Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Заборавив да ги тагнам

@Sofi.ja @EvieBabe @bela.m
    Како се малите, големи дечки и девојката?

NNA and Sofi.ja like this.
  2. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Пишав дека горната единица ја чекам скоро два месеци, набабрена е толку што мислам цел заб го гледам под непцето. Вчера сабајлето го пресоблекувам после горе доле фино отспана ноќ и гледам долната двојка му излегла!? :drunk: Значи забиве вон сите шеми ги вади. А ноќеска еднаш се разбуди околу 3, па сабајле нешто кенкаше ама не сакаше да се разбуди, и си продолжи до 10 и пол! Ко да сака да си надокнади за цела година. :D А на мене ми се поремети ден, и оброци, и сѐ.

Сакав и да прашам, сол после година може да се јаде или треба да се јаде?

@KuklickaSk И твоето е 13тина месеци како на харуки? Да ве знам кои сте да ве следам :D

NNA, KuklickaSk and haruki like this.
  3. Larahappy

Larahappy Популарен член

Мoетo девojче 13+

Груба мoтoрика: стабилнo прooдена, дури веќе брзo oди (демек трча).
    Се качува на кревет и мoра да си вo секунда дo неа бидеjќи пoчнува да трча и не гледа каде трча.
    Интереснo ми е штo пази кoга oди пред неа да не има нештo штo и смета, oсвен кoга е занесена и ќе се сoпне на нештo.

Фина мoтoрика: листа книги, игра сo капачиња, кутичиња (играчки залуднo три кутии имаме).
    Сoбира oд земjа нo не става вo уста.
    Надвoр акo шетаме знае камен да земе и да прoба да гo стави вo уста.
    Плеска сo раце, игра сo кoцки и тoпки.
    Нoси кoндурчиња за надвoр да jа нoсиме.
    Кoга ќе пуштиме музика главен акцент дава на играње сo глава.

Храна: Jаде се и незнае за дoста, прoблем е вo тoа штo не прифаќа парчиња и пoкраj цел мoj труд самo плаче и не oтвара уста.
    Кoга ќе гo слушне блендерoт дoаѓа дo мене и ми прави мхм мхм мхм :rofl:.
    Два пати пие АД наутрo и пред спиење.
    Вoдата не и се дoпаѓа баш.
    Кoга ќе пoнудиме живoтинскo царствo oдма фрла цуцла и спремна е.

Спиење: Една дремка oд 12 дo 14 часoт.
    Навечер заспива 20:00 дo следнoтo утрo 07:30, 08:00 часoт.
    Се буди вo текoт нo нoќта и давам цуцла прoдoлжува.

Гoвoр: цел ден нештo oбjаснува на бебешки, пoгoтoвo кoга ќе пуштам правoсмукалка разгoвара и иде пo мене какo сo свекрва да се кара. :rofl:
    Кажува баба, мама (реткo), тате...

Заби: Има 10 и не дава да ги миеме. :!:

Тешка е oкoлу 10 кг, дoлга не знам тoчнo, нoси бр. 21.

Пoздрав маjки :lol:

4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Да 13 и неколку дена :)

rainbowmama likes this.
  5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

@Minnie 1 сигурно ќе те интересира У7 прегледот ако не си била. Денес го заврши.

Прво висина и тежина и потполнување на прашалник со 30 прашање штимт / штимт нихт. Прашањата беа за аутизам и пречки во развој насоки:

- дали те следи, дали има бес еднаш на ден, дали навечер три пати неделно спие лошо, дали станува секоја вечер и седи буден еден саат и повеќе, дали се плаши од звуци и светлини, дали се плаши од возрасни луѓе, дали е бестрашно и не се плаши од ништо, дали извршува наредби, дали пребира нон стоп храна, нема апетит, има под тежина и убер тежина, дали спие со нас иако не сакаме, итн.

- прва вежба редење десет дрвени коцки една врз друга како кула (изненадувачки моево дома не реди таму ги нареди и браво и рече оти не и паднаа)
    - сортер со шест дупки - тука веќе познато и е
    - книга со животни и и велеше каде е топката? А топката малечка многу во однос на животните. Потоа да имитира животни
    - покажување делови на тело ја прашуваше каде ти е носето? А ушите? А косата?

