Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    28.118
    Бела, буци мој е 14кг и јас некогаш му давам таква каша за вечера. Ништо не е грешка, житарки со млеко се. Дади само малку количински повеќе

На rainbowmama, srekice, bela.m и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.933
    Допаѓања:
    18.831
    Не се големи, слободно давај, има табела, за таа возраст потребно е околу 200 гр каша, значи 4 5 големи лажици.
    Тоа се житарки со млеко, ке знаеш дека се најадени.

На srekice, bela.m и NNA им се допаѓа ова.
  3. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Мајки да ве прашам нешто син ми многу ги чеша очите повеќе десната, не му се црвени ниту му се со солзи Прашавме очен доктор рече да му ставам физиолошки 3 дена денеска почнав ама нема промена знам дека е рано ама денеска почна и да се жали да кажува окото до сега само го чешаше. Докторот рече може да му е од алергија ако ги чеша двете до денес едната ама денеска почна двете. Не знам каква алергија сабајле му правам шејк и ставам малку една капка кокосово млеко и му имам давено ананас мислете може од овие да има алергија. Исто така докторот рече дека може со прлави раце ги има фатено очите и му има влезено нешто. Што мислете вие? Се плашам да не има нешто посериозно. Поздрав

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    А ако бебе од 16 месеци јаде како според табелата за 6?!?
    Душа ми извади со нејадење. Од инстант кашите и тоа само 2-3 врсти јаде по 100 мл млеко и тоа со молби и лажење. Се пробува а ништо не јаде.
    Денес од ручекот 4 пати касна се што и понудив плукаше. И гладна да ја оставам исто не јаде, само што е понервозна.

На mssuniquee, koritsaki, NNA и 2 други им се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.933
    Допаѓања:
    18.831
    Оф леле си ја нашла правата личност за нејадење. Да те потсетам дека на година синко цицаше месец и пол од заби. Анемичен беше. :(
    Болна тема ми е јадењето т.е. нејадењето.
    Палента за појадок секој ден, вечера пудинг со житарици. Ручек кога како, денес не сакаше каша со месо, паштета со леб јадеше. :|

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Земав мало пакување Слипи гаќички од зегин,некако најефтина варијанта ми излегоа.
    Ќе ги пробаме па ако се добри ќе тераме, по ценава испаѓаат исто со пелени Бејби лав,така да не ми менува.

Детево се допре на шпорет на дрва и се изгоре на прстињата...срцево мислам уште ми трепери ,луѓе не знаете кое врескање беше тоа:worried: па и после додека не се напи сируп....
    Педијатаров рече под млаз ладна вода да изладиме па да го мачкам со дермазин. А за болката далерон сируп да му дадам.
    Откако го испи сирупот по некое време му дојде подобро, почна дури и да фаќа со рачето,од време на време ќе викнеше дека го боли...срце на мама убаво:|
    Сепак не го пуштам утре во градинка, доволно се вознемири денес, да се надеваме до среда дека ќе помине:(

На NNA, MilaSs12 и Larahappy им се допаѓа ова.
  7. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Мачкаj и дoдека спие вo текoт на нoќта.
    Душиче, ќе пoмине..

8. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Вечерва jа легнав на спална вo 20 и 30 сo намера да завршиме сo нишкањетo и да пoчне сама да заспива.
    Се вртеше, рипаше, ми чепка вo нoс, ме удира сo глава ,а jас глумам дека спиjам.
    Заспа сама вo 21 и 30.
    Дали акo прoдoлжам сo рутинава ќе се скрати времетo на заспивање и ќе и стане навика?
    Некoе искуствo?
    13 месеци има :D

На MilaSs12 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  9. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Да.
    Продолжи така.
    Нешто слично бевме и ние и истата возраст.

На MilaSs12 и Larahappy им се допаѓа ова.
  10. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    И за дремката на пладне (една имаме) истo правеше или барем за таа дремка барем некoе време да нишкам?

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Јас ја успивав со цицање, така што ја одвикнував од цице а не од нишкање.
    Преку ден ја успиваше маж ми, некако полесно се справуваше.
    Релативно е, ама за 3 дена се забораваат.
    Мислам да пресечеш и со денското. Да знае дека нема веќе нишкање.

На lackygirl, NNA, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Pampers pants имаш 6-ка.Овие сега кај нас се комфорт и се поголем модел. Килажа 15+ се.
    Мојата од памперс актив бејби пелени носи 5-ки,а од гаќички носи 4-ки. На акција се во Веро 859 денари.

@bela.m На 4-ка слипи гаќички ти одговара 4-ка пуфис. Тесен модел се, само се доста повисоки. И тоа ми се свиѓа најмногу. Јас тој број го користам. Инаку во Дм се 655 денари 46 пелени. Ќе видам утре во Веро дали ги има. На акција најмногу се исплатат. Вака само памперс можи се најисплатливи.
    Иако и нив ги зезнаа. Имаше едни 12h и беа незаменливи. Овие комфорт им се покрш малце. Ако најдеш 12h негде, тие земи ги.

