Сигурно сте имале запчиња на таа возраст и затоа сте миеле а ние на празно неможевме да миеме нас на година и месец,два ни излезе првото забче.
Мислам дека е од Швајцарија... ако некако успееш да се снајдеш и да ја набавиш од таму. Но мислам дека има и дрги пасти кои ги прифаќаат децата и ни се полесно достапни, или пак за почеток миј само со вода!
Елмекс пaсти имaше и кaј нaс, не знaм зoштo прекинaa дa ги увезувaaт. Инaку мoже сo билo кoјa пaстa, сaмo дa не гoлтa, дa знaе дa плукa дететo. Акo не знaе дa плукa, се користи пaстa без флуoр, или пaк мoже сaмo сo вoдa дa се мијaт. Јaс нa син ми уште му ги мијaм сaмo сo вoдa, пoвременo сo пaстa. Инaку пoжелнo е рaнo дa се пoчне сo oрaлнa хигиенa, пo мoжнoст oд рaѓaње, сo чистење нa устетo пoсле секoј пoдoј сo стерилнa гaзичкa и превриенa вoдa.
Мајки ај ве молам за совет. Син ми е 14 месеци и денес сабајле кога се разбуди си беше се најнормално се до првото спиење. Кога се разбуди беше некако вознемирен кога го пуштив да оди почна да вреска и и како да неможе да оди. Веднаш го проверив да не е некаде удрен, шинат, но се си беше ок. Го однесов на брза помош од таму не препратија кај ортопед. Докторот одма не праша не имал температура деновиве, но немаше ама беше настинат и ми рече дека како реакција на тоа имал како воспаление на кукчињата. Некако тоа мо е чудно. Слично искуство?
Воспаление на карлица и мускулите како резултат на високо аст може да се јави.А аст се појавува при стрептокока во крвта Проверите крв .
Обавезно ќе проверам, докторот рече не е големо воспалението и ќе поминало без анитибиотик само далетон му дадов и веќе беше подобар. Некако многу чудно ми падна детето си беше здраво право и наеднаш се разбуди со болки во ножињата и да неможе да оди.
Не му е ништо, здрав, прав, весел само пред две недели беше настинат, но без температура и ортопедот ми кажа било реакција на настинката.
@Nova кажи некои симптоми за вадење петки...збудалев. Ќерка ми е нервозна, додека е со жената јаде а после тоа со молби одвај каснува нешто. Има 37.2 па ќе измерам пак нема, мислам чудна работа, покажува со прстот меѓу вилицата ( кај петките) и увото. Си мислев уво да не ја боли ама кога ја притискам не плаче. Утре ќе ја носам на лекар, иако ми е страв да не закачиме нешто чекајќи. Цела ноќ плачеше кутрото, одвреме навреме и појако.
Majki kazete mi nesto poludev mislam deka malata gi goltna tie od slucalicite sto se gumicinjata tie na usi sto se stavaat me razbirate za koj vi kazuvam neli? Neznam sto da pravam cela kuca ja prevrtev nikade gi nema koga ja prasuvam nea ona vika am am deka gi lapnala sto da pravam neznam ce poludam zimi sve da ne i zagnoi nekade of be da odam li utre na doktor neznam sto da pravam kazete sovet vi se ima sluceno vas so maleckite vasi ili ne?
Остани смирена.Ако нема гушење немаш место за паника во моментот.На лекар ке ја снимат на рентген за да видат да не е предметот заглавен некаде. Дали си сигурна дека ги голтнала и двете?Можеби воопшто не се во неа?
Ne ne nema gusenje samo nikako nemozam da gi najdam doma nema mesto kade sto ne pobarav a nesum sigurna deka ona gi goltnala predpostavka mi e zosto taa bese na masata kacena a tuka bea i slusalicite koga da vidam sto da vidam gi nemase tie gumicite moze si ima pomisleno gumeni bomboni se i gi goltnala
Истото. Со тоа што ќерка ми тотално бојкотира храна. Овие две недели живее буквално од аптамил и ѓеврече тук таму ако касне. 3-4 дена во неделата ми се иде усвет да фатам на момент, а 3 дена е добра. Модра сумпо рацете и нозете од што прв пат гриза и тоа до помодрување. Џабе зборувам, се карам, стимулирам плачење ... кога ќе ја фати лудило се исклучува. Сабајле ме гризна на цицката и извикав како будала, од памет ја извадив, па до вечерта ме остави на раат. Набабрени и се долните петки, едната баајги повеќе ама немаат ни малку пукнато. Ноќите се приказна сама за себе ... За на доктор ти си знаеш како ќе си најмирна. Јас би постапила: би ја однела на крвна слика ( 200 денари во Авицена ), би се јавила на матичната да и кажам дека повремено има 37.2 температура и е нервозна и резултатот од крвната слика, па да ти каже што да правиш. Цела недела владее грипот, стомачниот вирус уште е присутен и плус оној со висока темперстура и кашлица, ако не мораш избегни одење.
Ја однесовме на лекар на приватно за да не чекаме со болни дечиња. Увото е, ама не е до толку со антибиотик да се третира туку со капки. Грлото е чисто. Арно детето си кажувало....Некако и рано ми се виде за заби. Ми олесна дека го откривме проблемот.
Elmeks gi ima vo DM i se poprilicno skapi..jas za malata ja koristev, ubava mi se vide, brat mi od Praga mi imase dadeno nekolku kutivcinja
Баш ќе проверам, бидејќи ми рекоа дека ги нема ни таму, освен ако има уште некоја залиха. Слушнав дека ќе престанеле да ги увезуваат.
Elmex e najdobra pasta ima dnevna i nokna ima i gel.Gi gledav vo Bunjakovec aptekite ama tocno vo koja ne se sekavam.