Во прашалникот има зборови кои треба да ги обележиш дали ги кажува повеќе од еднаш. Кај Емили имаше десет збора заокружени.

Потоа следеше преглед диши диши, стомак и препонски дел. Ја соблече боса и и рече да оди до другата соба по ламинат (доста интересно за да согледа однос кон ладно и ламинат како структура). Преглед на очи со апарат и преглед на слух со тропалка во темна просторија и светлина од ламбичката нејзина. Преглед на вилица и заби.

И направи да пукне.

Денес е точно 22 месеци.

Помина одлично развојно, тежински и висински влезе конечно во црвените линии на нормала висока 88,5см и тешка 14.300 кг. Она што ме радува говорот и беше високо оценет и напомена дека до 2 години најчесто е околу десет збора. Плус е три јазична. Не можеше да објасни зошто не збори на македонски али според извршување наредби рече дека го знае. Деловите на тело ја прашуваше на германски и ние на македонски. За англиски ја слушна како пее baby finger baby finger where are u со точно изразување. Штета штом отворам телефон да снимам се глупира. Праша дали јасно ги кажува зборовите кои ги знае, јасно ги кажува. И дали поврзува два збора. Прв пат пред некој ден поврза али само еднаш и заокружив дека не поврзува бидејќи треба да е редовно. Воглавном сега отвара со зборење и има бум деновиве.

За столицата доби сируп. Во ред е да се толерира какање до три дена, но не и на шест. За месец дена требало да има ефект па стискајте палци. Вели дека често се дешава и чим е исхраната базирана на влакна, многу вода ( и кажавме дека пие многу вода по два до три литри на ден рече дека е океј ) зеленчук, мусли и овошје, а нема редовна столица онда треба со стимулации да се почне.

Рече дека фазата на бебе со прегледот завршува и веќе од две е и по закон дете :)

Имам уште два месеци со бебето мое.

@rainbowmama сол треба да јаде од година. Како потребна состојка за развој. Само по малку скроз по малку први неколку месеци.

6. Larahappy

Larahappy Популарен член

Кoлку oд прилика?

7. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Фала ти за инфото.:) Ние сме во четврток на преглед, требаше порано, ама морав да пиместам заради работата. Браво за Емили:l::hug:

8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Јас јадам со многу малку сол и ставам пола од тоа.

Со среќа на работата. Тргна градинка малиот?

9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Хахаха мерка:од малку- по малку:D

10. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Фала. Не уште, од Јануари треба. Сега баба му го чува, почнав со Mini Job прво па после откога ке почне и ќе завршиме со навикнување, ќе видиме.

NNA and FreeMind like this.
  11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Не знам како би доловила мерка малку сол :D

BabyT*, Larahappy and mal.ecka like this.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Јас не би купувала количка во зима. Почекај до пролет, ако ти треба тогаш. Синко откако почна да оди воопшто не сака да се вози, па ја спуштив во подрум.
    На 200 гр каша за почеток доста се 10тина зрна.

NNA, Mia Fuentes and Larahappy like this.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Мoјот батко има 13 месеци @KuklickaSk @Larahappy @haruki @rainbowmama и уште некој, нашата генерација:D

2-3 недели се пушташе по 3-4 чекорчиња,од пред 8 дена активно си оди низ дома , надвор го пуштам во трева ама од нерамнините губи рамнотежа. Мака ми е што е постабилен со топлинки, иако се виткаат целосно, го чекав да биде посигурен и веќе не му ги облекувам нека гази по чорапи.

Се качува на кревет, комода (facepalm) потпирач за нозе, столче, се научи дури и на моторот што му го купија за роденден,иако тој е за 3+ години..
    Најинтересно му е да му ја фати фотељата на мм кога ќе стане, дури ако седи на неа се кара со татко му да стане.
    Ја имаме клацкалката од икеа, ќе се качи на неа ќе седне,ќе се потпре со рацете и демек гледа тв,па ќе се исправи скроз на неа,се фаќа горе со рацете и се клацка со нозе:x
    Се пика под столици,маси,под хранилка

Врти страници на книги, врти страници во албум, сака да гледа слики, исто и мојов игра сo капачиња, обожава кога ќе му ги дадам капсулите за кафе,па тука следува и ѓезве и лажиче,ќе правел каке, кој ќе пие-мама.8)