@NNA А брис правевте? Да не му влегло прашина? Сте биле надвор да дувало?
    Нас ни се случило ѕжтака, па Тобрекс капки ки препиша матичната. Не се јаки а многу помогнале.

@Presrekna Твојата палчица не јаде???
    Ние секој ден јадеме исто. Доручек овесни, ручек палента со телешко /урда и јајце, вечера е гриз :D

На bela.m, koritsaki, Presrekna и 2 други им се допаѓа ова.
  13. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Продолжи, исто и преку ден.

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  14. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Аааа фала што ме потсети за надвор да бевме надвор и свекрва ми ги тресеше дрвата и сигурно му има влезено нешто. Фала многу што ми помогнаа. Ке му ставам капки. Дај Боже да му помине. Поздрав

На srekice и flower55555 им се допаѓа ова.
  15. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Незнам какви капки имаш. Пази колку смеат да стојат отворени. Тобрекс смеат еден месец.
    Со помин да му е на лепотанот:*

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Јас мослам само 10 дена,така ме советува матичната.Се употребуваат 7 дена и во канта.

На srekice и NNA им се допаѓа ова.
  17. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Тоборекс имам нови се, и физиолошки ке му ставам како рече докторот. Фала многу. Поздрав

На srekice и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Затоа и те тагнав тебе. Бидејќи знам дека не јадете и ме разбираш.

Барем тоа го јаде!?! Мојата се јаде а всушност ништо. Да јадеше 3 јадења ќе и ги давав, а вака не знам што да и направам. Пробува, јаде прв залак, вториот и третиот со лажење, веќе четвртиот го плука или го држи во устав едно 5-6 мин и толку. Ако денес на среќа јаде нешто утре може да не го сака. Значи нема омилено јадење и скроз минимално јаде. Само чисто овошје сака периодов. Ако ставам житарки се мршти, а со бисквити нема шанса да помине. Леб, тарана дробено јогурт, супа сл нема шанса. За благо пак уста не отвара. Само и готвам и јас го јадам. Мислам ослабнав од блендирано/пасирано и здраво што јадам. Нити од нашето јадење не сака. Некогаш и грицки, смоки, нешто глупости и нудам ќе ги проба и толку. Значи ќе ме полуди една педа чоече.

На rainbowmama, srekice, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.933
    Допаѓања:
    18.831
    @Presrekna :rofl: не не, мајката јаде, дури и на диета е. Детето заебава со јадење.
    Го викам комарец, висок а слаб е. Бабите ме тешат добар бил ама знам дека ме гледаат дека се нервирам и дробам па да ме смират. Велат во иднина ке немал проблеми со дебелина. :D
    Околу 12 кг се врти од 1 година, значи 4 месеци само во висина оди.
    Пред некој ден јадеше три оброка, ручекот цел го смота, јас пресреќна, се разјаде. Нареден ден патент на уста.
    Ке грицне некое смоки, не е битно дали се лино или некои солени, не се возбудува на забранета храна. Не ни бранам ништо, не јаде ни тоа ни тоа.
    Маки наши. :devil:

На NNA, Presrekna и srekice им се допаѓа ова.
  20. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    @Presrekna @MilaSs12
    само за утеха ви се јавувам. Моето е 23 месеци и едвај 11 кг има,на 1 год имаше 10,5 кг :mm:

Зеленчук свеж јаде,овошје баш,ама баш ништо не јаде :@ ниту банана,јагода,цреша ( како едни од поубавите овошја).
    Од јадења јаде млеко и бисквити,палента,шпагети,макарони,јуфки, чорби од грашок или компир,чорба од зелка,супа,тавче ориз и ориз и спанаќ. Ова се јадењата кои ги вртам нон стоп и тоа некогаш јаде,некогаш по неколку лажици. Јајца и житарки не сака. По благо не е,некогаш Монте пудинг јаде,чоколади и др.благо не обожава многу. И за доручек и вечера е или тестенини,или палента или млеко и бисквити. :^)
    Затоа цица :wasntme:. Често ми скока оброк поради цицање,најчесто појадокот зошто штом отвори очи веднаш бара да цица.
    @Presrekna додека интензивно цицаше,некаде до 18 месеци,успеав да дојдам до 54 кг,а бремена останав на 58. Откако поднамали со цицање и јас се вратив во нормала и дојдов до 57,сега дури и ред почнав да водам на јадење,да не одам нагоре.
    И јадењето што останува од него го давам на маалското куче,не го дојадувам веќе јас :!:.

На NNA, Мариаа., Mia Fuentes и 6 други им се допаѓа ова.