јадеше со лебче. Пред некој ден пржени компири. И само сам да јаде инаку јок. Рендани краставици со татко ми вчера јадел. Со прсти. Тоа е.