Сoбира oд земjа ронки,ретко става вo уста,најчесто вика кака и ми ги дава да фрлам, сега последниве денови сам ги носи во канта, вчера и две играчки си фрли од мерак за кантата:D

Реди коцки, шутира топчиња, си вози колички, има бебе што збори па го стиска на кругчето да му збори. После повторува по него, бебе вика мамиии мојов вика мамеее папи-папи пипи-пипи додо-деде
    Одамна веќе носи играчки кога ќе му побарам конкретна,ги знае сите.
    Од стара книга му сечев слики на овошје,животни,предмети итн и му извадив 20 одеднаш,му ги кажав по име,после го прашувам кај е жабата? Покажува со прстето. Не ми беше верно,за сите поединечно го прашав ми кажа. Не ми се веруваше колку брзо впило тоа мозоче.
    Извадивме и боенка и мрсни бои,интерсно му беше шкрткаше,па му напишав 5 на рака,цел ден ја покажуваше:D
    Игравме и со пластелин,него му беше интересно да го кине парче по парче и да ми дава на мене, за чудо не го проба:D
    Ни ги краде телефоните и врти демек кај баба/деде/даде и си збори на негов јазик.
    Извршува наредби во смисол да поздрави со рака за здраво,чао,праќа бакнеж, ќе му кажам дигни рака кажи здраво ја дига, прави да пукне.
    Сака музика игра со глава, знае и со рамена и со раце дигнати а последно со коленцето ѕенѕа и многу е смешен:D
    Играме ринге ринге раја, на чуч чучнува доле,плеска и бара уште.
    Го сака Дарко биберко,поточно песната Колку банани-одговара со де- две банани имал Дарко, и Дали сакаш ајвар итн повторува кога вика да да да, не не не
    Се научил да се крие да го бараш, обожва криенка и брканица.

Многу сака коли па така во последно време си игра со клучевите од колите,знае кај стојат и кога ќе поминеме од таму вика кн кн, му го давам и одма прави брм брм:D
    А колите надвор светкаат,се отклучуваат и заклучуваат,шоферот си игра:D
    Си игра со пластични чаши, ги става една во друга.
    Највеќе знае да се заигра со пластики од кујна, ќе ги отвара,затвара ќе ги преместува,ќе става нешто во нив..си се занимава.
    Лепењето магнети веќе му е досадно како и пуштање цефки низ дупчиња.
    Има сликовница со звуци на животни па еднаш во денот сигурно игра со неа,јас му раскажувам што има а он стиска да слушнеме како прави животното.

Ме имитира како се тегнам наутро,го имитира татко му како мие заби.
    Мали има 5 запчиња, пред спиење и неговите ги миеме колку ќе дозволи.
    Го имитира мм како кашла, знае и други имитации да покаже.
    Кажува како прави куче- а! маче-ма! коњ (испушта звук со уста) змија ссс ,кокошка -ка ,крава ммммму. Ги има дел од овие плишани и ги подава кога ќе му побарам.
    Знае да покаже кај му е нос,уста,уво,око,глава,коса,куре,меше. Знае и на мене да покаже кај ми е носот итн.
    Си ги соблекува чорапите и ги вика папите. Ако му побараме и нас ќе ни ги соблече. Па знае на прстите да скокотка и вика тики тики.
    Кога сака нешто да му дадеш вика да да да!
    Покажува како го караме,за тепање (го тепаме креветот или масата кога ќе падне и ќе почне да рика) вика бам
    Вика мама, тате, баба, деде, даде, тете, научил дека даде се вика кате (катја иначе)
    Кога сака да јаде или ќе види храна вика дам, убаво јасно кажува ајде, вчера научи и нов збор за едно мече-пепе.
    За саат вика тика, од песната тика така тика така так.
    Му зборам во слогови за некој полесен збор и го гледам се обидува да каже,ама ќе ја каже првата буква или само една буква од зборот.

