Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Откако ќе тргне во градинка после неколку дена ќе пишеш дали ќе седи мирен за пелена:D
    Мојот сега сам легнува и ноге у вис.

На Lisicko, lackygirl, FreeMind и 6 други им се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    28.118
    мафини со моцарела, американски палачинки со овес и банана, кајгана, проја, кифлички, вафли, тост со путер и кашкавал, пењурлија, тостерки.

Последна измена: 3 декември 2020
    На bella.gk, hristinan12, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.036
    Побрзо нека дојде денот.
    Викам ја само градинка ќе го донесе у ред.
    Со мене се иживљава. :D

На Lisicko, Mia Fuentes и NNA им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.933
    Допаѓања:
    18.831
    Со гаќички е полесно преку лето. Сега проблем е соблекување тренерки, па облекување гаќи, боди да закопчам, па назад тренерките. :drunk:

На srekice и NNA им се допаѓа ова.
  5. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Мене гаќички ми се закон. Пет месеци скоро ги користам. Трчам и облакам, се у сттоење. На грб не легнала одкога:D

@MilaSs12 Една ногавица соблакам само :x

На Sofi.ja и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Моево одеше,па имаше неколку дена пауза,па од понеделникот пак оди и од тогаш почна да ми бега за пелена. Едвај се убедуваме триста глупости му давам држи за да застане. Дали има некои трауми од градинка да го држат ако не седи мирен и таму...не знам
    За кајгана едно јајце ставаш? Што друго ставаш во неа или без ништо?

7. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    И ние сме исти ама ете две години и четири месеци мама тата баба .... Се ама се разбира дај ова она се супер ама не збори. Одиме на логопед сега за сега вежбаме дома се стимулираме со вежби од логопед. Ако ти треба нешто конкретно пиши порака ќе ти објаснам што како зашто ...

8. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    Дојдов да се жалам.

Плаче по јаболкото. Му го давам. Плаче дека не сака јаболко. Плаче да му го отворам кутивчето со апчиња. Ме мава со кутивчето по глава зашто не му го отварам. Плаче зашто не може да ја намести фигурата во слагалицата. Му помагам. Плаче зашто сум му помогнала. Плаче зашто кучето му бега зашто го гњави. Ја затвара вратата, плаче зашто вратата е затворена....................

Вчера се радував што ќе одам на гинеколог и ќе избегам од дома. Патем, мразам одење на гинеколог. Ми се повраќа да не речам.....Сакав да и речам да земе уште некој брис, нигде не се брзам....

Сеа си закажав фризер. Некој третман за потхранување на коса. Минимум 2 часа!

Ете така.
    Тоа имав да споделам.

На AlicaInWonderland, KuklickaSk, NNA и 13 други им се допаѓа ова.
  9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Calm your head, it is getting worse :)
    Или прај уште едно да имаш причина почесто да одиш на гинеколог :D

На hristinan12, NNA, FreeMind и 9 други им се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.933
    Допаѓања:
    18.831
    Синко деновиве се трпи, има испади, најчесто за фрижидер, палење и гасење на ламба и отварање фиока со опасни кујнски алати.
    Вчера не сакаше да јаде. Криво лево изеде палента малку и пудинг. Ден пред тоа јадеше три оброка плус ужинки од нога. :drunk:

Купив нов сируп за апетит. 4та среќа. Стискајте палци.

И мене косата ми е за шишање.

На NNA, srekice и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    Да не те плашам ама... две ипол години има, уште е ваков...прашував во другата тема, разгален ли е што ли е, откако ми се роди другото, ни ваму ни таму сум и почнав да се прашувам да не сум неспособна мајка :worried:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.267
    Исто..
    Кога не плаче ммка, жали, офка нешто, па на некој ултра тенок пискав глас цифка мамааа, мамааа, мамааа :@

На NNA, FreeMind, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    28.118
    Са со едно на тефал тавче без зејтин ја правам ама не ми јаде многу јајце. Во ниедна варијанта не го сака.. Може да додадеш кашкавал или моцарела

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.161
    И јас да се пожалам; 10ти скок е на прагот, еве ја веќе три ноќи сака да спие читај, на мене или во мене:drunk: Значи убаво си заспива ама се буди ако ја оставам во креветче. Ја земам до мене ама не, таа сака да се стутка во мене, а јас жива неспана само превервам дали диши, да не си ја акни главата на спална:yawn:

Само јас смеам да ја ранам кога сум дома, само јас да ја носам в раце кога сме излезени.