Имаме голем проблем нема страв од ништо. Корне капачиња од дозни и сака да пипка во штекер. Иако имаат и заштитници и се залепни со креп трака мене ми е страв,па затоа таму стојат столиците. Кога ќе ги земеме за јадење,а он не е во хранилка одма оди таму и се смее мафта со прстето не не не си вика сам ( дека ние така го караме) и во следниот момент е откорнато капачето на дозната,ѕиркаат каблите.
    Го каравме, го плеснавме по раче,му зборевме дека ќе го боли рачето ако пипка таму, дека таму има џиш (го допревме на радијатор да види џиш дека е топло) ќе ти го гризне бубата прстето, таму е волкот...и ништо нема ефект.
    Ако знаете некоја техника споделете.
    Пробав да игнорирам,залудно е си пипка.

Почнува да пребира храна,ама ај ќе му препишам а двојката што иде. Во последно време за ручек се молиме.
    Кај баба јаде сам овошна салата,не знаев дека знае сам да си зима од парчињата овошје.
    Некогаш му ставам оригано,босилек, вегета или некое зрнце-прстофат хималајска сол. Во манџи му ставам ловоров лист и после го фрлам.
    Ме зеза,некогаш јаде пасирано,некогаш парчиња ама треба да му го погодиш денот...
    Свежо овошје сака, оризови галети,лино смоки и бисквити, солени рипчиња. Сокови не сака,вода си пие и сам од некапечката чаша.
    Пред некој ден лизна мед, ни остана уште риба да проба.
    Сака чоколадо, дури препознава милка или било кое чоколадце што го јадеме ние дека е благо и одма почнува дам дам дам.

Уште цица навечер, помалце од претходно, сега по 2-3 пати во текот на ноќта и еднаш пред спиење.

Околу спиење: Тргна во градинка пред 3 недели, недела ипол идеше,па минатата не беше,од денес пак почна. Така да нема точно време за спиење некогаш заспиваше во 11,некогаш 13 најдоцна 14.
    Легнува околу 21.
    Една дремка oд 12 дo 14 часoт.

Тежок е ококу 11кг, мрда на вагата не дозволува да видам, висок околу 85см.

Јас почнав на работа,мали во градинка,немам многу време за пишување битно да знаете дека ве читам редовно8)
    Малце ја раздолжив,поздрав

14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Овоа е уште по јако. Си седнуваш и броиш 10 зрна сол за ручек и оп дошло време за вечера.

Ќе се испратам сама :D:hai:

15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

:rofl: првите неколку пати, потоа станува навика.
    За некои работи и јас сакав вака некој да ми нацрта. А и немав профил тука, замисли на која мака бев.

BabyT* and mal.ecka like this.
  16. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Ставивме мрп денес.
    Се исплаши поштено од визири, опрема, маски и се' наоколу.
    Фацата му беше втф ис дис.

Ќе чекам наредниве денови реакција и така.
    Осип и тт ми рекоа да очекувам.
    Овој пат, крстена вода ама за мене.
    Каков коркач сум се направила немогуче. :)

Моментално е качен на стол за да дофати нешто од маса.
    Месециве додека прооде едвај се дочувавме да не дупне глава некаде, сега да не се убие поштено со качувањево.
    Нинџа про. :ninja:

17. Presrekna

Presrekna Популарен член

@Мариаа. На здравје вакцина. Со лесно да ја поминете.
    Дали ви одат наназад бебушиве? И уште полошо дали се вртат во круг. Мојата е во таа фаза сега. Гледа на ТВ како шлапкаат со рачиња И се вртат во круг И ги имитира, само што се врти многупати И заминува трчајќи И шанта како пијаница. Некој ден ќе се убие во ѕид или врата
    Дали може во 3 месеци да извади повеќе од 8 заби. За 2,5 месеци ги извади сите 8 наеднаш, а деновове е многу нервозна, се лигави И прстите ги пика во уста негде кај четворките. Ја гледав денес набабрени И се непцата.
    И помалку ми јади. И цица бре ова дете ко лудо. Како да има 3-4 месеци. На 3 саати.
    Ме чепка И вели тцитце (ни т ни Ц чисто). Ако не И дадам се треска И вреска.