Шо чудо ќе беше ова.

На NNA, MilaSs12, flower55555 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.719
    Допаѓања:
    5.054
    Еее среќо раат си бев до 6 месеци после пораѓај, после се разбуди ѓаволот во мене :rofl:
    Остај јас бруфен пијам, а за тантруми шо од дете, шо од мене хаос сме :rofl::devil:

На NNA, Presrekna, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Јас веќе отрпнав на нејзини излив на бес. Ја земам во раце и ја гушкам. Се смирува и продолжува

Мене прегратка ми лечи секоја нервоза. Изгледа и нејзе:D

За спиење не спие ич. Офффф, ни цица ни спие. Будни сме цели ноќи. Дете игра:D

Бруфен помага и кај мене. Туку, раната од епизотомија многу ме боли. Мислам дека ќе се распука;(

На NNA, MilaSs12 и flower55555 им се допаѓа ова.
  17. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.719
    Допаѓања:
    5.054
    Мене јадење ме смирува и синко исто заприметив, па стално грицкаме нешто за мир во куќа :rofl::rofl:
    Овој спие бе машала да не го урочам:D само шо му е досаадно затворен по дома, на кој не му е де за грев сме сите..
    Јас од царскиот само мака имам уште со главоболки, друго ништо не осеќам.

На NNA, MilaSs12 и srekice им се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Мајки на 14 месечни, утешете ме дека има некој скок во развој кај што е нормално драматично менување на пелена:@
    Оваа недела ужас е мал збор,штом ја види чистата пелена бега,ни со добро ни со лошо не бива...некогаш ќе му дадам некој забранет предмет и ќе смениме ,некогаш со врескање, со плачење криво лево ќе му ја залепам.

Уште повеќе се нервирам што вака ми прави од понеделникот, тогаш појде во градинка после 5 дена пауза. Вечерва забележав модрица кај бутчето високо од напред, на место кај што досега немал,имал под колена што е нормално.
    Ова ми ги спои жичките и ме асоцира дека во градинка му е хорор менување пелена,којзнае колку души го држат, па затоа така реагира и дома.
    Баш во понеделникот кога го чекав да го земам врескаше до надвор се слушаше,кога прашав зошто ми вика за пелена менување.
    Не викам дека и претходно беше цвеќе за мирисање,ама ќе го залажеш,ќе застане.
    Ова бре бега како боцки да има пелената.
    На мм му е се розево, вика сам се удрил си направил модрица (како па да не) јас сум таа што секогаш има недоверба кон доктори ,институции итн и секогаш испаѓам во право.
    Ако случајно видам уште една модрица веќе ќе бидам сигурна дека е од нив ,е тек тогаш нема да преќутам.

Кажете некој начин ако имате.
    За во градинка ќе прашам баш да видам што ќе кажат дали има проблем и како го решаваат.
    А пошто не сакам модрици и драми ќе им праќам пелени-гаќички. Подобро да дадам некој денар плус него да имам повредено истрауматизирано дете.

И што е ова со пелените,4 саати седи, 2 пелени ми зима негувателката, ако преспиел,саат,саат ипол уште 2 пелени ми вика ќе треба.
    Дали јас сум егејка што на 3-4 саати му менувам пелена дома?
    Или да се мавне рекет,па дури секојдневно?
    Они па толку се посветени секој саат менуваат пелена...жими мајка

Се изнапишав да ја исфрлам нервозата:envy:

На NNA, Larahappy, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.933
    Допаѓања:
    18.831
    @Sofi.ja и синко драми за менување пелена, 16+ е, не очекувај подобрување во иднина.

Во врска со број на потрошени пелени, просек е 6 7 дневно, во 24 часа. Цица и пие вода ама не многу количински. На 3 часа менувам. Во градинка крадат.

Не мора памперс, изгор скапи се, земи пуфис, убави се. Има и едни минис во рамстор, другарка ги користи за нејзиното и задоволна е. А ептен пристојна цена имаат.

На hristinan12 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Од овие што ми ги наброја има гаќички?
    Иначе ако се среди ќе им праќав поефтини пелени и онака една на него една во џеб.
    Од гаќичките се зима еден број поголем?
    Он сега носи БЛ 5ка,околу 11кг има.
    Видов во кит го памперс гаќички 6ка 60 парчиња за 895 денари.