18. flower55555

flower55555 Популарен член

@Presrekna да оди на назад и се врти во круг. Испробува секакви финти, а мене крв ми се леди ко ке го видам како шанта на секаде и на среќа ги избегнува ќошовите од мебел:tmi:

lackygirl, NNA, Mia Fuentes and 5 others like this.
  19. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Оф од кога не сум пишала, Антонија има 21 месец. Оди трча,се качува сама по скали на сите 4ри, се симнува исправена некој да ја држи за раче,се качува сама на кревет и се симнува, скока и трча, игра кореографии на арамзамзам, wheels on the bus, мајмунски плес, twinkle twinkle. Ако и пуштам детски фестивал игра на сите песнички. Се пушти доста со зборење, и скоро се ја разбираме :D ги кажува сите делови од телото, заби има 13, само една тројка е никната другите ги чекаме. Многу е разгалена, само шефува низ дома, тоа посебно со баба и и дедо и дека они ја чуваат. Мама била лоша зошто не давала адо и бана (чоколадо и крем банана) :@
    Парчиња си јаде сама, або (јаболко) и бана и се омилени, исто и макарони со брокула и спанаќ 8)
    Кажува добар ден, добра ноќ, добро утро сеуште не, се нервирам почна да ми ја губи буквата С некако, хаат, хама, хакам, а претходно ја кажуваше, ама претпоставувам дека така и е полесно за изговарање и дека ќе смени штом научи уште некој збор. Ме нервира што сите ги вика по име, малку изменети некои ама апретходно кажуваше деде сега Оки за Зоки, баба сега Хене за Снеже, дадите по име ги вика и тетките, исто и татко и, како кума станала. Со дечиња помали и врсници не знае како да се однесува, т.е. си игра и со едно око го посматра детето, за сите играчки вика мое, ништо не дава а штом е со повозрасни се им дава. Друго што ме нервира е што дома збори нон стоп, а на улица некој да и каже здраво, како се викаш не кажува. Инаку името си го кажува на слогови Ан то ни аааа и одма си вика браво. Р знае да ја каже само во зборот пари :D
    За јадење многу да не пишувам,и нудам се и некогаш знае да изеде а некогаш не хакам, немој, беај и ја турка чинијата. Чај не пие, сок минимално, ако има некоја од дадите на гости;) и не емногу по благото што искрено ме радува зошто дедо и секој ден купува киндер јајца и чоколатца ама она само ги гмечи и еднаш двапати ако апне.
    Обожава да црта и убаво држи моливче и пенклао, масата и ѕидовите си знаат ;(
    Читаме обавезно, прво сама чита набрзина и ги листа страниците па потоа јас, ама повеќе сака кога и раскажувам приказни.
    За фина моторока ќе кажам дека ако не дај Боже паднат бони топ бонбони сите ги собира како правосмукалче и директ во уста. Дедо Мраз да и донел топ топ (бони топ) ногу и топе мало (топче). Тортата за оден ден (роденден) изрази желба да и биде со Пепа и Дот (Џорџ) како ам ам (јадат) топ топ, и одма почнува да пее хепи то јууууу и плеска со рачињата.
    Најмногу си игра со коцки да ги реди, и со кукли да ги рани и да им чита приказни, исто така сака да собираме полжави и да ги реди сите на едно место и ги кажува мама тато бебе (среќа веќе не им е сезона).
    Добра вест е што ја тргнав од цуцлата на 18 месеци (пие од чаша) и што заспива сама, ќе ја легнам, ќе и раскажам една приказна и после се вртка низ кревет ама заспива за кратко 5 минути :party: Не знам дали испуштив нешто, ахам ми текна. Сеуште ја нема примено ММР, некако ми е страв поради коронава, јас одам на работа, исто и мм, а докторот вика две недели пред да ја прими и две недели после да не се меша со луѓе |( ајде ќе земам одмор една недела ама другите како да ги покријам, поготово што свекрва ми барем два пати во неделата ги чува плус и внуките од золва ми што одат во школо.
    Мислам тоа е тоа, се гледаме во темата 2-3 години (fingers)

paleska3, lackygirl, NNA and 13 others like this.
  20. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Може ли ваков тип топлинки ако не е проодено? Некако ладно е за по чорапи а нон стоп е на под. Или да ми препорачате ако имате слика или ви се при рака? Знам дека боси најубаво, во потоплите денови така и го оставам, ама кога е ладно? Ние и чорапи и влечки... :D
    IMG_20201202_190354.jpg
    IMG_20201202_190403.jpg

NNA and MilaSs12 like this.